×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как продажбата на "Школо" стана новата дъвка за социалните мрежи


Как продажбата на "Школо" стана новата дъвка за социалните мрежи
Критиците обвиняват МОН че не са закупили платформата
18 Януари 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Някои родители смятат, че данните на учениците може да бъдат събирани и използвани в друга държава, МОН сезира ДАНС

Платформата "Школо", която поддържа електронни дневници в много училища, става собственост на британска компания. Страхове за личните данни на учениците доведоха до проверки на институциите. В последните дни социалните мрежи завряха от мнения. Някои родители смятат, че данните на учениците може да бъдат събирани и използвани в друга държава. Сезирани бяха ДАНС и Комисията за защита на личните данни, които обявиха, че ще проверяват продажбата. Институциите бяха сезирани от Министерството на образованието и науката, след като директори, учители и родители изразиха публично опасения за защитата на личните данни.

Чуждестранна компания ще има достъп до лични данни на български ученици - този слух предизвика притеснението на родители, след като преди дни стана ясно, че частната компания "Школо", която поддържа електронни дневници в близо 1700 учебни заведения в България, става собственост на британска компания.

Към разпространителите на този слух се присъединиха консервативни политици и активисти, а темата стана толкова обсъждана, че Министерството на образованието и науката (МОН) реши да сезира две институции, които да направят проверки.

Представители на "Школо" и IT сектора обаче казват, че продажбата няма общо с данните на учениците, британската компания няма да има никакъв достъп до тях и реакцията на МОН е политически мотивирана.

Какво е "Школо"

Платформата за образователен софтуер "Школо" поддържа електронните дневници на над 1700 образователни институции в страната. Освен електронни дневници тя съдържа и електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и дава възможност за администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане, мобилно приложение и други.

Електронните дневници станаха задължителни във всички училища, детски градини и други образователни институции още през миналата учебна година - 2022/2023.

Тогава на учебните заведения беше дадена опция да избират между частна компания, която да предостави тази услуга, и държавната Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕСПУО). По данни на МОН днес тя се използва от около 830 училища - близо два пъти по-малко от тези, които ползват "Школо".

Коя е британската фирма купувач

Компанията Джунипър Едюкейшън (Juniper Education) е най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания. Там тя работи с над 14 000 училища. Организацията предлага различни софтуерни системи за начални и средни училища, включително системи за управление на данни, проследяване на прогреса на учениците, училищни уебсайтове, управление на човешките ресурси и финансите, образователни ресурси и услуги за продължаваща квалификация, сред които и обучения за педагози и служители.

Има ли опасност за данните

Съоснователят на "Школо" Мирослав Джоканов обаче отрече твърденията, като отговори подробно в профила си във Фейсбук на повечето спорни въпроси около продажбата.

По негови думи данни като адреси, имена, оценки и отсъствия не са собственост на "Школо" и съответно не са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата, като "Школо" е само обработващ орган. "Служители на Juniper нямат достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни", написа той.

"Британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България."

 

 


В категории: Просвета


8
Коментара по темата
8.
фдсф
19.01.2024 10:40:32
0
1
ми да ги задължат да отидат в НЕСПУО. Както някой по-долу пита - как така докато бяха в частни лица никой не мрънка, се изведнъж когато пак са в частни лица, но чуждестранни се започна с мрънкането? До сега къде бяхте?
7.
Не се прави така
19.01.2024 08:04:41
1
2
Те данните на хората са по-ценни от самата компания. Сега ще ги препродадат стотици пъти през интернет. Да не говорим, че сигурно много потребители използват същите юзер и парола и в други сайтове. За покупката на такава компания трябваше да бъде уведомена държавата. Още повече, че голяма част от училищата имат платен годишен абонамент. Трябва да е предвидено същите да могат да се откажат от абонамент, ако решат и да се предвиди време да си намерят алтернатива. Обаче тогава нямаше сигурно да я купят, или поне не за тази сума
6.
Кух като копейка
19.01.2024 00:55:04
1
1
Ама джендъра оправиха ли го вече, че сега това.
Да не излезе че джендъра се спотайва о хоп ограби националния суверенитет докато дремим
5.
Последния да загаси...
18.01.2024 23:49:04
3
9
Още една кървава буца от живото тяло на националния ни суверенитет бива повита в амбалаж и изпратена срещу скромна сума с международна доставка. ...
4.
така така
18.01.2024 23:23:52
4
7
Трябва да си много тъп за да мислиш че чуждестранна компания няма да има достъп до данните след като програмата работи с данните на децата.. трябва да си много тъп за да не виниш държавата че не е закупила платформата или не е предприела адекватни мерки... И трябва вече да си брутално тъп за да споменаваш копейки и разни други такива глупости както някой хора в коментарите!!!! И трябва да си абсолютно празен в главата ако не виждаш нищо нередно в това чуждестранна компания да разполага с данните на училищната институция или по точно на стотици хиляди деца и тяхните родители!!!!
3.
СС
18.01.2024 23:08:54
2
7
В дневника има освен данни на учениците, а и на родителите. Никой не задава въпроси като примерно има ли купувача разрешение да обработва лични данни, как се е издържало Школо, щом е безплатно. За какво са ни министерство на иновациите или информационно обслужване? Много пренебрежително се отнасяме към всичко. И наемането на Тони Блеър мина ей така, и далаверата на Кокорчо и Лорер. Гражданството на Простото. Чекмеджето. Адвокастването на Христо Иванов и как измамиха избирателите. От Сарая на Доган в Росенец до сглобката с Пеевски. Мега лъжци и некадърници при това вече почти всички официално осъдени!
2.
Шок! Бонба! Хипотенуза!
18.01.2024 22:41:00
10
7
Това е частна компания! Може да си продава продукта според пазарния интерес. Ако копейките толкова искат - да се съберат сервитьорки, бакшиши, сотаджии и дилъри и да си направят конкурентен продукт, пък после да го продадат и те, че да изкарат за ракия и метаамфетамин.
1.
Ква дъвка
18.01.2024 21:10:14
6
7
Никой не го е*е тая простотия за крадене на пари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др.
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори