×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Конвулсиите" на МВР в Стара Загора: хронология на една смърт


"Конвулсиите" на МВР в Стара Загора: хронология на една смърт
Случаят се превърна в скандал, след като дни наред МВР по традиция мълчеше за случилото се
04 Януари 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Как МВР за 20 години не помръдна от случая "Чората"

Девет полицейски коли с включени сирени преследват "Ауди" по кротките улици на предновогодишна Стара Загора. Гонката е като от нискобюджетен американски екшън. Разликата е, че се случва действително. Автомобилът прави странни маневри, блъска се и в друга коли. Свистят гуми, полицаи препречват пътя на преследвания. Следва катастрофа, която почти преобръща колата. Секунди по-късно група афектирани униформени извлича шофьора на автомобила. Полицаите се струпват върху него. След няколко часа полицията пусна сухо съобщение, че човекът е починал, пише Капитал.бг.

Така за около половин час на 30 декември в Стара Загора започна и завърши трагично арестът на бившия републиканския шампион по борба Пламен Пенев. Той почина в предпоследния ден на миналата година вследствие на задържането му от местната полиция. Поводът за преследването му е сигнал, подаден малко по-рано на тел 112. Според информацията до момента обаждането до спешния номер е от тийнейджъри, които твърдят, че Пенев ги е заплашил с нож.

Случаят се превърна в скандал, след като дни наред МВР по традиция мълчеше за случилото се, а информация за причината за смъртта на човека липсваше. Почти седмица след случая изглежда, че действията на униформените доста наподобяват в агресията си случая "Чората" от 2005 г., когато Ангел Димитров издъхна по време на ареста му в Благоевград.

Починалият след полицейска гонка в Стара Загора бил параноиден шизофреник, лекуван е в болница 11 пъти

По информация на "Капитал" от разследването на казуса в Стара Загора Павел Пенев е починал вследствие на механична асфикция, а невъзможността на мъжа да си поеме въздух е била в резултат на действията на петима полицаи, които при опита да го арестуват са легнали върху него. Под тежестта на телата им Пенев на практика се е задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време. Такъв е изводът на тримата съдебни медици в Пловдив, които изготвят експертизата по случая.

Документът все още не е подписан окончателно, но разследващите са се запознали предварително с изводите на лекарите, направили аутопсията на мъжа.

Ето защо в рамките на досъдебното производство Националната следствена служба, която поема разследването, ще опита да намери доказателства кой или кои от петимата униформени, лежали върху Пенев, докато той издъхне, са пряко отговорни за причинената смърт.

По случая вече беше образувана дисциплинарна проверка от директора на областната дирекция на полицията в Стара Загора. Назначената от вътрешния министър допълнителна проверка ще се извършва от инспектората на министерството, като при нея ще се анализират и данните, появили се в социалните мрежи и медиите след инцидента. Всичко това се разви едва след като кадрите на смъртоносния арест бяха разпространени във facebook. Преди това в полицията в Стара Загора не бяха предприети подобни мерки, да не говорим за МВР на централно ниво. Въпреки проверките обаче ясно пролича, че полицията прави всичко възможно, за да потули фактологията по случая.

"Получи конвулсии"

След като скандалът стана публичен, в сряда шефът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Лазар Христов даде пресконференция. Той описа надълго и нашироко хронологията на преследването, но никъде не стана ясно кое е наложило количеството патрулни коли, които са се включили в преследването.

От ОДМВР - Стара Загора, не отговориха на въпроси на журналисти дали в колата на Пенев е намерен ножът, за който първоначално бе съобщено. По информация на "Капитал" нож не е намерен никъде. Тази информация беше потвърдена и от адвоката на семейството Емануил Йорданов.

Освен че полицията в Стара Загора избегна темата за "въоръжаването" на загиналия, премълчани бяха и детайли покрай ареста.

След като шефът на местната полиция детайлно разказа, че Пенев е опитвал да бяга от патрулните автомобили, че е причинил катастрофа с цивилен автомобил, а едва накрая след маневри от полицията е катастрофирал така, че да не може да излезе от колата си, Лазар Христов стигна и до момента на смъртта на Пенев.

"Както виждате на записите, които бяха разпространени в медиите, там се реализира пътно-транспортно произшествие, като преследваният автомобил няма възможност да продължи. Колегите започват процедура по изваждането му в автомобила. Пристига и пътна полиция. Непосредствено след поставяне на белезници получава конвулсии и при спешна помощ се установява, че е починал", обясни Христов.

400 кг тежест

Според съдебно-медицинската експертиза обаче конвулсиите не са се получили от самосебе си, а като последица от действията на полицаите, които, освен че са удряли Пенев (това се вижда от движенията на лактите им във видеото), са легнали върху него (петима от тях).

"Когато петима здрави мъже легнат върху друг човек, това е непосилен натиск. На практика така са притиснали гръдния му кош, че той не е можел по никакъв начин да си поеме въздух. Вследствие на това се е задушил", обясниха пред "Капитал" от разследването. Тежестта, която е понесъл Пенев преди да почине, е около 400 кг, ако приемем, че мъж със средно телосложение е около 80 кг.

Тези детайли за ареста не бяха коментирани от шефа на полицията в Стара Загора. Но за сметка на това той разказа, че служители на МВР също са прегледани. Единият полицай е с травми на главата и с фрактура на едната ръка. Как са нанесени те от затиснатия от тела покойник не е ясно.

Във всеки случай трябва да се има предвид, че не е рядкост, когато полицаи превишат правомощията си, те самите да симулират "нападения" върху тях, за да може да претендират, че употребата на сила е предизвикана от противоправно поведение. Известни са поредица такива случаи, в които, въпреки че е установено лъжесвидетелстване, последствия за униформените няма. Неотдавна проверка на "Капитал" показа, че полицаите от столичното 1-во РПУ, които през 2013 г. арестуваха момче и момиче, биха ги, а за капак инсценираха, че младежите са скъсали пагоните на единия от тях, все още работят в системата въпреки доказаното лъжесвидетелстване.

Извън разказите за пострадалия униформен в Стара Загора шефът на тамошната полиция подчерта няколко пъти, че подчинените му са действали по сигнал за въоръжено лице, подаден на тел. 112. Как обаче се е стигнало до внушителното полицейско преследване при това само при информацията, че загиналият впоследствие е имал нож остава неясно.

"Не са знаели нито за криминалните му прояви, нито за психичните му проблеми. Впоследствие се е изяснило", каза Христов, а на уточняващ въпрос дали Пенев е имал криминални регистрации, той отрече за такива.

МВР не обучено как да работи с психични заболявания

Че мъжът е имал психическо заболяване, съобщиха дъщерите му през седмицата. Като те допуснаха, че за да е бягал от полицията по начин, видим на кадрите, той трябва да е бил доста уплашен.

Като оставим настрана, че полицията в града изобщо не се е свързала с близките на починалия, а едната му дъщеря е разбрала за случилото се от видео в социалните мрежи, системен проблем е, че полицията не знае как да е реагира в ситуации, в които е замесен човек с психични проблеми.

Пред "Капитал" Валентина Христакиева от Глобалната инициатива за психиатрия обясни, че българската полиция изобщо нито знае, нито използва техники за деескалация. "Съществуват етични правила за арест, които трябва да се следват, но МВР у нас не е обучено как да действа", коментира тя. По думите ѝ често се повдига темата да има регистър на хората с психични заболявания, но подобна мярка само ще стигматизира вписаните в подобен регистър. "МВР трябва да бъдат обучени на техники за деескалация, има неправителствени организации, а и всеки психиатър би могъл да им помогне", коментира Христакиева.

Думите ѝ се потвърдиха от писмо на МВР от края на септември 2022 г., в което тогава съдията от Районен съд Луковит Владислава Цариградска пита ведомството дали обучава служителите си за работа с хора с психични разстройства. Повод за питането ѝ е правомощието на МВР да задържа лица, които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си или живота на други лица на явна опасност ( ЗМВР чл. 72, ал. 1, т. 3). От отговора до нея става ясно, че полицията нито е обучена кои са лицата с психични отклонения, нито как се третират. Нещо повече - в отговора, подписан от тогавашния служебен министър Иван Демерджиев, е записано, че полицейските служители "подхождат еднакво към всички граждани". Подобно твърдение в подобна деликатна ситуация като тази, засягаща психичното здраве, е скандално.

Приложената сила и случаят "Чората"

Извън неподготвените полицаи за работа с психично болни, в случая "Пенев" в Стара Загора стои отворен въпросът дали униформените са действали адекватно изобщо. Според Наредбата за реда на употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР използването на физическа сила се преустановява незабавно след постигането на законовата цел на униформените (чл.6, ал.4). В случая с покойния вече Пламен Пенев от видеата се вижда, че полицаите го вадят от смачкания му автомобил - следователно той не е можел да избяга. Кое е наложило петима души да легнат върху близо 60-годишен мъж ще изясни досъдебното производство.

При всички случаи обаче, ако употребата на сила е непропроционална на извършеното деяние и на съпротивата, вече говорим за полицейско насилие. В последните 22 години Европейският съд по правата на човека е постановил над 30 осъдителни решения спрямо България заради различни случаи на полицейско насилие, а данните сочат, че страната има системен проблем с превишаване на правата от страна на униформените.

Особено тревожна е и тенденцията за отказ от разследване от страна на прокуратурата на подобни случаи. В омертата често се включат и съдебните медици, които "пазят своите". Емблематичен случай в тази посока е арестът, довел смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Чората почина през 2005 г. в центъра на Благоевград при акция по задържането му на спецчасти в рамките на операцията "Респект", след като бе жестоко пребит от няколко местни антимафиоти. Смъртта му предизвика силен обществен шум, тъй като МВР укри случая и впоследствие обяви, че Димитров е починал от стрес при вида на маскираните полицаи. След това се стигна до разследване. Емблематични за случая бяха всички маневри около експертизите, свързани със смъртта на Чората.

Първоначално експертизата беше правена от проф. Стойчо Радонов, водещ експерт в съдебната медицина. Впоследствие той беше открит обесен на катерушка в столична градинка. След кончината му част от хистологичните материали по случая "Чората" изчезнаха, а експертизата беше поверена на патоанатоми от ВМА и Пловдив. Така се стигна до заключението, че причината за смъртта на Димитров не е прекомерна сила на полицаите, а стрес и влошено здраве. След години в различни съдилища в крайна сметка съдът прие, че има причиняване на смърт по непредпазливост, но униформените не бяха наказани заради изтекла давност.

Иначе казано: близо 20 години след като при арест полицаи причиниха смъртта на Ангел Димитров-Чората, а с поредица маневри и полиция, и вещи лица направиха невъзможно виновните униформени да понесат последствията си, ясно е едно - МВР действа по същия начин. Ако има някакво минимално успокоение, то е, че в началото на 2024 г., за разлика от 2005 г., вещите лица поне на първо четене не опитват да прикрият действията на служителите на реда. Дали има и кой на тази база да поведе адекватно разследване, а не такова на принципа "гарван гарвану око не вади", предстои да стане ясно от развитието на случая със загиналия Павел Пенев.


В категории: Стара Загора


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
26
Коментара по темата
26.
До флегмите
05.01.2024 11:53:29
0
2
Абе журналя не разбрахте, ли че въпросния човек-Пламен Пенев не е бореца носещ същото име, починал през 2021г!
Очернявате името на покойника.
Само съдене до дупка ще ви управи вас!
25.
Родната полиция ни пази
05.01.2024 09:15:37
2
8
Какви обучения, какви тактики, какви пет лева. Хал хабер си нямат от нищо, бабаити в униформи.
24.
До оххо
05.01.2024 08:47:15
1
4
ти си от магнаурската в Симеоново, нали. Щото само там може да се произведе такъв дбл.
23.
Ами
05.01.2024 08:42:20
0
9
Вижте ухилената дебилска физиономия на директорът на МВР Ст загора, когато се обяснява за случая и съдете за нивото на подчинените му олита.
22.
мутри престъпници или полицаи?
05.01.2024 01:25:12
7
19
Спомнете си как 4 полицаи пребиха без никакъв повод 19 годишно момиче в градинката пред църквата Св.Седмочисленици в София, като 4ма полицаи я държали и удряли нарочно в корема, за да направят вътрешните органи на пихтия, като й обяснявали многократно, че го правят с цел тя никога да няма деца!
Това полицаи ли са или МУТРИ ПРЕСТЪПНИЦИ?
Някой да им е потърсил отговорност? Значи така са ги учили в техните "школи" и те ще продължават същото без някой да се опита да ги спре.
21.
До 15
04.01.2024 23:23:20
5
4
Много си умен. Няма начин да не си бургазлия.
За съжаление не си само ти на това интелектуално ниво. Много сте. За туй сме все на тоя хал.
20.
Обикновенчовек
04.01.2024 22:10:46
6
24
Полицаите би трябвало да имат тийзъри, а след тях поставянето на белезници става и от един човек. Но когато се нахвърли разярена глутница никой не мисли за последствията. Още повече, че досега всичко им се разминава.
19.
До охоо
04.01.2024 21:36:22
10
19
Ако беше убил невинен човек ,както момичетата на Хемус ,щяхте стълба да му носите ,нали?!
18.
До някой
04.01.2024 21:32:10
2
4
Ти от село излизал ли си?
17.
Българина
04.01.2024 21:10:53
12
25
До 15. Бургазлия.
Дори и така да е - нямаше нужда да умира...
На умряло куче нож вадят. - народна поговорка.
16.
До 16
04.01.2024 20:57:31
11
40
Всичко което си написал е вярно. Но не им дава основание да го убият. Ако живеехме в нормална държава щяха вече да са арестувани милиционерите.
15.
Бургазлия
04.01.2024 20:43:31
42
25
Полицията му дава сигнал да спре, той започва да бяга. Преследват го 20 минути, през които се застрашава животът на случайни хора. Оказва съпротива при опита за арест. Сам си е виновен, защо е бягал от полицията. Да се беше предал в началото,
14.
Полиция по ганьовски
04.01.2024 20:31:16
12
50
Неадекватното обучение в школите си казва думата. Съчетано с комплексирани, неграмотни връзкарчета които нарушават всекидневно закона и ето това е резултата! Иначе ревът за заплати тея паразити всяка година.
13.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
04.01.2024 20:23:55
12
24
Ко стана бееееее РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ ??????????И то КАК три в ЕДНО !!!!!!!!Задържа обявява присъда и я ИЗПЪЛНЯВА !!!!!Има човек ИМА ПРОБЛЕМ – няма ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ по съкратената процедура !!!!!!!!!!
12.
Българин
04.01.2024 20:04:06
20
41
Още им увеличете заплатите на тия некадърници и убийци....
11.
rggr
04.01.2024 20:00:50
17
60
На клипа нали се видя как го ритаха и блъскаха. Какво се правят на луди, да носят отговорност щом убиват хора. За какво им плащаме заплатите на тези мързеливци. Един престъпник на средно ниво няма заловен, само невинни хора бият и беззащитни.
10.
старшина Страшников
04.01.2024 19:57:50
20
55
Тъпите фуражи го убиха, а началниците им го крият. Вдигнете им още заплатите на тея некадърници, утре вие може да сте на мястото на убития.
9.
Охоо
04.01.2024 19:57:42
28
33
Пък нека да беше блъснал недай си Боже и убил някой друга песен щяхте да пеете овчици неграмотни , българския народ е много компетентен , но всъщност е изнемощял глупав неграмотен , нооо с голямо самочувствие , абе силни сме само на маса, зад компютъра и минимум на три ракии! Закривай държавата , последния да загаси лампата и да вземе знамето !
8.
До някой си
04.01.2024 19:43:46
13
15
Прегледай се при психиатър,щом това е представата ти за нормална държава.
7.
Така
04.01.2024 19:40:37
7
34
Ще е,докато ги вземат в полицията по втория начин така ще е . Ако си подбираха кадрите по качества ,не по материална изгода щеше да е друго!
6.
1234
04.01.2024 19:39:19
15
34
"Гонката е като от нискобюджетен американски екшън"
Ами ДА!? Полицаите гледат много американски екшъни или руски или турски все тая.
Няма обучение
и резулататът налице, ако не са загинали полицаи, както в Бургас, загинал е задържания...
5.
*********
04.01.2024 19:39:05
13
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Българина
04.01.2024 19:35:43
14
40
До 4. Някой:
В хАмерика този, който удуши негърът в последния случай вече е в затвора...
3.
Някой
04.01.2024 19:22:31
42
53
В една нормална държава, първо нямаше да има право да шофира автомобил в това състояние, и второ щеше да бъде застрелян за оказана съпротива при опит за арест и неподчинение!
2.
какво очаквате от
04.01.2024 19:20:54
12
45
завършени олигофрени
1.
Тъй!
04.01.2024 19:13:39
17
57
Докато в МВР,работят милиционери,все ще е така.
Първо бият,после питат?!?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори