×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Демограф посочи Бургас като пример за привличането на население


Демограф посочи Бургас като пример за привличането на население
Толкова разделени българите, колкото са в последните години, никога не съм ги виждал. Това е симптом за болно общество
04 Февруари 2024, Неделя, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Георги Бърдаров говори за демографските проблеми 

Да говориш за демография в България е като да говориш за въже в къщата на обесения. Каквото и да кажеш или напишеш по темата, каквито и мисли да имаш, те неизбежно се завъртат около основния, непреодолим факт - българското население се смалява устойчиво и най-вероятно ще достигне малко над пет милиона към средата на този век.Това, настояват всички медии, е катастрофа, кошмар, апокалипсис.

Георги Бърдаров не мисли точно така. "Има позитивни неща в демографията на България", казва той с авторитета на човек, който от десетилетия се занимава с изследвания по темата.

Бърдаров доби известност като автор на няколко романа, посветени на конфликти - "Аз още броя дните" и "Absolvo Te", но в ежедневието си е географ и демограф, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Миналата седмица негов нов доклад, посветен на демографската ситуация, предизвика нова вълна катастрофични заглавия.

"Винаги се изваждат само негативните неща от това, което съм казал", казва той, като посочва, че се определя като "демограф оптимист". "В този доклад по-голямата част беше позитивна, една значителна част бяха решения." Бърдаров говори в един нетипичен разговор по темата за населението. Видеото може да гледате тук:

Раждаме нормално, остаряваме бързо

Такъв разговор неизбежно трябва да започне с преглед на един важен въпрос: задължително ли е лошо, че ставаме по-малко? Тук има парадокс - хората не обичат задръстванията, опашките, съседите си, живеят в къщи, движат се с коли и по всякакъв друг начини се опитват да минимизират досега си с повечето други хора. Но въпреки това самата идея че количеството други около тях се смалява, ги кара да се чувстват некомфортно. Това е дълбоко психологически ефект от усещането, че твоята група, тази, с която се идентифицираш, се смалява. То впрочем седи и в основата на огромния проблем, който България и Западът имат с миграцията - ако усещаш, че твоята група се смалява, неизбежно виждаш всяка нова група като заплаха.

Тук вървят няколко успоредни процеса, върху които ние нямаме възможност да влияем, казва Бърдаров. От една страна, устойчиво ниските репродуктивни нагласи и все по-ниската раждаемост. "Тя ще бъде скоро такава в целия свят. Това се говори от доста време, дори с присмех биваше посрещано. Съвсем наскоро Илън Мъск излезе с ново бомбастично заглавие, че най голямата заплаха пред човечеството на ХХ век е глобалното намаляване на раждаемостта", казва Бърдаров.

Тук България е устойчиво в тренда: страната не страда от прекалено ниска раждаемост, като се намира в средата на европейската класация и е над средното. Противно на това, което вероятно сте си помислили, причината не е в малцинствата. Да, Сливен, където ромското население е високо като процент, излиза в топ 3 на европейските региони, в който раждаемостта е много над нужното за възпроизвеждане - средно 3.08 деца на жена в детеродна възраст. Но всички региони на страната, без Смолян, Перник, Кюстендил и Благоевград, са над средното ниво в ЕС.

С други думи, сериозен проблем с раждаемостта в България няма - страната е част от естествен процес, който се случва в цялата развита част на човечеството. "Аз смятам, че в момента част от ниските репродуктивни нагласи е заради свръхотговорното родителство на младите хора, точно обратно на обвиненията, че са безотговорни. Напротив, те са свръхотговорни в този динамичен свят, в който жените искат нормален шанс и старт на децата си. Тези млади хора са подложени на невъобразим стрес", казва Бърдаров.

И умираме рано

Ако има много притеснителен процес, за който Бърдаров иска да бие камбаната и го прави при всеки възможен случай, това е смъртността. В България дори преди ковид, казва той, тя беше сред най-високите в света. Но след пандемията България според него е стигнала, поне за кратко, първото място в световната класация по обща смъртност - 21.7 промила за 2021 г., 18.4 през 2023 г. при 11.5% средно за ЕС.

За да добиете впечатление за истинския кошмар на тази статистика - в Северозападния регион например този промил е над 31. Демографът нарича факта, че сме едновременно с най-застаряващо население и с най-ниска средна продължителност на живота, "вертикален демографски парадокс".

"Имаме много нездравословен начин на живот. От една страна, той е свързан с това, че в части от България хората живеят в относителна бедност на фона на Европа и това не им позволява да правят превенция на лечими заболявания. Хранят се с некачествена храна, евтина храна. Но същите проблеми по мои наблюдения имат и хората в големите градове, които имат финансови възможности, дори младите хора", констатира той.

Какво работи

Не, не е Унгария и нейното прословуто раздаване на пари на семейства. Има склонност в анализаторите и журналистите, когато търсят решение на дългосрочни проблеми, какъвто е този с населението, да приписват бързи рецепти. Бърдаров потвърждава нещо, което се вижда от всички сериозни изследвания - няма една държавна политика, която категорично да може да реши подобен комплексен въпрос.

"На 1000% мога да кажа - няма една мярка, която да може да промени ситуацията. Въпреки унгарските мерки например, казва той, в момента раждаемостта там е под средната за България. Държавата като цяло има малко лостове, истинските лостове са в местната власт. Това е бавен процес, в който има едно безспорно правило: променим ли средата, променяме и демографията. Ако искате примери за това, има ги навсякъде по света, но дори и в България. Пловдив и Бургас, които обърнаха съдбата си и вече привличат население, вместо да губят например.

Бърдаров казва, че от години работи в Бургас, където консултира за промени в образованието и други идеи, способни да привлекат хора към града. Същото прави и на други места, като дори малкото село Чавдар, станало известно като най-богатото село в България, доказва че може да привлича млади хора, ако средата го позволява.

"Толкова разделени българите, колкото са в последните години, никога не съм ги виждал. Това е симптом за болно общество. Аз си мечтаех да израсна в свят без граници. Но си мисля, че колкото по-космполитни ставаме, толкова повече ще имаме нужда от своите корени."

"Иновативно образование, което да е адекватно на съвременния свят. Градска среда, която да е комфортна и удобна за младите хора. Доходи. И сигурност", изброява експертът. Промяната в образованието е първата стъпка за излизане от тази криза, категоричен е той. "Това е една от най-консервативните системи в целия свят, а промяната вече я бута. Имаме нужда от спешна реформа там."

И като стана дума за позитивни промени, ето още няколко добри новини, които е важно да се отбележат. Първо, статистиката вече отбелязва малки победи - повишен коефициент на детност, който ни поставя на трето място в Европа, положителен механичен прираст за миналата година. Продължителна работа в една и съща посока ще донесе резултат, категоричен е Бърдаров и дава за пример любимата си Ирландия: страна която в средата на миналия век претърпява демографски колапс и след това започва да връща и вдига население с ударни темпове. Последните проучвания на градската среда в Европа показват, че все повече източноевропейски градове вървят по същия път. Това е обратим процес, подчертава Бърдаров многократно.

"Аз имам вътрешното усещане, че след 5 до 10 години България ще бъде изключително привлекателно място за живот и ще привлича както хора с български корени, така и такива без", казва Бърдаров. Не може да го докаже с числа. Но знае какво трябва. "Трябва да работим за това."

Източник: Капитал.бг


В категории: Политика


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
64
Коментара по темата
64.
Пламка до 12
07.02.2024 12:53:45
0
2
В Пристанището бяхме 2500 човека, сега са 500. Булес стана Кроношпан и вече е в Търново, Кораборемонтния е 60 човека, незнам колко е бил, Сомат, всички го знаят. Завод Георги Димитров, след това Метални Изделия кво стана?
Най-богатата жена в България Цветелина Бориславова е закупила бившия завод “Георги Димитров” в Бургас, като мястото вече е всички съоръжения вече са напълно съборени. Същото важи и за сградите. В момента последните части от някогашната социалистистическа гордост се разкостват от банди цигани. Теренът е близо 80 декара с прекрасна локация за всякаква дейност. Самият завод след като дойде демокрацията се казваше “Метални изделия”. Дружеството влезе в тежки дългове, като в крайна сметка беше обявено в несъстоятелност заради кредити в размер на 8 милиона евро към две банки. Бориславова е закупила мястото в съдружие с друг бг олигарх Кирил Домусчиев. Двамата планират да изградят огромни складови халети и сервизни площи, които ще обслужват двете пристанища. Както е известно и Домусчиев и Бориславова имат пристанищни терминали в Бургас, които са част от техните бизнес- империи. По този начин ще могат да си осигурят много сериозна логистика по отношение на дейностите на портовете си. На мястото на соцгиганта освен складове и халета, ще има и административни и търговски площи и възможности за шоурумове. Общата инвестиция ще надхвърли 30 милиона лева. Бориславова се смята за една от най-богатите жени на Балканите, като тя управлява активи за над 1 милиард лева, а нейното лично състояние се изчислява на 400 милиона лева. Кирил Домусчиев пък има контрол върху собственост за 3 милиарда евро, а за него работят над 4000 души. Той има дружества в САЩ, Русия, Канада, Франция и други държави зад граница. В България притежава няколко компании от възлово значение за българската икономика. Собственик е на бутиковият футболен клуб “Лудогорец”, който в момента е лидер в родното първенство, е преди година и половина се представи успешно и в Шампионската лига. Интересите на Бориславово и Домусчиев в Бургас са сериозни и те постоянни ще разширяват инвестициите си в морския град. Това ще стана в различни направления на бизнеса.
63.
ХХ
06.02.2024 21:13:51
1
2
До .../62

Реализирана демек евроатлантическа мечта. Нали за това гласуват 85% от матряла?
Защо ревеш?
62.
...
06.02.2024 21:09:28
0
8
Средната продължителност на живота в Бургас е под 70г. Медицина, образование, перспективи нулеви. Заплатите гравитират около и под 1000лв. И още и още падения за прекрасния Бургас
61.
Ноже да са се объркалЕ
06.02.2024 20:25:11
0
8
Може да не е демограф, а демагог. Така предполагам, ма може и да не съм прав. Може да има и друг термин
60.
Аз до 59
06.02.2024 15:37:24
0
1
... около 30 сериозни колеги от Университета, в това число и преподаватели( Статистика в социологията и демографията също, съм изучавал и някои от тях също. За преподавателите няма да ти пояснявам)...
...
Абе, то и тука има и колеги и колежки, които не са от най-умните...
Бъди здрав/а !
59.
До 55,
06.02.2024 15:17:30
2
2
какви 30 човека те гоня? Картинката е така и със сигурност ти не я виждаш така, защото живееш в друга паралелна вселена. Вземи последвай съвета си и се разходи из кварталите. Градовете. Ей така за да видиш къде са бачкаторите, и къде заможните. Не ме интересува с кого си какво си обсъждал. За данни и статистика не ми говори, че след докторат в областта на статистиката не позволявам на друг с по-ниско образование да ми говорят за статистика :) Обективен е относително понятие и очевидно не знаеш какво значи.
58.
аз
06.02.2024 14:44:00
3
2
Новият елит на България трябва да дойде от умните и необвързаните с родство и номенклатура деца, но тези деца ТРЯБВА да се оставят в среда неподвластна на връзкарите, ДС, партийните велможи и прочие утрепки, които през годините не показаха, че могат да носят тежестта на новото време, И парадокс - знаете ли че "основателите" на новото време у нас, които бяха хора от старите структури на властта ни преди 89-година, днес вече признават краха си. Крах подтикнат от нищоправенето на отрочетата им, които освен пари, имоти и бизнеси друго не наследиха. Точно новото време на супер технологиите, ИИ и преобразения пазар основаващ се на интелигентните решения, ни оставиха отрочетата тип Пеевски само с наследсдтва, които вече не само няма да им носят доходност, но и започнаха да се топят като сладолед сред зной. Защо написах това ? за да може всички, които все още не са усетили вятърът на истинската промяна да бъдат оптимисти и да натискат върху образованието на своите деца и да ги насочват в сфери, които СЪЗДАВАТ високи технологии, а не в сфери, които ние наричаме ИТ, влагайки в тях нещо бастрактно и перспективно. Не, България трябва да тръгне по друг път и днес трябва да ви кажа, че съществуват такива деца, които вече завършват и се подготвят за новите елити. И не, тези деца не се подготвят от ТИМ, Пеевски, СИМ, МИМ и разните му ДС чрез различните им политически абревиатури. Тези деца се подготвят от новите глобални елите, за които не е важен нито произхода на тези деца, нито родственият им поток, ното бащиното и дядово наследство. За тези елити е важно съдържанието в главата им и възможностите да уползотворяват тези знания във високо-технологичните процеси, които ако не сте забелязали вече дърпат света. Наблягайте родители върху образованието на децата си, учете ги и ако някъде срещнете мемета не виждащи смисъла от математиката и транспортира, изсмейте им се, защото насреща си имате адресати готови да бъдат втора ръка хора. Бъдещето е на младите и ако сами вие родители не проумеете написаното наистина ще тъжите от липсата на децата ни тук, в България.
57.
XX
06.02.2024 13:36:06
0
4
Личното ми мнение е, че 85 те % гласували за "цивилизования" ЕС, да им ДАВА МРЗ, са ненужни на България и наистина е по-добре да ги няма.
56.
XX
06.02.2024 13:34:21
1
3
До 54

"Ако ли не, държавата ще изчезне... което пак не трагедия" - така е, и на там е тръгнало. И затова държавата си е измислила с тези цели... Другата опция, която се смята за цивилизована (от твоите цивилизовани в образованите квартали) е да се намерят, освен роми и други да я населят. И става.
55.
Аз до 54
06.02.2024 12:29:58
1
4
По-големи глупости не бях чел...
.... Вие въобще не описвате реална картина... и това въобще не е въпрос на мое лично мнение... това, което е описано НЕ Е Бургас и за цялата България НЕ Е!
... Явно не се разхождате по улици, магазини и покрай училище...
... Реалната статистика е точна наука с много и различни параметри... Вашата е статистика с една част от значимите параметри...
... Нито аз Ви намирам за обективен/на ... нито никой, с който обсъдихме коментара Ви... от около 30 човека няма 1 съгласен!!!
Бъдете здрав/а!
54.
:)
06.02.2024 07:02:47
5
5
Няколко размисли:
1. Демографска криза няма. Има дъвка за псевдо-журналисти.
2. Младите хора са повече от отговорни и не търсят как да "произведат едни деца, пък после ще му мислим". За разлика от родителите си днешните имат много по-ясна представа за света. Пътуват и са много по-образовани.
3. Жените не се хващат с кварталния пияница, защото имат свит кръгозор и дори не се сещат да се разходят до съседния квартал. За щастие кварталите вече се реорганизират и се обособяват такива на образовани и успешни хора. Така всеки попада по естествен начин в "правилния квартал". Изпълнителен директор на голяма компания няма как да се ожени за общак. Тези групи хора вече нямат досег.
4. Възпроизвеждането е приоритет на държавата заради нейни си измислени цели. Населението е точно толкова колкото трябва да бъде. Процесите са естествени и няма нищо страшно!
5. По-добре по-малко, но качествени хора. В момента имаме изпростяла и арогантна маса. Обществото няма нужда от тези хора. И те ще изчезнат по естествен начин. Ако ли не, държавата ще изчезне... което пак не трагедия :)
В крайна сметка всеки да си живее според разбиранията :) И да не пречи на другите. Останалото се подрежда по възможно най-добрия начин. И спрете с дъвките!
53.
*********
05.02.2024 20:45:12
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
52.
Аз
05.02.2024 19:08:37
1
1
... блестящи анализи в по-долните коментари, всестранно разгледани и развити аспекти ...
... НО... разходете се по улиците 30 минути и задължително срещнете някои подрастващи да ги видите що за стока са...
... ТА... Кой да чете? Да го осмисли? Да се убеди, че е така? ... Повечето хора нямат такъв капацитет, просто!!!!!....
Адмирации все пак! ;)
Бъдете живи и здрави!
51.
*********
05.02.2024 18:58:44
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
50.
Ако има доблест
05.02.2024 01:51:55
0
24
Ако има доблест, кметът да излезе и да каже по негово време колко производства се закриха и защо не идват инвеститорите, които обещава винаги преди избори да доведе!
Ама не вярвам да го направи. По-скоро някой натегач да ми изтрие коментара
49.
Васка
05.02.2024 00:01:12
1
8
С хиляда лева и ваучери за храна, стига за наем и сол до там. Не знам как ще се бориш с кризата. Чакам да се друсне държавата, държавници да почнат масово да се развеждат и бягат по чужбина да видят какви ни е нас заради тези паразити дето подхранват парламента. Щото не гледаш ли няма да имаш работа.
48.
БКП Форевъ енд невъ
04.02.2024 22:38:22
2
16
Хората на новия ден са децата на хората от стария ден. (Нямаше нов елит, който да изтласка стария. В България нямаше трето съсловие, което да унищожи първото и второто, та ако ще и с гилотина.) (У нас просто елитът вътрешно се преобразува, изтласка напред децата си и се оказа, че това е успешно само за тях.) В провинцията степента на приемственост е около 60-70 процента. В София е между 50 и 60 процента. Но в малките градчета в провинцията като събереш градските големци и направиш списък и след това отвориш списъка на ЦК на БКП, ще видиш 50% съвпадение на фамилии, които в момента държат властни политически, икономически, криминални и културни позиции в града и в окръга. Например Овчаров, или Бобоковите… Децата на секретариата и на ЦК на БКП, в най-лошия случай децата на окръжните комитети – сега е тяхното време. Това е положението – обществото в България беше и е йерархично. (Сега дори е по-лошо, защото вертикалните лифтове са напълно блокирани.)В България стана не смяна на елита, а възпроизводство на елита. )(Родителите на днешния елит отстъпиха назад, върнаха се в селските си вили и пуснаха напред децата си), които вече бяха получили съответното образование. Десетилетия преди 10 ноември 1989 г. в България се въведе системата на (езиковите) гимназии. Имаше и училище за особено надарени деца. Т. е. новият български елит след падането на Живков беше вече отдавна подготвен да заеме нови социални функции. Българската специфика е, че не един елит си е отишъл, а че родителите на сегашния елит са в Чужбина и са изпратили във властните позиции на политиката, държавното управление, икономиката и културата своите деца. Ето точно тези деца бяха успешно издирвани от „Отворено общество“. Просто съвпаднаха две неща – крачката назад на родителите, които дадоха тласък на децата си под лозунга „Това време е наше“. Българският политически продължител на „Отворено Общество“ е именно кръгът „Капитал“. Българският политически модел е в жестока криза, отвъд всяка възможност за ремонт. Новият елит идва от тъмното и от студеното и заема властните си позиции в епоха на социален безпорядък, объркване, безвремие.
47.
Божков лайв
04.02.2024 22:35:41
0
12
България беше превърната в евро сметище , това беше цената която платиха "първата ръка хора" за да станат международници. Граждани на света. Свободни хора...да поробиш собственото си семейство (племе) за да имаш ИЛЮЗОРНАТА свобода на западните народи ...това ако не е тотален фалит. "Елитните" са като вас , искат да се уредят, да уредят децата и имотите...една мотивация споделят с населението... разликата е че те нямат задръжки , граници и морал - всичко е позволено ..както каза Иван Костов - Макиавели е любимата ми книга...които разбрал , разбрал. Краят Е близо. Бъдете здрави!
46.
До 14
04.02.2024 21:37:53
4
11
Пильо, разговарял съм с технолог от бирената фабрика, сега мол, та той беше казал, че точно няколко месеца преди да продадат бирената фабрика са създали най-изчистената бактерия в света... не разбирам какво точно означава, но нашите глупаци са унищожили завода като са го продали и закриха работни места, така лека полека продадоха и убиха хората в Бургас. Вкараха нашите производства във вътрешността на територията. А на всички морски държави най-силните им градове са до мпрето, столиците им са до река-море, защото с кораби и без транспорт, създаваш готови продукти за внос и износ. Само в територията некадърника селянин, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После Луканов им раздаде куфарчета (кредити) ги назначи за милионери и вече 30 години доубиват България.
Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите. Крадци... от кофтия мат'риал.
45.
Циганите на сапун
04.02.2024 21:24:03
0
1
Революция!!! Айде...Кой е с мене? Имам три ножа и един чук, трябва ми някой с огнестрелно да ме прикрива кккккк Айде беееееееееееееее мееееееееее войници трябват , не специалисти, всички сме специалисти..
Казвам се Хасан Мюмюн , живея в Акациите, номерът ми е 0897657687 Да се организираме!!!
44.
4та национална катастрофа
04.02.2024 20:55:41
0
5
((Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа. Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. България е сърцето на Балканите. Това са геополитически аксиоми, които са очевидни.)) ((В България стана неудобно дори да се пита кой носи отговорността.)) Обективно, отговорността е колективна, тя е деперсонализирана, безсубектна. Колективна дейност на политическия елит. ((Той е от окупационен тип, държи се с населението като с подчинен народ.)) ((Ние навлизаме все по-дълбоко в геополитическия дневен ред на Балканския полуостров. ))
43.
До долния с PR-a
04.02.2024 20:26:30
3
8
С новия кмет ,със стария кмет ,със по-стария кмет ,Варна си е Варна. Всички драпат за жилище и живот тук! Терените за строителство свършиха ,вече започват ударно на Галата и,Прибой . На центъра и до морето квадрата е 3000 евро .Това са фактите ,останалото е злоба от Фъфлю- бургас/гад/чето... ааахахахахах
42.
Демо Граф
04.02.2024 20:19:40
4
6
Ако питате някой човек в 30те, какво е демография, какво измерва и как работи- в 6 от 10 случая няма да ви каже нещо! Обезлюдяването не е само бг явление, а запазена марка за държави, в които има население, изповядващо християнство и католицизъм! Ако не виждате връзката, ето я: нормалният човек се съобразява с възможности и време, когато реши колко деца да има! Това не важи за хора, които са потенциални мигранти, с ниско образование и безотговорност! Според вас: колко българи са такива?? Тези с ДНК на българи, отгледани в традиционни семейства, с ценности и морал! За да не се чувстват някои етноси засегнати, ще кажа: нарича се семейно планиране! И за сведение на тези, които си чешат езиците по форуми и развиват есета на тема "прекрасния социализъм" , ще ви уверя, че да отгледаш дете през 60те, 70те или 80те беше толкова трудно, колкото е сега! Митовете за безплатно образование и здравеопазване са само мит! Реалността беше по различна: учебниците се подаряваха от държавата само в основното училище, купоните за стола се плащаха, а броят на общежитията беше ограничен! Имаше задължителни бригади, тетрадките и други пособия се купуваха! Само че масовата заплата от 350 лв трябваше да се ползва не само за отглеждане на деца, но за вноски за жилище, за кола, за дрехи, електричество, вода, почивки, дрехи, обувки, храна! Хайде сега пресметнете: докъде ни стигнала тази заплата??? А за колко стига днес средна заплата от 1500 лв???? Българите са и тук, и по света и са над 6 млн! Но работят, за да оцеляват, както всеки нормален човек! И не могат да си позволят повече от две деца! Един етнос, който не работи, не плаща данъци и рови в кофите за смет има по 5 минимум! Да си задавате въпроса ЗАЩО???
41.
Аз
04.02.2024 19:51:22
1
3
...съм на мнение, че "Фъфльо" достатъчно правдиви неудобни факти написа и социални принципи Ви изложи и т.н. ...
... но "Фъфльо" то на хора с акъл да ги кажеш тея работи... тука такива почти няма!!....
... Адмирации!
Бъдете живи и здрави
40.
бай Митко
04.02.2024 19:25:34
0
13
"Има позитивни неща в демографията на България", казва той с авторитета на човек, който от десетилетия се занимава с изследвания по темата.
Този драскач на горната статия въобще не ме интересува кой е, но не може някой да говори за "позитивност в демографията" след като за 34 години "напредък" - назад обаче се стопихме от 9 млн. на 5 млн. Не може угоднически да лъжеш и заблуждаваш след като има закрити над 600 обезлюдели села! Навсякъде във всичко блика негативизъм! От 1991 год. до момента са закрити 1435 училища! Защо ли господин драскачо!!!
39.
бай Митко до 26
04.02.2024 19:04:14
1
4
Адмирации! Така си е!
38.
бай Митко до 25
04.02.2024 19:02:38
0
9
Не му обръщайте внимание на това момченце. То е за съжаление! Неграмотно е и иска да ни убеждава в неща, за които само е чувало от "експертите" от разните НПО-та!
37.
бай Митко до 20
04.02.2024 18:55:33
0
11
Не му обръщай внимание на тоя малчуган! То не знае горкото къде се намира! Защото ако от нещо се интересуваше щеше да знае, че през 1989 год. България беше 9 млн. и нещо, а сега към момента сме 5 млн. и нещо!
36.
До 17
04.02.2024 18:49:31
0
3
Това си е твоята истина на силно загладен алабаш! Научи Българската граматика и правопис и престани да се излагаш с неграмотността си!
35.
До 14
04.02.2024 18:45:32
0
12
Хлапе, щастлив съм че съм живял през социализма, а ти абсолютно не можеш да направиш сравнение с онова "лошото" време и сегашното "супер" време! Въздържам се да споря с "телевизор" с липса на мозъчни гънки. Важното е, че сега се вдига лозунга "Най-добрият град за живеене!". А реално дали е така?
Рахат ще си теглите младок.
Хлапе ето ти си живото доказателство за недобрата образователна система! Граматичните правила ти са чужди! Препинателните знаци за теб явно не означават нищо! Хлапе определено си от някое Странджанско село щом и Бургас пишеш с малка буква! Неграмотник си ДА!
34.
В Бургас работи единствено PR-а
04.02.2024 18:10:11
1
20
Гарантирано от Герб
По всички важни показатели Бургас започва са излиза от водещите градове и се свъква към периферията. Децата продължават да бягат от града.
Наблюдавайте Варна с новия кмет.
33.
Бай....до 32
04.02.2024 17:52:47
3
4
Ти педераст ли си, или гей ?!
32.
Вагинир
04.02.2024 17:40:07
6
5
От кремъл изпращат поредните 830 000 руснаци в задунайская,жилища работа от крепостните. После путинь ще дойде да ги защитава...но едва ли,тук е руско от век и половина...кьорав българин няма,само Самоил...
31.
Фъфльо
04.02.2024 17:07:37
0
22
Какво привлича, ве, човек!? Дори и да влизат повече хора в Бургас, отколкото да излизат, то това е паплач. Кви са в Сливен, Ямбол,Карнобат и там вече селата, то български села почти няма и ако има, то само стари хора, умиращи такива.
Меден Рудник, само паплач..А зона, ОК, от там нататък..И в Бургас има най-малко цигани от големите градове. За това изоставаме по население. Варна ква била, половин милион, то пълно с мангали варненски, българи останаха ли в тая Варна..
Преди не може да видиш мангал в центъра..Сега навсякъде, бакшиш манго, продавачка циганка, вече край, усвоиха ни, мама им, ще претрепя някой аз и целия филм ще свърши...Няма Фъфльо
Те нали не са виновни. Ама те не са хора,ве, виждал съм мангалът в кво се превръща, ако има някаква власт. Само говори как щял да ебе, да пребива, хили се с изцъклени очи, нон стоп еуфория..И перките отворени..Тва не са хора...
30.
Бургазлия
04.02.2024 16:42:54
3
29
Колкото и да привлича , напускащите са в пъти повече.
Ниски заплати , неработещо летище , неработещо пристанище , пустеещи улици през 10 месеца от годината .
Мръсотия по улиците,разбити и неоправени тротоари , изрязани стотици дървета , град без сянка , ремонти на главни улици вече години и неоправени ...
Още и още . Бургас умира и скоро ще по-зле и от Сливен!
29.
Фъфльо
04.02.2024 16:32:50
1
13
На българите не им е до революция..Кво се случва в държавата може да го видите и точно тук, в тази ситуация...
1. Подлога с някъв си имидж, дори не може да лъже, но разчита, че хората са овце (само тва е вярно)
2. Корумпирана "власт"..В случая нашите прекрасни флегми са пуснали платена статия..
3. Демотивиран народ, всеки знае, всеки разбира, всеки със самочувствие, заети са да се карат и плюят един друг, да си мерят пишките и да си сравняват таралясниците втора ръка
4. Манговците сричат и се хилят "ебахме им майката на българите, както нашите братя са ги колили и ебали през турското робство". "Ще им ебем дъщерите на тия гяури, в големия град, като се преместим"

а не е толкова трудно да им бутнем къщурката...
28.
Кинтекс
04.02.2024 16:20:11
1
21
Чичкото с измислената професия взел някой лев за писане на глупости,няколко дни да ходи в 5 часа на изходите от Бургас и да види колко коли изчезват от там и след 2 часа когато е вече тъмно да се разходи из Бургас и да види колко апартамента светят в 8 етажните блокове.
27.
Фъфльо
04.02.2024 16:08:25
4
13
Руснаците ги плюят , нали фашисти, войната, както и да е...Само че Путин кво каза? "Не искам паплач в държавата"..."Руснакът трябва да има 8 деца минимум" :D..И съответно тормоз на гнусните човекоподобни от Азия и сума ти пари дава , като помощи за семейства с деца. Може да вярвате , колкото си искате, на пропагандата, но Путин не е черен за руснаците, душманин един вид, със сума ти руснаци си говоря, руснаци в Русия. Ей такъв такъв човек трябва и на България..Нека да е фашист, повечето хора не знаят какво означава тази дума, а само я използват за обида...Като "терорист" един вид, двете нямат нищо общо...Реално управлението в Русия е доста близко до "диктатура"..Президентска република друг път..Виждали ли сте как се разправя с милиардерите хахаха, има го в нета..Тия същите милиардери колят и бесят в капиталистическите държави...
26.
И аз да кажа
04.02.2024 16:00:04
1
24
Бургас се напълни със странджански глигани сливенски кавали ямболски уругвайци карнобатски шилета и айтоски мисири
25.
До 17
04.02.2024 15:52:47
1
9
Не се престаравай момко, ти дори и Български език не знаеш като хората.

Това, че ми викаш "чичка", времената които използваш в изреченията, глупостите за морето, а и самият изказ, ясно показват на колко години си.
24.
до 11
04.02.2024 15:48:40
2
15
По времето управлението на БОКО 1 Бълтяроебиец 2009-2020 сиреч ца 11 год въvbe66в България от стараст,болести,мизерия,
оскъдица и бедпост са ПОЧИНАЛИ 1,8 МИЛИОНА души по 160 хиледи средно на година
Така става като имаш високи ЕС цеви на стоки и услуги и НИСКИ африканско-хаитянски заплати
Масово достъпен алкохол
Внос на свръх НИСКОкачествени храни
Гъста GSMмрежа от антени на блоковете
Огромен ВНОС на ПАЛМОВО мясло заместител ня мляко и м
ечни продукти.Палмовото
масло е сред НАЙ-големите убийци на бг населевие и основна причина за Атеросклерозя,инфаркти иинсулти сред населението
Лепса на добро и достъпно здравеопазване
Непристанен внос на БОКЛУЦИ 2-ра ръка автомобили с множество дефекти водещи до летални ПТПта
Лошо качество на горива също е предпоставка за ПТП
Всичко свързано с менте и боклуци от храна до техника влияе ЗЛЕ на продължителноста и к-ва на живота
23.
Бай....
04.02.2024 15:48:08
2
4
„Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия.“ (Лафайет Рон Хъбърт, основател на сциентоложката църква ).
22.
22. Фъфльо
04.02.2024 15:44:14
1
6
Повечето хора ще го прочетат тва и от единия крачол в другия, или ще си оправи прашките..Викат "ко да напрая", "нямам власт"..Пък истината е, че ние сме виновни за това, което ни се случва..Ние, като народ..Поне говори, ве, говори за това, нареждай, псувай, мрънкай..Само ей тва праи..Никой не казва да тръгнеш с ловната пушка към парламента...То ясно, че няма да се случи..
21.
Фъфльо
04.02.2024 15:40:34
3
4
И да, говоря за фашизъм, за геноцид..До там сме я докарали, че друго спасение няма...Диктатура аре..Същата работа..
20.
Бай....до 14
04.02.2024 15:39:51
4
12
Никоя фабрика не работеше на загуба бе, келеш!
19.
Фъфльо
04.02.2024 15:35:54
0
8
Аз съм сигурен, че ако все повече хора ги осъзнаят тези неща, коментират ги, то накрая ще изскочи лидер на организация, който да ги премаже..Евентуално, имам предвид..Какво друго може да направим!? Не може същия този човек да дойде на власт , няма как толкова малко българи-патриоти да наклонят везните..Както стана в много други държави..Е, примерно Румъния..Набутаха ги в затвора. Поне за това не мислят..Гледат напред. Към бъдещето...Може само да им завиждаме. При нас мирно няма как да стане..Трябва да изскочи този "Левски" , този "терорист", както ги учат в училищата...

Може само да говорим за това, да нареждаме, да мрънкаме, да бучим, където може, да викаме даже, също, където е удачно..Само това може да направим. Ама поне това да правим, да еба..поне това...Един милион човека , ако ревнат , като един, не е нещо безобидно...Не е и нещо, което може да спреш в такава малка държава...Ще си съберат парцалките и ще избягат да си харчат милиардите...Кво, ще насъскат пагоните срещу нас ли? Няма как да стане..Е, вижте историята, това не е Третият свят.
18.
Бай....
04.02.2024 15:34:15
0
19
Какви са тези професии като демограф, социолог, политически антрополог....и Кой им плаща заплати ?!
17.
До 15
04.02.2024 15:27:39
3
8
Хем съм ги видял хем съм ги преживял Съмнявам се обаче дали ти си ги видял и преживял Защото това което писах е 100% истина Има достатъчно хора още които са живяли тогава Питай ги имали нещо което съм излъгал
16.
До фъфльото
04.02.2024 15:22:51
12
4
Не знам българия дали няма да я има Но копейката със сигурност ще изчезне до няколко години А заедно с него и троловете и тъпунгерите дето го избират ...Да и..а и боклука ти
15.
От 12 до 14
04.02.2024 15:19:19
1
13
Определено си млад и говориш с клишета за неща, които нито си видял, нито изживял, нито пък разбираш.

И не се обиждай за "батките и кифличките с по 2-3 лева в джоба" .... но явно се отъждествяваш с тях.
14.
До 12
04.02.2024 15:15:49
24
8
Чичка тези фабрики дето си ги изброил До един с малки изключения работеха на загуба А това което произвеждаха беше неконкурентно на световните пазари И отиваше по договори в соц лагера Да не говорим че бяха огромни замърсители и в бургас не можеше да се диша морето се отичаха фекалии Защото нямашее пречиствателни станции и катализатори А
комунистите не им пукаше за екология или населението .
13.
Фъфльо
04.02.2024 15:12:37
2
17
Спомням си преди 20 години как им обяснявах кво ще се случи и всички ми се присмиваха, "е стига, ве, черногледият"..Песимиста един вид..Едно към едно се случи...Сега , като им казвам какво ще се случи след 20 години, пак същото, подсмихват се, вече не се хилят, само се подсмихват...ТЪП БЕЗМОЗЪЧЕН НАЕБАН ОТ ВСИЧКИ РОБ БЪЛГАРСКИ...Хили се, докато можеш...Вместо да направиш нещо по въпроса...
12.
БурГъз
04.02.2024 15:02:00
5
35
Взето от друго място, но като стар бургазлия съм на 100% съгласен ...

Бургас БЕШЕ силен индустриален град допреди 20 години. Имаше много работа, а и хората бяха заети с производството в града ни. Днес имаме само 2 МОЛ-а, единия от които е вече залязващ, Кауфланд-и, Лидъл-и и няколко супермаркета. За СЕГА има работа в строителството, но тя е до време. Имаме обаче много батки и кифлички с по 2-3 лв. в джоба и много, много комплексиран млад народ. Всичко изброено, за съжаление замени изчезналите от града ни НХК, в което работеха 10 000 човека, Промет с 2 000 човека, безалкохолни изделия с 1000 човека. бирена фабрика с 1000 човека. винпром с 600 човека, МЗ Спартак с 900 човека, кабелен завод с 1200 човека, Камбана с 800 човека, фабрика за хавлии Яна с 700 човека, Тих труд - с 300 човека, приборостроителен завод с 400 човека, фабрика Хемус с 400 човека, мелници Бургас с 300 човека, ОП строителство с 500 човека, Домостроителен комбинат с 600 човека. Пристанище Бургас с 1200 човека, Захрани заводи Победа с 500 човека ( днес са на изживяване с 50 човека и пред закриване, защото са погълнати от Престиж В. Търново)Летище Бургас с 350 човека и редица още производства, които НЕ СЕ ЗАКРИХА поради нерентабилност, а смениха дестинацията си в други БГ градове или придобиха нова собственост ( НХК - днес е с 900 човека, Бирена фабрика отиде в Хасково, Камбана отиде нейде, МЗ Спартак беше умишлено фалиран и разпродаден на скрап)... Та това ВЕЧЕ го няма в днешен Бургас. Днес имаме само опаковка и празно съдържание, дори душата на истинския стар Бургас вече е изтръгната... Та преценете си, дали заради едното лято и едното море, си заслужава да заживеете в празната опаковка Бургас. Вижте, ако сте пенсионер със стабилни доходи и минимум имате два имота за под наем, Бургас е вашия град, или поне докато съдбата не ви срещне с крив и надрусан батка или кака.
11.
Фъфльо
04.02.2024 14:57:10
7
17
Пране на мозъци, даже няма да го чета тоя чаршаф...До 2050 няма да има България, като държава,населена с българи, ще има област "България" , колония на Германия примерно и населена само с цигани. Българите масово са бездетни, на по 45-50 години. И викат "свърши, изтървал съм"..Другите са повечето с по едно дете. Две рядко, три огромна рядкост..А циганите, само в Кумлука има няколко майки с над 15 деца...Сега, не лъжа, разпитайте..Другите са с по няколко...Тези дечица на по 14-15 години вече стават родители..А така..Сега колко години са нужни, за да ни заличат от България? След 20 години ще са мъртви 2 милиона стари хора. Тези в чужбина някои все пак ще се върнат, то ясно, само че при тях филмът с децата още по-зле. Но други ще ги заместят и даже ще се увеличат. Като имаме предвид, че малцинствата в момента са близо 3 милиона, всъщност в БГ има един милион българи под 65..Тва е реалността. И не ми дреме кво броят там, всеки може да прецени, примерно на едно голямо мероприятие, аре казармата да речем, тва беше преди 25 години при мен, половината бяха от малцинствата, сега ще са доста повече..Че сглобете си кратинката кво ще е след 20 години и дали ще има българи..Въобще. На политиците не им пука, защото тези мангали гласуват и всъщност те избират правителството. Те са най-големият фактор. Не само окрадаха държавата, но заличиха и българите...RIP България..
единственият начин е да се вдигнем малкото останали българи и да ги одерем живи на площада и това да се види в цял свят. За назидание...Само че те знаят , че няма как да го направим..Щото сме насрани..Българинът е насран, тва е..Ще умре, ама глава няма да вдигне
10.
Може да си скъса дипломата
04.02.2024 14:42:04
4
36
Как може да се посочи Бургас като пример за привличането на население, когато градът скоростно се изпразва откъм население?
Каквато ни е държавата, такива са ни и демографите...
9.
Някой
04.02.2024 14:22:47
7
13
Тези гръмки заглавия с изчезването ни или пък ще се стопим до еди коя си година . Които от време на време се пускат Целят само едно манипулация на тълпата колко зле е българия. Хората масово я напускат а семействата не искат деца защото са зле..Тези статии идват както всичко негативно за българия публикувано в медиите от журналисти и медии Работещи за руски интереси. Една бедна нестабилна не развиваща се държава която се топи е по лесно да бъде овладяна от вътре От колкото стабилна развиваща се с нормална раждаемост .Колкото повече негативни новини Толкова по добре за руските интереси. А в конкретния случей раждаемостта в бг е по голяма от страни като германия или скандинавските държави Които внасят араби и негри да компенсират.Въпреки това там не се публикуват заглавия че се топят или ще изчезнат до еди кога си както у нас. Защото това просто не е верно и защото няма русофили предатели да го разпространяват. по медиите България не само че няма да се стопи и изчезне Ами ако продължи да се развива и работи както последните 9 месеца Ще привлича все повече българи от чужбина и имигранти от предимно страни като украйна сърбия македония русия армения и тн. Между другото българия е единствената държава в югоизточна европа Която се преселват чужденци от по богати държави .Емигрирали немци или англичани няма нито в сърбия нито румъния даже в полша или унгария В бг обаче достатъчно да не говорим за хилядите украинци предпочели българия .. На трето место в европа
8.
Иван
04.02.2024 14:04:50
5
39
ПЛАТЕН Демограф посочи Бургас като пример за привличането на население
7.
ТБС
04.02.2024 14:02:05
9
25
Сега разбрах защо и образованието е пълен хаос тук, а то, ето кой ги съветвал. Най-обичам да ми казват, че ядем боклуци, внесени от чужбина, щото били евтини. Абе урод, що не направиш статистика на земеделците и животновъдите, да ти разясниш, колко ни е позволено от еврогейският съюз да произвеждаме и да изнасяме? Тоя ако ви седне насреща, ще го направя да си говори сам.
6.
Слагайте бадж
04.02.2024 13:57:08
3
31
Платена статия
5.
Gogo gogov
04.02.2024 13:28:10
3
34
Този да беше прочел данни от преброяването 12.22
Обаче не ще да чете
4.
Милена
04.02.2024 13:24:47
4
50
Тук е пълно с пенсионери и гастербайтери, влагащи си парите в апартаменти. КАКВИ млади хора, какво привличане?Господинът е получил инфо от ЕЖК.
3.
Петя
04.02.2024 13:22:36
2
39
Този статистиката погледнал ли е?
2.
руснак
04.02.2024 13:21:34
2
53
Добре че бяха украинците да напълнят града иначе не виждам кой ще дойде да живее тук, големите граждани от Ямбол и Сливен и Карнобат отдавна са част от Бургазлии
1.
АААААААА
04.02.2024 13:06:57
6
54
Този въобще не е в час с мозъка си. Прибирайте ги хамавите в клиниките моля.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори