×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отслабването с това лекарство може да ви доведе рак


Отслабването с това лекарство може да ви доведе рак
Това лекарство е ефективно за диабет, но не се препоръчва за отслабване
08 Януари 2024, Понеделник, 11:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Знаменитости и инфлуенсъри бързо се хванаха за Ozempic и досега лекарството е постигнало популярност. Толкова много, че диабетици тип 2 се борят за достъп до него поради интензивното му търсене

В страна, обсебена от слабостта, Ozempic е най-новият в дългата поредица от чудеса за отслабване. След одобрението му през 2017 г. за подпомагане на контрола на кръвната захар при диабетици тип 2, новините бързо се разпространиха, че той също така причинява загуба на тегло; бързо напред до 2023 г. и #Ozempic има над 300 милиона гледания в TikTok, пише Блиц.

Знаменитости и инфлуенсъри бързо се хванаха за Ozempic и досега лекарството е постигнало популярност. Толкова много, че диабетици тип 2 се борят за достъп до него поради интензивното му търсене.

Според Komodo Health през 2022 г. са изписани над 5 милиона рецепти за Ozempic или подобни лекарства Mounjaro, Wegovy и Rybelsus.

Това, което научихме (или по-скоро потвърдихме) чрез тази последна вълна от лекарства за отслабване е, че нашето общество продължава да дава приоритет на слабостта пред действителното здраве. Докато се фокусираме върху везните и талията си като Полярната звезда на здравето, забравяме, че имаме все по-голям дефицит на редица важни хранителни вещества, които ни предпазват от болести.

Деветдесет и пет процента от населението на САЩ не отговаря на препоръчителния дневен прием на фибри. Други 75 процента не получават достатъчно магнезий. В световен мащаб 1,1 милиарда души са с дефицит на цинк (чиито симптоми могат да отразяват тези на болестта на Алцхаймер) поради неадекватен хранителен прием.

Съществува и фактът, че Ozempic, както всички лекарства, може да има странични ефекти. Най-честите, според уебсайта на лекарството, са: "гадене, повръщане, диария, стомашна (коремна) болка и запек."

Също така се споменава „Възможни тумори на щитовидната жлеза, включително рак“. Един неспоменат, но често съобщаван страничен ефект се нарича "Ozempic Face". Освен това, за да поддържате загубата на тегло, трябва да останете на Ozempic за неопределено време – освен ако не сте използвали Ozempic, за да започнете по-здравословни навици около храната, упражненията, съня и т.н.

Но нека бъдем ясни: Ozempic променя играта за мнозина. Има диабетици, които се нуждаят от Ozempic. Има хора, за които генетиката играе много по-голяма роля за размера на тялото им, отколкото диетата и начина на живот. Има хора, за които загубата на тегло е здравословен проблем и които са опитали всичко без резултат. И дали да приемате или не това лекарство е медицинско решение.

Но това не е вярно за всички потребители. Въпросът, който трябва да добавим към дискусията, е: как можем да направим реални подобрения на здравето и хроничните заболявания? В тези разговори в лекарския кабинет относно Ozempic (или Wegovy, същото лекарство, използвано за лечение на затлъстяване), лекарят също ли пита: Какво ще ядете, докато приемате това лекарство?

Раздвижвате ли се през деня? колко добре спиш Какви са вашите нива на стрес? Тези разговори трябва да бъдат част от всяко предписание. Защото едно лекарство не е решението на епидемията от наднормено тегло в Америка.

В същото време трябва да преодолеем уморената поговорка „яжте по-малко, спортувайте повече“. Видяхме колко малко това послание всъщност помага на хората да станат по-здрави. И това е така, защото в нашия дебат за храната се губи простото послание, че храната е много повече от калории, които причиняват наддаване на тегло.

Дори ако трябва да гледаме на храната чисто от гледна точка на нейните физиологични ефекти (забравяйки за момент, ако можете, връзката й със семейството, културата, приключенията и радостта), когато се фокусираме върху калориите, ние казваме само малка част от историята. Храната осигурява основни витамини и минерали.

Той ни доставя аминокиселини за изграждане на мускули, липиди за създаване на хормони, глюкоза за захранване на мозъка ни. По същество изборът на храна, който правим, засяга всеки аспект от нашето здраве и благополучие.

Да вземем пример: класически омлет със спанак. Яйцата съдържат малко протеини и мазнини. Протеинът се разгражда, за да образува аминокиселини, които тялото използва като LEGO блокове, за да направи структурни протеини, ензими, хормони и дори невротрансмитери.

Жълтъкът също е един от най-добрите източници на холин (от който 90 процента от нас не получават достатъчно), предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, който е от решаващо значение за формирането на паметта.

Спанакът в този омлет е богат на неразтворими фибри, които добавят обем към изпражненията ви, докато храната преминава през храносмилателната система, помагайки за предотвратяване на запек; както и някои разтворими фибри, които подхранват добрите чревни бактерии, помагайки за потискане на възпалението в червата и на свой ред в мозъка. Фибрите също играят важна роля в детоксикацията, подобряването на вашия липиден профил и регулирането на глюкозата.

Спанакът също така доставя фолиева киселина (витамин В, който помага за образуването на ДНК, РНК и червени кръвни клетки), витамин С (антиоксидант, необходим за растежа и възстановяването на всички телесни тъкани) и каротеноиди, клас фитонутриенти, които са свързани с намален риск от рак, сърдечни заболявания, диабет и невродегенеративни заболявания. Въпреки че този пример не рисува цялата картина, той показва, че храната и нейните хранителни вещества са много по-сложни, отколкото им приписваме.

Същият принцип важи и за движението. Има много повече за упражнения от изгаряне на калории: аеробните упражнения активират имунната ви система, което ви прави по-малко податливи на вирусни заболявания. Укрепва сърцето ви и подобрява притока на кръв. Повишава настроението ви, помага ви да спите по-добре през нощта и разширява хипокампуса, мозъчната област, участваща в ученето и паметта.

Ползите от силовите тренировки са еднакво впечатляващи: в скорошен мета-анализ, преглеждащ данни от 1,5 милиона участници в проучването, силовите тренировки са свързани с почти 20% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, рак на белите дробове и всички други. причиняват смъртност.

Науката и медицината са надхвърлили алгоритъма „приети калории = изчерпани калории“ – ние не сме машини. Все пак тънкостите на нашите метаболитни системи са толкова сложни, че най-новите изследвания в науката за храненето просто удрят върха на айсберга. Докато научаваме какво се крие отдолу, нека не забравяме основите, на които са ни научили нашите родители: яжте разнообразните и цветни храни в чинията си, за да ви помогнат да растете здрави и да останете силни. Движете се често, за да се чувствате добре, да мислите ясно и да спите спокойно. Всичко останало – дори и да има 300 милиона гледания в TikTok – е просто шум.

Корекция, 22 февруари: Оригиналната версия на тази история погрешно характеризира констатациите на Komodo Health за броя на рецептите, написани за лекарства за отслабване през 2022 г. Имаше 5 милиона, написани за Ozempic, Mounjaro, Wegovy и Rybelsus взети заедно, не за Ozempic и Мунджаро сам.


В категории: Здраве


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
1
Коментара по темата
1.
Jrrjf
08.01.2024 15:36:22
0
1
Мързеливците, които търсят бързо решение с хапчета, не заслужават хубави тела и добро здраве. Това му е чара на спорта, че възнаграждава трудещите се и упоритите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори