×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ снабдява Украйна с негодни ATACMS? Европа била в опасност


САЩ снабдява Украйна с негодни ATACMS? Европа била в опасност
Бен Ходжис призова за прехвърляне на ракетите на САЩ с изтекъл срок на годност в Украйна
05 Януари 2024, Петък, 07:25 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимки: УНiАН

От Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност твърдят, че войната  в Украйна може да се пренесе в други страни

Ако срокът на годност на американските оръжия изтече, вместо да се изхвърлят, трябва да бъдат прехвърлени в Украйна, тъй като с голяма вероятност те могат да бъдат ефективни на фронтовата линия. Това каза бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, който е и старши съветник на НАТО по логистиката, съобщава украинската информационна агенция УНiАН.

В коментар за Укринформ той подчерта, че единственото нещо, което пречи на САЩ да предоставят тези оръжия на Киев, е „политическа воля“. Той говори за ракетите ATACMS, които били с изтекъл срок на годност.

„Ако някое оръжие е с изтекъл срок на годност или с изтичащ, има голяма вероятност все още да може да се използва. Нека го дадем на украинските въоръжени сили, защото те се доказаха като изключително иновативни и сръчни в използването на оръжията! Нека направим това, вместо да унищожаваме запасите", призова Ходжис.

"Разбира се, първите в този списък ще са ракетите с голям обсег - най-малко 300 километра. Това са ATACMS и Taurus", уточни той.

Тези оръжия ще помогнат на украинските защитници да поразяват вражески цели в окупираните територии, включително Крим. Тогава нито един щаб на нашествениците, руска артилерийска инсталация или логистика няма да бъдат в безопасност, пише УНiАН.

"Нито един руски кораб в Крим няма да бъде в безопасност., както и военновъздушните им бази, и платформите за изстрелване на дронове в окупираната територия на Украйна“, заяви  бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа.

 

Newsweek пък съобщава, че САЩ планират да изхвърлят стотици установки ATACMS и ракети за тях, произведени от Lockheed Martin, които са с изтекъл срок на годност. Анализаторите обаче смятат, че тези ракети могат да бъдат прехвърлени в Украйна. 

Белият дом не потвърди информацията, че се планира унищожаване на ракетите. В същото време бившият министър на външните работи на Литва Линас Линкявичюс заяви, украинците плащат с кръвта си за забавянето на доставката на така необходимите далекобойни ATASMS и на артилерия Taurus. 

„Какво чакаме? Даваме надежда за оцеляването на агресора ли?", добави той.

Междувременно от Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност отбелязаха, че руските ракети сега застрашават не само Украйна, но и страните-членки на НАТО, а укрепването на отбранителната способност на бившата съветска република няма да позволи войната да се пренесе в Европа. Това се казва в коментар на Центъра за предстоящото на 10 януари извънредно заседание на Съвета Украйна-НАТО, свикано в отговор на последните масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Отбелязва се, че подкрепата на Украйна от Алианса е важен сигнал за евроатлантическо единство на фона на ескалацията на руския терор.

"Украйна ще се възползва от механизма за кризисни консултации на Съвета Украйна-НАТО в съответствие с договореностите, постигнати в рамките на срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Една от ключовите теми на извънредното заседание на Съвета ще бъде въпросът за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Руските ракети вече не заплашват не само Украйна, но и страните-членки на НАТО, например Полша и Румъния. Укрепването на отбранителните способности на Украйна е и укрепване на сигурността на НАТО“, се казва в доклада на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност.

Вечерта президентът Владимир Зеленски каза, че за пет дни врагът е изстрелял най-малко 500 ракети и дронове по Украйна, припомня УНiАН.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна пък Валерий Залужни подчерта, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да отразява ефективно атаките на противника. Според него именно тези системи са спасили Киев.

Украйна очаква нова чуждестранна помощ за отбрана, каза пък във вечерното си видеообръщение Зеленски, цитиран от ДПА и БТА.

"Благодарен съм на всички наши партньори, които вече подготвят нови пакети с помощи", каза президентът. Той отбеляза, че до края на януари ще има "много подходяща комуникация", но не съобщи никакви подробности.

 

Зеленски заяви, че най-спешната нужда на Украйна е от противовъздушни оръжия и боеприпаси след масираните руски бомбардировки в самото начало на новата година. Необходими са също така артилерийски боеприпаси, оборудване за електронна война и безпилотни летателни апарати, допълни той.

Президентът благодари на украинските военнослужещи от противовъздушната отбрана за успешната им работа през последните няколко дни. "Нашите защитници на небето правят всичко възможно, за да бранят държавата", подчерта той, цитиран от агенция Укринформ.

На 29 декември Русия атакува Украйна с близо 160 крилати ракети, други ракети и с дронове. На 2 януари украинската столица Киев беше обект на комбинирани въздушни удари с различни видове ракети и дронове, припомня ДПА.

Говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат каза, че ракетите за ПВО са дефицитна стока

Междувременно говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат коментира думите на командващия Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна Сергей Наев, че ракетите за системите за ПВО ще стигнат само за отразяване на няколко масирани руски атаки срещу Украйна. 

"Какво ново има тук? Винаги е било така. Партньорите предоставят ракети според нуждите, дори бих при спешна нужда. Разбира се, противовъздушните ракети са дефицитни за нас стоки, както съветски - за С-300 и Бук-М1, така и западните. Ние не ги произвеждаме и постоянно ги получаваме от различни страни. Може би някой смятат, че в Украйна си струва създаване на складове за съхранение на западни зенитни ракети, но те ще станат приоритетна цел за врага“, написа той във Фейсбук, цитиран от УНiАН.

 

Игнат отбеляза, че руската пропаганда вече е „унищожила милион такива складове“, както и самолети. Той подчерта, че не се случва нищо извънредно - „противникът постепенно се опитва да изтощи нашата противовъздушна отбрана, принуждавайки ни да хабим ценни боеприпаси при такива масирани атаки“.

"Ако някой не е забелязал, нашествениците правят това всеки ден и всяка нощ. Те също използват ракети, които изпращат директно от поточната линия до установките. Ние отвръщаме! И не забравяме да напомним на нашите партньори за това“, добавя говорителят на въоръжените сили на Украйна. 

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
18
Коментара по темата
18.
!!?!
05.01.2024 12:26:36
3
2
Руснаците използват ракети струващи около $ 40 хил едната и ирански дронове Шахед, един от които струва $ 50 хил.
Една отбранителна ракета Пейтриът струва на украинците $ 4 млн.
Една руска атака със 100 дрона струва $ 5 млн. Американските Пейтриът 100 броя да свалят тези дронове струва $ 400 млн.
Къде са $ 5 млн, къде са $ 400 млн, иначе малоумниците се радват че постигнали успех и свалили дронове ;) Ами то по-евтино ще им излезе,ако не ги свалят изобщо, а достигнат целта си!
Хахахахахаха
17.
Свако
05.01.2024 12:18:26
3
1
Няма ли да им пратят Ф16, да се посмеем как падат като врабчета. Немците повече не са пращали от танковете-чудовища Леопард, след като за 1 час заминаха всичките :)))) , а един мина през дупка и се разпадна на чаркове :))))) пхахахахаха
Нидерландия пък ги било страх да не ги нападнат руснаците, на 4000 км са, а на травеститите гащите им пълни с Нутела :)))
А какво стана с онзи натовски полски пилот над Черно море, където руския изтребител Су го прихванал и застанал зад него? Нацапал ли е бикините или се е молил разплакан на всички богове?
16.
Бен Ходжис
05.01.2024 11:05:42
2
1
По евтино ще ни излезе да дадем ракетите с изтекъл срок на годност на Украйна ,отколкото да ги унищожаваме.Ще си пишем и актив и какво ни интересува ,какво може да стане с тези които ще ги използват,ние нали помагаме .Сигурно и другите им помощи са с изтекъл срок
15.
Сссдс
05.01.2024 10:20:52
6
4
СЛАВА РОССИИ
БОЙ ПО ГНУСНАТА КРАВАРСКА СГАН
ИЗЧАДИЯ ЧЕРВЕНОКОЖИ
СЛАВА РОССИИ
14.
Най-важното!
05.01.2024 10:16:39
2
7
Осъждания за педофилия Скот Ритър, посети Грозни и гостува на Рамзан Кадиров, като обиколката в Грозни започна с посещение на университета на Специалните Части. ХаХАХАХАХА
Тик Ток спецназа на академик Кадиров, който беше под Киев и го "доказа" с видеообръщение от мазе и заяви че до 24 часа ще залови Зеленски и шайката му нацики. ХАХАХАХАХАХА.
Осъждан за педофилия посещава Командата която извърши масови изнасилвания на руски солдати ХАХАХАХА.
Добре че няма български медии, които да са афиширали и представяли за фактори и капацитети, Осъждания педофил и бруталните МанафСпецназ-ошетали отзад, стотици руски войни.
хахахаха.
13.
До 5
05.01.2024 10:04:31
6
4
МАЙКА ТИ СИГУРНО Е СЪБИРАЛА МАТЕРИАЛА ОТ ПИЯНСКАТА ЧЕКИЯ НА БАЩА ТИ С ЛЪЖИЦА ОТ ПОДА ????
ИЛИ СИ Е БЪРСАЛА КУРВЕНСКАТА ДУПКА С ОЦВЪКАНОТО ПЕРДЕ.....
ЗА ДА СЕ ПРЪКНЕ ТАКЪВ ИЗРОД ГНУСЕН,КАТО ТЕБ...
ИЗЧАДИЕ КРАВАРСКО
12.
12
05.01.2024 10:00:19
2
7
ауу как вият ро сифилис тични помияри 1 2 3 музика за ушите ми и още по-зле ще ви става путлерски мърши
11.
10
05.01.2024 09:57:58
3
6
и ние сме погнусени от путлероби мърши измет 1 2 3 4 да вземат чимадана куфара и към мухосранск мизерия външни кенефи Сибир тук е ЕвроСъюз НАТО БлагоДенствие
10.
Айде
05.01.2024 09:56:35
0
9
Шегуват се,естествено! Поровокирам за да съм типичния "русоробо" простак. Что ето на самом деле?
Ами това е полиундивид не владеещ руски език и в този смисъл живеещ в нереалността даже в тесните рамки на собственото неразбиране и осъзнаване на въпросното понятие!
Та при тези 80% дебили които,реално не са русофили се получава така,че за тях(човек,опонент на тяхната теза и разбиране) според ситуацията,може да бъде едновременно американофил,франкофон,германофил,англофил и всичко друго,като на всичко това се слага ярльlк русофоб.
Иначе казано странно объркано същество което не е русофил,определя другите за такива,каквито,не са по никаква теория и нормална логика.
Шизофрения-биполярно разстройство е диагнозата,но това все пак е диагноза,а когато не се касае за диагноза,но симптомите са идентични става дума за обичайната простотия по наследство,култивирана,поне в 3 поколения.
9.
7
05.01.2024 09:54:48
0
5
6 при майка ти евем я кат куче
8.
От кремълския бюлетин
05.01.2024 09:34:24
0
6
Валят "достоверни " новини.
7.
Петър Днепърски
05.01.2024 09:04:01
1
8
Заглавието за пореден път е подвеждащо, в текста смисълът е съвсем друг. Четирихилядници, те толкова си могат.
6.
Айде
05.01.2024 08:57:31
7
5
американофилчета дека сте
5.
до 1 роСИФИЛИСтичния ПОМИЯР
05.01.2024 08:40:14
14
20
Ми то и бащати на времето е трябвало вместо да се изцвъка в хралупата на майка ти, да фърли семето, (демект ТИ) на пода, ама уви за жалост пияните роZки алкаши са оставили тука-таме по-някое мекере като теб!
И ние се погнусяваме от такива като Вас.

роZпия КОНЕЦ!
пУтлер МЪРТВЕЦ!
4.
лъжливото овчарче
05.01.2024 08:31:31
10
14
Такива като Украйна,България и други малки държави, са си кошчета на големите риби и това е нормално, нашите продажници това не го разбират.
3.
Az
05.01.2024 07:58:51
44
24
ИЗЧАДИЕ НА АДА
ИЗРОД КРАВАРСКИ
СЛАВА РОССИИ
2.
Аь
05.01.2024 07:48:36
50
30
БОКЛУК КРАВАРСКИ
ЩЕ ВИ СМЧКАТ БРАТУШКИТЕ,ГОТВЕТЕ ПАМПЕРСИТЕ
СЛАВА РОССИИ
1.
Бай Ганьо
05.01.2024 07:44:14
54
33
Америка ме погнусява! Трябва да бъде унищожена заедно с Украйна и Израел!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори