×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Миграция: Какво може да очаква ЕС през тази година


Миграция: Какво може да очаква ЕС през тази година
Миграционната дипломация ще стане още по-важна през 2024 година, когато се очаква десетки хиляди нелегални бежанци да залеят континента
05 Януари 2024, Петък, 21:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Напливът към Стария континент не само ще продължи, но и ще се засили 

През 2023 г. политиката в областта на убежището и миграцията продължи да бъде в центъра на вниманието на Брюксел. По-специално, претоварените общини в Германия и споровете в управляващата коалиция доминираха в заглавията на вестниците и в политическите дебати. Други европейски държави също се оплакаха от претовареност на системите си за предоставяне на убежище, посочва сп. "Фокус"

Повече хора, търсещи закрила в Европа

Броят на хората, които идват в ЕС, за да кандидатстват за убежище, се е увеличил през последните две години. Докато през 2022 г. те са били малко под един милион души, Агенцията на ЕС в областта на убежището (EUAA) очаква тази граница да бъде надмината през 2023 година. Това ще бъде най-високият брой от 2015 г. насам - годината, в която в Европа пристигнаха особено голям брой хора, а тогавашният германски канцлер Ангела Меркел издигна лозунга: "Можем да се справим!"

Според официалните данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс през първите единадесет месеца на 2023 г. над 350 000 от тези хора, търсещи закрила, са влезли в ЕС незаконно, т.е. без разрешение.

Нелегалната миграция обаче представлява само малка част от цялата миграция към ЕС, пише на уебсайта на Европейската комисия.

За сравнение: през 2022 г. общо почти 3,5 млн. души са мигрирали в ЕС по редовен път, т.е. хора със статут на бежанци, както и мигранти, които са дошли с цел образование или работа, например.

Напливът към Европа ще продължи

Експертите очакват, че и през 2024 г. много хора ще предприемат опасното - и често смъртоносно - пътуване към сигурни страни. Според Катрин Улард, директор на Европейския съвет за бежанците (ECRE), в световен мащаб се регистрира рекорден брой бежанци.

Само малка част от хората обаче ще потърсят закрила в ЕС. Тя очаква през 2024 г. да пристигнат около един милион души. Повечето от тях действително се нуждаят от закрила, както подчертава експертът по миграция в интервю за Дойче веле.

Давид Кип, който се занимава с германската и европейската миграционна политика в Германския институт за международни отношения и сигурност в Берлин, признава, че "понастоящем няма признаци за обръщане на тенденцията". Кризите в световен мащаб по-скоро се увеличават, отколкото да намаляват, добавя Кип.

Но този брой мигранти е управляем, казва Улард. Това показва например начинът, по който се процедира с хората, които през 2022 г. избягаха от Украйна в Европейския съюз. Според официалните данни през септември 2023 г. около 4,2 млн. украинци са се ползвали с временна закрила в ЕС.

Вместо да се паникьосва по отношение на числата, експертката по миграция Улард съветва европейските системи за предоставяне на убежище да бъдат направени функционални.

Реформата на ЕС в политиката за даване на убежище

В седмицата преди Коледа Европейският парламент и държавите членки постигнаха съгласие по мащабна реформа на политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището. Преди това политическо споразумение да влезе в сила, то трябва да бъде официално прието от държавите членки и Европарламента. Това е планирано за първата половина на тази година, след като бъдат изяснени техническите подробности.

Политологът Кип очаква новите закони да бъдат приложени след две до три години. Засега централно място ще заема символичното споразумение, което е "политическо освобождение" за участващите в него.

Реформата предвижда по-строги процедури, като например гранична процедура за търсещите убежище с малък шанс за успех. Те ще бъдат настанявани в условия, подобни на тези при задържане - без изключение за семейства с деца. Предвижда се и задължителен механизъм за солидарност между държавите членки, който да облекчи тежестта върху граничните държави. Ако някоя държава членка откаже да приеме търсещи убежище, тя трябва да плати финансова компенсация или да направи друга вноска.

Редица организации за защита на правата на човека остро разкритикуваха планираните разпоредби. Катрин Улард също се опасява, че и без това крехкото право на убежище ще бъде подкопано. Тя смята, че тази реформа няма да реши проблемите в областта на миграцията. "Очакваме повече отблъсквания и откази по границите поради по-голямата отговорност на граничните държави, предвидена в пакта", каза експертката по миграция.

Що се отнася до осъществимостта, Кип смята, че първо трябва да изчакаме и да видим доколко новите предложения са осъществими на практика. Например трябва да се изясни дали ще трябва да се строят лагери за граничните процедури и как те могат да бъдат организирани по хуманен начин.

Допълнителни споразумения за миграция с трети страни

През лятото на 2023 г. Европейският съюз постигна споразумение за миграция с Тунис. В замяна на финансова помощ в размер на общо над един милиард евро, страната трябва да предотврати преминаването на мигранти през Средиземно море. Досега споразумението не е довело до значителни резултати. И  изглежда, че налице е известна криза в отношенията Тунис-Брюксел: През октомври тунизийският президент Каис Саид отхвърли плащане от ЕС в размер на няколко милиона евро като "подаяние".

Миграционната дипломация ще стане още по-важна през 2024 г., прогнозира политологът Давид Кип. Сделката с Тунис не е първото споразумение на ЕС с трети държави за недопускане на мигранти в Европа. В миналото подобни споразумения бяха постигнати с Турция и Либия.

В момента ЕС работи по такова споразумение и с Египет. Тези споразумения са много спорни от гледна точка на правата на човека. И не са много успешни, твърди Катрин Улард: "Няма реален интерес или желание да се облекчи Европа от нейната задача".

Има и още: планираните сега гранични процедури изискват и по-нататъшно сътрудничество със страните, които приемат отхвърлени кандидати за убежище, както обяснява Давид Кип. Въпреки това не е в интерес на транзитните държави да приемат обратно хора от трети страни.

Ще продължи ли миграцията да бъде тема в предизборната кампания на ЕС?

Понякога повече, понякога по-малко. Неофициално в Брюксел се говори, че е необходимо и споразумение относно политиката за предоставяне на убежище, за да се отнеме вятърът от платната на десните популисти.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през лятото на 2024 година. А въпросът за миграцията често е играл важна роля за резултатите от последните избори в Европа, като например неотдавнашните избори в Нидерландия.

Експерти като политолога Давид Кип обаче са скептични, че новите правила за предоставяне на убежище могат да допринесат за намаляване на взривоопасността на проблема. Реалността е такава, че миграционните движения ще продължат.

Италия е от страните на първа линия, които се сблъскват най-остро с проблемите, свързани с миграцията.   Страната е изправена пред "епохално предизвикателство", посочва Австрийската новинарска агенция (АПА).

"Опитвам се да реша проблема в структурно отношение и това изисква международно подкрепа", обясни премиерката на страната Джорджа Мелони. Тя посочи в четвъртък, че не е доволна от резултатите по отношение на миграцията, особено като се има предвид работата, която тя инвестирала в това начинание. В същото време Мелони посочва: "Но смятам, че нещата щяха да бъдат много по-лоши, ако не бях го направила".

През 2023 г. на италианския бряг са пристигнали  157 652 мигранти, което е с 50 % повече от пристигналите 105 131 през 2022 г., показват данни на италианското министерство на вътрешните работи. Също така през миналата година са пристигнали 17 319 непридружени непълнолетни лица, което е с 23,3 % повече, отколкото през 2022 г.

Ако и през 2024-та тенденцията се запази – а това се очаква, тъй като кризите, пораждащи миграцията, не показват намерение да затихнат, то и новата година ще бъде тежка. 

Източник: БТА




5
Коментара по темата
5.
А защо
06.01.2024 09:50:07
0
0
просто не осъдят Меркел и да го направят достояние на тези държави от които идват мигрантите?
Бас държа, че повечето мигранти продължават да си мислят, че Меркел ще ги посрещне на границата!
4.
Дернев
05.01.2024 22:27:41
5
2
ЕС не тръгнели тази година ускорено към изграждане на СЕЩ, много скоро няма да го има. Една граница затворена и една армия да я пази. Проблемите с миграцшята да се ражрешават от ООН. СЕЩ ще внася каквото е необходимо във фонд към ООН, както и всички останали страни. Писал съм вече как да се изразходват тези пари и къде. Но не и в Европа. ЕС няма бъдеще, както и Европа с него. СЕЩ максимално бързо.
3.
ЯШАР
05.01.2024 21:53:21
1
4
Тия на снимката са местни момчета,от Приморско.Единият е общински съветник,а другите изявени бизнесмени.Седят така за да скрият табелите„СВОБОДНИ КВАРТИРИ С WC“.
2.
Много ясно че....
05.01.2024 21:43:28
0
4
Ц като ром популация
1.
Nqma ora za flagman
05.01.2024 21:40:19
3
3
Същото кат предната година крадене на еуросредства за настаняване на бежанци в хотелите
И всички сте доволни от богатите бежанци
Даже флагман може да приберат няколко имат място на земята
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори