×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • До края на месеца ремонт на 349 км на АМ„Тракия“ в посока Бургас
  • Съдът в Сливен не уважи искането на Иванчева за предсрочно освобождаване
  • На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език
  • Безплатно саниране на 2200 сгради предлага ГЕРБ
  • Бившият хазартен бос Васил Божков атакува отново българската политика, създава партия ЦЕНТЪР
  • Един човек е загинал, а 13 са ранени при катастрофи през последното денонощие
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметове искат 110 млн. лв. компенсации за загуби от данъчни преференции


13 Февруари 2024, Вторник, 12:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Най-много свива общинските приходи наполовина намаленият налог за основно жилище

Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през 2023 г. от предоставени от държавата различни данъчни преференции. Сумата, с която са ощетени местните бюджети, представляла 8,1% от данъчните приходи на общините през миналата година, пише вестник Сега.

Националното сдружение на общините за първи път е провело проучване за влиянието върху общинските бюджети на данъчните облекчения и отстъпки, предоставени в Закона за местните данъци и такси. В проучването са се включили 210 общини (79% от всички) с общо малко над 5  милиона партиди на физически и юридически лица, получили облекчения, отстъпки или освобождаване от данъците върху недвижимите имоти, върху превозните средства, патентен данък, таксите за битови отпадъци и за различни технически услуги.

Резултатите от това проучване са основа за търсене на механизъм за компенсиране на общините за намаленията на собствените им приходи, посочват от сдружението. Оттам напомнят, че само държавата може да предоставя данъчни облекчения и според Закона за публичните финанси, когато намалението в приходите от местни данъци и такси произтича от провеждането на държавна политика, то държавата следва да компенсира това намаление.

В общия размер на намалението на приходите най-голям е размерът на отстъпките от данъка върху недвижимите имоти - 76.6%. Най-високи дялове в преференциите за този вид данък имат тези за:

имот-основно жилище, за който данъкът се заплаща с 50% намаление – 44% от общия обем намаление на данъчните приходи, т.е. малко над 44 млн. лв., като от нея се възползват 37% от данъкоплатците, ползващи облекчения;

- имотите публична държавна и общинска собственост, които са освободени от данък и въпреки ниския си дял в общия брой партиди, формират 30% от спада на общински приходи; т.е. 33 млн. лв. загуба

- отстъпките (от 5%) за предплатилите до 30 април целия размер на данъка - 11%, като от тази мярка се възползват най-много лица - 49% от ползващите данъчни преференции; 12.108 млн. лв.

имот-основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто (данъкът е със 75 на сто намаление) - 8% от загубата, като само 4% от ползващите данъчни преференции попадат в тази категория данъкоплатци.

На следващо място по влияние върху собствените приходи на общините в резултат на въведените данъчни преференции е данъкът върху превозните средства, облекченията при който формират 22,1% от общия спад. Най-съществен принос за това имат:

леки автомобили, собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100%, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW, за които не се дължи данък – дял 34% от спада на собствените приходи, като от тази възможност се възползват 37% от данъкоплатците; средната стойност на намалението за 1 партида е в размер на 55 лв.;

- електрическите автомобили, които са освободени от данък, формират 22% от общия размер на отстъпките за този вид приходи, при 1% дял на партидите. Средната сума на не постъпващите по общинските бюджети средства от 1 партида за тези автомобили е 435 лв. По данните от общините, броят на електромобилите е 12 093;

автобусите и товарните автомобили с екологични категории - Евро 4 и по-високи от нея (20% и 50% отстъпка) са 22 хиляди и формират 12% спад на данък върху превозните средства.

В общата сума на облекченията почти незначителни са тези за патентен данък (0,6%), такса битови отпадъци за молитвени домове, храмове и манастири (0,4%) и такса за технически услуги за бюджетни организации и БЧК (0,3%). При патентния данък най-висок дял от отстъпките заемат тези за пенсионерите, извършващи такава дейност (37%) и за лицата с намалена работоспособност (34%).

Данъчни преференции се дават и за сгради над определен клас за енергоефективност. От сдружението отчитат като положителна промяна последните изменения в ЗМДТ, с които се завишават изискванията за ползване на данъчни облекчения за постигнат клас енергийна ефективност – от такива вече ще се ползват само сградите, които имат постигнат клас „А“ (до края на 2023 г. временно освобождаване от данък сгради за пет до осем години се даваше за сгради с енергоефективност клас В, С и D).

От сдружението на общините припомнят, че са опитали да предложат и нов механизъм за изчисляване на данъчната основа на имотите, от която зависи размера на данък сгради. Идеята бе сегашните данъчни основи да се изравнят с пазарните цени, но тя бе отхвърлена от депутатите в Народното събрание.

В рамките на дискусиите по подготовката на Законопроект за електрическата мобилност и по повод увеличението на броя на електрическите автомобили НСОРБ предложи завишаване на изискванията. Подобни стъпки могат да бъдат направени и по отношение на подобряването на разбирането за "основно жилище", посочват още от НСОРБ.


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тик-ток сензация от Бургас влезе в Ергенът Тик-ток сензация от Бургас влезе в Ергенът Киара ще се бори за сърцето на Алек Не е парад на крокодили, а новият сезон на "Ергенът" Не е парад на крокодили, а новият сезон на "Ергенът" Някои са убийци на либидо Зрителите не помнят такова чудо в "Ергенът" Зрителите не помнят такова чудо в "Ергенът" Валерия от Дупница накара Алек да ядат макарони, както в емблематичната сцена от "Лейди и Скитника" Кметове от Бургаска област: "Фрапорт" умишлено унищожава туризма в Бургаска област Кметове от Бургаска област: "Фрапорт" умишлено унищожава туризма в Бургаска област Във всички остава усещането, че летището във Варна се развива за сметка на това в Бургас, смятат те Горско в Родопите иска разрешение да убие проблемна мечка, редно ли е? Горско в Родопите иска разрешение да убие проблемна мечка, редно ли е? Общо пет били нападенията от мечката от началото на годината в района на селата Турян, Кошница, Черешките Няма да подпиша т.нар. меморандум на ПП-ДБ, обяви Мария Габриел Няма да подпиша т.нар. меморандум на ПП-ДБ, обяви Мария Габриел Не обясни продължават ли преговорите за ротацията, или ГЕРБ искат предсрочни избори Бургаски джигити превърнаха ремонтиращия се бул. „Одрин” в писта, МВР взима мерки Бургаски джигити превърнаха ремонтиращия се бул. „Одрин” в писта, МВР взима мерки Въпрос на време е да има инцидент „Фрапорт“ иска да затвори летище Бургас за 6 месеца, взривява сезон 25 „Фрапорт“ иска да затвори летище Бургас за 6 месеца, взривява сезон 25 Кметовете бесни на концесионера, смятат че толерира Варненска област В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ Двете формации ще се разберат, нямат никакво желание да ходят на избори, прогнозира политологът Той кръстоса всички океани с яхта, а едва не се удави на брега в Царево Той кръстоса всички океани с яхта, а едва не се удави на брега в Царево Там той вижда нещо, което не е срещал никъде другаде по света – на самото пристанище преминават три торнада
Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега предстоят избори и опозицията разбуни духовете  Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Трагичният инцидент в станал в щата Юта Почина звезда от "Листопад" Почина звезда от "Листопад" Севда Фардаг издъхна на 82-годишна възраст в дома си в Джихангир Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ще има женски бой и скандали  Защо България стана посмешището в НАТО Защо България стана посмешището в НАТО Провалът на правителството е колосален, пише Дойче веле Турски мегапроект източва река Тунджа Турски мегапроект източва река Тунджа Ще се изгради супер язовир за нуждите на земеделските стопани в южната ни съседка За ресторанта й в Равда чакат на опашка, а шеф Ангелов изхвърли храната й в коша За ресторанта й в Равда чакат на опашка, а шеф Ангелов изхвърли храната й в коша Галя Чимидова даде заявка да спечели "Хелс китчън", но на старта претърпя провал Млад баскетболист загуби живота си след нападението от бежанци с ножове Млад баскетболист загуби живота си след нападението от бежанци с ножове Козаченко стана втората жертва на зловещото нападение, извършено на 10 февруари
Мирослав СЕВЛИЕВСКИ Мирослав СЕВЛИЕВСКИ ПП-ДБ са като съдран чувал, който ръси избиратели Виц на деня Виц на деня Мъж чука на вратата на спалнята, жена му:
- Не мога да ти отключа, гола съм!
- Какво от това? Сам съм.
- Ама аз не съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, защо си сам? Къде е мама?
- Ще си дойде след 2 часа.
- Остана в МОЛ-а ли?
- Не, долу е... паркира...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори