×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво се случва във висшето образование? Половината от местата в университетите са свободни


Какво се случва във висшето образование? Половината от местата в университетите са свободни
Действащите студенти през 2022/23 г. са 179 000, а ВУЗ-овете имат акредитация за прием на 419 хил.
16 Януари 2024, Вторник, 10:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Половината студенти у нас са концентрирани в 8 професионални направления

Студентите намаляват и ще продължат да намаляват. Капацитетът на университетите е празен наполовина, а свободните места по някои важни за икономиката направления достигат до 80%. В цели региони в страната дадени специалности липсват, в други има струпване на всякакви направления, дори нетипични за даденото висше училище. Тези дисбаланси разкрива за поредна година актуализираната национална карта на висшето образование в България за 2023 г., която всяка година се обновява, за да покаже в кой регион от какви специалности има нужда, пише вестник Сега.

57% празен капацитет

Действащите студенти през 2022/23 г. са 179 000. Спрямо 200-те хиляди младежи през 2021/22 г. това прави 21 000 студенти по-малко. На този фон се оказва, че общият капацитет, определен от Агенцията по акредитация за всички професионални направления във всички висши училища, продължава да нараства и достига 419 000 студенти спрямо 415 000 през 2022 г. Това е над 2 пъти повече от броя на действащите студенти, които запълват едва 42.9% от общия капацитет, или 5 процентни пункта повече от м.г., когато този процент бе 48 на сто.

Свободният капацитет също така продължава да е неравномерно разпределен по направления. Най-малко се запълват местата по математика - едва 18.8% от тях се заемат от студенти, т.е. 81.2% от възможните места за математици във висшите училища, от които икономиката ни изпитва остра нужда, остават празни. През 2021 г. процентът им бе 19.1 на сто. Няма достатъчно желаещи да учат още теория на изкуствата - едва 19.2% запълнен капацитет, както и животновъдство - едва 20.1%, социология - 24.9%, проучване и обработка на полезни изкопаеми - 25.5%, химически науки - 26%, политически науки - 26.5% и науки за земята - 26.9%.

В общо 14 направления и 5 специалности от регулираните професии се използва под 30% от наличния капацитет. От тях 11 са приоритетни, а три са сред направленията с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. В общо 40 направления броят на действащите студенти е под 50% от определения капацитет, като от тях 30 са приоритетни. "Нещо повече, сред тези 40 направления са 7 от 8-те професионални направления с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. В осем специалности от регулираните професии също се използват под 50% от капацитета, вкл. електрообзавеждане на кораба с едва 8% използване на капацитета, транспортно строителство - с 16.4% и корабни машини и механизми - с 20.8%", се посочва в картата.

Няма математици и машинни инженери

През 2022/23 г. държавата е утвърдила 41 хил. места за студенти спрямо 40 хил. през 2021 г. и 38 хил. през 2020 г. Приети обаче са 36 хил. спрямо 37 хил. през 2021 и 37 хил. през 2020, т.е. запълняемостта на местата в рамките на държавната поръчка средно за всички направления е около 87% през последната приключила учебна година спрямо 93% през предходната година и 96% преди 2 г.

В няколко направления план-приемът през 2022/23 г. е увеличен спрямо година по-рано - най-вече в здравни грижи - основно в специалност медицинска сестра, но и в комуникационна и компютърна техника, общо инженерство, информатика и компютърни науки и машинно инженерство. В някои от тях расте и реализираният прием - в медицинска сестра например план-приемът расте със 177 бройки, а реализираният прием - със 73. Не може да се каже същото за други приоритетни направления - в математика план-приемът расте с 53 бройки, а реализираният прием - с 28 бройки. Увеличеният план-прием обаче не играе роля, тъй като традиционно в математика има голям процент незапълнени места по държавна поръчка, т.е. увеличеният план-прием просто увеличава незаетите места. "В направления като „Математика“ вероятно са необходими други мерки за увеличение на интереса на кандидат-студентите", смятат експертите. Особено ниска запълняемост има още в биотехнологии, химически науки, военно дело, материали и материалознание и машинно инженерство, при които се запълват под 67% от утвърдените бройки. 

Медицина - в 7 университета, администрация и управление - в 25 

Най-много студенти у нас се обучават в 8 направления - икономика, педагогика, медицина, администрация и управление, педагогика на обучението по, комуникационна и компютърна техника, информатика и компютърни науки и право. В тези осем направления учат над 50% от действащите студенти. Като цяло по-масовите направления се преподават в повече висши училища. Има обаче и съществени различия. В медицина и администрация и управления броят на действащите студенти е сходен, но медицина се предлага в 7 висши училища, докато администрация и управления - в 25. При по-малките направления също има значителни вариации - 16 направления с под 1000 студенти се предлагат в между 1 и 8 висши училища, 13 направления с между 1000 и 2000 студенти - в между 2 и 11 висши училища.

Един професор на 25 педагози.. и на 2-ма математици

Университетските преподаватели на трудов договор през 2022/23 г. са 14 200. Най-много са те в медицина - 2505, педагогика на обучението по - 1765, икономика - 1373 и здравни грижи - 1267, а най-малко - по теория на изкуствата (13), теория и управление на образованието (48), металургия (64), религия и теология (93). По райони най-малко преподаватели има в Югоизточния район - 887, а най-много в Югозападния - 7458. Най-много студенти на един преподавател са отчетени в педагогика - над 25, психология - почти 20, икономика - над 18 и право - почти 16, а най-малко - в биотехнологии и в математика - под 2.

Различното съотношение на броя на преподавателите спрямо броя на студентите може да се дължи на различни причини - особеностите на обучението в различните направления, натовареността на преподавателите с изследователска дейност и др. Като фактор обаче не може да се изключи и съотношението на броя на студентите към определения от НАОА капацитет. "Доколкото съществена част от финансирането на висшите училища се формира от броя на обучаваните студенти, съществува риск от недостатъчно финансиране на част от направленията с малък брой студенти на един преподавател, което или трябва да бъде компенсирано с финансиране по други линии, вкл. със средства за обучението на студенти в други направления на съответния университет, или може да доведе до свиване на преподавателите и оттам до намаляване на капацитета в съответното направление, вкл. и до намаляване на броя на висшите училища, предлагащи обучение в съответното направление", предупреждава Картата.

Спорт и театър няма в Северозападна България

Картата регистрира и сериозни регионални дисбаланси в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища - 27 - има в Югозападния район (вкл. София), а най-малко - в Северозападния район, където са базирани само 2 висши училища, а други четири действат чрез филиали. Най-много професионални направления са достъпни в Югозападния район - 50, в други четири района са представени между 33 и 44 направления, докато най-малко професионални направления са достъпни в Северозападния район - едва 14. Редица направления въобще не са представени в Северна България, сред тях - спорт, театрално и филмово изкуство и ветеринарна медицина.

Неравномерно са разпределени и студентите. В Северозападния район те са под 4 хиляди, а най-много са в Югозападния - близо 75 хиляди, т.е. разликата между двата района е около 20 пъти. Съвсем различно е съотношението между студентите, завършили средно образование в двата района - разликата там е по-малко от три пъти (близо 43 хиляди студенти, завършили средно образование в Югозападния район, спрямо 15 хиляди студенти, завършили средно образование в Северозападния район). Данните показват, че огромното мнозинство от студентите от Северозападния район са принудени да следват висше образование в други райони на страната и го правят. Две от най-популярните направления за тях - икономика и администрация и управление - не се предлагат в Северозапада, т.е. са недостъпни за тях. Няма друг район с такова разминаване между търсене и предлагане на висше образование като Северозападния.

Започва ли консолидация на университетите?

През 2009 г. в България имаше 50 акредитирани висши училища, но десетилетие по-късно броят им се увеличи до 52 заради откриването на Европейския политехнически университет - Перник (2010 г.) и Висшето военновъздушно училище (2019 г.). През май 2022 г. изтече акредитацията на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт - Пловдив, с което университетите станаха 51. Авторите на Картата посочва, че процесът на фрагментация се е пречупил и е започнал такъв на консолидация, която тече плавно през последното десетилетие. "През 2014/15 в най-големите пет университета се обучават 32.9% от всички студенти, като този процент расте всяка година и достига 38.1% през 2022/23 г. Подобна тенденция се наблюдава и при най-големите десет висши училища, макар и с по-бавен темп (увеличение от 53.2% през 2014/15 до 55.9% през 2022/23). Очакваното намаление на броя на студентите и демографските тенденции през следващото десетилетие вероятно ще подкрепят плавна тенденция към консолидация на висшето образование", пише в документа.

Половината студенти - в неперспективни направления

Картата разделя направленията (на групи от 1 до 4) и университетите (на групи от А до Г) на 4 категории според търсенето им от студентите и реализацията на завършилите. През 2023 г. в най-силната група 1 попадат 10 направления, в които се обучават 28% от действащите студенти в страната (м.г. бяха 7 направления, в които учат 18% от студентите). Най-много професионални направления - 17 на брой - обаче попадат в група 4, където има ниско търсене на висше образование и ниска реализация на студентите - тук се обучават 21% от студентите. "56% от действащите студенти се обучават в направления, при които се наблюдава ниска степен на реализация на завършилите, а 30 от общо 52 направления попадат в групи, при които се наблюдава ниска степен на търсене на висше образование от кандидат-студентите", заключава Картата.

Тя показва и че дори в направления, които са в група 1, т.е. при които като цяло се наблюдава висока степен на реализация на завършилите и висока степен на търсене на висше образование, съществуват и университети от последната група Г, т.е. с ниска степен на реализация и ниско търсене. Пример за подобни направления са информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника. От 16 университета в информатика и компютърни науки 8 попадат в първата група А, едно - в група Б, едно - в група В, и две - в група Г. От 17 висши училища в комуникационна и компютърна техника четири попадат в група А, четири - в група Б, две - в група В, и пет - в група Г.

В 14 направления над 50% от студентите се обучават в университети от група А, в които има висока реализация на завършилите и високо търсене. В същото време в 8 направления над 50% от студентите се обучават във висши училища от група Г, т.е. в такива, при които се наблюдава ниско търсене и ниска реализация.

Ново условие 

Картата дава препоръки при какви условия може да се разкрива нов университет, филиал или направление у нас на база на редица критерии. Досега висшите училища можеха да разкриват нови направления при няколко условия - да са от група 1, т.е. с високо търсене и предлагане, да се намират в райони от тип А, Б, и В и броят на обучаваните студенти в съответното направление на национално ниво е над 70% от капацитета им. Занапред се определя нова минималната граница за използваемост на капацитета - 60%. "Целта е да не се ограничават значително висшите училища при желанието им да откриват нови професионални направления и структури. При запазване на границата от предходното издание на Картата, само три професионални направления имат използваемост на капацитета над 70%, докато при намаляване на посочената граница съотношението спрямо миналата година ще бъде запазено", се посочва в мотивите.

Опасност 

Според Асоциацията на индустриалния капитал Картата не изпълнява целите, за които е въведена - да сложи ред в профилната и териториалната структура на висшето образование в съответствие с потребностите на пазара на труда.

"В момента картата дава моментна картина на работни места, заети от висшисти, но не дава яснота дали те реално са заети по специалността си, нито какви са изискванията за заемане на тези работни места. Следва да се добавят критерии, които представят броя студенти по специалности и броя и вида на работните места, които са заети в момента и изискват конкретна специалност. Тази съпоставка ще даде възможност да се направи оценка на работните места, които в следващите години ще се освободят (поради пенсиониране) и на необходимия брой студенти от съответната специалност, които могат да ги заемат", казват оттам.

Бизнесът посочва, че близо 130 000 работни места, изискващи средно образование, се заемат от висшисти по различни причини, а в същото време има незадоволено търсене на инженери. Това според тях се дължи основно на липсата на работни места, изискващи определени специалности, за сметка на други, които остават свободни поради липсата на дипломирани студенти по определени специалности. "Липсата на предлагания критерий само би задълбочила описания проблем. Същевременно има специалности, които са уникални за едно висше училище, но съгласно настоящата методика не се предвижда увеличаването на план-приема по тях, а може да се стигне и до намаляване. Това засяга някои от техническите висши училища, които попадат в район от тип Г", посочват работодателите. 

Според тях проблем в методиката е и средното изчисляване на осигурителния доход на работещите в различните населени места. "Избраният критерий деформира получените резултати, тъй като например по търсени специалности, по които повечето от завършилите студенти се реализират в малки населени места, полученият по-нисък доход определя по-лошо класиране на съответната специалност. Необходимо е поставянето на коефициент, чрез който да се постигне адекватно сравнение. Такъв критерий може да бъде „коефициент на покупателната способност“ или чрез съотнасяне на осигурителния доход към средния за региона", предлагат те.


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
44
Коментара по темата
44.
Антон
18.01.2024 15:47:56
0
2
Какво се случва с България, това попитайте идиоти такива
43.
Георги
18.01.2024 09:05:07
1
2
Пълна анархия ние чакаме 2година да ни издадат дипломата.......все още чакаме.Става въпрос за ПУ Пловдив
42.
Лондончанин
17.01.2024 16:46:23
1
13
Живея в Англия над 20 години и по стечение на обстоятелствата съм работил няколко години в топ престижни университети, за които само четете в пресата.Тука чета някви шматки още живеят в облаците и какво казали по една телевизия, всичко е тотал пародия на образование.Схемата на тези, които дърпат конците е друга.В една шепа на брой висши училища се приемат само отбрани деца на елита срещу огромни годишни такси за обучение.Такива са например Бръшляновата лига (Ivy League) в САЩ, както и Охфорд, Кеймбридж и още няколко в Англия.Щом си приет и завършил там значи не си случаен човек, там сулю и пулю няма как да попадне, дори да има парите, защото има едно нещо наречено референции.Ако правилните хора не са дали референции за теб ще влезеш на върба, ако и да си милионер.Може да изкараш някой съкратен курс, както нашите двама мишки, Кирчо и Кокорчо.Това не е висше образование, това е димна завеса за наивници.Та, след като завършиш такъв определен университет, вратите за теб са отворени за доста места, като определени бройки се селектират и се придърпват към политиката за да изпълняват определени задачи, такъв е Макрон във Франция,който не случайно преди да влезе в политиката работеше за Ротшилд.Всичко останало,което гледам се коментира тука е тотален талаш за простолюдието, което си мисли, че като завърши някой си западен университет е станало голяма работа.Пародията на образование в БГ дори няма да я коментирам, образование в БГ имаше до 1990г и то на топ световно ниво, което произвеждаше подготвени кадри за всяка позиция.Такива хора след промените като отидоха на Запад ги гледаха като полезни изкопаеми, защото имаха знания и възможности, които почти никой там нямаше.Няколко години преди промените Маргарет Татчер идва на посещение в Бг, специално за да се запознае с българската учебна система и след като си тръгва казва в прав текст, че България е направо в Космоса в сравнение с Англия по това време.Мисля, че това говори достатъчно!
41.
Савова
17.01.2024 14:58:33
2
7
Когато имаше реално планиране, всеки отрасъл си знаеше нуждите и бройките. Имаше обвързващи договори, но знаеш че ще работиш по специалността, когато завършиш. Сега студентите завършват и нямат работа. Готовите кадри бягат навън за реализация. Загуба на време и ресурс.
40.
Галина
17.01.2024 10:25:18
0
3
Щото един плочкаджия печели в пъти повече от висшист
39.
Тупано
17.01.2024 09:57:10
0
2
Искам да кажа на Златимир Йочев едно голямо майка ти да е'ба.
38.
Tr
16.01.2024 17:44:55
1
9
Ей, много неграмотни коментари! Всичките ли имате виШу?
37.
Предположение
16.01.2024 17:28:39
1
6
Скъпо?
36.
работа работа работа
16.01.2024 15:31:43
1
6
Кристалина Георгиева вицепрезидент СВЕТОВНАТА БАНКА
От 2025 де очаква AI (Изкуствен Интелект) ЩЕ останат над 60 % БЕЗработни хора по света които ЩЕ загубят своята рабата заради AI
Тоес НЯМА да има нужда от Университетски преподаватели,зетски учители,доктори,аптекари,IT спецалисти,държавни чиновници,шофьори,монтяори,продавачи,социолози,политолози кметаве,общински съветници,съдии,прокурори
Всичко ЩЕ е кибер,дигитално
А АI ЩЕ дава светкавична информация зя всичко и всеки
35.
Фекрет Стораро
16.01.2024 14:54:16
0
14
И кво като завършиш Харвард? Нали ти искат минимум 3 години стаж за позицията, няма как да я имаш ако семейството ти са без връзки
34.
до 27
16.01.2024 14:18:56
14
3
Такива като теб са ми ясни, винаги търсят вина за провала си някъде другаде, в твоя случай е "лошата америка". Или си някой скъсаняк с 2лв в джоба или бачкаш в бизнесчето на мама и тати и по цял ден висиш и бълваш тъпизми във форумите. Аз съм отпуск днес и имам 10 минути да се смея на такива като теб.... Айде продължавай с мразенето на западния свят и мечтай за едни отминали времена.
33.
XX
16.01.2024 13:23:38
1
16
До 2

"Отрежете най-накрая всички нетрудови специалности." - просто трябва да има държавна поръчка.. както при комунизЪма, срещу който толкоз много подскачахТЕ. Ако някой иска да си плаща сам пълната сума за нетрудова специалност - защо не?
32.
XX
16.01.2024 13:20:24
5
15
До 6

"Благодарим, че ни превърнахте в държава със "затихващи функции"." - Отворено Общество или про'с'таците, които гласуват за Сорос и ЕС?
31.
XX
16.01.2024 13:15:39
4
9
До 30

"и освен това приемали на база етнос, а не на база заслуги. " - резултат от либералната демокрация. Какво ревете - ВИЕ гласувате за нея!
30.
30
16.01.2024 13:05:03
20
5
6 никакъв марк твен не си ами путлерска подлога дет сере под всички статии нещастник все Америка ти виновна дебил
29.
12341
16.01.2024 13:02:33
0
26
Харвард съвсем скоро лъсна в скандал, че президентът им плагиатсвал за научния си труд и освен това приемали на база етнос, а не на база заслуги. Не се заблуждавайте и чуждестранните университети са прогнили.
28.
Въпросът
16.01.2024 12:53:52
0
22
следва да е "Какво се случва с реформите във висшето образование?".
От години нито едно правителство не смее да предприеме качествени реформи във висшето образование, които да доведат до намаляване на броя на държавните университети, което да доведе до по-високо качество.
27.
До 23,24,25
16.01.2024 12:50:37
4
17
То и ти си с американско самосъзнание видимо но си кух като лейка като всички американци. Най големите умове в историята на човечеството, нямат нищо общо с Америка. А колко пари аз имам, не може да знаеш. Както и ,че парите не определят интелигентността на човек. Много умни хора не са били богати. Богатството е кражба, престъпност. За да обереш работниците си не ти трябвва ум
26.
дебили бургас
16.01.2024 12:40:51
0
28
Абе тъпаци, лакомията на ВУЗ доведе до това, на 100 родени деца да има 200 места за студенти във ВУЗ!
Нарича се демография.
25.
до 21
16.01.2024 12:38:05
14
4
Абе общо взето всичко което си казал просто не е така ама продължавай да си живееш заблудено... той "Киро Простото" както го наричаш немисли като теб как да изкара месеца с 800лв... кой е тъпия от вас двамата? (реторично)
24.
До 21
16.01.2024 12:37:25
9
13
Джон Атанасов е роден в САЩ. Получил е образованието си в американски университет. И трябваше да напишеш компютърът, а не компютъра. Неграмотник.
23.
до 21
16.01.2024 12:34:40
10
16
Компютъра който визираш никога не е бил завършен и Атанасов е човек с американско самосъзнание... сиреч живял, учил и работил там. Ако техните бяха останали тук сигурно щеше да бачка на полето за комат хляб.
22.
ХааааХа
16.01.2024 12:27:32
5
38
От Харвард идва Киро тъпото ! Толкова невеж, малоумен, неграмотен идиот не съм виждал
21.
До 20
16.01.2024 12:23:18
7
17
Нищо не идва от самите държави. Идва от умовете които купуват а те не са местни, приселци са. Даже компютъра ако не ти е ясно не идва от американски учен а от Български. Не драскай глупости с пилешкия си мозък
20.
До 18
16.01.2024 12:15:07
12
16
Сигурно е много лесно да се живее с такава елементарна представа за света. Нямало смисъл от Харвард. Навсякъде само хора, къщи салтанати и всеки има пари. Затова всички иновации идват от развитите капиталистически държави. Именно защото никой нищо не учи и всички само купони им са в главите. По-големи глупости скоро не бях чел. И трябваше да напише капитализмът, а не капитализма. Но това са подробности важното е, че всички са маскари.
19.
Darvin
16.01.2024 12:12:42
0
25
При комунизма , на 8 млн. имахме Х университета. Сега, при 6 млн. имаме 2Х университета. Много заминават в ЕС. Сега, излезе ли сметката.
18.
До 17 Милена
16.01.2024 11:48:54
5
37
То и в чужбина е така. В Харвард да отидеш, само ще ти отидат стотици хиляди на вятъра. Там са богаташите, а те НЕ учат нищо. Само шмъркат всеки ден по купони, дори не влизат в лекции. Те знаят, че ще наследят бизнесите на бащите си и не им трябва да учат. Дипломите им са за да се пъчат, за престиж само, да ги сложат в рамка над бюрата си. А беден там не припарва. Капитализма навсякъде е един и същ.
17.
Milena
16.01.2024 11:41:26
6
27
Силно се надявам децата ми да Не учат в Бг.Тук половината професори и доценти са сестри,любовници,съпруги и т.н.Нищо няма да научи тук, освен в медицината.
16.
Отчайващо
16.01.2024 11:30:56
5
34
Висшето образование в България деградира до степен, университетите да стават за посмешище. С цел да вземат парата се приемат студенти със стоп тест, не мога да ви опиша какви олигофрени могат да се видят в аулите. Единствено в Софийския, Медицинския в София и Американския в Благоевград държат някакво ниво. Всички останали са леш.
15.
Xae 12
16.01.2024 11:23:36
2
9
Tui sa mestata za Bejancite poneje za tqh e bezplatno nali denkov she gi integrira
Drugite trqva si plashtat taxite
To i s hotelite e sashtoto
14.
Проблем
16.01.2024 11:20:34
0
29
Всички са завършили икономика. Аз лично не познавам човек в квартала, който да не е завършил икономика.
13.
Данъкоплатец
16.01.2024 11:11:46
1
32
Когато в една държава съдебната система е подчинена на крадливите и продажни политици и само "работят" за своето обогатяване,държавата я пиши за бегала! Тука всичко е в разпад, няма спасение,пълна разруха навсякъде! И образователната ни система има голям принос за това!
12.
Да знаете
16.01.2024 11:11:14
2
43
Каквото и да учите, милионери няма да станете. За милионер се иска да гърбите, убивате, мачкате, крадете хората около вас.
11.
Хартия за бърсане
16.01.2024 11:09:54
1
36
Завърших ПУ(Пловдивски университет) преди 13 години!
В дипломата ми за бакалавър пише, че имам 200 часа практика!
А на “практика” аз имам 0часа(пълна кръгла нула) практика! Поради факта, че университета нямаше ПРАКТИЧЕСКА БАЗА ДА ПРЕДОСТАВИ НА СТУДЕНТИТЕ ЗА ПРАКТИКА!
Предполагам, че нищо не се е променило от тогава. Лично познавам Галин Цоков(сегашен министър на образованието), като човек и преподавател. Наистина много еродиран човек, но не мисля, че той може нещо да промени университетското образование за съжаление.
10.
Дааааа
16.01.2024 11:06:57
4
35
Днес училището ,техникумите, и визшите заведения са пълна жмел. Там се затъпява усърдно. Преподавателите , евроджендърски, са такива тъпуци, че нищо свястно няма да научите там. Само ги храните и то мнооого добре
9.
9
16.01.2024 11:02:22
3
50
Всичко живо иска да е инфлуенсър,да не учи,да не работи,а да получава лесни бързи парички!
Това е положението!
8.
!!!!!!!!!!!!
16.01.2024 11:00:20
3
53
Тъпаците се наблъскват в напълно безмислени, идиотски професии като мениджмънт, икономика, финанси, право, маркетинг и какви ли не глупости с които им е гарантирано кибиченето на бюрото по труда. Накрая всички тези стават дюнерджии или трайно безработни. Всеки втори е такъв я ги учат на капиталистически тъпотии за малоумници. Запомнете ! Мениджъри няма да станете, такива стават децата на собствениците, близките им. Не си хабете парите на вятъра. Добре е че хората се усетиха и са намалели балъците. Във Асен Златаров примерно който тук така усърдно го рекламират, ви вземат парите само, на нищо не ви учат тези некадърници, невежи там. Там има всички специалности на света, дори за космонавт може да ви обещаят че ще станете но само в сънищата ви. Ще ви оберат и нищо
7.
UNWE
16.01.2024 11:00:02
12
8
Имало е и по-малка раждаемост през тези години. И все пак, където се предлага нещо добро там имат студенти. УНСС построиха още няколко корпуса май.
6.
Марк Твен
16.01.2024 10:57:36
4
38
Благодарим ви ОтРовено общество! Благодарим, че ни превърнахте в държава със "затихващи функции".
5.
haha
16.01.2024 10:56:45
2
41
ами много ясно че няма да има студенти, кой нормален човек ще иска да следва више като знае че посте ще взима по малко от един мангал без средно който е общак, плочкаджия или хамал
4.
Ужас
16.01.2024 10:49:35
1
47
Половината са свободни, а другата половина в трети курс са без един взет изпит от първи до сега..смятай какво образование е това, пълна пародия
3.
Йо
16.01.2024 10:46:58
4
40
Какво толкова чудно има. Голяма част от студентите следват и завършват извън Бг. И родители и младежи решават, че е излишно да си губят времето тук. Преподаватели идиоти, остаряла методика, никаква база. Само заради единия кетап, не си заслужава! Някъде в статията пишеше-никаква перспектива.
2.
ХХ
16.01.2024 10:45:27
2
48
Елементарно, Уотсън!
Университетите ни станаха повече от студентите ни. Отрежете най-накрая всички нетрудови специалности. Сигурно сме страната с най-много "специалисти" в света по бизнес, банки, еко и др.Но така ще трябва да отрежат и големите ни специалисти политици от огромните хонорари на преподаващи в тези новоизлюпени университети. Оправиха държавата ни, сега оправят и бъдещите ни поколения.
1.
mi
16.01.2024 10:40:28
6
58
Аз ще ви кажа какво се случва, то е много просто. Ако през ония мрачни и гадни години, през които всички живяхме толкова зле, в мизерия и нищета беше необходимо да завършиш 6-ти клас или 8-ми например за да си грамотен, да можеш да четеш, да пишеш и да осмисляш информацията, която прочиташ... то в момента не съм много сигурен, че ако завършиш сегашното им "висше образование" ще можеш да изпълняваш правилно тези три елементарни операции на мозъка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори