×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гласят България за ядрено гробище


Гласят България за ядрено гробище
Търсят варианти за отработеното ядрено гориво
03 Февруари 2024, Събота, 11:58 ч.
Автор: Флагман.бг

Подкупват хората, за да се съгласят да живеят върху радиоактивни отпадъци

Управляващите проучват как България да бъде превърната в ядрено гробище. Официално беше представен анализ за радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото, който е подготвен от членове на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет. Фокусът на анализа е върху това как да бъде избрано място за хранилище за дълбоко геоложко погребване без да бъде предизвикана силна съпротива от местното население.

Досега отработеното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй” се връщаше в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Но предстои замяна на руското ядрено гориво с ядрено гориво на американската компания “Уестингхаус” и на френската “Фраматом”, което поставя въпроса какво да бъде правено с отработеното ядрено гориво.

В момента в България, както и във всички други страни, съхраняващи радиоактивни отпадъци, съответните хранилища са с временен характер, пише в анализа. “Налице е научен консенсус, че от икономическа гледна точка, както и от гледна точка на безопасността, тези временни решения не са оптимални. Специализираните анализи по отношение на високоактивните отпадъци сочат, че дългосрочно решение, осигуряващо необходимата безопасност, е т. нар. дълбоко геоложко погребване - хранилище, изградено на стотици метри под земната повърхност, което след “запълване” се запечатва”, гласи подготвеният анализ. Но авторите на документа признават, че “опитът на други страни сочи, че плановете за такива постоянни хранилища могат да предизвикат силна съпротива от страна на местното население. Подобна съпротива в отделни случаи е довела до прекратяването на подобни проекти”. Затова анализът търси варианти как да не се стигне до това.

В анализа са посочени различни варианти какво да бъде предложено на местното население в района, който ще бъде избран за съхранение на радиоактивни отпадъци, за да не протестират. “Повишаването на нивото на одобрение на подземни хранилища би могло да бъде постигнато с използването на различни варианти на ефективни икономически стимули”, пише в анализа. Например на местната общност може да бъде предложено данъчно облекчение - освобождаване от плащането на данъци през следващите 20 години, посочват авторите на доклада. “Икономическите стимули за местната общност освен парични обезщетения могат да включват и подобряване на инфраструктурата, стимулиране на местната икономика и местния пазар на труда и пр. На практика следва да бъдат взети под внимание и аргументите против изграждането на хранилища за радиоактивни отпадъци, като например рисковете, свързани с общественото здраве, недоверието в държавните институции, възможни негативни ефекти върху местната икономика, идентичност и т. н., така че да бъде предложена адекватна компенсация на местното население”, пише в доклада.

По данни от 2019 г. около десетина европейски държави са стартирали в някаква степен изпълнението на програми за дългосрочно съхраняване на високоактивни отпадъци в хранилище за геоложко погребване, като България не е сред тях. “Все още в нито една държава не се осъществява дългосрочно съхранение на високоактивни отпадъци, като изглежда, че първата държава, която ще пусне в експлоатация дълбоко геоложко хранилище, е Финландия”, пише в доклада. Авторите на анализа признават, че “е твърде вероятно държавите, които първи успеят да изградят такива съоръжения, да се сблъскат с неочаквани проблеми и разходи. В този смисъл, онези държави, които възприемат изчаквателна позиция с мисълта да използват наготово натрупания опит, биха могли да оптимизират разходите и рисковете, с което да реализират и значителни спестявания”. Но посочват, че следването на такава стратегия от всички държави би довела до задълбочаване на проблема.

Ще бъдат съхранявани хиляди години

Скалите трябва да бъдат специални

Хранилището трябва да е в район с ниска сеизмична активност.

“Радиоактивните отпадъци (РАО) изискват специално съхранение, тъй като част от тях са силно радиоактивни и остават такива в продължение на стотици, дори хиляди години”, пише в анализа. Всички решения за съхранение на високоактивни отпадъци, прилагани досега по света и в България, са с временен характер. Според типа отпадъци тези временни решения биват басейни, хранилища за сухо съхранение или контейнерни системи за сухо съхранение.

Авторите на анализа посочват, че е добре да бъде намерено дългосрочно решение на проблема с ядрените отпадъци. “Изборът на локация за геоложко хранилище е сложен въпрос с геологически и социално-икономически аспекти. Първо, необходимо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни вещества в подземните води в случай на повреда на контейнерите, а също и предпазва от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са например т. нар. монтморилонити. Второ, необходимо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична активност, тъй като по-сериозни земетресения могат да го повредят”, пише в анализа.

Проблемът “Не в моя двор”

Предлагат провеждане на местен референдум
Има три варианта

След изработването на списък с възможни локации за геоложки хранилища, въпросът е по какъв начин местната общественост участва в процеса на взимане на решение за точната локация на хранилището, посочват авторите на анализа.

Те заявяват, че е право на гражданите да знаят на какви рискове са изложени. Но е налице психологически аспект - страхът от радиация, който според много експерти не съответства на реалния риск, пише в документа. Авторите на анализа признават, че близостта на хранилища за радиоактивни отпадъци води до намаляване на стойността на недвижимите имоти. И описват три варианта за взимане на решение къде да бъде хранилището.

При първия вариант решението се взема централно с нормативен акт на властимащите институции. Населението се информира впоследствие. Този вариант може да доведе до ерозия на общественото доверието в институциите. Опитът на други държави (САЩ, Австралия, Германия) показва, че този подход може да доведе до значителни обществени сътресения, съпътствани от протести и блокади от страна на местното население. Съпротива от такъв тип се обобщава под наименованието “Не в моя двор”, пише в анализа. Примери за такава съпротива са протестите в Русе и Гюргево против плановете за построяване на инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево.

При втория вариант решението се взема чрез национален референдум след като локацията е определена. Това е и вариантът, приложен в Швейцария - избраната локация за дългосрочно съхранение е недалеч от Цюрих, а национален референдум се предвижда да се проведе в следващите години. Този вариант не решава проблема със съпротивата на местната общност, тъй като решението, взето чрез национален референдум, може да противоречи на мнението на местната общност.

При третия вариант след като локацията бъде определена, собственикът на радиоактивните отпадъци предлага обезщетение на засегнатите граждани и фирми. Ако собственикът е държавата, то може да е във вид и на данъчно облекчение - освобождаване от плащането на данъци за 20 години. На следващ етап се провежда местен референдум, в който участват само живеещите в общините в непосредствена близост до избраната локация. При отрицателен вот на референдума собственикът на отпадъците може да повиши предложеното обезщетение или да се пренасочи към нова локация. Този вариант се нарича “политически пазар”, пише в анализа. В анализа е посочено, че ако обезщетението е твърде малко, повечето местни жители ще продължат да бъдат против изграждането на хранилище. Но колкото по-високо е предложеното обезщетение, толкова по-скептични стават гражданите и толкова по-вероятно е да гласуват против хранилище в близост до тях.

Радиоактивните отпадъци са три вида - ниско, средно и високо радиоактивни, като отделна глава в радиоактивните вещества е отработеното ядрено гориво. За ниско и средно радиоактивните отпадъци, например рентгенови апарати, в Българя има хранилище в Нови Хан, което се напълни. В момента завършват строителството на ново хранилище на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Високо радиоактивни отпадъци са частите на разглобените малки блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Те се слагат в контейнери, защото ще бъдат радиоактивни още много, много дълго време.

Отработеното ядрено гориво се нарича така, защото не е отпадък. При него са използвани само 6% от енергийната стойност на елементите, които са били в реакторите. В Русия вече използват следващо поколение реактори. Отработеното ядрено гориво ще бъде използвано като гориво за следващите поколения ядрени централи. Голяма заблуда в обществото е, че това е опасен отпадък. Не, това е ресурс. Има контейнери, които са като мини реакторчета, които да извличат енергията, но без да произвеждат ток. Те могат да съхраняват отработено ядрено гориво 300 години без никакви проблеми. След 300 години ще се види какво е състоянието на контейнерите и би могъл да бъде продължен техният живот или нещо друго да се направи. Тези контейнери се съхраняват в хранилище за отработено ядрено гориво. В България такова хранилище има на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, в което се съхраняваше отработеното ядрено гориво от малките блокове преди да бъде изнесено за Русия. В момента хранилището е празно и се подготвя за съхранението на отработеното гориво от 1000-мегаватовите блокове. Този проблем в България за следващите 300 години е решен. По принцип в света витае въпросът какво да се прави с финалните ядрени отпадъци, които един ден ще се натрупат много. Но този ден не е дошъл и няма необходимост от решаване на този проблем сега. След 500 години може би ще трябва да се решава.

Държавите, които произвеждат ядрено гориво, могат да го утилизират. Русия взимаше нашето ядрено гориво. Те могат да го използват или за ядрено гориво за бъдещи централи или да го разглобят, да остъклят най-опасните елементи, които губят огромна част от радиоактивността си, и могат да бъдат съхранявани в складове за средно активни вещества, или да ги използват за производство на атомни бомби. Това е единият път за решаване на проблема. Другият път е дълбоко погребване. Доколкото знам в света има само един опит за подобно нещо - за използване на стара мина, в която на 7000 метра дълбочина изследват какво би се случило, ако има земетресение, ако има изригване на вулкан, правят се анализи какви бетони да бъдат използвани, защото ако се погребат такива неща представете си в случай на някакъв природен катаклизъм, ако всичката тази помия изплува отгоре какво ще се случи. Тези неща се правят много внимателно и в момента няма никъде нищо подобно. Това не е по силите на една държава. Това, което се говори в експертната общност е, че този въпрос трябва да бъде решаван на европейско ниво и да се търси сътрудничеството на всички ядрени държави в ЕС.

До момента не съм чул ясно становище за проблема с постоянното съхранение на отработеното ядрено гориво, но въпросите са много и те трябва да намерят отражение в енергийната стратегия до 2050 година. По предварителното уверение на министерството на енергетиката тя ще бъде представена до края на този месец. Освен как ще бъде финансирано изграждането му, тъй като по минали разчети хранилище за постоянно складиране е доста скъпо - между 6 и 12 млрд. лева, а може би и повече. Необходимо е да се прецени дали комплексното разрешително за строителство не е трансгранично - ще се търси ли съгласие на околните държави за изграждането на такова хранилище у нас? Безспорно важен момент е и съгласието на местното население. Една такава прекрасна идея винаги може да бъде спряна и през местен референдум. Има анализи, че такова хранилище може да бъде изградено някъде в Стара планина, тъй като скалата е най-подходяща като химичен състав. Това е наистина много голям и печеливш бизнес, но трябва да си кажем честно, че при цялото напрежение, което ще се създаде, ще е почти неизпълнимо.

Източник: Труд


В категории: Политика


82
Коментара
82
Коментара по темата
82.
XX
06.02.2024 12:39:41
0
0
ДО 65

"Зелената сделка не го позволява това." - мухахах, поредният неграмотен про'с'так и лъжец - грантаджия.
81.
XX
06.02.2024 12:34:48
0
1
До 66

"И всичкият този зор, защото група да не казвам какви, са решили, че няма пък, няма да е руско." - една подробност: Тази група са 85% от матряла и гласуваха за това на 2 Април.
Факт, който само неграмотен про'с'так не може да го вдене.
80.
XX
06.02.2024 12:33:02
0
1
До 67

"Не ПОЗВОЛЯВАЙ НАРОДЕ! " - народът, в огромното си мнозинство, гласува на 2 Април да е така.
Какво ревеш, неграмотнице такава?
79.
XX
06.02.2024 12:31:39
0
1
До 68

"Само бой до посиняване ще оправи тая сбирщина" - така е. Само бой заслужава сбирщината про'с'таци дет на 2 Април гласувахТЕ за ЕС и си ги избрахте.
78.
XX
06.02.2024 12:28:49
0
1
"Пълни идиоти са ония там горе! Всеки божи ден неприятно ни изненадват ..."
Първо, ВИЕ си ги избрахте.
Второ, Тиквата си ви каза преди две години директно, че европеидите само за мачкане ставате, така че не виждам защо се правиш на изненадан и ревеш.

"Е, няма такива идиоти никъде!" - има, има... ЕС епълен с такива идиоти.
77.
Фъфльо
05.02.2024 20:43:24
1
2
Ще се самоубия на живо на Тик Ток
76.
Кремълска пропаганда пак
05.02.2024 11:20:59
10
2
Фейк !
75.
Срам!
05.02.2024 07:19:46
1
11
Пълни идиоти са ония там горе! Всеки божи ден неприятно ни изненадват с поредните малоумни решения по отношение на държавата ни и народа ни. Превърнаха ни в клоаката на Европа! Ничком се кланят и изпълняват всичко, което им се разпореди от САЩ и ЕС. Досега боклуците, сега и радиоактивните боклуци! Е, няма такива идиоти никъде!
74.
ефролиберал
05.02.2024 05:57:47
3
6
Предлагам да складираме по островите на пепетата!
73.
Оня
04.02.2024 22:38:02
6
2
Предлагам , подземията на бившият мавзолей да се използват за тази цел .
72.
Фъфльо
04.02.2024 14:40:41
1
12
Имам предложение към Флагман. Съвет по-скоро...От месец насам има брутален спад на качеството на статиите..Някакви абсолютно безмислени статии" Вижте голфа на Киро Черния, ако не знаете кой е , той е легенда в дребните кражби". Така...Пишете по-малко статии, но бъдете по-толерантни към юзърите, по-малко цензура, по-мaлко изтрити коментари, без бан..Хората ще идват да ни се хилят на панаира, на цирка и така пак ще си докарате кликовете, че и повече може...примерно аз, Фъфльо, вече си имаме платен укротрол, то с лайковете и дислайковете, него няма да го тормозите, то е ясно защо, Куция, Дроба, Шибания и т.н, все хубави хора сме, ще развличаме клиентелата. Само един път ще ви предложа. Да не ревете после..
71.
Мастии
04.02.2024 14:09:11
3
7
Тези дето реваха за ядрената енергия сета правят точно обратното
70.
Nnn
04.02.2024 13:04:14
5
5
Гласят майка ти за ядрена курва
69.
БГ
04.02.2024 12:57:32
4
17
България е територия, пазена от Бога и всеки дръзнал да предаде народ и
Родина или да унищожи България, ще понесе Божия гняв върху себе си...Да се знае!
68.
Хм
04.02.2024 11:55:41
4
21
Само бой до посиняване ще оправи тая сбирщина
67.
Дора
04.02.2024 11:45:47
5
20
Не ПОЗВОЛЯВАЙ НАРОДЕ! ТОВА Е СИГУРНО ЗАТРИВАНЕ. ЕТО, ЗАЩО ИМ Е НУЖНА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА. А НАРОДЪТ, Е СКЛОНЕН КЪМ ПОДКУП.....
66.
Ме
04.02.2024 11:31:06
6
12
И всичкият този зор, защото група да не казвам какви, са решили, че няма пък, няма да е руско. При положение, че руснаците спестяват, колко? 6-12 милиарда лева само защото си прибират горивото? Ми лентова е една централа още!!!! Срам нямат тия хора, които са на власт в България, включително гусин Президента, дето одобри всичко първо той .
65.
Момчил Д.
04.02.2024 11:29:42
18
9
Фактор, не повтаряйте опорките на Кремъл. И вие се наредихте до пропагандните медии.
Зелената сделка не го позволява това.
Четете повече.
Срам за вас.
64.
Чичо Сам
04.02.2024 10:10:09
7
13
Тая слабо заселена територия за друго и не става.
63.
ГОСТ
04.02.2024 09:28:19
2
21
Като се има впредвид, колко добре се справяме с битовите и строителните отпадъци, не искам и да се замисля, какво ни чака.
62.
бургаски
04.02.2024 09:23:45
12
8
Ако България започне да прави атомни бомби с отпадъците, както прави Русия, всичко ще е наред ;)
61.
Морски
04.02.2024 08:31:21
8
35
Преди много, много години след казармата се качих да пътувам със корабите на БМФ като рулеви. На фитирията рейс отидохме да товарим захарна меласа във Сент Фуего Куба. Товареха ни със барджи във лимана. Когато контактувахме със екипажите на баражите които тогава повечето бяха живели под диктата на Батиста и американския разкош ги питахме как е било по това време. Отговора беше. Янките не са хора те гледаха на нас като на Тета ръка хора а на жените и дъщерите ни като на безплатни проститутки. Може гладни да ходим но ние вече генетично ненавиждаме янките и не ги щем вече във Куба. Оттогава минаха 45 години. Кастро и другите около него отдавна измряха,онези дето уш бяха комунисти и те или са пукнали или вече акат във памперси но кубинците не искат да чуят за янките. Мизерстват, гладуват но не щат да чуят за чичо Сам. Сигурно и ние един ден по лошият начин ще разберем това. На нас ни трябва независима политика, неутралитет. Неутралните страни винаги са били по силни и по добре финансово. Нима това нещо аз простият пенсиониран моряк го виждам и усещам а онези там горе със университетите, със Харвард,Оксфорд не могат да усетят. Или са малоумни или са национални предатели. Народа е обезверен,гладен, няма истински водачи и тези шарлатани искат да унищожат родината която те мразят
60.
Фъфлекa
04.02.2024 07:34:21
3
19
събират всички мангали примерно към Родопа там, то и без тва там в тоя район най-много , с обещание за безплатни жилища, дигат едни зидове, тва ще ни е новата граница и с картечници със сензори, като в Израел..и после там мятайте, квото искате, и ядрени отпадъци. Няма да се усети даже.
59.
Дарт фейдрър
04.02.2024 04:16:03
5
9
Съгласен съм но требет да е доло до границата с турция.от Свиленград до малко Търново.d
58.
XX - факт
04.02.2024 03:17:10
18
11
Из дневника на Стефан Стамболов:
„...В борбата ни с турците за нас Россия беше свята, на нея ние гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея чакахме да ни помогне…
Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните, които високо викаха, че Россия не иде да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне… Кой българин вярваше на тия немско-английски палаври,(така нарича европейците, б.р.)?
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за българската независимост и народност, като гледа какво вършат русите в България и навън, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави, и уместни.
Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“
57.
чичо Алън гранд масон и илюминат(ор)
04.02.2024 02:59:41
20
10
бахти дебилите. Пускат им някаква статиика и почват да вият на умроЕло. На галфаните не им е проблем че децата им масово са наркомани и проститутки ама им е проблем че лошитИ кравари ши складират тука ядрени отпадъци.

Ми те децата ви към 90% са отпадъци :) Кънки изпочупени нещо? Тротинетки в морето? Счупени и разбити пейки? Чалготеки пико и 30 годишни бмв-та? Ма не ве то туй не е проблем проблем са краваритИ. Не е проблем че дъщерите ви си разтварят краката за няколко лайка или пико проблем е да не гласуват за ЕС и лошитИ кравари. Не е проблем малоумните ви синове дето се все надрусани или пияни и тъпи като галоши ама е проблем да не видят някой педал или джендър ;)

Ае то нали евреите искаха да ни взимат земята и да живеят тук? Как хем ще живеят тук хем ще я ползват за ядрени отпадъци уе? :)

А всички тъпаци като ХХ, Бай..., Капитани, боцмани и други комуняги хомота пенсионери да си пуснат пак филма "комбина" от 82-ра да видят и кажат пак ли американците са ги облъчили че целия филм е за наркотици и насилие? Мерси

аре....поздрави от катерицата Беатрикс която ще се инвокира в демон 56-то ниво от галактиката на Радиационния Чайник!
56.
до24
04.02.2024 00:23:04
15
2
От на майката ти п(;)тката де правят БЙОлогични оръжия шматка убита
В UKвавремето през 50 те год на 20век англичаните построяват 1 си атамен реактор НЕ за за правят ТОК а за да получат таса цения ПЛУТОНИЙ който се палучава от БОКЛУКА на ядреното гориво .
За да получат достатъчно за първата Английска БОМБА реактора работи на макс и бълва ТОК който нямя кво да правят
БЪЛГАРИЯ е малка вечно наведуна и надупена на МОСКВА
Миниктри,ГЪД,ДС служби,Прокорутура,Полиция навсякъде е пълно с агенти ня Москва
Дори и да започну пражрамя за разработка зя бомба на другия ден всичко е дощладноно в МОСКВА и какта казва еден от създателите ня ГЕРБ ЛУКойл бизнесмена Валентен Златев:Кви са тия ве ей ся звъня в МОСКВА и до 6часа ми пращат 2 екипа спецназ "Алфа" и "Вимпель"да ги разхвърлят
55.
Априлоско пролетно почистване
04.02.2024 00:17:27
3
20
.... времената се връщат в една отминала епоха на феодализъм, в България демокрацията е само обещана и е нарисувана на стената. Българската политическа система е профеодална, силно обвързана със всякакви родово, племенно, кръвосмесителни, кланови и съсловни зависимости. ((Режими от рода на нашия политически режим не могат дори да бъдат реформирани.))
Тази българска политическа система може да бъде само демонтирана, и то много внимателно, за да не се срути и да затисне всички. Това са режими от периферен пиратско-компрадорски тип. Те могат да живеят дълго, ((а могат и да се срутят изведнъж и някак неочаквано.))
54.
Мотото на "елита"
04.02.2024 00:14:41
1
21
Блъскай Генко, ялова съм? Everything goes. Всичко може! Времето (парите) са наши! Народът е тор. Ние сме първа ръка хора! Светът е голям, ние сме граждани на СветЪ! Децата са в по добрия свят (Чужбина). Парите са където трябва офшорно. Скоро и голяма война, големи пари има в този перформънс! Стига с тази България вече! Ние сме международници, синове на Ганьо , свободни хора!
53.
do 32
04.02.2024 00:06:50
0
3
Тъй си мшслиш щот си просТ
52.
do 34
04.02.2024 00:03:57
1
15
Чешкия творец Давид Черни(Цорнай) изобразил Бълтария като ТУРСКА тоалетна тип дпка-клещяло е чешки ЕВРЕЙН също като Иречек
51.
ТБС
03.02.2024 23:42:02
3
12
Не знам какво се гласят, но накрая ще им натъпчем гърлата да десето коляно,, ще ги завиваме в луксозните ем апартаменти е ще направим добро на света.
50.
СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ
03.02.2024 22:38:47
1
17
С ЛЮБОВ ОТ МЛАДИТЕ
49.
XX
03.02.2024 22:24:12
9
17
Не само от Козлодуй,на от целия свят трябва да прибираме ядрените отпадъци.
Нищо друго не заслужават никому ненужните неграмотни и некадърни про'с'таци които на 2 Април гласуваха ЕС да им дава МРЗ.
48.
Христо
03.02.2024 22:17:35
21
6
Айде пак ни пускат поредната простотия за да ни противопоставят и насяват страх и несигурност...И лошото е ,че много хора се вързват..
47.
XX
03.02.2024 22:16:17
8
17
На 2 Април хората гласуваха България да стане ядрено гробище.
Факт.
46.
Същият
03.02.2024 20:52:08
6
32
Очаква ни тотална диктатура.Комунизма ще ни се струва като детска градина.Бедни ми българино това ли очакваше.d7db7
45.
4та национална катастрофа
03.02.2024 20:21:06
3
23
((Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа. Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. България е сърцето на Балканите. Това са геополитически аксиоми, които са очевидни.)) ((В България стана неудобно дори да се пита кой носи отговорността.)) Обективно, отговорността е колективна, тя е деперсонализирана, безсубектна. Колективна дейност на политическия елит. ((Той е от окупационен тип, държи се с населението като с подчинен народ.)) ((Ние навлизаме все по-дълбоко в геополитическия дневен ред на Балканския полуостров. ))
44.
*********
03.02.2024 19:28:00
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
43.
Турийски козар
03.02.2024 18:57:50
5
32
На ул. Козяк у София в бункера на господарите ще се съхранява и пази, решено е! Сапун паша каза!
42.
Х
03.02.2024 18:57:47
4
28
Прегледах малко коментарите, Трагедия!!!
Мнения всякакви, специалисти даже ядрени, платени, неплатени, със съвет, без.
А бе хора, никое влияние няма да ви мисли доброто, и докато се чепкаме времето си върви и си правят схемите и разказват играта на народа, на децата ви!
Тези които го правят и се продават рано или късно ще има възмездие, обикновенно е върху следващото поколение да гледат и да страдат, карайте си скъпите коли, суфове и ходете по почивки на скъпи места, харчете си мръсните пари за удоволствия.
Видове ден ще дойде!!!
41.
Бай....до 18
03.02.2024 18:41:50
7
26
Чувай бе, педеруго, летище " Горна Оряховица" съществува само за пренасяне на отработено ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй до Русия ! Нещастен педераст !
40.
Вазраждане - М.Рудник
03.02.2024 18:40:36
11
34
Ван Балгариа от НАТО и ЕС!
Да на дружбата с Россиа!
Слава на Путин!

Российскиат атом - наи-4истиа атом на света!
39.
ГДБОББ
03.02.2024 18:31:20
9
22
Дивите странджански глигани и ямболските кукери вече разбират и от съхраняване на отработено ядрено гориво :) АХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ
38.
Тъпчо
03.02.2024 17:53:45
2
1
Къде ще взривят бомбичките
37.
Рашо
03.02.2024 17:18:09
21
12
Стига с тия глупости и простотий.Копейкин на спи.
36.
Иван
03.02.2024 17:06:08
8
27
НАРОДЕЕЕ СПИШ ЛИ БЕ????СПИНКАЙ СПИНКАЙ !!!ТО 30 ГОДИНИ СПИНКАШ. АЗ ПЪК Г.УПЯКЯ ПИТАМ.НЕ НАРОД Я МЙРША....
35.
Капитан Морган
03.02.2024 17:03:29
5
17
И не само: злите масони, капиталисти, гущери, сороси, норвежци еврогеЮве готвят България едновременно за война с русийката, турски вилает, нов Израел, 51-ви американски щат, налагане на еврото, отнемане на трети март, kirilicata и леденото хоро. Освен това, опитват се да направят населението просто, но тук удрят на камък - по-просто то няма как да стане. Да живее Сорос и рептилите, путин го поема вече под вода!
34.
bai kosta
03.02.2024 16:57:50
6
39
Преди няколко години чешки журналист сложи на картата на Европа символа на тоалетна на мястото на България.Тогава целият политически елит започна да вие до небето,вместо да си зададе въпроса"ЗАЩО"?За съжаление май ще се окаже,че чехът е бил прав.
33.
Ами
03.02.2024 16:53:47
25
19
Който е прост, да вярва! Както щяха да изнасят деца за не знам къде си!
Флегми, колко ви платиха да разделяте народа с подобни небивалици?
32.
Истината
03.02.2024 16:50:45
9
18
Има много още да учиш г-чо Аmerican way!
От ядрени отпадъци НЕ се правят БОМБИ.
В Реактора се Обогатява Плутоний за бомби,
но той не е Отпадък!
31.
Бетономорието
03.02.2024 16:24:13
4
25
Хвърляйте ги в морето както всичко друго
30.
Пропагандата
03.02.2024 15:57:14
35
14
на простаците, роби на путлер!
29.
29
03.02.2024 15:50:44
39
10
само путлер пропаганда откачаме се от тия дебили и ватенките полудява раздават копейки на продажници родоотстъпници да вкарват тези без проссия сме за никъде о джудже на кого ни оставяш
28.
Хахахах
03.02.2024 15:45:03
17
13
@27
Педи спермоядско и за трол не ставаш куросмук гъзоблизки ХАХАХХААХ
2 цента не можеш да изкараш, ако не переш кларинети ХАХАХАХХА
27.
До 17
03.02.2024 14:52:44
33
21
Копейка, трол шибан е на майка ти тката. Разбра ли?
26.
Тони
03.02.2024 14:52:08
3
24
ако целта да гръмни централата,управниците избраха,пряк път,но виновенвсеки от нас,гласувайте отговорно!за децата вече късно,може поне за внуците.
25.
*
03.02.2024 14:47:47
3
21
Май е време да се събудим за изобретенията на Никола Тесла за безплатната и чиста енергия за всички. Кой ги крие?
24.
22
03.02.2024 14:40:26
13
23
Eто го другия супер малоумен, пъпчив идиот наркоман. "От отпадъците се правило бомби. Абе дебили неземни, то ако беше така, България щеше да е ядрена сила бе олигофрени . Бомби се правят с ОБОГАТЕН уран ! Един грам такъв се събира изключително трудно. Трябва да имаш стотици мини уранови и пак не можеш го събра. Верно руфобите са неземноТЪПИ, идиотски, подобия на маймуни. Маймуната е в пъти по умна от вас гниди такива суполиви
23.
XX
03.02.2024 14:35:30
44
15
Бульхарске жекиджие и про'с'таце, стига сте ревали. Пътят на България е ясен - евроатлантически, с ЕС и НАТО. Който иска да отива да живее в Русия.
22.
Аmerican way
03.02.2024 14:32:28
17
8
От ядрени отпадъци се правят БОМБИ.По тая причина Иран и Турция строят ядрени реактори за да ИМАТ ядрени оръжия
Турция има разрабатуни крелате ракети с гольм обсег SOMA и BORA и само чака да заработи АЕЦ Акую построен и обслужван ат руски учени и специалисти,за да изкярат 1 пяртида с осттъчун ПЛУТОНИЙ който да напрявят на ЯДРЕНИ БОЙНИ главе качени на SOMA+ BORA и така дя заоачнат зда ге размахват ката бухялки с-у съседите си Гърция,Сирия,Армения,Ирак,България

В САЩ щата Невада само на 120 км от ЛАС ВЕГАС в пустинята се нямеря НАЙ-гальмато ядрено хранилище в света къдета под земята в специалне БЕТОНИ помещения се сщладират ядруни атпадъци на САЩ АЕЦ ценгре които са предимно в източния щат Северня и Южна Каролина,както и отпадъци ат ядрени подводници клас"Охайо" и сащ ядрени самолетаносачи

Във България мотат да се съхраняват ЕДИНСТВЕНО в стари затнарени ДЪЛБОКИ изоставени мини поставени в спебиални ОЛОВНИ контейнери със сода и циментирани с БЕТОН но ДОЛЕЧ от водоеми язовири и тещтнични цупнати епецунгрову ня трусове
Например въглищна мина "Върли Браг"
НАЙ-подходящи са ДЪЛБОКИ въглищни изчерпани мини 200 мегра и надолу ПОДземята като мина "Върли бряг" до летище"Сарафово" до пътя Бургас -Каблешково
21.
До 19
03.02.2024 14:30:42
24
8
факта, че обиждаш означава, че нямаш аргументи!
Ако си направиш труда да четеш, в което се съмнявам, ще разбереш истината.
Дотогава си просто излъган глупак.
Горивото се съхранява на площадката в Немски контейнери!
Това е Истината!
20.
Бастет
03.02.2024 14:15:21
5
6
Освобождаване от данъци за хиляда години
19.
18
03.02.2024 14:09:34
13
48
Aбе АМЕБО тъпа, проста, малоумна, пъпчива, осрана, наркоманска, олигофренска. За 30 години капитализъм, руснаците ако не бяха го изкупували, площадката ни на АЕЦ Козлодуй, щеше до София да е пълна с ръждясали контейнери и ти малоумнико заедно с всички нас, щяхме да сме зомбита вече измрели от рак и радиация. Земята ни за нищо нямаше да става. Щеше да ми ядеш хуя педалче олигофренско.
18.
Дрън-дрън
03.02.2024 13:55:09
59
18
отработеното гориво Не се връщаме в рашия!
Съхраняваше се на площадката на АЕЦ в немски контейнери!
Шиб@ният росатом не го прибираше обратно.
Само лъжите им са големи на рашистите!
Долни цигани!
17.
do 15
03.02.2024 13:54:35
14
63
абе колко да е фалшива новината, като има ясни договорки. Купуваме от руснаците ядрено гориво- после им го връщаме и те се оправят с него.
Купуваме от САЩ и ФРанция ядрено гориво (на по-високи цени) и ние се оправяме с него както знаем и можем. А ние нито знаем как, нито можем.
Та колко да е фалшива новината, трол шибан?
16.
Хутите
03.02.2024 13:53:07
2
20
Става ли за бомби?
15.
Хахахаха
03.02.2024 13:41:49
46
29
Фалшива новина. И тъпите копейки под мен само това чакат. Започват да плюят.
14.
Дааааа
03.02.2024 13:22:17
15
37
Ами то на лайното Мъск ракетите му се взривяват още в атмосферата, ако не и на земята. Те краварите да не са луди да му дадат да изстрелва ядрени остатъци. Това би означавало сами да си пуснат ядрена бомба. В българия е най добре, политиците за пари и джобовете на майките си ще го натъпчат дори
13.
Бургазлия
03.02.2024 13:21:39
52
42
Все по тъпи статии преписват Флагман
Явно кризата при тях е голяма!
Разберете , България вече е заела позиция колкото се може по-далеч да стоим от блатото Русия.
От освобождението ни досега почти 150 години не можем да направим решителна крачка за развитие , само защото съветските боклуци държат на каишка поколения балъци и политици!
12.
Помориец
03.02.2024 13:13:13
26
20
До 4 - в интерес на истината за друго и не ставаме. Материалът е лош и продажен, а на руските окупатори се подлага и за без паро
11.
САЩ и ЕС
03.02.2024 13:00:48
11
53
Колониите са затова.
10.
!!!!!!!!!!!!
03.02.2024 12:57:08
17
45
Единствено Русия днес изхвърля тонове радиоактивен боклук в космоса на цял свят! Всички, дори американците си плащат затова. Но за им излиза почти без пари и понеже краварите имат Русия за враг, за да не печели тя от това, ще ги заровят в приятелска и всичкодайна България
9.
ana
03.02.2024 12:50:01
5
29
искаш да си енергийно независим - ми осигури си източника на енергия локално (добив и преработка на уран нужен за горивото) и място за съхранение на отпадъчните пордукти. Ква независимост искаш иначе?
8.
Evstati
03.02.2024 12:47:33
7
30
Лесно е, в условията за мераклиите да строят новите блокове, да пише и изнасяне на отработеното, но плъховете наши просто нямат топки.
7.
3
03.02.2024 12:46:51
16
58
Балъка си ти бе идиот неземен ! Къде според теб отиват тоновете радиоактивни остатъци от АЕЦа ни ? Хайде кажи ки дебил ? Нали фашистка българия днес е враг на Русия, нали не търгуваме с тях а воюваме, от няколко години руснаците спряха да ни изхвърлят боклуците, къде отиват мислиш ? Да не би САЩ да се грижат за тях, да ги закопават пред Белия Дом ? Да еба и олигофрените ви
6.
ОБЩЕСТВОТО НИ Е
03.02.2024 12:36:51
7
41
Приспано и неграмотно,а тАпанари се управляват на-лесно.....и манипулират,също...
5.
!!!!!!!!!!!!
03.02.2024 12:36:47
23
75
"Лошите " руснаци ни прибираха ядрените остатъци, боклуци и ни ги изстрелваха в космоса, добрите европейци и американци, ще ни превърнат в бунището на света. Радиоактивна зона.
4.
Tanq
03.02.2024 12:28:39
22
82
Те нас американците и европейците няма за какво друго да ни използват освен за Изходна яма, Българи, опомнете се!!!! Няма да се съгласим вече!
3.
Xaxaxaxaхахахаха
03.02.2024 12:27:55
14
40
Xaxaxaxaxaxaxaхахахахаха, добре. Добре и че има такива, които да го вярват, все някой трябва да бъде балък на този свят. В БГ сме като развъдник за балъци.
2.
Бай Ганьо
03.02.2024 12:07:59
34
95
Единственото решение е България да се върне там където и е място в геополитически план а именно с Русия.
1.
Соломаймун Паси
03.02.2024 12:05:00
34
40
Който е против това е путинист,русороб и враг на евроатлантическите ценности.Ватенка,руска подлога,орка…
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори