×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Момчето ми стана жертва заради пари, твърди майката на починало в "Пирогов" 17-годишно дете


17 Януари 2024, Сряда, 12:38 ч.
Автор: Флагман.БГ

В „Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, казва Диана Ангелова

Майката на 17-годишно момче, починало в „Пирогов“, разпространи до медиите и обществеността отворено писмо във връзка със смъртта на детето ѝ, настъпила в "Детска неврохирургия" в „Пирогов“, съобщи bTV.

Тя е адресирала писмото си до министъра на здравеопазването Христо Хинков, до изпълнителния директор на изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева (ИАМН) и до Националната пациентска организация.

Диана Ангелова споделя, че е решила да говори за случилото се след казуса със смъртта на 15-годишната Даная – също в многопрофилната болница за активно лечение, и назначената повторна проверка.

Майката на Максим Иванов посочва, че детето ѝ е останало завинаги на 17 г. заради липсата на лекари - детски неврохирурзи, заради недоглеждането и неглижирането на състоянието му от наличните такива в „Пирогов“, заради предпочетената по-скъпа пътека, пари и скъп консуматив през Комисията в НЗОК. Тя допълва, че детето ѝ е „станало жертва заради едни пари“.

На 21 октомври 2021 г. момчето е оперирано от тумор, за който майката едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло. А едва след манипулацията ѝ казват, че „по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма шанс да живее, да не се надявате“.

По-късно обаче излиза окончателната хистологията на тумора на Максим, която показва, че той не е злокачествен и от него не се умира, а при добре проведено лечение има висок процент на преживяемост с години.

„Г-жо Изпълнителен директор, как ИАМН извършва проверка по документи, които се съставят без ясна правна рамка от лекари, които потенциално ще бъдат проверявани, наказвани, обвинявани, а защо не и подсъдими? Вие, знаете ли, че ИАМН отказват да ми кажат кои лица са проверявали случая със смъртта на сина ми? Каква е тяхната квалификация, лекари ли са изобщо? Единственото, което разбрах, е, че в комисията участвал „външен експерт“. Не получих отговор и на питането си на какъв принцип и как е избран конкретен външен консултант неврохирург, който да провери фактите около смъртта на сина ми? Как този „външен експерт“ гарантира обективност в проверката и кой гарантира, че същият не е влизал в контакт с колегите си в Пирогов, за да ги предпази? Как го избрахте този експерт!? Кой е!? Може ли да е бил предложен от Директора на „Пирогов“, например или е някой „доверен“ експерт на Министерството, същото онова, чиято е болницата?!“, пита Диана Ангелова.

Тя посочва, че нищо от описаното в медицинската документация на сина ѝ не е вярно.

„Когато констатираха проблем с Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се бях консултирала бяха категорични, че първо трябва да се оперира тумора, а впоследствие, ако се наложи, да се постави клапа. При Максим това стана по обратен ред, защото още с приема ни в „Пирогов“ д-р Захаринов разбра, че сме готови на всичко, че знаехме, че е спешно и трябва да направят нещо, ние им бяхме в ръцете и пряко, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, защото ще вземат повече пари и затова, въпреки че не беше наложително. Какво ще ми кажете за това, че д-р Захаринов реши да сложи клапа на сина ми още в първия момент, в който ни видя? Та, в кабинета си той не успя да отвори диска с образните изследвания, за да види тумора му, но вече ме убеждаваше, че трябва клапа! За която трябва да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!?“, обяснява майката на Максим.

По думите ѝ е било уговорено да бъдат приети в „Пирогов“, но когато са пристигнали, никой не е знаел. Диана Ангелова посочва, че е платила за консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да участва, а след това той не се е поинтересувал от състоянието на пациента. Майката на момчето обвинява лекарите и че са поставили различен вид клапа от договорената. А след това се е наложила повторна операция за „смяна на неработещата клапа“.

Диана Ангелова посочва, че в „Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, докато са овиквани и спят по коридорите. Според нея е нямало достатъчно комуникация между лекарите и персонала и е оставало усещането за хаос, а хигиената е била под санитарния минимум.

След втората операция Максим вдига висока температура и повръща няколко пъти, а персонала проявява безразличие към отток на ръката, посочва майката на момчето. Според нея е било очевидно, че детето ѝ има инфекции, но и към това никой не е проявил отношение. Един месец след операцията никой не е свалил и конците от корема му, а в главата му има такива, които са отрязани, но не и извадени.

По думите на Диана Ангелова въпреки тежкото състояние на сина ѝ в стаята им настаняват дете с грип А.

„През цялото време ми се създаваше усещането, че очакват да им предложа повече пари, за да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, за да им обърнат внимание. Вярвайте ми, ако имах повече – бих дала, но не само нямах, но и не смятам, че е човешко за хора в това положение да бъдат унизявани и принуждавани на това“, коментира тя.


В категории: Животът


4
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
4
Коментара по темата
4.
Явно,
17.01.2024 17:18:17
0
2
попаднеш ли в българска смъртница, спасение няма, дори да си млад и здрав... Да се молим само да не попадаме! Но тук опасностите дебнат отвсякъде - дори под блокове, в пешеходни зони, по тротоари и спирки! Едва ли жената ходеща по тротоара в София си е мислела, че ще остане с ампутиран крак... И кой знае дали в друга държава щеше да е ампутиран.
3.
XX
17.01.2024 16:27:52
4
2
До 1

Какво БГ бе, про'с'так неграмотен?!
Изискване на ЕС е болниците да са търговски дружества, а про'с'таците като ТЕБ гласуват да е така.
2.
Ami
17.01.2024 15:44:53
0
3
Ами занесете това писмо в парламента които твърдятче вс е наред в бг и сме много напред.Лекарите заради незнание и немарливост са за директен разстрел .Не може да има такава държава.Тез фин министри и онез другите защо вземат пари а няма контрол.Не може лекаря да е търговец Това е долна схема.И плюс това повечето нищо не разбират
1.
meisana
17.01.2024 15:44:07
1
2
БГ!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори