×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПП вкарват Ицо Хазарта в евролистата си, за да не ги измести ДБ


ПП вкарват Ицо Хазарта в евролистата си, за да не ги измести ДБ
Това е най-вероятната петица на ПП-ДБ за евроизборите - водач Никола Минчев, втори Ивайло Мирчев, трети Христо Петров, четвърти Далиел Лорер, пети Радан Кънев
12 Февруари 2024, Понеделник, 15:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Кандидатите на ДБ събират традиционно силна преференциална подкрепа и могат да изместят тези на ПП

4 пъти ще пресяват кандидатите на “Продължаваме промяната” за Европейски парламент. Всеки номиниран първо ще се яви на изслушване и оценяван от комисия, следва вътрешнопартиен избор в Общото събрание, чрез който ще се подреди първи вариант на листата. След това Изпълнителният съвет на партията с таен вот приема проектолиста, а накрая Националният съвет ще има последната дума как да се наредят кандидатите. Тежката процедура е разписана в специален правилник, приет на последното заседание на Националния съвет на ПП преди седмица, съобщава “24 часа”.

Това е първата битка на “Промяната” за Европарламент и за партията е изключително важно да подреди силна листа. Затова и в правилника са записани много критерии, на които да отговорят кандидатите, сред които добра обществена репутация, чисто професионално минало, висока експертност, комуникационни умения, както и да не са били агенти на бившата Държавна сигурност.

Освен български граждани в листата могат да бъдат предлагани и такива на страни от ЕС, които имат статут на постоянно пребиваващи у нас, а всеки член на ПП може да се номинира и сам себе си.

Цялата листа ще стане ясна на конгреса на ПП в края на март, когато ще се вземе и окончателното решение за съвместно явяване с “Демократична България”. Според прогнози двете формации заедно могат да спечелят межу 4 и 5 места за евродепутати, но това и напряга отношенията помежду им.

Една от причините е, че спряганите имена от ДБ имат силен преференциален вот, който може да пренареди така листата, че ПП да прати в Европарламента само водача Никола Минчев.

Въпреки сложната процедура по номинации, която ще бъде задвижена в ПП, в кулоарите на парламента вече се завъртяха имена на кандидати за Брюксел. Сред тях е и Даниел Лорер, който с румънски и гръцки евродепутати предложи да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Сред спряганите имена са и депутатите Деница Симеонова, Калина Константинова, Настимир Ананиев. Запознати разкриха, че от партийното ръководство предлагат дори включване и на Христо Петров - Ицо Хазарта, тъй като той ще привлече преференциален вот.

Това е стратегия, ако ДБ включат Елисавета Белобрадова, която на всички избори е сред рекордьорите по личен вот.

Предварителната подредба на листата предвижда второто място след Никола Минчев, одобрен вече от Изпълнителния съвет на ПП, да е за “Да, България”, вероятно Ивайло Мирчев. На пето място се очаква да е евродепутатът от ДСБ Радан Кънев, който също събира силна лична подкрепа.

За разлика от ПП-ДБ, в ГЕРБ, които имат най-много евродупатите и се очаква да запазят първото място, темата за евровота не е на дневен ред. Заговори се, че водач може да е еврокомисарката ни Илиана Иванова, която довършва мандата на Мария Габриел в ЕК. Тя вече веднъж е била евродепутат - през първия управленски мандат на ГЕРБ от 2009 г. Излезе предсрочно от ЕП, след като през 2013 г. стана член на Европейската сметна палата.

Евродепутатите на ГЕРБ работят добре и са разпознаваеми - Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Мейдел и Асим Адемов. Активни са и нямат сериозен гаф, е неофициалната оценка от партийната централа.От коалиционния партньор СДС вече номинираха за нов мандат Александър Йорданов.

Няма яснота и за листата на ДПС преди Националната конференция на 24 февруари.

Очаква се мястото си да запази настоящият евродепутат и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ Илхан Кючюк, който има силни позиции и в Брюксел, и в централата на “Ал. Стамболийски”. През 2019 г. беше трети след Карадайъ и Пеевски, но двамата се отказаха от ЕП.

Освен Кючюк ДПС има още двама евродепутати - Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, които също се очаква да запазят позиции.

За БСП обаче е сигурно, че ще играе с нов състав. Четирима от настоящите петима леви в Брюксел са сред най-острите критици на Корнелия Нинова. Затова Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов нямат шанс да са в листата, дори и с номинации по места. Затова се очаква тези силни евродепутати да се явят на евровота от друга лява листа.

За обединение на всички формации вляво в обща листа за евроизборите, за да имат подобаващо представителство като резултат, призова обаче в неделя Станишев. “Иначе ще бъдат бити по отделно”, коментира бившият президент на ПЕС. Той все още не е наясно дали ще бъде отново кандидат за евродепутат, убеден, че в списъка на БСП ще бъдат хора, верни на ръководството. Но напомни, че има опит, международен авторитет и познания.

Само Цветелина Пенкова от евродепутатите на БСП обаче запази добрия тон към “Позитано” 20 и може да е в листата, но не и в челните места.

Като водач на БСП се спряга Кристиан Вигенин, зам.-шеф на партията по международна дейност. Настоящият зам.-шеф на парламента вече е бил в Европарламента, след това и външен министър в кабинета “Орешарски”. 

На “Позитано” се чува, че и политологът Калоян Методиев може да получи червена виза за Брюксел. Бившият лидер на младежкото СДС гравитира около левицата от години - първо като шеф на кабинета на президента Румен Радев, а след това и като началник на кабинета на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията в кабинета “Петков”.

Не е ясно дали “Възраждане” ще има летящ старт за Европарламента, но със сигурност шансовете ѝ нарастват, ако в листата влезе Петър Волгин. Журналистът от БНР, чието интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова бе спряно, има немалко фенове. 


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Джамбазки
13.02.2024 06:30:53
9
6
Оная педеруга дето го хванаха пиян и заплашвал полицаите с " вие знаете ли кой съм аз" може да е, а Ристю не може. Ай стига леки раоти.
14.
Христо Бялото сладко
13.02.2024 04:13:50
0
10
Абе много се чудих защо този така се прехласна по Пълни 5едераси,после се сетих,че го бяха набедили за любител на бялото сладко.Е явно не са го набедили
13.
ТБС
13.02.2024 00:53:56
0
5
Хаха, че тоз вече няма авторитета и за чистач на кенеф. Пе де расти те нямат полезен ход, мразят ви повече от герберастите.
12.
До 11
12.02.2024 20:05:01
2
24
За Молеца Денков има чудесна оферта:
Ако иска да пътува,може да стане кондуктор в БДЖ, може и за шафнер да кандидатства, ама трябва още малко да поучи, а има и изпити, но ще обикаля по европа срещу заплащане, а и много хора ще се среща и за ПП да агитира...
11.
при
12.02.2024 19:46:08
23
2
При ротацията най подходящо ще е Денков да е премиер и външен министър
10.
Българин
12.02.2024 18:11:53
1
23
Божееееее, пак срам, голям срам....
9.
Ами Да
12.02.2024 17:47:10
0
35
Ха ха, сега съмнява ли се някой каква партия е ПП, трамплин към постове и добри заплати.
Много приказваха ама май са много гладни и бързат докато не сме ги измели
8.
Мишо
12.02.2024 17:10:24
0
13
До Поморие, че що бре градски. Бареков по-зле ли беше?! То там ум не се иска, а точно обратното.
7.
Мишо
12.02.2024 17:08:30
0
27
Искаш да идеш в парламента, иди! Никога няма да имаш хемороиди!
И този си продаде дупето за храна и благини! Борци за справедливост. Палячо, дребен!
6.
gradski
12.02.2024 17:04:43
0
24
Лирическият герой на Ицо Хазарта....
5.
До №4 поморие
12.02.2024 16:59:43
16
15
Защо бе, градски?
Оня, непосдстригания "артист ?!", тютюнджията слабаков, за по-малък простак ли го имаш? Ама на - изкара пълен евромандат!! Че даже, ако беше още на власт шкембе войводата "агент Иван", като нищо и за втори мандат щеше да го номинира.
Да сравняваш с еврофаса слабаков с Христо Петров, е все едно да сравняваш боко с Чърчил. Ето това е простотия, дано си ме разбтал
4.
Поморие
12.02.2024 16:25:29
1
43
Това вече е върха на простотията . Хазарта в евро парламента . :)))))
3.
Този филм сме го гледали
12.02.2024 15:55:34
0
37
А на бас, че ще се оттегли в полза на Лорер!
2.
ЗАБИХА СИ
12.02.2024 15:54:54
4
47
още един пирон... Значи всеки палячо, който може да си плаща ще става лице на България пред света! Я тази паплач ПП тата да се измитат!
1.
Имат човек , ползват го
12.02.2024 15:46:28
3
53
Депутата Христо що не направи още някой хит.
Нещо, като например...какво е от един от най-обичаните рапъри в България да станеш канадска проститутка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори