×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готвят сериозна промяна в закона, затвор за кражба на самоличност в интернет


Готвят сериозна промяна в закона, затвор за кражба на самоличност в интернет
Наказанието може да стигне до 8 години
31 Януари 2024, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на личността в интернет пространството, пише в законопроекта 

Кражбата на самоличност в онлайн среда ще се наказва със затвор. Това ще стане, ако бъде приет предлагания от Министерството на правосъдието проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). Той е публикуван вече за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации, пише вестник Сега.

С промените се създава нов специален престъпен състав в главата за компютърни престъпления в НК. Именно той е посветен на кражбата на самоличност в онлайн среда. Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на личността в интернет пространството (право на име, чест и достойнство, изразяване, търсене и разпространяване на информация и пр.), а могат да доведат до сериозни имуществени или неимуществени вреди  (фалшиви поръчки, теглене на кредити на чуждо име, тормоз, безпокойство, стрес и др.), аргументират се вносителите.

Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи единствено при представяне за друго, реално съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат например представянето за литературен или друг измислен герой, уточняват от МП.

Основният състав на новото престъпление е формулиран така: „Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева“. Ако обаче деянието е извършено повторно, във връзка с друго престъпление или за създаване на електронен подпис, тогава наказанието е до 6 години затвор. Ако от престъплението са настъпили тежки последици, то ще е до 8 години затвор.

В главата за престъпления против паричната и кредитната система пък се добавят престъпления, свързани с „криптоактиви“.

Акцент в проектопромените в НК е създаването на нова глава първа „а“ „Тероризъм“. В нея влизат всички престъпни състави, свързани с тероризма, определени като такива в международни и европейски актове, по които България е страна.

Според авторите на тези изменения, с тях се постига съответствие на българския наказателен закон с всички действащи международни и европейски актове в областта на тероризма и изпирането на пари. Това било и необходимо условие за изваждане на България от ,,сивия списък“ на FATF (междудържавната Работна група за финансово действие срещу изпирането на пари).

Новата глава първа „а“ „Тероризъм“ обхваща всички престъпления с терористичен характер. Тя съдържа два раздела и допълнителна разпоредба, относно допълнителните наказания и режима на отнемане на имущества, предназначени за терористична дейност.

Първият раздел обхваща същинските терористични престъпления, криминализиращи самите терористични действия. Сред тях са престъпленията, насочени срещу лица, ползващи се с международна закрила; вземането на заложници; завладяването и разрушаването на плавателни средства; застрашаването на сигурността на въздухоплаването; престъпленията с предмет ядрен материал; както и познатите досега престъпления с терористична цел, довели до смърт, телесни повреди, унищожаване на сгради и обекти и др.  Терористичната цел е определима чрез стремежа да се внесе смут и страх в населението или да се заплаши или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, или да предизвика значително разстройване или разрушаване на основни политически, конституционни, икономически или социални структури на държавата или на международна организация.

Вторият раздел обхваща несъщински терористични престъпления, които се отнасят до по-ранни подготвителни етапи (приготовление, набиране и обучаване на терористи), съпътстващи и подкрепящи дейности (финансиране, организирана терористична дейност, пътуване с цел тероризъм, лично укривателство на терорист и др.), както и прояви, свързани със застрашаване с тероризъм (заканване).

Горният праг на наказанията в нововъведените текстове е доживотен затвор. Това е така, защото във всички свои концепции за наказателна политика държавата последователно и категорично заявява решение за отмяна на наказанието доживотен затвор без замяна.

С преходните и заключителните разпоредби се предлагат и изменения и допълнения в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), свързани с отговорността на юридическите лица. За първи път се регламентира възможността за образуване на производство за реализация на отговорността на юридическото лице в случаите, когато то е създадено или използвано за тероризъм, изпиране на пари или за престъпление, извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Това ще позволи търсене на административнонаказателна отговорност от юридическите лица и когато не е налице облага от извършеното престъпление.

Предлага се също нов алгоритъм на определяне на размера на санкциите, които ще са в зависимост от равностойността на облагата. Така например при размер на облагата над 500 000 лв. максималната санкция ще е до 10 000 000 лв. Когато облагата няма имуществен характер или размерът й не може да се установи, санкцията ще е от 5000 до 5 000 000 лв.
Дядо Пол блъска яко във фитнеса
Дядо Пол блъска яко във фитнеса 22/02/2024, Четвъртък 20:40 1
5
Коментара по темата
5.
Тра ла ла
01.02.2024 07:41:49
0
1
Това е закон: Кметът на Владивосток другаря Гуменюк хванат с 500 000 евро взятка, 12 год. каторга бърз съд, той избира доброволец на фронта в Украйна първа линия, пажалуста няма проблем
4.
Фекрет Стораро
31.01.2024 23:14:23
0
4
а гангстерите дето се пишат Тони Монтана и разни подсъдими ли са и те ?
3.
---
31.01.2024 23:08:29
2
3
Ти си в киреча. Русия си има собствени мрежи, а ти ползваш американските. Фейсбук например е частна собственост и условията са такива, че каквото публикуваш там става собственост фейсбук. Тоест такъв закон не важи. Поредната тъпотия. Но не това е най-лошото, а това че теб още не са те прибрали в лудницата и май ще ти трябва отстрел като на онези от азовстал.
2.
1
31.01.2024 22:05:44
1
3
копейкаджии в киреча
1.
Хах
31.01.2024 20:45:30
1
10
И смъртно наказание да вкарат все тая. Това е практически не доказуемо.
Особенно от "компетентната "родна прокуратура, която дори не може да осъди наркомани или убиващи на пътя
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната 2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната Ако няма значителна промяна на фронта, обезкървената нация вероятно ще продължи да недоволства все повече и повече Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Като са толкова нефелни нашите законотворци и магистрати, нека направят най-простото – просто да приложат отдавна изпитани и работещи практики от останалия свят „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов Лекарят Ивайло Митковски, който днес е рожденик, публикува няколко странни поста във фейсбук в последните часове Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Съдебно-психиатрична експартиза доказа, че той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Професионалната й чест и достойнство на български магистрат не й позволявали това Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Случаят станал на полигон в окупираната част на източната Донецка област Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Нападнал касиерка в центъра на морския град през 2021 г., бил неконтролируем алкохолик Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Починал е 66-годишен мъж Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Мъртвият е на 66 години ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат Кирил Петков изнася лекция на гражданите кои органи са регулатори след спекулации на Борисов
Дядо Пол блъска яко във фитнеса Дядо Пол блъска яко във фитнеса Ако не тренирам, съм навън и работя, отбеляза в социалните мрежи легендарният вокалист на KISS Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Блокадата им на границата застрашава доставките към нашите войници на фронта, коментира президентът на Украйна  Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега предстоят избори и опозицията разбуни духовете  Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Трагичният инцидент в станал в щата Юта Почина звезда от "Листопад" Почина звезда от "Листопад" Севда Фардаг издъхна на 82-годишна възраст в дома си в Джихангир Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ще има женски бой и скандали  Защо България стана посмешището в НАТО Защо България стана посмешището в НАТО Провалът на правителството е колосален, пише Дойче веле Турски мегапроект източва река Тунджа Турски мегапроект източва река Тунджа Ще се изгради супер язовир за нуждите на земеделските стопани в южната ни съседка
Кирил Петков Кирил Петков Това е отворена позиция, не е ултиматум, светваме лампата и очакваме диалог Виц на деня Виц на деня Един депутат се възгордял.
– Не мога – обичал да казва той, – да се возя в същата кола, в която пътува и шофьорът ми.
Виц на деня Виц на деня Семеен съвет. Мъжът мрачно казва:
– Нямаме лев, а трябва да платим тока, водата, телефона… Кое да не платим първо?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори