×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Задържаха шофьор на тир, нападнал и ранил полицай край "Капитан Андреево"
  • 16-годишни подадоха фалшив сигнал за бомба в полицията в Харманли
  • Две сгради се срутиха в Мароко, загинаха най-малко 19 души
  • В 18 часа днес в цялата страна започват антиправителствени протести
  • Археолози откриха останки от древен кораб за забавления край Александрия
  • Управляващите изобретиха нов жанр - протест в подкрепа на властта, каза президентът Румен Радев
  • И във Великобритания започва данъчно облагане на пенсиите
  • ЮНЕСКО включи българската гайда в Списъка на нематериалното културно наследство
  • Scorpions отбелязват 60 години на сцена с концерт в София
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо преяждаме с ултрапреработени храни


07 Февруари 2024, Сряда, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Това е илюзия за храна, посочват специалисти

Защо много хора преяждат с чипс, зърнени закуски, торти, пудинги и други ултрапреработени храни, въпреки че знаят, че тези храни може да не са здравословни? Според новите научни изследвания това може да се дължи на производствените процеси, които "предварително смилат" суровите хранителни съставки - създават ултрапреработени храни, които заобикалят сигналите на организма за ситост. Какво означава "предварително преработена храна"?

За производството на евтина и вкусна храна, която се пакетира за удобство, основните хранителни култури като царевица, пшеница и картофи се раздробяват на молекулярните им части - нишестени брашна, протеинови изолати, мазнини и масла - или това, което производителите наричат "каши".

"По-голямата част от това, което се извлича, е нишестена суспензия, млечна смес от нишесте и вода, но също така имаме извлечени протеини и фибри", според видеообяснение на процеса от Starch Europe, част от Европейската асоциация на нишестената индустрия.

"Приблизително половината от нишестената суспензия отива за производство на захари на основата на нишесте и други производни", се казва във видеото. "Те се създават чрез хидролиза - процес, подобен на човешкото храносмилане". След това, с помощта на изкуствени оцветители, ароматизатори и емулгатори, подобни на лепило, тези каши се нагряват, разбиват, оформят или екструдират във всякаква храна, която производителят може да измисли. Добавя се точното съотношение на захар, сол и мазнини, за да се погъделичкат вкусовите ни рецептори, и се ражда ултрапреработена храна, която е почти неустоима, казва специалистът по инфекциозни болести д-р Крис ван Тулекен, доцент в Университетския колеж в Лондон.

"Това може да бъде пица, ако сложите малко сирене и домати отгоре. Може да е хлебче за бургер. Може да е зърнено барче, зърнена закуска, сладолед или сладкарски изделия - всички те имат един и същ списък с основни изходни съставки", казва ван Тулекен, сътрудник на Би Би Си, който е автор на книгата "Ultra-Processed People: Защо всички ядем неща, които не са храна... и защо не можем да спрем?"

"Това е илюзия за храна", добавя той. "Но е много скъпо и трудно за една хранителна компания да направи храна, която е истинска и цялостна, и много по-евтино за хранителните компании да унищожат истинските храни, да ги превърнат в молекули и след това да ги сглобят отново, за да направят каквото си искат". Според експертите ултрапреработената храна е бърза и лесна за храносмилане, подобно на храната, с която птиците майки хранят бебетата си в гнездото. Но човешката храносмилателна система не е създадена да работи по този начин.

Започвайки със зъби, предназначени да разкъсват храната, човешката стомашно-чревна система е еволюирала така, че да разгражда цели храни на различните им хранителни компоненти, да абсорбира витамините, минералите и микроелементите и след това да изхвърля несмилаемите остатъци и фибри под формата на изпражнения. Когато обаче храната преминава през храносмилателната система по начин, който майката природа не е предвидила, организмът губи способността си да изпраща сигнал за ситост към мозъка, казва д-р Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, основал неправителствената организация True Health Initiative - глобална коалиция от експерти, посветена на медицина на начина на живот. "На практика заобикаляте ефекта на рецептора за разтягане в стомаха", казва Кац.

"Преди още рецепторите за разтягане да ви кажат: "Ей, стига толкова", вие вече сте приели два пъти повече калории, отколкото ви трябват". Според изчисленията 73% от хранителните продукти в САЩ се състоят от ултрапреработени храни.

Въпреки това е трудно да се определи основното въздействие на тези храни върху организма, тъй като почти всички изследвания в областта на храненето са с наблюдателен характер. Трудно е да се направи рандомизирано клинично проучване, което се смята за златен стандарт в изследванията, като се принудят хората да ядат само определени натурални храни.


В категории: Здраве


Коментари
Мария АРНАУДОВА Патинсън и Зендая „обявиха годеж“, но какъв Патинсън и Зендая „обявиха годеж“, но какъв 10/12/2025, Сряда 17:10 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо пъстървата е една от най-полезните риби на трапезата ни Защо пъстървата е една от най-полезните риби на трапезата ни Пъстървата е лека, вкусна и богата на ключови хранителни вещества – истинска супер храна в чинията Пробив: Комета може да е донесла живот на Земята! Учени откриха уникални градивни елементи Пробив: Комета може да е донесла живот на Земята! Учени откриха уникални градивни елементи Междузвездната комета 3I/ATLAS има безпрецедентни нива на метанол и циановодород, ключови за ДНК и РНК Бургас се включи в антиправителствения протест Бургас се включи в антиправителствения протест Все още няма изявен говорител, който да застане пред множеството Бунтарска лавина срещу правителството блокира София и още 24 града (НА ЖИВО) Бунтарска лавина срещу правителството блокира София и още 24 града (НА ЖИВО) Мирни протести заляха страната, но напрежението в София остава високо на фона на политическата нестабилност Бизнесът предупреждава, че евтините покупки от Temu застрашават работните места у нас Бизнесът предупреждава, че евтините покупки от Temu застрашават работните места у нас Производителите алармират, че безмозъчният онлайн внос подкопава конкурентоспособността на българската икономика и задълбочава кризата в сектора Литературен кабинет в чест на Веселин Пъйнев открита в ПГСАГ Кольо Фичето в Бургас Литературен кабинет в чест на Веселин Пъйнев открита в ПГСАГ Кольо Фичето в Бургас Веселин Пийнев си отива в навечерието на учебната 2023 година, но следата му остава жива в съзнанието на учениците и колегите, които го описват като поетична душа и всеотдаен педагог Най-бързият чийзкейк в света: рецепта с 3 съставки Най-бързият чийзкейк в света: рецепта с 3 съставки След изпичане, оставете чийзкейка да се охлади в затворената фурна и тогава сервирайте Студентите поведоха протестите, скандират „Оставка!“ и „Мафия вън!“ Студентите поведоха протестите, скандират „Оставка!“ и „Мафия вън!“ Протестът в сърцето на София дава нова сила на студентското недоволство срещу властта До Коледа ни очаква спокойно време и малък шанс за сняг, прогнозира синоптик До Коледа ни очаква спокойно време и малък шанс за сняг, прогнозира синоптик Следващите 10–12 дни ще са тихи и по-топли от обичайното, с кратко застудяване около 15–17 декември Nargos Premium в Central Park Бургас: Новият social playground на Gen Z Nargos Premium в Central Park Бургас: Новият social playground на Gen Z Интериорът е създаден за сторита и социалните моменти
Пробив: Комета може да е донесла живот на Земята! Учени откриха уникални градивни елементи Пробив: Комета може да е донесла живот на Земята! Учени откриха уникални градивни елементи Междузвездната комета 3I/ATLAS има безпрецедентни нива на метанол и циановодород, ключови за ДНК и РНК Учени с плашеща информация за ледник в Антарктида Учени с плашеща информация за ледник в Антарктида Става дума за най-бързото свиване на сухоземен ледник, регистрирано някога Патинсън и Зендая „обявиха годеж“, но какъв Патинсън и Зендая „обявиха годеж“, но какъв Маркетолози превърнаха романтичната си комедия „The Drama“ в истинско вирусно явление, след като двете звезди се „сгодиха“ само за нуждите на Холивуд Коя е Нобеловата лауреатка за мир и защо Тръмп не е доволен Коя е Нобеловата лауреатка за мир и защо Тръмп не е доволен Говорителят на Белия дом Стивън Чунг смята, че отличието е трябвало да бъде спечелено от президента Доналд Тръмп Салах и Ливърпул на ръба на раздяла – Арне Слот го замрази, а клубът посочи наследник Салах и Ливърпул на ръба на раздяла – Арне Слот го замрази, а клубът посочи наследник Легендата на „Анфийлд“ е извлечена от групата, готви се самостоятелно и е всичко близо до трансфера в Близкия изток, докато Ливърпул планира живота си без него. Малък самолет падна върху кола на натоварена магистрала във Флорида  Малък самолет падна върху кола на натоварена магистрала във Флорида  Драмата се разигра в час пик, но шофьорите оцеляха благодарение на секунди и добър късмет Arc Miner предлага на притежателите на XRP, BTC и SOL възможност да печелят по 8700 долара на ден Arc Miner предлага на притежателите на XRP, BTC и SOL възможност да печелят по 8700 долара на ден Италианската кухня получи статут на световно културно наследство от ЮНЕСКО Италианската кухня получи статут на световно културно наследство от ЮНЕСКО За първи път цяла национална кухня е вписана в списъка на нематериалното културно наследство, призната като културен и социален феномен Мъж почина от бяс след трансплантация на бъбрек от заразен донор в САЩ Мъж почина от бяс след трансплантация на бъбрек от заразен донор в САЩ Редкият случай разкрива тройна верига на предаване на инфекцията: от прилеп към скункс, от скункс към донор, и от донор към реципиент Пада "тайната на заплата" заради директива на  ЕС Пада "тайната на заплата" заради директива на ЕС Работодателите ще бъдат задължени да посочват в обявите си възнагражденията
Володимир ЗЕЛЕНСКИ Володимир ЗЕЛЕНСКИ Готов съм за избори, ако САЩ и Европа гарантират сигурността им Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Колко струва кафето?
- 1,50 лв.
- А захарта?
- Тя е безплатна.
- Дайте ми 5 кг. захар!
Виц на деня Виц на деня Когато нещата ми вървят, решенията са си мои. Когато не - божа работа, съдба... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако на жена ти, внезапно и се подобри настроението, значи трябва да си криеш парите на друго място!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори