×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сава Чоролеев вдига два небостъргача до мол "Парадайс"


Сава Чоролеев вдига два небостъргача до мол "Парадайс"
Теренът с площ 3.5 дка е собственост на "Прайм пропърти БГ" АД, представлявано от хазартния бос
10 Февруари 2024, Събота, 13:15 ч.
Автор: Флагман.бг

50-метровите сгради са предвидени за хотел, хората се опасяват, че бъдещите сгради ще създадат още по-голям транспортен хаос в района

Ново плътно застрояване се подготвя до мол "Парадайс" в София - плановете са за две свързани 50-метрови сгради за хотел. Те ще са с около 20 м по-високи от търговския център и ще бъдат издигнати на терен между булевардите "Хенрих Ибсен", "Тодор Каблешков" и ул. "Емилиян Станев", като почти цялата площ от 3.3 дка ще бъде застроена. Проектът е пред издаване на нова виза за проектиране, а инвеститор е хазартният бос Сава Чоролеев, съобщава "Дневник". Той има ваканционни хотели основно на морето, а преди няколко години придоби и "Гранд хотел Пловдив".

Районът около търговския център е сред местата в столицата с най-интензивно застрояване през последните години, като и в момента там в строеж са нови жилищни и офис сгради, а от години има проект за още един небостъргач отново точно до "Парадайс". Районът се отличава и със сериозни задръствания особено в почивните дни, заради трафик към и извън мола, въпреки метростанцията и отвореното през миналата година продължение на бул. "Филип Кутев".

Затова намеренията за нов строеж предизвикват реакции на живущите в квартала, и на кмета на район "Триадица" Димитър Божилов какви ще са ефектите върху движението. Проектът повдига и темата какъв точно транспортен анализ е необходимо да се изготвя за въздействието на всяка бъдеща сграда.

Подробният устройствен план (ПУП) на мястото, в което е планиран строежа, позволява свръхвисока плътност на застрояване. За София средният коефициент за интензивност на застрояването (т.нар. КИНТ) е от 1 до 3.5, толкова е и в тази зона, но точно тук е почти пет пъти по-висок - 15. Това означава, че на терен с площ 1000 кв.м може да се вдигне сграда с 15 пъти по-голяма застроена площ - 15 000 кв.м.

Проектантът на бъдещата сграда обаче казва, че те са планирали да намалят този коефицент.

"Този висок КИНТ ние няма да ползваме и искаме промяна в действащия план - да се намали наполовина и да е около 8. Позволено е да построим на този терен 26-27 етажа и 50 000 кв.м застроена площ, но ще бъдат 15 етажа и около 30 000 кв.м, което е с 40% намаляване", заяви проектантът арх. Ангел Захариев.

По тази причина инвеститорът е поискал издаване на нова виза за проектиране от общинското Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). Целта е по-ниският КИНТ да ограничи и други инвеститори да строят по-високо от 50 метра в този квартал, поясни арх. Захариев.

Той обясни, че проектът е за хотел със сервизирани апартаменти (които се дават за дългосрочен наем, най-често на чужденци, наричани и апартхотел - б.а.).

Инвеститорът Сава Чоролеев обясни, че "имотът е отреден за застрояване".

"Ние сме го купили с тази цел преди доста години на публична продан. В момента проучваме региона какво има в него, какво липсва, какво може да бъде изгодно за инвеститора. Дали сме на водещи архитекти, архитект Захариев е един от тях, да ни предложат идейни виждания какво бихме могли да реализираме. Искаме да направим хубава сграда, която да е отличаваща се, да не е нещо стандартно. Но са важни и икономическите показатели", коментира още Чоролеев, който не се ангажира с подробности за срокове.

Теренът с площ 3.5 дка е собственост на "Прайм пропърти БГ" АД, представлявано от Сава Чоролеев.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че е препратил документацията за този проект за съгласуване в район "Триадица".

Район "Триадица" е против строежа

Граждани от кв."Стрелбище", жк. "Гоце Делчев" и кв."Манастирски ливади-изток" се оплакват в социалните мрежи, че бъдещата сграда ще доведе до задръствания на кръстовището на бул. "Хенрих Ибсен" и ул."Козяк". Те са изпратили сигнали и до район "Триадица" с конкретна молба "за запазване на комуникационния статут на бул. "Хенрих Ибсен".

По повод исканото становище от арх. Здравков район "Триадица" изразява категоричната си позиция, че не подкрепя и възразява срещу издаването на виза за проектиране на сгради със смесено предназначение до мол "Парадайс".

"Констатирана е незаконосъобразност при прилагане на чл.27, ал.3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), водеща до необосновано презастрояване, както и липса на транспортно-комуникационен анализ на влиянието на предложеното инвестиционно предложение в квартала. Районът не подкрепя и идеята "бул. "Хенрих Ибсен" да добие статут на тупик (улица без изход - б.а.) при новопроектираната сграда, във връзка с което има постъпили и становища на жители на района, изразяващи опасения за затрудненото транспортно обслужване в и сега натоварения участък", се посочва от район "Триадица".

Бъдещият хотел предвижда да има 250 паркоместа, а подходът на колите ще е от бул. "Хенрих Ибсен", уточни арх. Захариев. По данни на районната администрация на "Триадица" дори бул."Тодор Каблешков" (който се изгражда с четири платна), не би могъл да поеме автомобилния натиск, ако се построи новият хотел.

"По наши данни, ако се реализира този проект, заедно с колите от мол "Парадайс" и с бъдещия небостъргач до "Била" - все едно бул."Тодор Каблешков" го няма", опасява се кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Той има предвид друг терен от 6.7 дка, който е от южната страна на мола - на мястото има паркинг - на който също е разрешено свръхплътно застрояване. Първоначалните намерения бяха за строеж на 215-метров небостъргач - "Парадайс тауър". Скици бяха изготвени от арх. Мая Йовчева от студио "ПроАрх", което е на бившия (до 2016 г.) главен архитект на София Петър Диков.

Собственик на терена е "Магна МК" ООД, свързано с Давид Михайлович Коблианидзе, първият собственик на мол "Парадайс". Негова фирма продава през 2011 г. терена от 6.7 дка на сегашния собственик. Заради тази свързаност фирмата-инвеститор нарича бъдещият небостъргач "Парадайс тауър". Между Сава Чоролеев и Давид Михайлович Коблианидзе има връзка през фирмата "Витатур инвест"ЕАД, чийто предмет на дейност фигурират сделки с недвижими имоти и строеж на сгради. Чоролеев е представляващ тази фирма до юни 2014 г. През август 2016 г. този пост в дружеството поема Коблианидзе.

Как Общинският съвет "вдига" небостъргачи

По Общия устройствен план на София зоната около мола е за смесено многофункционално строителство - до 26 м височина до кота корниз и коефициент на интензивност 3.5. Но специално за парцела на "Магна МК" до мол "Парадайс" беше гласувано от Столичния общински съвет през 2017 г. изменение в плана за регулация и застрояване. С него беше позволено свръхвисоко строителство.

Тогава двама общински съветници - Иво Божков (Реформаторски блок, после "Демократична България") и Войслав Тодоров (коалиция "Сердика", сега част от "Изправи се България" и в групата на БСП), са против, тъй като бъдещ небостъргач там ще скрие гледката към Витоша. Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ, им опонира. "Тук не става въпрос за някаква "Годзила", която ще скрие цяла Витоша. Не мисля, че трябва да спираме инвеститорите, когато проектът е законен", казва той през 2017г. на сесията на СОС, цитиран от "Градът".

Засега няма признаци за раздвижване за строителство на небостъргача, обясни арх. Здравков преди дни. Все още не е издадено и разрешение за строеж. "Отдавна "ПроАрх" не се занимава с този обект. Инвеститорът е намерил проектантско бюро от Западна Европа", заяви арх. Петър Диков.

Транспортният анализ е врата в полето

Плътното застрояване около мола, район, по-известен до неотдавна като "Хладилника", става възможно и по друга причина.

За промени в плана за регулация и застрояване се изисква транспортен анализ за въздействие на бъдещата сграда, но само на нея.

Така изводите от анализа обикновено не се оказват драматични. "Трябва да се изготвя общ транспортен анализ, който да сумира въздействието от всички построени сгради наоколо и на бъдещите, които са в проект. Само така ще се разбере каква ситуация реално предстои", твърди Константин Павлов, кмет на съседния район "Лозенец", който също понася негативите от презастрояването и натоварения автомобилен трафик в тази част на града.


В категории: Бизнес


Дядо Пол блъска яко във фитнеса
Дядо Пол блъска яко във фитнеса 22/02/2024, Четвъртък 20:40 1
15
Коментара по темата
15.
Hohoh
11.02.2024 12:42:54
0
4
Тези бургазлии завладяха целия парадайс хахах , ами тези другите.бургаската фирма артстрой нали и те ще строят някакви небостъргачи до парадайс
14.
ДАА
11.02.2024 06:08:27
1
4
Едно Бургаско депутатче от ДБ много ще се ррадва на строежа!
13.
Колумбиана
10.02.2024 20:11:29
1
11
ЧувалЕте с брашно, страшно приличат на едни чували дето съм гледал в едни колумбийски филми
12.
Ха ха
10.02.2024 19:22:19
1
11
Тези освен бетон друго не могат да родят...
Този най вероятно е сламен човек на някой извън републиката.....
Курабийкения бос....
11.
Слънцето
10.02.2024 17:17:33
0
15
Как да му кажа, че вече не ми е шеф?
10.
Черепа
10.02.2024 16:37:57
2
14
Алоо много си малък да строиш там я чупка на село
9.
До 8
10.02.2024 15:47:19
0
26
Не, беше човекът, който го хвана да краде и го изхвърли.
8.
Савата бе
10.02.2024 15:19:58
1
28
Тоз не беши ли шефа на наш'та комета?
7.
Парадаазец
10.02.2024 15:04:40
3
20
Саде само Сава Чоролеев не е построил нещо там. Ужас е, сграда върху сграда, пълен архитектурен хаос.
6.
Смешници
10.02.2024 14:31:53
1
34
Флагман много плюят по жълтопаветниците, обаче редовно копират статиите от Дневник 1 към 1. И пишат: "автор: Флагман". Поне цитирайте източника. Големи сте смешници.
5.
lapaiti
10.02.2024 13:59:48
3
9
aku znaish kak sa praiat , ciganki bez rakavici, nikoga niama da iadesh
4.
1962
10.02.2024 13:50:09
5
7
Мачкат ги софиянци Сава!
3.
shmatki
10.02.2024 13:44:06
2
21
bah tez bomboni chernomorec
2.
skyscraper
10.02.2024 13:37:31
1
41
Небостъргачът (на английски: skyscraper) е сграда над 100m или 150m. Терминът първоначално е използван за 10- и 20-етажните сгради от 1880-те.
Тоест пича ще построи небостъргалка по стандартите от 1880г. То и градът ни е назад с 150 години, така че се връзва.
1.
Остъргва ли небето?
10.02.2024 13:24:17
2
50
Един 8 етажен блок от соца е 25 метра
Обаче един 50 метров "билдинг" бил небостъргач? Тоест остъргва небето хахахахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната 2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната Ако няма значителна промяна на фронта, обезкървената нация вероятно ще продължи да недоволства все повече и повече Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Като са толкова нефелни нашите законотворци и магистрати, нека направят най-простото – просто да приложат отдавна изпитани и работещи практики от останалия свят „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов Лекарят Ивайло Митковски, който днес е рожденик, публикува няколко странни поста във фейсбук в последните часове Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Съдебно-психиатрична експартиза доказа, че той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Професионалната й чест и достойнство на български магистрат не й позволявали това Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Случаят станал на полигон в окупираната част на източната Донецка област Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Нападнал касиерка в центъра на морския град през 2021 г., бил неконтролируем алкохолик Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Починал е 66-годишен мъж Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Мъртвият е на 66 години ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат Кирил Петков изнася лекция на гражданите кои органи са регулатори след спекулации на Борисов
Дядо Пол блъска яко във фитнеса Дядо Пол блъска яко във фитнеса Ако не тренирам, съм навън и работя, отбеляза в социалните мрежи легендарният вокалист на KISS Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Блокадата им на границата застрашава доставките към нашите войници на фронта, коментира президентът на Украйна  Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега предстоят избори и опозицията разбуни духовете  Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Трагичният инцидент в станал в щата Юта Почина звезда от "Листопад" Почина звезда от "Листопад" Севда Фардаг издъхна на 82-годишна възраст в дома си в Джихангир Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ще има женски бой и скандали  Защо България стана посмешището в НАТО Защо България стана посмешището в НАТО Провалът на правителството е колосален, пише Дойче веле Турски мегапроект източва река Тунджа Турски мегапроект източва река Тунджа Ще се изгради супер язовир за нуждите на земеделските стопани в южната ни съседка
Кирил Петков Кирил Петков Това е отворена позиция, не е ултиматум, светваме лампата и очакваме диалог Виц на деня Виц на деня Един депутат се възгордял.
– Не мога – обичал да казва той, – да се возя в същата кола, в която пътува и шофьорът ми.
Виц на деня Виц на деня Семеен съвет. Мъжът мрачно казва:
– Нямаме лев, а трябва да платим тока, водата, телефона… Кое да не платим първо?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори