×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо след 10 години в затвора убиецът на банкерка в центъра на Бургас още не се е поправил


Защо след 10 години в затвора убиецът на банкерка в центъра на Бургас още не се е поправил
Любомир Симеонов все още не осъзнава вината си, смята, че е постъпил правилно и иска да излезе навън, за да прави бизнес
21 Януари 2024, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

На втора инстанция съдът е категоричен, че е рано да бъде освободен условно предсрочно

"Аз съм на 67 г. През живота си никога не съм подхождал некоректно и не съм подвеждал доверието на хората. Моля да уважите молбата ми. Хората, които участват в този процес и залагат на това, че аз ще намеря мястото си отново в обществото, няма да бъдат подведени от мен." Това казва пред съда Любомир Симеонов от Благоевград, който излежава присъда от 20 г. затвор за убийството на банкерката от Бургас Павлинка Йовчева.

Той поиска условно предсрочно освобождаване от затвора, като на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) уважи молбата му, но прокуратурата протестира и Апелативният съд отхвърли окончателно искането му за излизане на свобода, защото няма достатъчно категорични доказателства, че той категорично се е поправил, пише 24 часа.

Заради отказан кредит бившият военен застрелял в центъра на Бургас на 23 септември 2013 г. 54-годишната Павлинка Йовчева, директор на "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк. Симеонов е проучил предварително къде живее банкерката и как се придвижва до работата си. Във фаталния ден стигнал с маздата си до центъра и паркирал близо до дома на Йовчева. След това продължил пеша и около 7,40 ч застанал на ул. "Поп Грую", където изчакал да се появи жената.

След около половин час я видял да върви по тротоара и тръгнал към нея. Когато двамата се срещнали, той извадил от чантичката си заредения с патрон в цевта "Макаров" и от близо метър стрелял в гърдите й. Простреляната жена извикала и паднала на земята. Симеонов пък се отдалечил с бързи крачки от местопрестъплението. Качил се в автомобила си и потеглил към София, където по предварителния му план бил решил да направи изявление пред една от националните телевизии.

Предварително си носел дрехи и други вещи, които да ползва в ареста. Пътувайки към София обаче, решил да се предаде в полицията в Сливен. Там веднага го задържали, а при обиска в колата му бил намерен пистолетът и още патрони. Направил е пълни самопризнания.

Разказал, че 3 месеца по-рано - през юни, докато бил в Павел баня, 2 непознати лица от ромски произход му продали пистолета, производство на "Арсенал", но със заличени номера, както и два пълнителя с 12 патрона. Купил пистолета, защото половин година по-рано получил заплахи за живота си от мъж.

В хода на делото за убийството на банкерката бившият военен обяснил, че е извършил престъплението, защото смятал, че жената е виновна за провален проект на фирмата му и отказан кредит.

Симеонов е завършил военното училище във Велико Търново. Бил е на ръководна длъжност във ВВС, изпълнявал е функции на военен нещатен дознател и на съдебен заседател към Софийския военен съд.

След като се пенсионирал през 1997 г. от Българската армия, се занимавал с производство, преработка и търговия с билки, гъби и плодове. Фирмата му имала производствена база в с. Черница, община Сунгурларе, и 10-ина работници, а за сезонното събиране на билки се ползвали работници по граждански договори.

Работел е с банката и често ползвал кредити. През 2012 г. подписал договор с Държавен фонд "Земеделие" за инвестиционен проект за отпускане на финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони. Фондът предоставял на търговското дружество безвъзмездна финансова помощ от 896 942 лв., а още толкова трябвало да е собственото съфинансиране.

Проектът трябвало да се изпълни до 2014 г. Тогава Симеонов започнал преговори с представители на банката за отпускане на нов кредит за проекта, както и за оборотен от 200 хил. лв.

След дълги разговори и срещи станало ясно, че няма да получи сумата, защото фирмата му вече имала няколко кредита на стойност около 1 млн. лв. и част от тях били в просрочие.

Банката пък вече била предприела съдебна процедура по издаване на изпълнителен лист за няколко просрочени задължения. Имал и кредит от друга банка. Пред съда в своя защита сочи и като мотив, че от банката му обещали кредита, ако избере посочена от нея строителна фирма за изпълнител на проекта.

Твърденията му обаче, че такова условие е поставено, за да получи парите, са останали недоказани и неоснователни, защото единствената причина за отказа е прекомерната задлъжнялост.

Когато разбрал, че няма да получи инвестиционния заем, бил ядосан, че няма да реализира проекта, а и ще загуби парите, които дал, за да го изработят. Погрешно смятал, че Йовчева е виновна за отказа да се кредитира инвестиционният му проект, както и за предприетите действия за събиране. Направената по време на делото съдебно-психиатрично-психологична експертиза показала, че е психично здрав.

През месеците преди убийството е бил в състояние на силно раздразнение, обида и гняв, но решението да убие банкерката не е взето в състояние на силно душевно вълнение и емоционален взрив, е заключението на вещите лица. Решението му да убие Йовчева е старателно планирано и било един вид като наказание и възмездие, което да предизвика силен отзвук в обществото, защото тя е заемала най-висока позиция в банковата структура в региона.

В хода на наказателното дело прокуратурата поиска доживотен затвор, но съдът прецени, че 20 г. са достатъчни. Доживотният затвор е несъразмерно тежко наказание за него и не се налага изолирането му до края на живота в затворнически условия, мотивираха се магистратите.

Симеонов трябва да плати и по 100 хил. лв. на съпруга на убитата Йовчо Йовчев, на сина Злати и дъщерята Кремена.

До момента осъденият е изтърпял фактически 10 години и 2 месеца, от работа - 3 години и 3 месеца, а остатъкът е 6 години и 7 месеца. Заради изтърпяно повече от половината от наказанието и добро поведение Симеонов поиска условно предсрочно освобождаване.

Становището на началника на Софийския затвор е, че молбата е основателна, защото имало достатъчно данни за поправяне и превъзпитаване.

Мъжът бил личност с добра ценностна система, без криминогенни нагласи, с отрицателно отношение към противообществените прояви като цяло, с добра себеоценка и добър самоконтрол, емоционално стабилен и с отличен ресурс за добра социална интеграция.

Дал е доказателства за трайното си поправяне, поведението му е емоционално овладяно и рационално, като се дължи не само на проведените с него корекционни дейности, но и на неговата личностна зрялост и саморефлексия, става ясно от становище на затвора.

По време на продължителния престой е със запазени отлични социални връзки както със семейството си, така и с негови приятели и бивши колеги, които са го посещавали в затвора по време на изтърпяване на наказанието и ще му подпомогнат в процеса на ресоциализацията му, твърди адвокатът на Симеонов.

Той имал отлични ресурси за ресоциализация и не би допуснал подобна противообществена проява в бъдеще. Спазвал е установения ред в затвора, не е наказван, награждаван е с посещение на концерт и няколко домашни отпуска по 5 дни, имал добро поведение, участвал в трудови, спортни, социални и културно-масови мероприятия.

От 2015 г. е приведен от Бургас в затвора в София, където е разпределен на територията на общежитието в Кремиковци, а първоначално постановеният строг режим през 2019-а е бил заменен с общ. От юли 2021 г. изтърпява наказанието си в затворническото общежитие "Казичене" и работи като чистач на паркинга, от 2 г. е в условията на лек режим.

На втора инстанция съдът е категоричен, че е рано да бъде освободен условно предсрочно. Макар да е налице положителна линия на поведение, то не е необичайно, а спазването на правилата не е достатъчно, за да бъде постановено условно предсрочно освобождаване. Установената положителна тенденция за поправяне трябва да бъде надградена и да е трайна и необратима, мотивира се Апелативният съд и остави засега Симеонов в затвора.


В категории: Темида


Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
35
Коментара по темата
35.
Виж ти
23.02.2024 23:29:12
0
2
Днес чета, една съдийка се оплаква, че е заплашвана със закана да си помисли момичето за изнесени престъпления. А само преди месец съдебен състав на СГС постановява предсрочно условно освобождаване на убиеца Любомир Симеонов извършил предумишлено убийство на една майка на две деца при изтекъл едва половината срок от наказанието. При заявена от убиеца откровена заплаха за саморазправа със съдиите от БОС и БАС, че след като излезе от затвора ще потърси сметка за издадените присъди и мотивите за тях. Нужно ли е да напомняме на судебния състав на СГС постановявил освобождаването, че ако убиеца Симеонов е личност с добра ценностна система и без криминогенни нагласи не би трябвало да убива, как така Симеонов е с отрицателно отношение към противообществените прояви, а е извършил най тежкото от тях предумишлено убийство. Излиза, че съдиите в България не защитават сами себе си и своите колеги, и това никак не е лицеприятено, а същевременно търсят защитата от общество и гражданите.
34.
Ехее
25.01.2024 18:25:56
0
3
Да не повярваш, как Любомир Симеонов билкаря, който открадна от невърнати кредити един милион двеста и петдесет хиляди лева е героя на борбата с банките. Май че се е разделил със сериозна част от паричките за да умилостиви затворническата администрация за лекия режим и препоръката за предсрочно освобождаване. Както се установи от съда Симеонов е отличен лъжец. Той лъже, че е изнудван, лъже че е рекетиран и са му искани пари. За убиеца Симеонов не е проблем да излъже и че се е поправил, да рони крокодилски сълзи и дава клетви, че повече няма да убива. Само че през август 2017 г. заявява,, изляза ли от затвора, за обвинението присъдата и мотивите към нея непременно ще потърся сметка,, нека да припомним че това става като убива.
33.
Kiro
22.01.2024 16:14:00
0
2
Да гние в панделата.
32.
пандизчия
22.01.2024 14:41:03
0
6
Това с поправянето е абсолютен мит. Особено ако става въпрос за умишлено убийство. И тези Комисии, ИСД-та и Психолози в Затворите са абсолютна загуба на пари и време!!!
31.
Фъфлека
22.01.2024 12:04:14
0
5
В затвора не влизаш, за да се "поправяш". Това са законите, такава е системата, ДРУГА НЯМА. Но не се "поправяш", там е като школа, научаващ нови неща. Влизаш агне, ставаш вълк..Не чак "агне", щото ще те думкат отзаде, аре "вълче" влизаш,влизаш вълче, излизаш вълк, още по-зле
30.
Rila
22.01.2024 11:14:08
0
6
за рекет от финансови институции и злоупотреба на влияние с власт на магистрати, наказанието им трябва да е смърт.
29.
zxcs
22.01.2024 10:42:19
2
6
Доживотният затвор бил несъразмерно тежко наказание за него... мхм що банкерката ше възкръсне ли след 20 години?
28.
1
22.01.2024 10:33:18
2
8
как да се поправи ве флегми..свършил е добро дело..очистил е една рекетьорка даваща кредит срещу дебел%
27.
Пуснете го човека
22.01.2024 10:07:28
0
7
Да започне живота си отначало, бизнес да развие , да кандидатства за някой кредит...!
Обзалагам се, че сега всички банки ще му дадат такъв !
26.
Рано е
22.01.2024 09:42:54
2
8
Така става, когато разни старшини решават да се занимават с "бизнес", от който нищо не разбират.
Да си беше гледал пенсията. Можеше и да стане охрана някъде да спи цял ден и да вдига някоя бариера.
Повярвал си много, после банките му виновни.
Ако беше тъй, както приказва, огромна част от хората с бизнес, които грамотно ползват кредити, щяха да гърмят банкери под пъд и над път. Да, ама не. Хората си ползват кредитите грамотно, просперират и се радват на живота.
А той гние в затвора с циганите.
25.
Ъ хъ
22.01.2024 09:21:43
1
7
Никой тук не го оправдава, оправдавате се вие. Това са действия на един отчаян човек. Голяма грешка е направил. Обаче...
Според мен, той не е получил директен отказ, иначе можеше да се пробва другаде. Било е гавра, ще ти дам, ама... не е издържал.
24.
До 23
22.01.2024 08:55:45
3
6
Не съм банкер и не защитавам банките, щом има толкова негативни коментари, значи има проблем в тези дружества.
Мнението ми беше , че не е това начина да се решават проблеми, чрез отнемане на живот. Има институции които контролират дейността на банките обърнете се към тях. Да се променят законите от НС трябва законодателни промени, тези дружества си правят каквото си поискат с хората,това да се промени .
23.
21
22.01.2024 08:36:54
3
14
Това , ако е банково дело , аз съм космонавт. Отивам за някаква смешна сума, "господине, като разделим вашия доход на 4, излиза малък" ! Защо делите на 4 , съпругата ми работи?
Да не си помисли някой, че я извадиха от уравнението. Предложиха ми да я направят съдлъжник. Методика, ко да прайш, ама куца, аз имам куче и коте, да делят на 6 и пишат длъжници и тях.
22.
Естествено.
22.01.2024 08:31:04
2
16
На тях им трябват длъжници, не клиенти. Трябваше да има сметки без такса"обслужвване", ко стана?
21.
R1fr9r
22.01.2024 08:28:46
4
10
Тази статия трябваше да е пуснете в предизборната кампания на др. Радев.
Моето лично мнение е ,че банките нямат вина. Парламентът да промени законите и да облагат с по-голям процент печалбата на банките и да ограничат таксите .
Каквото и да се оправдава този човек не е правилно да отнемаш човешки живот, как може да се оправдава подобна постъпка.
Рефинансиране се нарича за сведение на рабирачите по банково дело, никой насила не го е принуждавал да тегли кредити, ако ти откажат отиваш другаде или не теглиш , нещо неясно.
20.
puertoriko
22.01.2024 07:52:01
5
16
зависи от преспективата от която гледаме, ако една банка работи за икономическо заробване на голям брой хора и после чрез създаване на изкуствени кризи отнема имуществото им и ги оставя с дългове то тогава това не е услуга а е вредителство както срещу народа, така и срещу икономиката и вътрешната сигурност на страната , в такъв случай може да се приеме че такава структура води подривна икономическа дейност на територията на страната ни , или тя води военна дейност по безкръвно унищожение на човешкия ресурс , в този случай военния човек може да е видял точно това , през призмата на своите знания за военното дело изглежда че е защитил себе си и сънародниците си
19.
До 13
22.01.2024 07:09:58
1
27
Цялата държава е така, от най-ниското ниво, до най-високото! Сетих се, как питаха Божков защо не се е оплакал, че Б. Б. го е рекетирал! На кого!?! Голям смях! А нещата са трагични, не смешни...
18.
До 1
22.01.2024 07:03:08
1
9
А Даниел не е ли шизофреник, след като смята, че е Емили?
17.
15 ти
22.01.2024 06:15:55
0
3
УПФ, не УПИ
16.
Moshe
22.01.2024 03:03:05
5
34
Банкерите Хампарцумян и други са пълни …..
този човек е изнудван . Ако повече хора постъпят като него . Банките ще спрат да си веят байрака
15.
Може
22.01.2024 02:18:18
4
27
и да не е доказано, но човекът беше споменал за една карнобатска фирма, в която български не говорят. Банката ще го одере с лихви и такси , а той още ще плаща СМР по завишени цени, за да има отчисления и за нея. Не ми е симпатичен, обаче съм го виждал това много пъти : ако видиш паднал човек, ритай, ритай, докато свърши... Защо да не вярвям? Искал съм пари от банка. Все гледат да те завъртят или да им плащаш повече време, или да изтеглиш по-голяма сума, или да те прехвърлят към тяхно УПИ, или превод на заплата, за да ти дадат ниска лихва. Той трябвало да се ресоциализира, а банките и лихварите, те кога ?
14.
Едно морско момче.
22.01.2024 01:07:59
29
20
Наистина, е много рано да бъде пуснат предсрочно.
Тези навици на добро поведение и спазване на вътрешния ред в затвора са само част от неговия план. Наистина горе-долу е успял да заблуди началникът на софийския затвор.
Давам ви пример с Ангел Дженков, който също е демонстрирала подобни добри навици и поведение в бургаския затвор, и някой си там се подлъгал яко и няма горе-долу година или две години са го пуснали.
За съжаление подобни индивиди като Симеонов нямат място в обществото.
Не само застрашава обществото но вече сте има и опита да се покрие.
13.
Ами Да
22.01.2024 00:50:23
6
44
бивши ченгета и банкери го изнудваха за пари, и няма на кого да се оплачеш, пак на същите, и кой от вас не е бил в такава ситуация на несправедливост и безпомощност ?
май всеки ден сме все така
12.
До 11
22.01.2024 00:30:28
16
7
Майка ти е в нас. Добра е
11.
До 10
22.01.2024 00:12:43
7
16
КоЙто се развиват ли?!- мама ти неграмотна...
10.
До 9
21.01.2024 23:54:46
17
21
Ти си един тъп работник и все ще критикуваш хората с бизнес и който се развиват
9.
Живот на кредит
21.01.2024 23:48:35
40
29
Фалирал бизнесмен с кредити над 1 милион банкерката му виновна в България всичко на лизинг и ипотеки обаче с новата кола за 150 бона и кой кат него
смешници
8.
Бай....
21.01.2024 23:17:10
11
54
Браво на човека, опълчил се на рекета и лихварството !
7.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
21.01.2024 22:56:44
15
48
Според мен човека е невинен и дори заслужава награда!
6.
Някой
21.01.2024 22:46:43
11
67
Мдааа, банкерката май му беше поискала доста голям процент от бъдещия заем, за му го отпуснат!
5.
Дернев
21.01.2024 22:17:03
13
44
Докато не национализират банките, няма да го пуснат. С тези огромни печалби и постоянно растящи такси има още много за трепане. Лошото е, че са по върховете основно. Но до там е стигнал.
4.
Стефан
21.01.2024 22:12:51
8
66
Този случай беше право в целта.внимавайте като натискате някой за пари,защото има хора не им пука
3.
Сандо
21.01.2024 22:11:28
7
54
Човека лекува клептобанкерство успешно.Специализирал е в лечението при една от най болните банки в страната.
2.
Българин
21.01.2024 22:05:56
12
68
Да излиза че има още банкерски гниди...
1.
Параноидна шизофреничка
21.01.2024 22:04:29
40
16
Tos ne e li shizofrenik sq kato smqta che e bil prav
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори