×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът станал партизанин, но защо политиците не смеят да го свалят?


Президентът станал партизанин, но защо политиците не смеят да го свалят?
България не може да се развърже от световният възел, но това ще стане на 5 ноември в Америка, каза Андрей Райчев
30 Януари 2024, Вторник, 09:39 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Димитър Аврамов коментира, че приличаме на африканска държава, а Андрей Райчев призова Радев и Пеевски да са по-сдържани

„Последните изказвания на президента Румен Радев са абсурдни, неправилни и на ръба на неморалното и на това да има правни последици за него. Той не може да се превръща в опозиция на правителството, защото няма конституционни правомощия за това. Това е лошо за президента, за страната и за всички. Действията му са партизански“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът Димитър Аврамов. Той коментира словесната престрелка между държавният глава и депутата от ДПС Делян Пеевски. 

„Не е добре това и за Радев, защото следващият път, когато трябва да говори като президент, същите тези хора, които го обвиняват, няма да го чуят за пореден път и ситуацията ще е лоша за всички. Затова казвам, че политическия разговор е африканизиран и институциите започват да приличат на племена, които казват „или всичко, или нищо“, заяви Аврамов. 

„Не става въпрос дали този или онзи ще бъде назначен в Конституционния съд, а за това, че парламентът просто греши, защото ясно бе казано на депутатите, че може да назначат двама души от квотата им за 7 години, а не за 9, защото не са си я попълнили навремето“, добави той. 

„Ако това е повод за вътрешни войни между институциите, значи приличаме на африканска държава. Това е едната слаба позиция, а другата е, че има нужда от политическа алтернатива и някой го е страх от нея. Президентът ако за другото нещо не може да бъде атакуван, тук прекалява драстично. Работа на политическите анализатори е да казват дали има нужда от политическа алтернатива или не“, заяви политологът. 

„Никъде в конституционите възможности на президентството не се предлага да се говори за политически проекти и да се прави тълкование на това коя е алтернативата и дали има такава. Това е въпрос на мнение, но не на президента. Той няма право“, подчерта Аврамов. 

Според него президентът има проблем. „Той не може да работи с нито едно мнозинство. Не може да е в опозиция на всеки, който е избран. Ние сме парламентарна демокрация. Не е работа на президента да воюва с правителството. В много случаи държавният глава е бил прав. Номерът е в баланса“, коментира той.

„Управляващите са направили сложна коалиция, която никой не харесва. И те самите дори. Ще си понесат политическата отговорност за нея на следващите избори. След един месец ще заговорим дали са повод европейските избори и резултатите от тях за промяна в управляващото мнозинство“, изтъкна политологът.

Социологът Андрей Райчев пък каза, че политиците обичат да си говорят един за друг пред хората за корупция. „За огромно съжаление години наред, ако аз имам противоположна на вашата идея, няма да кажа, че сте прекалено ляв или десен, ще говоря, че крадете. Отговорът ще е, че не вие, а аз крада. Това се прави пред българите много пъти и съответства на общото убеждение, че всички са крадци“, коментира той.

„Цацаров беше умерено активен, а Гешев – прекалено, а тези абсолютно мълчат. Единственото, което видях, е как една прокурорка се обяснява, че нямало нито един сигнал, а Пеевски твърдеше, че има и от БСП скочиха, че хиляда пъти подавали. Мълчи се, защото има конституционна реформа, която е под въпросителна, защото Конституционният съд не я е одобрил. Ако действа, значи през септември ще има земетресение там, т.е. ще се говори за нов главен прокурор. Всички ги е страх и не мърдат“, заяви социологът. 

„Ясно е, че президентът Румен Радев е опозицията на тези хора. В тежки отношения с държавния глава е и Корнелия Нинова. „Възраждане“ пък гледа на него като на конкурент, защото той обира умерената периферия, ако създаде партия. Остава едно ИТН, което е най-малката партия. Тя е единствено лоялна към него“, добави той.

Според него в основата на спора между Радев и политиците в бъдещия партиен проект. „Той набъбва като мехур в обществото. Това са половин милион народ. Вероятно е една от най-големите партии. Това е обективната основа на всичките скандали. Освен това има кулминация на самия Конституционен съд, защото той ще реши дали има нова конституция и дори дали ще има нови негови членове, което прави ситуацията съвсем абсурдна“, коментира Райчев. 

На въпроса на водещата Мария Цънцарова дали е време Радев да приеме предизвикателството, което му отправи Пеевски и да ходи на политическия терен той отговори, че само депутатът от ДПС говорил за това, а другите политици мълчат. „Не могат да уредят импийчмънт. Въпрос на 20 минути е да се разберат за това, но не го правят, защото не им е изгодно, тъй като ще произведат изключително силен противник“, поясни социологът. 

„За тях това, че Радев стои в тази разкрачена поза е най-изгодно. Не виждам проблем Йотова да довърши мандата. Ако календарът предвиждаше парламентарни избори, той вече щеше да е слязъл и да е оглавил нова партия. Не предстоят, защото България не може да се развърже от световният възел, но това ще стане на 5 ноември в Америка“, подчерта той.

„Виждате какво страшно напрежение има там. Нашите са дребни закачки и комплименти в сравнение с това, което говорят там. Те са пред разглобане на тази велика страна. Там е на път да стане сблъсък между войски. Как си представяте, че може да се развърже нашия възел, без този в САЩ?“, попита Райчев.

„Целият западен свят е заложник на това. До есента ще е така, ако 5 ноември развърже възела, защото има вероятност това да не стане и да се стигне до ... жална им майка на Запада“, добави той.

„В тази ситуация трябва да проявяваме сдържаност. България няма сили да участва в тези огромни процеси. Франция е пред колапс. Германия е с проблеми. Там се надигат едни страшни мехури“, заяви социологът.

„В тази ситуация трябва внимателно да седим и да не правим необратими работи, да се стараем да останем от западната страна на оградата и да проявяваме единство. Пеевски и Радев трябва да са по-сдържани“, съветва той.


 
 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
18
Коментара по темата
18.
браво
30.01.2024 14:34:23
0
2
Постовете ти станаха много! Браво
Изпълняваш си гражданския(овчия) дълг!
Колкото и да се напъваш,нямаш капацитет-казах ти!
Прозрачен,беден,прост,"разбиращ".. научил най-селските номера(да пише от разл.имена) и помпащ сам простотията си.
Жалка овчица
Подкрепи се и от някое друго постче-виждам,че си задобрял в овцевъдството.Имитираш няколко овце,но понеже си "капацитет" -не виждаш как блееш едно и също .По цял ден.
Браво! Хубаво е да е зает човек.После що били бедни и гладни.Скимтите.Като жени.Ама тука.
Това ,което човек сам си направи и Господ не може да му направи.
Беееее
17.
Истината
30.01.2024 13:44:33
7
8
Президентът станал партизанин,
но защо политиците не смеят да го свалят?
Защото някой ги Светна, че ако го свалят и,
Президента ще направи партия и Той ще ги свали, и не само, че ще ги свали,
А и ще ги прати, където им е мястото ка боко,киро,прасето,мрЪвояда и др.
16.
До 14
30.01.2024 12:30:30
4
10
Пич не се ядосвай целия Нет е зает почти изцяло от копейки Като изчезне той ще изчезнат и те.До тогава обаче ще четеш изявления на путинофил. русофили радевистиЦелта е да имитират равновесие в обществото А се видя и от всички избори до сега и от опита на русофилите да изкарат хора за протест Че русофилите са малцинство около 25% от населението са Като 10% от тях са пенсионерите на бсп .
Хората на корнелия не пишат в Интернет те са възрастни хора Защитниците на радев в Интернет и противници на правителството са изключително хора на копейкин
15.
*********
30.01.2024 12:09:26
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
До 13
30.01.2024 11:55:29
7
7
Тези, които са "нито за...нито за'' никого са истинските овце ....
Носят се по течението, където отиде...
И , странно, обвиняват другите , че" по цял ден висят тук", а самите те веднага отговарят с мятане на лайна и "овчи бактерии" ,т.е. правят това , в което обвиняват другите!
13.
ама ти наистина си глупав
30.01.2024 11:45:52
6
7
Оправданието ти е плоско-издиша.Нищо не се обезмисля(освен в главата ти).
Не съм нито за пеевски,нито за радев,нито за слави,нито за царя,нито за борисов-за бсп да не говорим.Още по-малко за другите (по-малките).
Я обясни,как радев ще им вземе властта??
Беше на власт вече с няколко правителства.Овчицо.
А недорасляците ги инсталира точно той-героя ти! Или не ти отърва да помниш факти..ама овцете сте така.Противоречиш си ,бълваш простотии постоянно-един през друг постове.Много ги "разбираш" работите.По цял ден висиш и лееш "акъл" тук.Какво показва това?? Че си проста,жалка,бедна ,овча бактерия.(живееща за плюсове и минуси)))
12.
До 10
30.01.2024 11:19:55
5
6
Е, за 3 и 5 позна, трябва да си изключително тъп за да не се сетиш !
Но 8 не е мой ! От там поста ти става напълно безсмислен, той не се отнася до мен!
Колкото до мечтата ми, тя е недорасляци като тези, за които ти "милееш" да не съсипят съвсем страната ми!
Колкото до блеенето на овцете, как се наричат тези, които 2013 год, бяха срещу Пеевски, а сега му вярват каквотo той каже ?!То си от тях, нали?
Не си прави труда да ми отговаряш, отговори си сам!
11.
Радев
30.01.2024 10:59:00
3
11
Не го свалят поради две причини Едната е че ако го свалят ще поеме заместника му А тя е същата като него При това стар бсп кадър.Ще стане от трън та на глок. И втората причина е че ако го свалят Ще го направят жертва а тълпата обича жертвите. Въздига ги!!
Ама червен андрей ги знае тези неща. Защо пак манипулира хората
10.
до 3,5 и 8(засега)
30.01.2024 10:57:57
20
12
От осем коментара-3 са твои! По какво се познава?! Ами толкова си прост и жалък,че от самолет си личи..
Правиш това,в което обвиняваш другите,но безплатно!
И не ти се вярва,че можеш да събереш минусите за три минути,защото наистина вярваш,че си написал "истина"-та. ..колко си жалък и прост!
Като много милееш за президента,що ника ти(единия от тях) е на българо-английски(уж)?? Аре напиши го на руски,тъпак жалък.
Вземи ползвай нета да се образоваш малко,да понаучиш нещо!
Виснал като жалка,овча бактерия тука и блее ли блее.
Мечтата ти сега е радев да направи партия и да спаси България!Проблема на страната си ти и подобните ти-селски,овчи ,цигански бактерии.От такива като теб сме на тоя хал!
9.
*********
30.01.2024 10:51:18
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Уан Куесчън
30.01.2024 10:36:58
51
38
Какви са рейтингите на Делян, Бойко и парламента спрямо този на Радев и президентската институция? Отговорете си на този въпрос и ще се сетите, колко жалки са всички скачащи срещу Президента.

Депутатите непрекъснато говорят как били избрани от народа. Ако бяха избрани от народа, щеше ли да имат толкова нисък рейтинг? Всички се сещаме по каква схема влизат в парламента през последните 30 години
7.
Защо не го свалят
30.01.2024 10:33:12
7
12
Ами много просто защо? Защото първо заместника му който ще поеме ако го свалят е същата като него От трън та на глок. И второ ако го свалят ще го направят жертва А тълпата обича жертвите!! ..Ама тези работи са му ясни на червения андрей. Защо заблуждава пак аудиторията
6.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
30.01.2024 10:25:24
25
15
Радев е същия като некоалицията . Въобще не е алтернатива и само същите идиоти гласували за Слави и ДБ.
5.
До "антирадевския трол"
30.01.2024 10:24:51
24
15
Значи влезе , напатка 7 минуса на коментар "Истина" с ВиПиЕна и пак започна да дебнеш !
По какво се познава ли? Ами няма как 7 минуса да се появят за 3 минути и после 10 минути никой друг да не се появи за да сложи и той минус !
Ключа на търсачката "Радев " ли ти е , генийче?
4.
До 2
30.01.2024 10:14:39
5
10
думата "разглобяне" вероятно идва от "сглобка"...
Но пък тогава трябваше да бъде "разсглобкване"!
Луд да станеш с тези нови думи !
Да не говорим, и че "сглобка" на английски звучи направо "путинг"...!
3.
Истина
30.01.2024 10:09:45
44
37
Не смеят да свалят Радев от президентството, защото веднага ще направи партия , ще им вземе властта на следващите избори и те всички ще трябва да се изнасят по островите, съгласно предвиденото в "оня запис"!
2.
празни приказки
30.01.2024 10:07:23
7
15
и нова дума "разглобяне".Тези поне български да научат,а в анализите-знаем,че нищо смислено не могат да кажат.
1.
Така е
30.01.2024 10:04:38
3
27
Работа на политическите анализатори е да казват дали има нужда от друга партия или не....
Стига да са наистина анализатори, а не анал-лизатори...!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори