×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вече и Паисий Хилендарски е македонец


Вече и Паисий Хилендарски е македонец
Най-страшното е, че РСМ пишат своята история, опитвайки да откраднат нашата
06 Февруари 2024, Вторник, 17:50 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

По-възрастните в РСМ, техните т.нар. историчари, политици и т.н., също знаят, че лъжат и фалшифицират. Но какво от това?

На фона на всичко случващо у нас, на фона на редиците проблеми, това е някакъв бял кахър. Да си пишат каквото искат, истината не може да бъде променена, историята няма да я пренапишат, нали така се успокояваме?

Кой се интересува от техните брътвежи? Това обаче е проблемът. По нашите ширини – тоест у нас, българите отлично знаем фактите, има редица източници, архиви, имаме и родова памет. По-възрастните в РСМ, техните т.нар. историчари, политици и т.н., също знаят, че лъжат и фалшифицират. Но младите са сериозно индоктринирани, расте поне второ поколение, което искрено вярва на написаното в учебниците им, на това в медиите, на думите на техните управляващи, на тяхната Уикипедия, ако щете – българите сме фашисти, окупатори, присвоили сме си техни личности, променили сме произведенията им, искаме да откраднем техния език, оспорваме съществуването им.

Е, и какво от това – пак ще възрази някой, кой се интересува от глупостите им? Интересуват се, все повече се интересуват, а им и вярват. А това, колкото и несъществено да звучи на някои, е проблем. Проблем е, защото рано или късно, със сериозните суми, които инвестират в лобисти, с различните организации, които наемат, за да лансират тяхната „истина”, ние ще сме принудени да влезем в ролята хем на доказващ безспорното – което вече по един или друг начин правим, хем на правещите отстъпките – които също всъщност отдавна правим.

Уверенията, че махнем ли ветото, „братята” македонци ще го оценят и ще се смирят, много бързо се опровергаха. Те не спазват нито Договора за сътрудничество, нито т.нар. „Френско предложение”. Учебниците им продължават да преливат от яростна антибългарска пропаганда, политиците им са все по-ожесточени срещу нас, медиите им ежедневно леят омраза срещу България и хората с българско самосъзнание в пределите на РСМ. Обиди, побоища, палежи на наши клубове – вече свикнахме.

Какво печелят?

Например още през 2021г. „Обединена македонска диаспора” (ОМД) със седалище във Вашингтон, която е считана за близка до антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ, внесе проект на резолюция в Конгреса на САЩ, твърдяща, че първият македонец в Америка е дошъл заедно с Христофор Колумб през 1493г. Тогава, след реакция на македонските българи по света, а не поради адекватни политически действия от наша страна, резолюцията не беше приета. Но миналата година те отново се задействаха, като „отстъпиха” 400 години, твърдейки, че македонците са дошли в Америка през 1880 г. Няколко пъти Скопие се опита да манипулира американски сенатори, като единствено поради адекватната намеса на „Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония и приятели”, не се стигна до подобни чествания на „езика, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към Съединените щати” – както именно беше формулирано предложението им.

Това обаче не попречи на РСМ да се задейства съвсем официално, за разлика от нашите апатични управляващи, като техни организации и политици предупредиха, че ще търсят защита от ФБР, заради действията на Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, защото изпратил писмо до някои американски сенатори, в което обяснява, че „Македония е географски регион, който принадлежи на територията на четири различни суверенни държави: България, Гърция, Албания и Северна Македония (бивша югославска република, независима от 1991 г.). „Терминът „македонец“ не е и не може да носи никакво отношение към конкретна македонска етническа група в годините преди 1944 г.“

Но тази информация беше съвсем бегло отразена у нас, въобще не стана ясно как и дали въобще нашата страна официално ще защити Станков, за разлика от РСМ.

Няма българи, всички са македонци

Стигна се дотам да трябва да оборваме явни инсинуации и фалшификации.

Да си припомним за Димитър Талев, чийто живот е свързан с борбите за Македония и съдбата на българите там. Но през 2001г. наследниците му разбират, че „Илинден“ е преведена без тяхно знание, а през 2016г. се оказва, че години по-рано македонците си позволяват да преправят и „Железният светилник“, и „Преспанските камбани“. Освен че са издадени незаконно и не са заплатени авторските права на наследниците на писателя, „братята” македонци си съчиняват или махат цели пасажи. Корекциите са на всички места, където Талев споменава „българи“, „български“, „България“ и пр. Те са променени и преведени като „македонци“, „македонски“ и „Македония“.

Не са пощадени и братя Миладинови, както и издаденият от тях сборник „Български народни песни, който е представен в учебниците в РСМ като „Зборник на народни македонски песни“...

Нееднократно и наши официални лица, сред които и евродепутати, не бяха допускани на територията на днешна Македония. Уж писахме ноти, уж МВнР осъди тези действия, но това бяха поредните празни приказки, изречени от наша страна, които вятърът отнесе без посока. Трябваше да честваме заедно исторически личности – и тази година нашата официална делегация не беше поканена (допусната) от македонска страна при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а трябваше да го направят извън официалната програма.

Прокуратурата в Битоля пък повдигна обвинение в расизъм срещу Председателя на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, Любчо Георгиевски, а клубът беше заличен от централния регистър на РСМ, в Охрид жестоко бе пребит и секретарят на местното българско сдружение Християн Пендиков. Ние отново писахме протестни ноти...

Толкова сме клети, че допуснахме дори синът на една от най-заклетите българомразки – политикът Солза Гърчева, да стане член на Столичния общински съвет (Андрей Зографски от „Спаси София”). Въпросната е категорична – българите сме фашисти, татари, изнудваме македонците, изопачаваме историята, пренаписваме я. Но ние си избрахме нейното отроче да взима решения в СОС.

Неразбираемата ни позиция

Поради непостоянството на нашите дипломати, поради колебливата позиция на управляващите ни, дори поради сваленото вето, в РСМ се почувстваха окрилени.

Стигна се дотам нееднократно от ЕС и САЩ да ни порицават, че без никаква причина бавим присъединяването на РСМ към Съюза. Позицията ни продължава да среща дълбоко неразбиране сред партньорите ни, а откъслечните действия на родни активисти, които се опитват да пробият в РСМ, защитавайки интересите на страната ни и на хората с българско самосъзнание там, са обречени на неуспех, защото това не е държавната ни политика, съответно финансирането е малко, трудно осигуримо и несигурно.

Не бива да забравяме, че ЕС следва цели, които са определени като ключови за Съюза, а те са над тези на всяка страна-член. Има широка подкрепа за даване на зелена светлина на страните от т.нар. Западни Балкани, защото регионът е стратегически. Най-простичко казано - присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз се очаква да е онзи инструмент, благодарение на който ще се намали влиянието на Русия (основно) и на Китай в региона. И обратното – ако РСМ, Албания, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора не се присъединят по-скоро към ЕС, това ще доведе до дестабилизиране на района.

Истината е, че още от самото начало ние, а не РСМ, сме в международна изолация по въпроса за члнството им в ЕС. И разчитайки явно само на това, че истината е всичко и е достатъчна, нашите политици апатично наблюдаваха случващото се. Докато през това време РСМ отделиха милиони, за да запознат както САЩ, така и ЕС с тяхната „истина”. Инвестираха в различни кампании, платиха на организации, които освен, че навсякъде представяха историята според македонците, дискредитираха България. Стигна се дотам да трябва да се молим да стигнем до гроба на Гоце Делчев, да трябва да уверяваме, че този или онзи писател, владетел или общественик е българин, макар да има хиляди документи, които доказват, че е бил наш сънародник, макар че някои лично са го зявявали приживе.

Ако това се случи на някоя друга страна, действията нямаше да са само моментално връщане на ветото, а и мигновено приключване на всякакви отношения с РСМ, докато не преосмислят позициите си и не започнат да спазват договореното, най-малкото – да спрат с фалшификациите. Но не, нашите мишки по върховете само изцвъркваха по някоя и друга дума, че това не било хубаво, докато чиновници в МВнР пишеха поредната безсмислена протестна нота.

И вероятно, а и с пълно право, партньорите ни по света заключиха, че явно истината е някъде по средата или по-лошо – ние притискаме с невъзможни и измислени условия клетничетата от РСМ.

И се връщаме в началото – може да ни изглежда нелепо, може да се смеем, можем да заключим, че писанията в македонската Уикипедия са дело на шизофреници – факт, но явно сме безсилни да отстояваме истината и след година, две, пет, децата в РСМ ще са убедени, че Паисий е бил техен монах, поредната историческа личност, присвоена си от наглите българи. А светът ще чува и чете повече за позицията на РСМ, защото ние не смеем да защитим интересите си. И архивите ще са подменени, и писанията ще са фалшифицирани, и истината ще е потъпкана.

Третират ни като безгласна буква, сякаш не те, а ние се надяваме на членство в ЕС, сякаш не те, а ние имаме да изпълняваме условия, сякаш не те, а ние нямаме думата, сякаш не те, а ние се опасяваме да не ни наложат отново вето. И най-страшното е, че РСМ пишат своята история, опитвайки да откраднат нашата.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие 15/04/2024, Понеделник 08:13 4
21
Коментара по темата
21.
българин
07.02.2024 10:01:02
0
7
А нашите дипломати защо спят, а не бранят националния ни интерес? Или само заплати получават и обикалят света.
20.
@@@
07.02.2024 08:54:02
0
8
От както е създадена тази изкуствена държава ,те непрекъснато си присвояват и прекрояват историята.При посещение още през 1998 година в църквата на Климент Охридски бяха заличили името на българския цар и царица и написали "Дечин".В къщата на братя Миладинови, там където на сборника е написано български народни песни го бяха прикрили с лист хартия.Просто България ги остави без да се противи на фалшивата им измислена история.
19.
Чарли
07.02.2024 07:32:41
9
7
Не сме качествен народ щом избираме руски агент за държавен глава, ДС изтърсак за кмет на София, а руските агенти са навсякъде в държавния апарат. Управляват ни идиоти, илитерати, национални предатели…
18.
Ал
07.02.2024 07:11:36
0
9
Е то и Батман е от Прилеп.!!!
17.
105 кила
06.02.2024 23:00:08
0
12
Аз съм фен на македонска реч. Като я чуя ми идва адреналин и единия без да искам го накарах да фъфли а другия рецитира АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ. Пробвайте ги и ще видите колко са послушни. Само така ще ни имат уважението.
16.
Мда
06.02.2024 21:40:25
0
20
Първия македонски космонавт е Нийл Амстронг ! Да се знае !
15.
Простоватия човек лесно се манипулира
06.02.2024 21:34:48
1
11
С християнско население колкото Пловдив, което май все още не осъзнава какво му се е случило след разпада на Югославия няма как да може сам да ръководи съдбата си и за това сръбската злоба към България , руската алчност за влияние и подкупните им душици ги ръководят и размотават на където си искат .
14.
Абориген Балкански
06.02.2024 21:32:51
0
10
Не само той , сицко шо е маке все е юнак /аналогията с украинците не е случайна
13.
XX
06.02.2024 20:47:10
9
11
На 2 Април 2023 година 85% неграмотни про'с'таци гласуваха България да слугува на ЕС и Вашингтон и да им предава още от суверинитета си (процес започнал с влизането и в ЕС но ускорен при Тиквата, при която даже африканските държави не сключваха договори с евроатлантическа българия, а преговаряха с Брюксел).
Факт.
12.
*********
06.02.2024 20:04:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
06.02.2024 20:03:43
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
ХХ
06.02.2024 20:01:36
13
8
За какво и е история на евроатлантическа българия, за която гласуват 85те % неграмотни про'с'таци?
Най-добре да се продаде историята и сега, преди да е станало късно и да е изчезнала.
Може път да се покрие по една "европейска МРЗ" или "достойна пенсия" на про'с'таците гласували на 2 Април за ЕС.
9.
Филип Македонски
06.02.2024 19:59:31
3
5
Всички са македонци и българите са македонци,а македонците са промити глави за съжаление..,нали затова убиват Г.Димитров запротивил се на Тито и Сталин,после посмъртно казват,че точно той е виновен.
8.
Бургазлия
06.02.2024 19:58:00
5
7
Е къде са писали , че е македонец?
Пише възрожденец от България с македонско потекло? Е кое не е вярно.
Кой българин с потекло от македония не го е казвал?
Тодор Александров какво е казал , а?
7.
Анонимен
06.02.2024 19:08:48
0
33
Северна Македония е създадена за да има напрежение на балканите дали със нас , Гърция или Албания но не със Сърбия. Защото Сърбите ги създадоха
6.
до 3
06.02.2024 19:06:57
1
18
Напиши тук някой македонски цар!
5.
Den
06.02.2024 19:03:57
1
11
По логиката на Путин е време за сво.
4.
.
06.02.2024 19:03:15
8
9
Флагмен са утайката на болното ни общество.
3.
3
06.02.2024 18:46:05
0
23
Ханко не се излагай. Купища са. Дори в НИМ. Друг е въпросът, че древните македони няма нищо общо със северно македонците. Последните масово крадат българска и гръцка история.
2.
Tiriol
06.02.2024 18:41:18
4
24
Да затварят границата с Северна Македония. Аз вече съм бил 4 македонеца и съм пламнал една кола. Тия не ги харесвам.
1.
Ханко Брат
06.02.2024 18:35:02
1
41
Някой виждал ли е в музей монети от македонски цар???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Ако Конституционният съд отмени спорните поправки в НК, вече отнетите няма да бъдат върнати, обясни Силвия Петкова Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Милен Димовски преговаря с уж собственика, за да я купи отново, но властите в Бремен обясняват, че за да му дадат документи, трябва да дойде притежателя й от България 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство 
Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Силовите актове на отмъщение са забранени от международното право, добави той US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представителят на САЩ Робърт Ууд Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Действаме по спешност, за да не ескалира напрежението, обяви постоянната представителка на кралството Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Представителят на Иран в ООН обяви, че ще "отговори пропорциално" на американски военни операции Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори