×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отлични резултати за РС Бургас през 2023 година


13 Февруари 2024, Вторник, 19:40 ч.
Автор: Флагман.бг

През изминалата година са разгледани 14 972 дела, 89 % от тях  са приключили в тримесечен срок

На отчетно събрание в присъствие на магистратите от Районен съд – Бургас бе направен анализ на дейността на съда за отминалата 2023 г. „За поредна година, отчитаме дейност под напрежение и нормотворчески стрес, граничещ със законодателен хаос.

Дейността на Районен съд - Бургас по показателите за резултат, ефект и ефективност, заложени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, са изключително високи през 2023 г. Делът на постъпилите спрямо свършените дела е 100%. Натовареността на съдиите по показател свършени дела на един съдия е голяма, която отново ще постави съда в категорията на натоварените съдилища. Намалява се общата висящност на делата, над 89% от делата приключват в тримесечен срок“, коментира Административният ръководител – председател на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов.

Районен съд - Бургас е със седалище в град Бургас. Съдебният район обхваща 39 самостоятелни населени места, разположени в четири общини - Бургас, Камено, Созопол и три населени места от община Приморско, с общо население 217 804 хиляди души, от които над 140 000 хиляди са в трудоспособна възраст.

В Районен съд – Бургас през отчетния период са разгледани 14 972 дела, като от тях 13 171 са свършените дела, от които със съдебен акт по същество са 10 794. 89 % от всички дела за разглеждане в съда са приключили в тримесечен срок. По 95% от свършените дела, съдебните актове са станали окончателни.

През 2023 година магистратите от „Наказателна колегия“ в Районен съд – Бургас са разгледали 5 670 дела. Свършените (решени) наказателни дела към 31.12.2023 г. са общо 5 242 или 92,45 %. „Посочените резултати в абсолютна и процентна стойност, въпреки намаления брой на съдиите работещи в Наказателно отделение и засиления мигрантски натиск през годината, се явява устойчив показател за високото ниво и отличната работа на съдиите през 2023 година“, отчита като изключително високо ниво за качеството на дейността на съдиите Административният ръководител на съдебната институция.

През 2023 година са разгледани общо 9 302 граждански дела, свършените от които са 7 929 дела. Обществен проблем и фокус през изминалата 2023 г., са случаите на прояви на домашно насилие. В Районен съд - Бургас производствата по Закона за защита от домашното насилие са 149 на брой. Постановени са и 8 акта по новосъздадения текст на чл. 131, ал. 1, т. 5а от НК – причиняване на телесни повреди в условията на домашно насилие.

С оглед настъпила законодателна промяна с ДВ 67/04.08.2023г. и създаването на нова ал. 5 на чл. 343б от НК, съдът е постановил 26 съдебни акта за отнемане на МПС на водачи, които са управлявали автомобили след употреба на алкохол или наркотични вещества.

През 2023 година в Бургаския районен съд е реализирана възможността за подаване и получаване на документи по електронен път през „Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“. Предимство е, че електронният портал е интегриран с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и след обработка на документите подателят получава обратна информация.

От 27 март 2023 година в изпълнение на проект „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“ са въведени нови функционалности в Единния портал за електронно правосъдие. Посредством електронната платформа се реализират всички електронни услуги предвидени в закон - достъп до пълното електронно дело, както и се извършват всички процесуални действия в електронна форма, в резултат на издадените и сканираните, налични по делата актове и документи в електронна форма на ЕИСС.

Бургаският районен съд поддържа и актуализира ежедневно информацията на Интернет страница на съда, достъпна на следния адрес: https://burgas-rs.justice.bg, изработена по проект „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“.

Страницата на съда дава възможност за извършване на справки по делата чрез електронните услуги, относно графика на съдебните заседания, както и предоставя достъп до постановените крайни съдебни актове. „Необходимо е да насочим поглед напред, като за настоящата 2024 г. си поставяме за цел да наложим събираемост на глоби и конфискация по дела и да втвърдим строгостта на другите наказания – Пробация и Лишаване от свобода. Нека да се заредим с оптимизъм, с вяра и разчитайки един на друг, да я направим по-здрава, по-успешна и Благодатна!“, направи заявка за новия отчетен период председателят на съда, Евгени Узунов.


В категории: Темида , Бургас


Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 2
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
България Всички новини
Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори