×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво точно се случва в Еквадор и защо цяла Латинска Америка следи битката срещу мафията


Какво точно се случва в Еквадор и защо цяла Латинска Америка следи битката срещу мафията
Новият президент обяви война на мафията и арестуваха хиляди престъпници
25 Януари 2024, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Страната реално е в гражданска война - бандите срещу правителството 

Опит за превземане на болница, довел до 68 ареста; затворнически бунтове; бягство на пратени в затвора лидери на банди; рекордни количества заловен кокаин, пренасян с полу-подводници; регионът се обединява, за да помогне на страната да се справи със свързаната с наркотиците престъпност.

Какво се случва в Еквадор?!?

На извънредно заседание на Андската общност в Лима, четирите страни на организацията - Перу, Еквадор, Боливия и Колумбия - лансираха мащабен план за координация срещу престъпността, заявявайки, че "никоя страна член на организацията не е защитена", пише френското издание "Курие ентернасионал".

"Ще направим необходимото, за да може нашият регион да се възползва от всички шансове (за развитие) и да не бъде повече място, където хората живеят в страх", заяви Габриела Сомерфелд, министърка на външните работи на Еквадор, цитирана от перуанския в. "Република", в края на извънредната среща, посветена на темата за борбата с престъпността.

Срещата беше свикана по спешност, след като през предходните две седмици Еквадор беше обхванат от насилие, свързано с наркотрафика, включително бунтове в затвори, при което бяха взети десетки заложници. На 9 януари Кито обяви, че страната е "в състояние на въоръжен вътрешен конфликт", с което превърна бандите в "терористи" и "участници във военни действия", а за справяне с тях беше изпратена армията.

Андската общност, една от многото регионални организации в Латинска Америка, която цели да подпомогне икономическата и социална интеграция между четирите страни членки, отправи призив за "координация" в отговор на "трансграничната организирана престъпност, която отправя предизвикателство срещу демократичните институции". Трите съседни страни изразиха солидарност и подкрепа за Еквадор, ръководен от президента Даниел Нобоа.

Планът за действие предвижда засилването на контрола по границите, координация на разузнавателните служби и създаване на общ орган, целящ да проследява движенията на финансовите потоци, целящи изпиране на пари. Група на Високо равнище, която трябва да бъде създадена не по-късно от началото на февруари (15 дни след публикуването на решението на 21 януари), ще бъде съставена от високопоставени длъжностни лица, ще следи за изпълнението на плана и ще предложи допълнителни мерки, "включително създаването или възобновяването на конкретни комитети или работни групи", пише перуанският в. "Република".

Президентът Нобоа обяви извънредното положение след бунтове в затворите, вземане на заложници и нападения срещу полицията

Окончателният документ призовава също така за "лансиране на инициатива за латиноамерикански алианс срещу наркотрафика". Полицейското сътрудничество ще включва и борбата с трафика на оръжие и нелегалния минен добив - други източници на доходи за наркотрафикантите. Андският комитет на миграционните власти трябва да въведе гъвкав механизъм за обмен на миграционна информация с цел създаване на Андска банка за данни, да засили митническия контрол и да изготви план за действие в срок от 60 дни за укрепване на вътрешната сигурност в митническата сфера.

Положението в системата за изтърпяване на наказанията в страните от Андската общност е най-слабо развитият аспект на одобрения от тях план. Документът само инструктира компетентните органи да започнат действия за сътрудничество във възможно най-кратък срок, отбелязва в. "Република".

През първата половина на тази година трябва да се проведе и регионален форум по въпросите на транснационалната организирана престъпност, се казва още в същия документ, който предвижда и създаването на Андски регионален център за наблюдение, който да събира, обработва и анализира информация за организираната престъпност. Генералният секретариат на Андската общност ще изготви и сравнителен анализ на вътрешните разпоредби на Перу, Еквадор, Боливия и Колумбия в областта на наказателното право.

Още в деня на срещата на върха обаче насилието в Еквадор се поднови - десетки въоръжени лица превзеха болницата в Ягучи, в югозападната част на страната, недалеч от епицентъра на насилието Гуаякил.

Целта им е била да изведат от болницата член на същата банда, приет заради раните си. В крайна сметка раненият бандит е починал от раните, а 68 бяха арестувани.

На 24.01. обаче беше обявено дори намаляване на въведения комендантски час с 1 час, поради "значителния спад" в дневния брой на убийствата...от 27,6 до 10,8 дневно.

На 12 януари Държавният департамент на САЩ също обяви, че Вашингтон изпраща делегация от експерти, които да подкрепят борбата срещу престъпните банди. 

През предходните седмици: бунтове в затвори, бягство на двама главатари на банди, армията се задейства

Президентът Нобоа обяви извънредното положение след бунтове в затворите, вземане на заложници и нападения срещу полицията.

След бягството на Адолфо Масиас, известен като "Фито", смятан за най-опасния престъпник в страната, и след бягството на Фабрисио Колон Пико, в поне четири затвора избухнаха бунтове, при които въоръжени затворници задържаха неизвестен брой надзиратели. Реално бягството му хвърли страната в хаос, отбелязва френският в. "Фигаро".

Това се случи само няколко дни, след като той на шега помоли журналистите да не "разказват на Фито", лидерът на бандата Чонерос, смятан за "най-опасния престъпник" в Еквадор от местните медии, за плана, който Нобоа се готвеше да започне, за да ограничи широко разпространената несигурност в страната.

След бягството на "Фито" от затвора всекидневникът "Еспресо", издаван в Гуаякил, публикува на първа страница ироничния  попита иронично на първата си страница "дали някой не е казал на Фито" за плановете на президента. Нобоа планираше да започне с реформиране на затворническата система, като се създадат нови звена с висока степен на сигурност по модела, създаден в Салвадор от президента Наиб Букеле. Първата стъпка включваше преместване на Фито в затвора с висока степен на сигурност "Ла Рока", частично разрушен от удар на дрон миналата година, докато в същото време се планираше изграждането на "мегазатвор в провинция Пастаса" в източната част на страната.

Бандитът, контролирал живота в затвора, в който се намираше до степен, че през 2021 г. е отбелязал рождения си ден с две торти, както пише португалският в. "Обсервадор". Дали плановете за преместване са допринесли за бягството му, или отдавна са били в ход, може само да гадаем...

На 11 януари от затвора избяга и Фабрисио Колон Пико, известен с прякора "Дивака". Главатарят на бандата "Лос лобос" ("Вълците"), свързан с албанската мафия, той избяга по време на кризата с взетите за заложници надзиратели.

Малко по-късно президентът Нобоа изпрати повече от 22 000 войници, за да смажат кампанията на терор, водена от бандите. Последва въоръжено присъствие по улиците, патрулиране по суша, море и въздух, произволни претърсвания на хора и автомобили, обиски в затворите и налагане на комендантски час: той обеща да направи всичко, за да предотврати превръщането на Еквадор в "наркодържава".

"Те искаха да всеят страх, но предизвикаха гнева ни", заяви Джан Карло Лофредо, министър на отбраната на страната. "Те вярваха, че ще подчинят цяла една страна, но забравиха, че въоръжените сили са обучени да водят война", добави той.

След бягството на Адолфо Масиас, известен като "Фито", смятан за най-опасния престъпник в страната, и след бягството на Фабрисио Колон Пико, в поне четири затвора избухнаха бунтове, при които въоръжени затворници задържаха неизвестен брой надзиратели

Кой е виновникът?

Еквадор не произвежда кокаин, но стана един от основните транспортни маршрути за дрогата на континента, което доведе до рязко повишаване на престъпността в страната, отбелязва в. "Фигаро". 

В страната беше извършено нападение срещу редакцията на телевизия по време на живо предаване. По-късно прокурорът, водещ делото за нападението, беше застрелян в автомобила си, посочва британският в. "Телеграф".

Смята се, че бандите в страната имат над 20 000 членове, които заплашиха да екзекутират цивилни и членове на силите за сигурност в отговор на взетите от президента мерки.

Трудно е да се посочи един виновник за ужасите, които се случват в Еквадор, но те са все пак дело на Запада, чиято "война с наркотиците" завърши с поражение, над половин век след обявяването си: САЩ похарчиха милиарди в опити да изкоренят отглеждането на наркотици. Въпреки това производството никога не е било по-високо, като в момента, по данни на ООН, то възлиза на над 2000 тона годишно. Потреблението в Европа и Северна Америка, измерено чрез следи в отпадните води, е рекордно високо.

Един ден западните правителства ще третират кокаина така, както третират други нездравословни продукти, като уискито или цигарите, т.е. ще го регулират и облагат с високи данъци, пише британското издание. Според него "когато този ден настъпи, ще гледаме изминалите пет десетилетия, както гледаме годините на Сухия режим в САЩ: Създадена беше класа от готови да използват насилие престъпници, полицейски ресурси бяха отклонени, а населението  - научено да презира закона...всичко това, без да се постигне някакъв значителен спад в търговията". Решението, според британското издание, е да се легализират наркотиците, които вече са евтини по европейските и американските улици.

Така че Нобоа не може да реши проблема. Ако е достатъчно твърд, той може да го постави под контрол; но докато търговията остава незаконна, участниците в нея няма да могат да се обърнат към съда - и като следствие, ще разрешават конфликтите си с куршуми, гласи заключението на британското издание.

Източник: БТА


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
Лили
26.01.2024 14:46:54
0
3
Сащ искат пълен контрол над наркотиците защото огромните пари им трябват за да развива полетите до Марс и разширяване на базите там...
3.
Жълтопаветен Еврогеец
25.01.2024 22:22:18
11
31
Просто ЦРУ иска да поеме пълен контрол над наркотиците , нещо което им убягва от половин век
2.
1001 нощи
25.01.2024 21:41:58
2
30
По-вероятно е Боко Тиквуна да получи ефективна присъда отколкото да се премахне там наркоразпространението.Както тук така и там,корупцията е начин на живот и оцеляване.
1.
Градев
25.01.2024 21:38:08
2
28
А при нас мафията си командва и кой да хванат ,докато не дойде някой от вън няма да се оправим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори