×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наркотиците - много сериозен национален приоритет, а друсаният чай и синтетиката ни разболяват психически


Наркотиците - много сериозен национален приоритет, а друсаният чай и синтетиката ни разболяват психически
Директорите на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и на пожарната комисар Николай Николаев дадоха своя първи общ отчет пред общинските съветници
30 Януари 2024, Вторник, 11:12 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Директорът на полицията отчете по-висока разкриваемост на престъпленията пред общинските съветници в Бургас, пожарната също е била много натоварена

Директорите на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николаев дадоха своя първи общ отчет пред Общинския съвет за работата на службите, които ръководят.

Директорът на полицията посочи приоритетите за 2024 година, след като даде подробен отчет за дейността на градските районни управления през 2022 и 2023 г. ОДМВР-Бургас ще залага на много добра и голяма превенция.

"През 2024 г. ОДМВР-Бургас си поставя като приоритет освен борбата с битовата престъпност, така и противодействие на притежанието и разпространението на наркотици, тъй като тревожна тенденция е при употреба на наркотични вещества да бъдат отключвани психически заболявания, които биха могли впоследствие да доведат до тежки криминални престъпления.

Инициатива на ОДМВР-Бургас е борбата с шумните МПС, тъй като има множество сигнали за водачи, които нарушават обществения ред, особено в тъмната част на денонощието. Имаме над 300 спрени от движение превозни средства по изграден алгоритъм за работа от служителите на Сектор „Пътна полиция“ .

Също приоритет за ОДМВР е и ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващите в района на училищата. Имаме установени над 400 случая и съставени протоколи за предупреждение на родителите с оглед предотвратяване на разрастването на това явление.

Друг приоритет, който е поставен от ръководството на МВР, е обучението на състава по различните видове процедури, както и при употребата на сила и помощни средства от страна на полицейските служители.

По отношение на извършените кражби, в ОДМВР-Бургас се прави ежеседмичен анализ на оперативната обстановка и при установяване на райони, в които има концентрация на извършени кражби, изпращаме допълнително полицейски служители, с оглед недопускане на такъв вид престъпления“, каза старши комисар Емил Павлов.

Директорът на полицията изнесе и притеснителна статистика. Само през последните 24 часа е имало три сигнала за домашното насилие на територията на ОДМВР-Бургас и са образувани 3 досъдебни производства – в Първо и Второ РУ в Бургас и в РУ-Поморие.

В отчета на старши комисар Емил Павлов бе подчертано, че Община Бургас се обслужва от четири районни полицейски управления – Първо, Второ, Четвърто и Пето.

„Участъкът в кв. Сарафово имаме желание да го направим, но се опитваме да насочим нашите служители там, където има необходимост. Правим ежеседмични съвещания с началниците на всички районни полицейски управления и при завишение на престъпленията – изпращаме повече полицейско присъствие. Темата с районно управление в кв. Сарафово е отворена, но и тази година не предвиждаме създаването му“, обясни той.

Във всеки полицейски екип, излизащ на дежурство има по един служител, който носи боди камера, а на пътна полиция и автомобилите са оборудвани с камери, като полицейските проверки се извършват в обсега им, добави директорът.

„Опитали сме се да направим интерактивна карта на всички градски региони, за да се добие реална представа къде има най-много престъпления. Престъпленията против собствеността оформят средата за сигурност, следват общоопасните – притежание на дрога, употребата им и шофиране под влияние на наркотици и алкохол, посегателство на личността и други криминални деяния“, даде яснота Емил Павлов.

Ето и цифрите:

2397 престъпления са регистрирани на територията на община Бургас през 2023 г. и се отчита увеличение със 7%.

Разкрити са 1215, спрямо 984 за 2022 година.

В Първо РУ – регистрирани са 746 престъпления през 2023, 585 в ЦГЧ, кв. Победа и Акациите – 122, ж. к. „Възраждане“ – 39.

Във Второ РУ – 651 престъпления за 2023, най-много в ж. к. „Славейков“ и ж. к. „Братя Миладинови“, следвани от кв. Долно Езерово, село Равнец, село Братово, кв. Ветрен и кв. Банево, селата Изворище и Миролюбово

В Четвърто РУ – 435, най-много са в ж. к. „Меден рудник“, следва кв. Горно Езерово и село Маринка. Отчита се намаление от 5%.

Пето РУ – 565 – най-много в ж. к. „Изгрев“, ж. к. „Лазур“ и ж. к. „Зорница“.

През 2023-а са регистрирани общо 1164 престъпления против собствеността, спрямо 1178 през 2022-а. Разкрити са 525 от тези престъпления. Основен дял са кражбите, следвани от измамите и на последно място са грабежите.

23 грабежа са регистрирани, разкрити са 19 за 2023-а. При кражбите има намаление със 7% и се наблюдава увеличение при разкриваемостта – 49%, спрямо 36% през 2022 г.

През 2023 извършени 61 измами срещу 47 – 2022-а. 17 от тях са разкрити за 2023-а.

Против собствеността най-много престъпления са регистрирани в Централна градска част и Първо РУ.

254 са престъпленията с наркотици срещу 213 – през 2022 г.

Управление на МПС след употреба на алкохол –  89, 126 – 2022 г.

Шофирането след употреба на наркотици има завишение – 174 за 2023 срещи 162 – 2022 г.

Колегите от 4РУ показаха най-добри резултати при престъпленията с наркотици – притежание и разпространение, подчерта старши комисар Емил Павлов.

Сектор „Пътна полиция“ отчита 276 ранени и 7 загинали за изминалата година при ПТП.

Установени са 89 726 нарушения, 5818 са актовете, издадени са и 83 000 фиша.

Директорът на пожарната комисар Николай Николаев съобщи, че през 2023 са извършени 2816 излизания от структурите за 554 пожара, 22 катастрофи и 486 други операции – 55% от произшествията са пожари, всичко останало са операции вследствие на бедствия и инциденти.

Увеличава се и необходимостта от съдействие на Спешна помощ.

„2023 за нашата структура беше натоварена. Част от инцидентите – големият пожар на заведение на паркинга на капаните, пожар в ж.к. "Славейков" в апартамент, пожар в СУ "Иван Вазов", пожар в хотел в ж. к. "Изгрев", голям пожар в автосервиз, ПТП на АМ "Тракия" с автобус, полски и горски пожари.

Средно винаги на разположение има 20 души на дежурство, 10 пожарни и 2 спасителни автомобила, които на момента могат да излязат по сигнал“, обясни комисар Николай Николаев.

Кметът на Бургас Димитър Николов призова този отчет да стане добра традиция на годишна дистанция да се прави. 

"Убеден съм, че следващата среща ще бъде по-активна. В Бюджет 2024 има няколко пера, които касаят пожарната и полицията. Бъдете активни и ако в самите дебати имате предложения как Община Бургас може да бъде полезна в тази насока, ще бъда радостен.

В параметрите на Бюджет 2024 има средства за съфинансиране на новото районно полицейско управление  в ж. к. „Меден рудник“, както и в района на Капчето новата пожарна, както и да се изгради пожарната структура на мястото на разрушените постройки на жандармерията в ж. к. „Изгрев“, обясни кметът на Бургас и призова съветниците да бъдат активни при разглеждането на Бюджет 2024.

„При нас този синхрон между местната власт и службите и добрите резултати са очебийни. Нека това даде повече резултати Бургас да стане предпочитан град заради безопасност и сигурност от все повече хора, тъй като основната тема в Бюджет 2024, напомням отново, е демографията“, завърши изказването си кметът на Бургас Димитър Николов.

Малко след това съветниците гласуваха и по точката в дневния ред, която представя амбициозната управленска програма на Николов за новия мандат.




В категории: Бургас


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 2
29
Коментара по темата
29.
Teodor
31.01.2024 01:00:56
0
1
Теодор дилъра от Зорница продава друсан чай и пико
28.
4та национална катастрофа
30.01.2024 23:47:36
0
3
... множество от хора всъщност е "долната класа", "простолюдието", "народецът" - които обитава низините на съвременната българска социална структура - една съвсем тънка ципа свръх богати българяни, второ - умираща, отчаяна, объркана средна класа, но все още много енергична и способна на политически прояви, и на трето място - увеличаващата се долна класа на България. Това е огромна маса - овълчен, отвратен, озлобен, дезинтересиран, политически отчужден народ, който може да бъде и опасен. Той е управляем и може да бъде запален, насъскан срещу цигани, турци, чужденци, включително и срещу самия себе си. На българите непрекъснато им се обяснява, че са нискокачествени, че са грешка на историята, че културата им не същества. И това се доказва не просто на българите, а на децата им - че нашият културен проект не се е състоял, и че е просто една досадна грешка на Историята. Така двете Българии живеят не паралелно, а перпендикулярно и в точката на допир всеки заинтересован с минимални технологични умения може да предизвика тежък конфликт. При това положение българското политическо и културно гето, в каквото се превърнахме, от двете си половинки ще трябва да взима нови съдбоносни решения. Боя се, че няма кой да ги взима.
- Какви решения?
- Решения, касаещи общата съдба на България. Притеснява ме усещането, че държавното ръководство в България е неспособно и неготово да взима такива решения. Тоест - усещането е, че няма никой вкъщи. Механизмът на действие на българската държава е за уреждане на балдъзи, за подялба на бюджетни пари, на европейски пари - а близо до нас започна война.
27.
Онзи
30.01.2024 18:32:04
0
0
Флагман, какво стана с най-престъпния (според вас) квартал? А ако се вземе и в предвид колко жители е МР хептен няма да ви излязат сметките
26.
До 22
30.01.2024 18:27:15
2
3
Също те прави глупав и объркан! Още не съм срещал ежедневен пушач на марихуана с висок мозъчен капацитет! Все едно да дялкаш кол с нож за масло! :))
25.
Асен
30.01.2024 18:10:49
0
4
Георги Дачев катаджия от Бургас дърт наркоман
24.
Иван
30.01.2024 18:09:16
0
4
Тези от 4то като правят фалшиви тестове и половината са наркомани че и катаджиите мога и имена да посоча ама ще бъде изтрито всичко
23.
До 22
30.01.2024 17:28:01
1
2
Мн си си кух,като меча хралупа!
Ние пак,ще откриваме топлата вода,понеже сме най умни за това сме на това дередже! На 44 год съм с две деца, работещ бизнес и 20 год.стаж като пушач на марихуана без ПТП за 24-те години,като шофьор! Обиколил Европа и такова чудо, като Бг манталитета на шофиране няма! Не поощрявам никого,просто е до манталитет и не толкова ограничен кръгозор;) Бъдете здрави
22.
До 21
30.01.2024 17:05:21
3
3
Марихуаната не трябва да е легална по много причини! На върха на листата са: прави те мързелив, отключва шизофрения, параноя и склонност да експериментираш с по твърда дрога!
21.
До 20
30.01.2024 15:58:02
0
7
Тревата има сума-ти полезни свойства. Ако някой се съмнява може да провери как CBD и CBN се използват в медицината.
Пушил съм , забавно е ...не е за мен. Но честно казано предпочитам напушеняци отколкото пияндета.
Ще се радвам някой да ми обясни, защо не е легална и защо държавата, вместо да губи милиони левове и да си приписва заслуги за безконтролното положение , не вземе да легализира марихуаната.
20.
:)))
30.01.2024 15:30:59
5
5
Навремето тъпите пияници измисляха какви ли не нелепи причини, за да оправдаят алкохолизма си - как алкохолът бил лечебен. Бирата била полезна за бъбреците, ракията против вируси, виното за сърцето, конякът сгрявал, джинът разхлаждал :)))
Гледам сега и жалките наркомани развиват едни теории, че тревата отпускала нервите, била полезна за здравето хахахахаха. Само утайки!
19.
До 17
30.01.2024 14:37:03
0
7
Началника на полицията да каже същото ама не му е удобно.
18.
отчели се?
30.01.2024 13:18:26
1
8
и какво от туи? Какво ще направят общинските съветници освен да се информират, че има престъпления в Бургас, пияни и надрусани карат коли. Това го знаят всички. От там нататък? Нищоооо.
17.
С
30.01.2024 12:54:59
2
17
Шефа на Пожарната що не каже колко хибрида има на двойна хранилка,хем пенсия,хем заплата???f
16.
Бургас
30.01.2024 12:54:01
0
12
Тоз началник тъй и не се научи да говори като хората, фъфли,нищо не му се разбира
15.
от Операта
30.01.2024 12:39:07
2
9
Интересно ми е, понеже тука сама
интелектуалци коментират: Мислите ли, че Марихуаната(THC) трябва да се изключи от списъка с наркотиците. Ако не - защо?! Мирси
14.
Има разлика!
30.01.2024 12:39:02
0
12
Това че "Наркотиците - много сериозен национален приоритет" го знаем отдавна, още от пътя на каптагона (който иска да потърси в нета)
Обаче аз очаквам не наркотиците а войната срещу наркотиците да стане много сериозен национален приоритет. Има разлика, нали?
13.
Дааааа
30.01.2024 12:07:49
2
9
Проблема е в съдебната и политическата система. Полицаите могат за два дена да опандизят всички престъпници, но ЕС и съда ги пуска веднага. Даже не разрешават да накърняват достойнството на престъпниците. Да му мисли народа
12.
!!!!!!!!!!!!
30.01.2024 12:02:24
2
11
Те ги хващат но съдиите ги пускат ! Случая с убийцата габриела е пресния пример.
11.
бла бла бла бла
30.01.2024 12:01:07
0
14
Дори когато тези герои се обясняват пред и около всяко училище се продават наркотици. Полицайте се правят, че незнаят и невиждат. На сигнали не идвате когато ги има... после имало "борба с нарко разпространението", на вас за децата не ви пука какво да говорим за другите части на Бургас.
10.
Пусть всегда будет Солнце
30.01.2024 12:00:03
2
7
Тополовград града на БРЕНДО,милиционерите,мигничaрите с чадър и трафикантите
Флагман казвай те ги тия интересни факти
9.
Сандо
30.01.2024 11:54:39
1
11
Похвално за полицшята е че е решила да се сплави с наркотиците ,а с корупцията кога-виждаме престъпно изразходване на средства от общината за ремонт на апартамент в който е настанен човек без нужда от подслон,продължаващ да е в него въпреки тежкото престъпление в което е обвинен,неговорим за назначаването му на работа по втория начин.Какво виждаме което вие полицията нещете -Община бургас си е отгледала един криминоген с парите на бургазлии-вашия коментар за тази полицейска слепота която ви е обхванала
8.
T
30.01.2024 11:42:46
1
25
Дам, алкохолът и наркотиците са единствените две направление, по които МВР може да отчете резултати. Тези резултати се изразяват в задържани шофьори, употребявали алкохол и наркотици (30 % от които са хора пушили марихуана преди 3 дни или на по-силен сироп за кашлица).
Във всички останали случай органите на МВР осъществяват по-скоро консултантски услуги .
7.
Хм..
30.01.2024 11:42:31
0
21
На тоя от пожарната, братовчед му ква друсалка е направо не е истина.
6.
Ха ха
30.01.2024 11:41:23
1
19
Има един,който 2 пъти го хващат- производител и разпространител и не лежи.Чадър ли има,плащат ли му да не лежи- чудете се после защо цяло Възраждане си изпържиха мозъците....
5.
Паляци оод
30.01.2024 11:41:06
7
16
Толкова сте смешни и двамата , че се скрийте по матрака . По просто същество от куката е пожарникаря само
4.
ххахах
30.01.2024 11:30:45
1
35
Пласирането на наркотици - с любезното съдействие на държавата!
3.
аз
30.01.2024 11:29:00
6
11
Флегми и папагали пишещи против Меден Рудник...Нещо да кажете. 90 000 комплекс, с най-малко регистрирани престъпления. Алоууу, "гражданята" от ЦГЧ. И Победа, и Акации да изключим, престъпността е по-висока при вас.
2.
4554
30.01.2024 11:27:34
2
32
Всичко н хубаво, но казаха ли кога подновяват тестовете за наркотици и при служителите на реда?
1.
Ахо
30.01.2024 11:24:17
2
4
Ъуййй
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори