×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не се сбъднаха прогнозите за спад на цените на имотите в Бургас, тенденцията е към увеличение


Не се сбъднаха прогнозите за спад на цените на имотите в Бургас, тенденцията е към увеличение
Търсенето продължава да бъде по-голямо от предлагането заради растящите доходи и все още ниските нива на лихвите, казва експертът Стефка Калчева
25 Януари 2024, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през 2024 г.

Стефка Калчева притежава солиден професионален опит в сферата на посредническата дейност с недвижими имоти още от зората на този бизнес в страната, а от 1995 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. Притежава множество сертификати и удостоверения, свързани с бизнеса с недвижими имоти. Член е на Управителния съвет на РС на НСНИ Бургас от 2018 г. Председател на РС на НСНИ-Бургас от 2020 г.и член на Управителния съвет на НСНИ от 2021 г. Разговаряме с нея за пазара на недвижимите имоти - накъде се движи той, какви са тенденциите, купуват ли се имоти и очаква ли се банките да вдигнат лихвите...

- Г-жо Калчева, през последните месеци се наблюдава повишение на цените на имотите в Бургас и региона. Достигнаха ли вече своя пик, накъде се очаква да се движи пазарът?

- Последните месеци на изминалата 2023 г. преминаха сравнително спокойно за имотния пазар, като бе установен относително стабилен баланс предвид динамичните процеси, развили се в годините след пандемията особено през 2022 и началото на 2023г. По-високите цени на имотите трайно се задържаха през последните години. Търсенето продължава да бъде по-голямо от предлагането, вследствие на растящите доходи и все още ниските нива на лихвените проценти по ипотечните кредити. Въпреки очакванията, че цените на имотите ще спрат да се покачват, тенденциите през месец януари сочат, че цените на имотите в Бургас и региона все още се увеличават макар и със забавен темп.

- Какво се очаква през следващите месеци? Цените в Западна Европа вече падат, а тук? 

- Мнението на водещи финансови анализатори е че ръстът на сделките с имоти в Западна Европа значително се забави, като това има свое ясно обяснение. Повишаването на инфлацията в голяма част от европейските държави доведе и до повишаване на лихвите при ипотечните кредити, а оттам и по-слаб интерес към имотните сделки. Това като цяло води до спад в търсенето, съответно забавяне ръста на цените и дори лек спад.

- Какво се очаква да се случи с лихвите - ще се повишат, а това може би ще доведе до спад на цените или? 

- Достъпното и изгодно кредитиране, предлагано от банковия сектор в България, се утвърди като един от основните фактори, допринесли за относително високата активността на имотния пазар. През последните месеци  това бе и основната характеристика на жилищния пазар в България на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през 2024 година. 

- Играят ли роля брокерите в определянето на цените? Често виждаме имоти, които се продават на евтина цена, никой не ги купува, свалят ги, а след време ги пускат отново с много по-висока цена? 

- Нерядко срещано схващане е, че брокерите определят цените на имотите. Това съвсем не е така. Цените на имотите се определят от пазарните условия, от търсенето и предлагането, а брокерите консултират продавачите относно икономическите тенденции на пазара, прогнозите за повишаване и спад на цените, атрактивността на даден район местонахождението на имота, както и прогнозите относно търсенето от страна на купувачите. 

- Какъв е профилът на купувачите? Какви имоти се търсят и с каква цел се купуват - с цел инвестиция или живеене? 

- Основната част от купувачите на пазара са хора с мотив и желание да притежават собствен дом. Все по-често клиентите са млади хора на възраст 25-35 години, решили да се сдобият със собствено жилище и най-често ползващи банков ипотечен кредит за финансиране по покупката. Това, което се забелязва  като тенденция, е, че възрастовата граница трайно спада през последните няколко години.  

На следващо място са купувачи, решили да инвестират средства в имот с цел сравнително сигурно вложение предвид инфлационните процеси, развили се през последната година и половина и генериране на приходи от наем за в бъдеще. Част от тези клиенти разчитат и на средства от банкови кредити за доплащане на покупката. 

Тези клиенти най-често се ориентират към двустайни жилища предвид лесното им реализиране на наемния пазар, докато клиентите, търсещи жилище за живеене, се ориентират към по-просторен и функционален апартамент с възможност да задоволи жилищните ми нужди.

- Кои са предпочитаните райони в Бургас? 

- Предпочитаните от гледна точка на купувачите райони в нашият град са със сгради и комплекси, отговарящи на съвременните изисквания за качество на строителство, централната градска част и комплексите в близост до Приморския парк, а като цяло клиентите, закупуващи първи дом, в който да живеят, се насочват към жилищните комплекси на града където вече има напълно изградена и функциониращи инфраструктура, детски градини и училища и предлага всички възможности за повишаване качеството им на живот. Голяма част от сделките се реализират чрез финансиране на покупката чрез жилищен ипотечен кредит.
  
-  С много бързи темпове се строи в новите квартали на Бургас – кв. Мадика и кв. Хоризонт. Има бум на строителството в тези два района, основно от строители със солидно портфолио – какъв е интересът към жилищата там и затвърждава ли се тенденцията и очакванията Бургас да се развие в тази част? 

- Новоизграждащите се квартали „Хоризонт“ и „Мадика“ са доста привлекателни особено за клиенти с инвестиционни намерения, предвид все още сравнително достъпните и ниските цени, предлагани от строителите и инвеститорите. Компаниите, изграждащи новите зони, предлагат качествени сгради с модерна визия, много зелени пространства, уредена инфраструктура и най-вероятно през следващите няколко години развитието на гр. Бургас ще се ориентира изцяло в тази посока.    

- Прави впечатление, че в близките до Бургас курортни градове – например в Поморие или в Созопол, цените са доста високи, нереално дори бих казала. Имотите са по-скъпи и от Бургас. На какво се дължи това?

- Безспорно Несебър, Созопол и Поморие са утвърдени курорти, интересът към тях винаги е бил голям, което обуславя и високите цени на предлаганите имоти. Особено през последните две-три години търсенето на имоти в тези населени места се засили, като купувачите са предимно български граждани, търсещи свой ваканционен имот, който да им предложи качествена почивка, сигурно вложение на средства и не на последно място добра доходност при отдаване под наем.    
 


В категории: Бизнес , Бургас


България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори