×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не бързайте с покупката на жилище, експерти очакват спад от около 10% при сделките


Не бързайте с покупката на жилище, експерти очакват спад от около 10% при сделките
Очаква се добра година за пазара на недвижими имоти
07 Февруари 2024, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища

Тази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента. Това прогнозира председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018 - 2023 г.) Добромир Ганев, цитиран от БТА.

И тази година ще се запази тенденцията от предходната 2023 г. във фокуса на интереса на купувачите да са по-малките жилища. Очакванията ни за миналата година се оправдаха, защото се увеличи съотношението на по-малките жилища към общите покупки, което се показва и от статистиката, коментира Ганев. Възможно е през 2024 г. групата купувачи - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози, както на БНБ, Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочи експертът. Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда, както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Завръщането на окуражените купувачи

В групата от потенциално завръщащи се купувачи на пазара през тази година основно са по-младите хора, тези с по-нестабилни доходи, които имаха притеснения да правят покупки в периода на покачването на цените на жилищата, както и такива, които неоснователно се опасяваха за работните си места. Според експерта следващата стъпка на купувачите от този сегмент ще е насочване на интереса от жилища с две спални, които за София са между 150 000 и 200 000 евро в нормалните райони, към покупка на по-малки жилища, с цел намаляване на риска и в следващ период – трансформирането им, за да се инвестира в по-голямо жилище, след като семейството се увеличи с нови членове. Ганев посочи, че това е логиката, която се наблюдава от години в развитите пазари – така наречените купувачи за първи път винаги стартират с имоти, които да удовлетворят първоначално по-малките им потребности, след това се преминава към покупка на по-голямо жилище и в предпенсионния и пенсионния период тенденцията се обръща към по-малките домове. Подобна тенденция се наблюдава вече и в България, но заради липсата на статистически данни не може ясно да се обуславят дяловете на трите групи купувачи, коментира експертът.

Обрати в тенденцията на пазара може да се очакват и заради очакваното подобряване на икономиките в Европа. След втората половина на годината лихвите в Европа ще започнат да намаляват, нещо което вече беше анонсирано от ЕЦБ и което ще доведе до стабилизиране на икономиката и ще има пряк ефект върху съживяването на пазара на имоти, смята експертът.

Сделките с недвижими имоти

Миналата година пазарът на недвижими имоти в страната приключи с 215 500 сделки за цялата страна или спад от 13 на сто спрямо предходната година. Това е по-малко от 2022 г. и 2021 г., но със сигурност е повече от предходните години, като се започне от 2008 г., коментира експертът. В този смисъл изминалата година може да се характеризира като година на силен пазар на недвижими имоти въпреки постоянното отчитане на спадове през отделните периоди. По пазари: в София сделките са 32 000, което е спад от 6 на сто, Пловдив – 15 800 (10 на сто спад), Варна – 14 120 (13 на сто спад), и Бургас – 7200 (13 на сто спад). На друг голям пазар, какъвто е Несебър, сключените сделки са 8350, а спадът е 16 на сто.

Цените

Въпреки спадовете на сделките ръстът на цените на жилищата продължава заради намалените обеми започнато ново строителство, свитото вторично предлагане, което не дава възможност да хората да намерят своето предпочитано жилище достатъчно бързо, смята експертът. Същевременно Ганев заяви, че няма основание да се твърди, че има балон на пазара. Подобни твърдения чуваме периодично от 2012 г. насам, допълни той. По думите му България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища. Напротив – България е на второ място в ЕС след Румъния по най-достъпни жилища, каза експертът, позовавайки се на данни на ОИСР. По отношение на доходността от наеми също не сме на челни позиции, но не сме и на последните места, като за България тя достига до 3-4 процента, а лидери са София и Пловдив. По последни данни българският наемен пазар сред 40 държави – ЕС и още Исландия, Израел, Швейцария и други, се намира в средата на класацията по темпове на растеж.

Делът на участващите на пазара на недвижими имоти в България се запазва през годините в порядъка на 3 процента, което се доближава до средноевропейските равнища.

Ганев напомни, че отражение на пазара имат и темповете на растеж на доходите, като посочи, че България е сред страните с най-високи ръстове на брутните възнаграждения в Европа. Той даде пример с Франция и Германия, където за последните десет години ръстът е около 17 на сто, докато в България подобно нарастване е отбелязано само за миналата година, а за последните три години увеличението е с 50 на сто. Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти, коментира Ганев.

Надценени или подценени са жилищата

По различни оценки жилищата в България не са надценени и по различни международни данни страната ни е в топ 5 по достъпност на жилищата в Източна Европа, като най-достъпен е Пловдив, следван от Бургас, Варна и София. Пловдив се намира в топ 20 по достъпност в цяла Европа, в топ 30 са София, Варна и Бургас, каза Ганев.

В България обичайно достъпността се разглежда през съотношението на наемите към цените на имотите, което е доходност, отбеляза експертът и напомни, че достъпността се разглежда през доходите на населението. По този начин достъпността на имотите през доходите за Пловдив е седем години и половина. За този период двама души придобиват жилище, след като отделят сумите за месечните си разходи.

Зелените ипотеки

Зелените ипотеки, при които получаваме преференция, ако купим имот с висока енергийна ефективност, все повече ще набират популярност в България, смята експертът. Ганев подчерта, че зелената сделка и всичко, свързано с процеса на декарбонизация, със сигурност ще се отразят върху пазара на недвижими имоти. Европейските изисквания до 2030 г. новите жилищни сгради да са с нулеви емисии и да имат или да са свързани с източници на зелена енергия, ще са сред причините за евентуалното увеличение на себестойността на строителството, смята експертът. По отношение на банките Ганев посочи, че все повече финансови институции в Европа толерират строителството на енергоефективни бизнес сгради, офис и търговски площи и прогнозира, че и този процес ще се активизира в България чрез предлагането на по-атрактивни условия за кредитиране. Причината е, че чрез намалените разходи при подобни сгради се редуцират и рисковете по подобни заеми и това означава, че лихвите би трябвало да бъдат по-ниски, допълни експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
24
Коментара по темата
24.
Имотите няма да паднат.
10.02.2024 17:04:51
0
0
Имам и панелки и ново строителство. Двата типа имат + и -. Въпроса е кога си ги взел. А не дали едното е по-добро от другото.

Сега дори панел или ново строителство няма смисъл. Ако сте ги взели преди 3-5г е било на 'ок' цена от сегашните цени. Да не говорим,че вече ново и старо строителство 60кв струва 100к евро а просто сумата е абсурдна дори за инвестиция. По-добре в индекс фонд на този етап.
23.
Хаха
09.02.2024 15:25:59
1
5
От 25 години имотите не са паднали с 1 стотинка а само нагоре....
22.
:)
09.02.2024 10:40:02
5
5
балъците вярват на фейк новините на флагмани чакат имотите да паднат, а те неста да поефтинят скочиха с още 20% за една година и сега наивните балъци вярващи на фейк новините на флегман вмесо 20 години ще изплащат ипотеката 30 години, да им е честито на балъците вярващи на фейк новините на флегмана
21.
Ivan
09.02.2024 08:57:22
1
4
Това все едно четвш хороскопа. Иле ще стане или няма да стане, но не се знае кое точно
20.
Купувач
08.02.2024 18:26:04
9
3
Не купувайте пазете си паричките инфлацията ще ги изяде след някоя година ще станат в евро не купувайте.
19.
Охотник
08.02.2024 11:26:18
2
11
Поредната платена публикация. Щяло да стане това и онова, НО вие трябва да купувате. Защо ли? За да могат да си изперат мръсните милиони. И докато купувате, ще им оправдавате очакванията. Че сте глупаци, с излишни пари. Никой не ни е виновен
18.
asdsad
08.02.2024 11:20:33
0
7
Ще изкарат минимум 50 години още, стига да няма проблеми с основите, няма кво да им стане на сградите. Също така тук не сме силна сеизмична зона. При всички тия репортажи за наклонени блокове проблемите са едни и същи, дългогодишни течове на тръби за вода под основите на блока.
17.
hoho 16ти
08.02.2024 09:23:54
4
11
Не живея в панел, но знам какво ще се случи.
Ще свормират държавна комисия, която да оценява кой блок е за събаряне, и ако е, то ще се кандидатства за разни фондове и с БГ участие от нашите данъци ще се построят нови, като живеещите ще се настаняват безплатно в изградени полеви контейнерни бараки. И всичко това ще е безплатно за тях, но ако твоята къща е за събаряне се спасявай. На това ще стане!
16.
До 10
08.02.2024 08:54:44
6
11
Не, няма да държи цена. Който има панелка да се замисли, защото идва края на живота им. Не притежавате земята под панелката. Ще ви съборят скъпоценните апартаментчета и ще сте на улицата. За тези коптори и 100 лв. на кв. метър е много.
15.
Хахахахахаха
08.02.2024 08:51:49
6
14
Меден круник - 800 евро за кв. метър..... Ясно защо се превръща в свърталище на безделници и нищоможещи! Всеки, който има повече от една мозъчна клетка вече се е изнесъл от това блато.
14.
Xoxo
08.02.2024 08:40:19
6
1
Sorry guys,the new buildings looks good but I dont think I am buying one.It is too fast built,the thin layer between the decks.I dont feel safe.It looks like it can trumble down easily.
13.
Abc
08.02.2024 01:03:03
4
6
Панделките ще ги затрият с някакви регулации от ЕС по предтекст за нещо екологично.
12.
Abc
08.02.2024 01:03:02
4
4
Панделките ще ги затрият с някакви регулации от ЕС по предтекст за нещо екологично.
11.
Abc
08.02.2024 01:02:23
3
6
Панделките ще ги затрият с някакви регулации от ЕС по предтекст за нещо екологично.
10.
Наем или покупка?
08.02.2024 00:51:52
1
40
нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища
------
За наеми иди-дойди, ама за покупка не е така. София е ясна, но да вземем за пример Бургас:
Двустайна соц. панелка в Славейков, Изгрев, Лазур или Зорница в момента е около 80000 евро (157000лв). Ако се изтегли кредит за 80% от сумата или 126000лв, то за 20 години ще върнете 250000лв. Като прибавим 30000лв с които съфинансирате и още поне 20000лв за ремонт при покупката и поне 2 ремонта по 10000лв за тези 20 години, то харча ви, за да живеете в собствено жилище за 20 години ще е 320000лв. Всеки месец ще ви трябват по 1500лв, за да изплащате тези разходи, а заплатите в Бургас масово са по 1000лв. Двама съпрузи с 2000-2500лв доход, отделящи по 1500лв на месец и живеещи с 1000лв? Ами деца? Храна? Обувки, дрехи? Недай си боже някой да се разболее! Забравих за битовите сметки. Не стигат едни 2000лв на месец :-)
Най-смешното е че същата тази соц. панелка е с наем 500лв месечно в момента
Иначе ако имате възможност да я купите, след 20 години лишения ще можете да я продадете, но дали ще държи цена след 20 години?
9.
Фекрет Стораро
07.02.2024 23:33:48
2
32
как да има експерти като половината са синове, дъщери и любовници на разни ДС маняци ... Представете си след 10 години кво ще е :D Без лекари, учители и от сега няма, без занаятчии. Ще гледаме в ТикТок брокери и инфлуенсери само
8.
До 7
07.02.2024 23:12:14
0
20
Ква е тая сметка 10кг грозде + 15 часа слънце = на 25 кубика ?!?! Ахахах
7.
прогноза
07.02.2024 22:56:44
11
14
10% на година спад при 15% инфлация какво идва? 25% спад за годината! и това ще продължи поне 5 години до кумулативен РЕАЛЕН спад от 60-70%. да преведа- коптора който купувате за 200к евро ще е на цена 100к след 5 години, но покупателната стойност на парите ще е двойно по-ниска.
6.
Ангел исаев
07.02.2024 22:30:17
2
20
Аз строя най-качествено….всички плочи са на една страна
5.
Никой
07.02.2024 22:29:51
1
32
Нереални цени Брокерите искат да лапат
4.
Шанаджии
07.02.2024 21:23:42
0
72
Няма ли някой бивш сервитьор преквалифицирал се в брокер да излезе и да каже, че това не е вярно и "най-подходящото време за закупуване на апартамент е сега" ?
3.
Realen prodavach
07.02.2024 21:15:29
2
27
Колега, в България, за съжаление няма експерти... 99% са въздух! Тук-там някой по-читав и то само защото го сравняваш с останалата тинята в страната. Слабо управление от близо 800 години насам
2.
realen kupuvach
07.02.2024 20:42:09
34
18
stiga ste govorili izmislici, ot minalata godina sledia imotite s cel pokupka da vi slusham, cenite se povishiha s okolo 30 na 100.sega koi shte mi pokrie razlikata infantilni draskachi.
1.
Пурко
07.02.2024 20:13:57
9
13
А да ва...къ па не...от дек на дек уа....ааааа...ба ба...с преговори лично 20% смъкнАх...ама шъ във слушам...дъ знайтИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори