×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кмет скочи срещу двойните стандарти за саниране и разкри защо общините вдигат местните данъци


Кмет скочи срещу двойните стандарти за саниране и разкри защо общините вдигат местните данъци
Когато държавата държи данъчната оценка неадекватна, се получава това – кметовете да са лоши, коментира Пенчо Милков
16 Януари 2024, Вторник, 08:40 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани, каза градоначалникът на Русе Пенчо Милков

Кметът на Русе Пенчо Милков оспорва класирането на сградите, одобрени за саниране от държавата. Темата се превърна в голям казус, след като се оказа, че много собственици, които са обединили усилията си и са кандидатствали за средства, няма да получат такива, коментира водещата на „Тази сутрин“ по бТВ Мария Цънцарова. 

„Ресурсът наистина е ограничен, но той бе разпреден между общините съобразно техният размер и ние обяснихме на гражданите, че тези пари, които са обещани за нашите градове, е вложен в блоковете за саниране. Всички хора добросъвестно изпълниха задачите. Някои общини като Русе вложиха средства. Ние сме отделили 1 млн. лева за енергийните обследвания на жилищните сгради, за да помогнем на съгражданите“, каза градоначалникът. 

„Оказа се обаче, че за едни и същи блокове в България, дадени експерти казват, че могат да станат клас А, което е невъзможно, а подобни сгради в Русе не го постигат и затова класирането е несправедливо“, добави той. 

Удължават срока на кандидатстване за саниране

„Поради това аз и кметовете на други градове искаме държавните органи да прегледат отново енергийните обследвания и да кажат как един и същ тип блок може да е клас А в една община, а в друга – не. Моето обяснение за този двоен стандарт е, че не са спазени добрите практики при енергийните обследвания“, коментира Милков. 

„С мен са съграждани от най-големия блок, който кандидатства, в нашия град. Обследването му е за 127 000 лева. Те са дадени и този ресурс ще бъде изразходен безсмислено. А в други градове се доказва едва ли не, че такива сгради може да станат по-енергийно ефективни от масивна къща“, добави той.

„Панелните блокове в България са типови проекти. Затова кметовете, които се възпротивихме на енергийните обследвания, смятаме, че няма как един и същи тип блок в една община да се казва, че е от клас А, а в друга – да не е“, обясни кметът на Русе. 

Експерти обаче казват, че има значение как един блок е стопанисван през годините, прекъсна го водещият Златимир Йочев. 

„Разбира се, че има, но няма как да кажем на хората от Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Видин, че не са стопанисвали добре сградите. Нивото за това е сравнително еднакво в цялата страна“, отговори Милков. 

„Не се изразходват дори всички средства, отделени за общините. Русе трябваше да разполага с 50 млн. лева за саниране, а са одобрени само седем блока. Не ни се предоставят средствата, защото сме били честни в нашето енергийно обследване, а някой друг е написал, че в неговата община всички блокове ще са от клас А“, добави той.

„Твърдението, че има богопомазани градове не е мое. Всеки е пътувал с кола в различни части на България и вижда публичния ресурс как се изразходва в едни общини и как – в други. Как изглеждат пътищата и колко процента от еврофондовете през последните седем години влязоха в Южна България и колко в северна. Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани“, заяви градоначалникът. 

Цънцарова обаче го попита защо с 50% вдига имотните данъци в Русе, а той отговори, че това не било драстично. 

„Те не са пипани повече от 11 години и причината е абсолютно същата, поради която скачат цените в магазините. Реално данъците и таксите са разходно оправдание и аз трябва със сигурни приходи да обезпеча разходите на общината“, заяви Милков. 

„Очаквахме държавата да направи промяна в Закона за местните данъци и такси. Трябваше да актуализира данъчните оценки, които са близо пет пъти по-ниски от пазарните цени. Общините не могат да определят правилата за данъчната оценка. Могат единствено да сложат промил върху нея. Когато държавата я държи неадекватна в цяла България, се получава това – кметовете да са лоши“, каза още той.
 


В категории: Русе


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
10
Коментара по темата
10.
Живко
17.01.2024 12:33:51
0
1
Защо ги избират такива
9.
недоволна
16.01.2024 22:32:52
0
0
В Бургас зао няма нито един блок във Вазраждане кмета защо не ги пита ,имаще големи агитации и накрая нищо
8.
Биляна
16.01.2024 22:16:19
0
2
Господ да ни пази от такъв кмет,само думи но дела никакви, когато парите са всичко за един човек моралът и човещината са нищо,е поне допринася за прирастът на населението на България,евала, като не можеш друго - правиш деца.Аз съм от Русе и след като се видяхме лично ми стана ясно,за какво става въпрос.Жалко за Русе и хората които са решили да живеят в него,ако ковита и финансовата криза не ни довърши, повярвайте ми, че той ще успее
7.
Иванов
16.01.2024 19:52:09
3
2
Евала......един Кмет да му стиска да надигне глава срещу скапаното държавно управление.
6.
Възмутен
16.01.2024 18:49:27
0
5
В Бургас се санира само в М. Рудник
е това какво е ?
Срам кмете , срам !
5.
Папкат и сън сънуват
16.01.2024 14:43:11
1
4
В Бс да не е по-различно?
4.
Иван
16.01.2024 13:38:40
0
6
Да не се прави, че много мисли за хората кмета на Русе, а да разкаже за схемата „Игра на паркинги". Община Русе отдава общински имот от 114 декара на частна фирма, свързана с лица, станали известни покрай скандала на граничния пункт при "Капитан Андреево". Икономическата логика на проекта също липсва. От няколко възможни алтернативи за построяване и стопанисване на буферния паркинг, община Русе избира тази, която да ѝ донесе най-малък приход.

Според икономиста Георги Ангелов, общината е можела да реализира проекта самостоятелно и така да си гарантира приходи от десетки милиони годишно.

На фона на натоварения трафик от тежкотоварни автомобили през граничния пункт при Русе и високия марж на печалба, инвестицията в проекта би се изплатила за година или две, твърди икономистът.

Експертът счита, че при избрания вариант, би следвало общината да получава фиксирана сума плюс процент от печалбата на съоръжението или да се съкрати периодът на отдаване на частния инвеститор.

В рамките на разследването екипът на Антикорупционния фонд не успява да зададе въпросите си към кмета на Русе Пенчо Милков.
3.
Във Варна не вдигат местните данъци
16.01.2024 09:59:15
0
17
Но кметът им е от ПП ДБ.
2.
А
16.01.2024 09:28:43
2
26
Кмета на Бургас ,кога ще вземе о тношение по казуса? В " Славейков "само един блок. Срамота.
1.
Добра мисъл
16.01.2024 09:13:52
11
39
Браво на русенският кмет. Мисли логично и бързо е схванал същината. Де и другите кметове да бяха толкова прозорливи и смело да казват каквото мислят, а не да се страхуват, да не им издърпат ушите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори