×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всичко за детокса – какво представлява и как да го правите правилно


22 Януари 2024, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Не, тук не говорим за зелените смутита

Когато мислите за детоксикиране, какво ви идва наум? Дали това е ограничителната диета, в която Гуинет Полтроу се кълне, или интензивна сесия в сауната? Може би са модерните прочиствания със зелен сок, които станаха популярни през 2010 година, или пък чайовете за детоксикация, които обещават, че ще свалите размера на панталона си след няколко седмици. 

Няма съмнение, че тенденциите в уелнеса могат да бъдат доста объркващи, особено когато индустрията на добавките е повече за маркетинг, отколкото полезен ресурс. Има много дезинформация, когато става въпрос за детоксикация на тялото. Така че е много важно да разберете точно какво представлява самият процес, как да го правите правилно и защо тялото всъщност няма нужда от „магическите“ зелени сокове. 

Какво означава детокс? 
Доста често използваме думите „токсини“ и „детокс“, когато става въпрос за храна, уелнес процедури и продукти за красота, но какво всъщност означават те? 

Токсините са токсични молекули, които могат да проникнат в тялото чрез външни източници. Външните токсини са всички химикали, създадени от човека – замърсяване на въздуха, химикали във водата или продуктите за красота, лекарства, строителни материали в домовете ни и най-вече от преработени храни или неорганични продукти. 

Преди да опаковате целия си градски живот и да заминете на по-чисто и проветриво място в провинцията, за да живеете без токсини, бъдете сигурни, че тялото ви вече работи за премахването им. За щастие, повечето токсини могат да бъдат преобразувани и изхвърлени, благодарение на системата за детоксикация на тялото. Има и такива, които са известни като вътрешни токсини, като излишък от холестерол, бактерии, вируси и т. н., с които тялото се бори и премахва вътрешно. Оказва се, че нямаме нужда от продукти, прочиствания и диети, които да ни помогнат да се детоксикираме. Тялото е мощна машина за детоксикация само по себе си.

Как тялото се детоксикира?
Краткият отговор е – по много начини. Много основни системи в тялото са част от процеса на детоксикация. То се прочиства по няколко начина. Черният дроб и бъбреците играят най-важна роля, но храносмилателният тракт и кожата също имат много ползи в този процес. Черният дроб премахва токсините и ги разгражда, така че бъбреците да могат да ги отделят. Бъбреците филтрират отпадъците, храносмилателният тракт отделя вредните вещества от тялото чрез изхождане, а кожата се детоксикира чрез изпотяване.

Вашият черен дроб върши тежката работа, когато става дума за детоксикация на тялото от вещества, които смята за отпадъци или вредни. Той прави това, като метаболизира тези вредни вещества в по-малко вредни „метаболити“, които след това се елиминират чрез храносмилателния тракт, бъбреците и кожата. 

Ако всичко това ви се струва твърде „час по биология“ и анатомията не ви харесва, най-важното е, че здравото тяло е изградено да идентифицира, обработва и елиминира вещества, които са или ненужни, или вредни сами по себе си.

Въпреки че черният дроб, храносмилателният тракт, бъбреците и кожата са известни като водещи играчи в детоксикацията, тялото премахва токсините и по много други начини. Дишането също е форма на детоксикация. Ние издишваме въглероден диоксид, който е токсичен отпадъчен продукт. Дори и с нещо толкова безсмислено и просто като дишането, тялото знае да вдишва нещо полезно и добро за себе си и да издишва лошото. 

Кога токсините се превръщат във вредни?
Знаем какво си мислите – ако тялото се отървава от всички лоши неща, защо трябва да внимаваме с консумацията на токсини? Това означава ли, че можем да ядем каквото си поискаме по всяко време? Отговорът, разбира се, е не. 

Да, тялото има невероятна система за детоксикация, но тя има определена сила и издръжливост. Мислете за организма си като за река – ако клон или камък падне в нея, това не е голяма работа. Потокът ще ги избута. Но ако има натрупване от клони или камъни, реката вече не може да пробие и създава язовир. Токсините са като клони и камъни – тялото ви е създадено да се детоксикира, но ако има прекомерно излагане, то не може да работи достатъчно бързо, за да се отърве от всички тях. Плюс това, черният дроб, храносмилателната система и бъбреците се нуждаят от малко внимание и грижа, за да си вършат работата. Знаете, че тялото ви работи най-добре, когато се отнасяте към него добре, и това важи и за системата за детоксикация.

Как да помогнете на тялото да се детоксикира само?
1. Спете достатъчно
Сякаш имате нужда от друга причина да включите телефона си на „Не безпокойте“ и да си легнете рано тази вечер. Сънят дава на тялото шанс да се пренастрои и възстанови. Като има възможност да забави и да се освежи, то може да елиминира всички токсични отпадъци, които са се натрупали през деня. Когато не изразходвате енергия за храносмилане, движение или съсредоточаване върху работни задачи, енергията в тялото ви може да отиде в детоксикация. Уверете се, че получавате цели 7-9 часа дълбок, спокоен сън, за да поддържате тялото си в най-добрата му форма.

2. Знайте какво ядете
Няма как храната да не бъде основен фактор от грижата за себе си. Да, има значение какво ядете. Не само преработените храни допринасят за токсините, вкарани в тялото, но храните, които са полезни за вас, също са от полза и за поддържане на органите в системата за детоксикация. Храносмилателният тракт например елиминира чрез изхождане, но се нуждае от фибри, за да извършва своята работа. 

Ограничете приема на излишната захар или преработени храни за сметка на богати на антиоксиданти храни като плодове и зеленчуци, както и храни с високо съдържание на фибри. Освен това пазарувайте органично, когато можете. Като купувате органични храни, можете да избегнете много хербициди, пестициди и други вещества, които допринасят за токсични отпадъци.

Растенията са пълни с хранителни вещества, които се използват от черния дроб за производството на ензими, които му помагат за детоксикация. Колкото повече видове растения ядете в различни цветове, толкова повече шансове ще имате да получите тези хранителни вещества, както и да нахраните добрите бактерии, които извършват 30-40% от необходимата работа за детоксикация.

3. Пийте повече вода
Вече знаете, че пиенето на вода е тайната на страхотната кожа, но също така е ключов играч в детоксикацията. Пийте повече вода и останете хидратирани, тъй като водата помага на бъбреците да изхвърлят токсините по-лесно. Един от основните начини, по които се отърваваме от тези токсини, е чрез – познахте – нашата урина. Така че хидратацията не само подпомага изхвърлянето на токсини от бъбреците, но също така ви кара да уринирате по-често, което означава, че елиминирате повече токсини. 

Забравете детоксикиращите чайове, прахове или сокове – всичко, от което се нуждаете, е обикновената и добре позната вода, която да помогне на тялото да се отърве от това, от което не се нуждае.

4. Тренировки
Тренировките може да ви помогнат да станете по-силни, да подобрите здравето на сърцето и дори да повишите настроението си, така че не е изненадващо, че са толкова препоръчвани през последните години. Упражненията насърчават лимфната циркулация и изпотяването, като и двете са от решаващо значение за процеса на детоксикация на тялото. Лимфната система е друга важна част от детоксикацията на тялото и един от начините за преместване на „отпадъците“ в лимфните възли е чрез движение и работа на мускулите. Плюс това, потта не само изразходва електролити и вода, но и освобождава тялото от токсини.

5. Намалете излагането си на токсини
Освен че просто помагате на тялото си да бъде здраво като цяло, за да може да работи оптимално, можете също да направите някои промени, за да избегнете излагането на токсини, за да намалите количеството детоксикация, която тялото трябва да извършва редовно. Много токсини са неизбежни, но имайте предвид къде можете да направите прости замени или промени, които не само са по-добри, защото намаляват излагането на тялото ви на токсини, но са и по-добри за планетата.

Най-лесният начин да подпомогнете системата за детоксикация на тялото е да намалите излагането на токсини. Филтрирайте водата си, филтрирайте въздуха у дома и прекарвайте време сред природата, дишайки чист въздух. Използвайте зелени материали, когато строите дома си и използвайте нетоксична/чиста козметика, тоалетни принадлежности и продукти за пране. Мислете за тези малки актуализации като за начин да благодарите на тялото си за цялата работа, която върши. 

Този текст е само с информативен характер. Ако искате да преминете на детокс, консултирайте се първо с вашия лекар

Източник: Tialoto.bg
 


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Ангелов
22.01.2024 19:42:33
0
1
Мани го детокса!
Кажи нещо за ботокса!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов Всичко се праща на Лена за одобрение, твърди лидерът на ГЕРБ Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори