×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметове искат 110 млн. лв. компенсации за загуби от данъчни преференции


13 Февруари 2024, Вторник, 12:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Най-много свива общинските приходи наполовина намаленият налог за основно жилище

Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през 2023 г. от предоставени от държавата различни данъчни преференции. Сумата, с която са ощетени местните бюджети, представляла 8,1% от данъчните приходи на общините през миналата година, пише вестник Сега.

Националното сдружение на общините за първи път е провело проучване за влиянието върху общинските бюджети на данъчните облекчения и отстъпки, предоставени в Закона за местните данъци и такси. В проучването са се включили 210 общини (79% от всички) с общо малко над 5  милиона партиди на физически и юридически лица, получили облекчения, отстъпки или освобождаване от данъците върху недвижимите имоти, върху превозните средства, патентен данък, таксите за битови отпадъци и за различни технически услуги.

Резултатите от това проучване са основа за търсене на механизъм за компенсиране на общините за намаленията на собствените им приходи, посочват от сдружението. Оттам напомнят, че само държавата може да предоставя данъчни облекчения и според Закона за публичните финанси, когато намалението в приходите от местни данъци и такси произтича от провеждането на държавна политика, то държавата следва да компенсира това намаление.

В общия размер на намалението на приходите най-голям е размерът на отстъпките от данъка върху недвижимите имоти - 76.6%. Най-високи дялове в преференциите за този вид данък имат тези за:

имот-основно жилище, за който данъкът се заплаща с 50% намаление – 44% от общия обем намаление на данъчните приходи, т.е. малко над 44 млн. лв., като от нея се възползват 37% от данъкоплатците, ползващи облекчения;

- имотите публична държавна и общинска собственост, които са освободени от данък и въпреки ниския си дял в общия брой партиди, формират 30% от спада на общински приходи; т.е. 33 млн. лв. загуба

- отстъпките (от 5%) за предплатилите до 30 април целия размер на данъка - 11%, като от тази мярка се възползват най-много лица - 49% от ползващите данъчни преференции; 12.108 млн. лв.

имот-основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто (данъкът е със 75 на сто намаление) - 8% от загубата, като само 4% от ползващите данъчни преференции попадат в тази категория данъкоплатци.

На следващо място по влияние върху собствените приходи на общините в резултат на въведените данъчни преференции е данъкът върху превозните средства, облекченията при който формират 22,1% от общия спад. Най-съществен принос за това имат:

леки автомобили, собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100%, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW, за които не се дължи данък – дял 34% от спада на собствените приходи, като от тази възможност се възползват 37% от данъкоплатците; средната стойност на намалението за 1 партида е в размер на 55 лв.;

- електрическите автомобили, които са освободени от данък, формират 22% от общия размер на отстъпките за този вид приходи, при 1% дял на партидите. Средната сума на не постъпващите по общинските бюджети средства от 1 партида за тези автомобили е 435 лв. По данните от общините, броят на електромобилите е 12 093;

автобусите и товарните автомобили с екологични категории - Евро 4 и по-високи от нея (20% и 50% отстъпка) са 22 хиляди и формират 12% спад на данък върху превозните средства.

В общата сума на облекченията почти незначителни са тези за патентен данък (0,6%), такса битови отпадъци за молитвени домове, храмове и манастири (0,4%) и такса за технически услуги за бюджетни организации и БЧК (0,3%). При патентния данък най-висок дял от отстъпките заемат тези за пенсионерите, извършващи такава дейност (37%) и за лицата с намалена работоспособност (34%).

Данъчни преференции се дават и за сгради над определен клас за енергоефективност. От сдружението отчитат като положителна промяна последните изменения в ЗМДТ, с които се завишават изискванията за ползване на данъчни облекчения за постигнат клас енергийна ефективност – от такива вече ще се ползват само сградите, които имат постигнат клас „А“ (до края на 2023 г. временно освобождаване от данък сгради за пет до осем години се даваше за сгради с енергоефективност клас В, С и D).

От сдружението на общините припомнят, че са опитали да предложат и нов механизъм за изчисляване на данъчната основа на имотите, от която зависи размера на данък сгради. Идеята бе сегашните данъчни основи да се изравнят с пазарните цени, но тя бе отхвърлена от депутатите в Народното събрание.

В рамките на дискусиите по подготовката на Законопроект за електрическата мобилност и по повод увеличението на броя на електрическите автомобили НСОРБ предложи завишаване на изискванията. Подобни стъпки могат да бъдат направени и по отношение на подобряването на разбирането за "основно жилище", посочват още от НСОРБ.


В категории: Политика


Коментари
Флагман.БГ Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта 13/07/2024, Събота 22:00 1
Флагман.БГ Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия 13/07/2024, Събота 21:18 0
Флагман.БГ Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка 13/07/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Германия е под порой Германия е под порой 13/07/2024, Събота 20:40 1
Флагман.БГ В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо 13/07/2024, Събота 20:20 0
Флагман.БГ Юксел Кадриев побесня Юксел Кадриев побесня 13/07/2024, Събота 19:00 8
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта Любовта му с Ива Бека се оказа по-силна от всичко Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Имотът се намира на брега на морето и е с площ над 9 квадратни метра Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град От „Паркове и градини" призовават чешмите да не стават обект на вандализъм Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Уж безработните, но много богати млади мъже, са сочени за лидери на ОПГ-то Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка В наши дни няма къща в това село, в която да не се отглежда чудната билка НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо Оранжев код за опасни жеги имаше днес в цялата страна, очаква се и утре Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани В съседните магазини за техника много често са наблюдавали как мъже от ромски произход обикалят по паркингите и уж указват на шофьорите къде има свободно място, а после настояват "услугата" да им бъде платена Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Днес направихме един социален експеримент, за да развенчаем или потвърдим един мит Скандал между група мъже доведе до масов бой Скандал между група мъже доведе до масов бой Един човек е пострадал след скандал
Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Барбора Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята странa Германия е под порой Германия е под порой Наводненията доведоха до временното затваряне на спешно отделение на болница, докато преливащи язовири причиниха допълнителни щети в някои жилищни райони 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам Микробус бе затрупан с 16 души пътници в него Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Полицаи отклоняват пътуващите през селата около Серес, за да избегнат опасните участъци Ад в турски курорт, десетки пострадаха Ад в турски курорт, десетки пострадаха Туристически автобус, чиито спирачки отказали, се е спрял след като се блъснал в стена и рикоширал в 3 превозни средства 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция Инцидентът с автобус е станал в южната част на страната Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Правилната адженда беше налагана по всякакви начини, обслужващите анализатори, медии, политици и полезни идиоти не щадяха нито сили, нито ресурси, а Байдън беше просто инструмент в ръцете им Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Решението е на АПИ Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“ Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев съобщи, че огънят е локализиран
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори