×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди 20 години създаде платформа, която преобрази начина ни на комуникация и го превърна в един от най-богатите в света


04 Февруари 2024, Неделя, 15:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Днес се навършват 20 години от пускането на фейсбук

На 4 февруари 2004 г. е даден старт на социалната мрежа Фейсбук от Марк Зукърбърг, тогава студент по компютърни науки в Харвардския университет, днес председател и главен изпълнителен директор на "Мета". Днес Фейсбук навършва 20 години. През 2021 г. американската компания "Фейсбук" променя името си на "Мета" (Meta), а част от нея са Инстаграм, Месинджър и други платформи.

Освен за комуникация Фейсбук днес се използва и като източник на информация. В средата на м.г. институтът „Ройтерс" за изследване на журналистиката публикува доклад, според който като основен източник на новини - 76% от анкетираните българи са посочили онлайн източници, включително социалните медии, 63% ползват телевизиите и едва 12% - печатните медии. При социалните медии най-популярен е Фейсбук, като 64% от анкетираните ни сънародници го използват за новини, а 77% - „на общо основание".

С идването на Фейсбук и социалните мрежи се промени самата парадигма на комуникационния процес, каза за БТА проф. Лилия Райчева - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Една от причините е, че потребителите стават и продуценти на съдържание. Това е предвидено още през 1980 г. в „Третата вълна" на изследователя Алвин Тофлър. Той въвежда понятието „протребител" – съчетава потребител и продуцент на новини. И актуалността на съобщенията във Фейсбук е изключително важна. Тя поражда съперничеството за вниманието на потребителите между социалните мрежи и традиционните медии, коментира проф. Райчева.

Развитието на социалните мрежи и специално Фейсбук оказаха доста голямо внимание върху живота на всички и начина, по който употребяваме информация, коментира за БТА Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България). Той посочи, че информацията се персонализира спрямо нашите предпочитания, алгоритмите я подреждат и тя идва при нас и оформя възгледите на голяма част от обществото.

Първоначалната цел беше да се свързваме по-лесно помежду си, посочи Радев. Следващата – да демократизират общуването в интернет, но заради техния модел стана така, че ефектът от това демократизиране е доста нееднозначен. Изместиха до голяма степен част от журналистиката, каза той и добави, че най-вече е повлиял на печатните медии. Вместо да получаваме информация, преминала през филтъра на професионални журналисти, се стигна дотам, че голяма част от информацията получаваме от социалните мрежи според техните алгоритми, които подбират какво да ни покажат и какво да скрият. Тези алгоритми са настроени така, че да задържаме колкото се може повече вниманието си в социалната мрежа, коментира Иван Радев.

Има проблеми, свързани най-вече с отговорността на тези, които споделят съдържание, каза проф. Райчева. С появата на неточни и непроверени данни, бързо запълващи информационния вакуум, се формира обществено мнение, което често пъти може да не съответства на реалността, а това е пагубно за журналистиката и създава големи предизвикателства пред спазването на професионалните стандарти. Така социалните мрежи спомагат за разпространение на дезинформация, което е контрапродуктивно за демократичните общества, обясни тя.

По думите на проф. Райчева чрез Фейсбук информацията се движи по-бързо, но тя трябва да бъде верифицирана и всеки, който уважава журналистическата професия, би очаквал официалното и проверено съобщение. Новият Европейски закон за свободата на медиите предлага обща рамка за защита тъкмо на редакционната независимост на медиите в Европейския съюз, на плурализма, на качеството на журналистическото съдържани и много важно – на прозрачността на медийната собственост, каза още тя.


В категории: Бизнес


3
Коментара по темата
3.
_nib_
05.02.2024 08:45:46
0
0
Грешка в заглавието...
,,Създаде" да се чете-открадна.
2.
LifeLog 2.0
04.02.2024 18:03:24
0
2
А 2 дни преди това DARPA "закри" крайно непопулярния си проект LifeLog, за който вече обществеността беше подочула. Къв съвпадък! Той се прероди като Феникс в "невинното" "студентско" творение Fakebook, постепенно прераснало в настоящето чудовище и през цялото време изпълнявало и продължаващо да изпълнява оригиналните цели на LifeLog!
1.
Мда
04.02.2024 16:23:07
0
4
Този е за трепане, мисля че Хитлер е постъпвал по човешки от това недоразумение, което подлуди и ще подлудява хората
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори