×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Повече грип или повече ковид - не мога да кажа, но болните в Бургаско се увеличават


Повече грип или повече ковид - не мога да кажа, но болните в Бургаско се увеличават
Връхлита ли ни грипна епидемия и как да се предпазим - вижте съветите на д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на семейните лекари в Бургас:
03 Януари 2024, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Грип А върлува в момента, протича сравнително леко, но по-продължително – 2 до 3 седмици със суха дразнеща кашлица, температура, главоболие и отпадналост през първите 2-3 дни.

- Д-р Желязков, нарастват ли случаите на заболелите от типичните за сезона, в който се намираме, вируси?

- В последните две седмици има нарастващи случаи на респираторни заболявания, в това число и грип. НЗОК финансира само изследването за коронавирус, а за грип не го финансира, така че там се назначават по-малко изследвания, ако пациентите могат да си го позволят. В лабораторията едно изследване за грип е около 20-25 лв., а това за повечето хора не е достъпно. В аптеките също има тестове за грип, така че който следва препоръките на личните лекари, може да си направи тестове за грип и за ковид. Има повишена заболеваемост от грип А, поне първите 5-6 случая, които аз съм регистрирал, са от този щам. Грипът протича сравнително леко, но по-продължително – може би 2 до 3 седмици – със суха дразнеща кашлица, температура, главоболие и отпадналост през първите 2-3 дни.

- Как можем да се предпазим от тези вируси и тяхното разпространение, какви мерки да предприемем у дома при първи симптоми?

- На първо място са общите хигиенни мерки и това важи за всички заразни заболявания, в това число вирусните и грипа. Говоря за стриктно измиване на ръцете при досег с повърхности преди всяко хранене, да се избягва да се събират в тесни и задушни помещения хора, които имат хрема, кашлица и температура, да се проветрява често, за да става движение на въздуха. За грип си има строга имунизация, която намалява усложненията от грипа и силата на грипната инфекция. Все още личните лекари до 31 март разполагаме с противогрипни ваксини по места, ваксинацията върви, въпреки че за да се получи някаква защита, трябва да минат поне 10-15 дни. През последните 10 дни е желателно тези, които не са си поставили имунизация и са над 65 години, да потърсят личните лекари, някъде все още има останали ваксини. До 10 дни все още има възможност за имунизация против грип.

Грип, ковид и цял букет от заболявания тръшнаха хиляди болни по празниците, но страшното тепърва предстои

Наплив на хремави и кашлящи пациенти при джипитата, доказан грип в Бургас обаче още няма

- Кога има полза от тези имунизации – при начални симптоми на вирус има ли смисъл?

- Ако имате вече симптоми, ваксината няма да бъде от полза, защото трябва много време, за да се образуват защитните антитела, нужни са около 10-15 дни. Едва тогава можем да разчитаме донякъде на имунизацията против грип.

Ако при първите симптоми наистина се окаже грип, има специфично лечение с противогрипни препарати, които всички лекари знаят. Вземайки тези лекарства, има възможност за по-кратко и леко преболедуване.

- Каква е възрастта на пациентите, които сте регистрирали предимно?

- По-често грипът засяга децата и работещите хора. По-малко са пенсионерите, може би защото аз лично съм направил около 100 ваксинации против грип. Децата от 2 до 10 години прекарват около 10 – 15 дни с кашлица и температура, работещите хора преболедуват умерено тежко.

Кметът на Бургас въвежда засилен филтър в ясли, детски градини и училища заради грипната вълна

- Току-що стана ясно, че в бургаските учебни заведения ще бъде въведен засилен филтър против разпространение на вируси, но кога се очаква да дойде пикът на грипната вълна?

- По принцип в България пикът е към края на януари началото на февруари. Почти винаги тогава се получават тези епидемии, които са за две-три седмици и обикновено затихват. В момента регистрираме някои случаи и предполагам, че към края на януари и началото на февруари ще бъде по-масово заразяването.

- Кое е правилното лечение – с противовирусни препарати или с антибиотици? Може би повечето Ваши колеги се застраховат и директно изписват антибиотици, или пък пациентите настояват, за да им мине по-бързо…

- Не бих казал, че това е правилно. И по-скоро има голям натиск от пациентите да изписваме антибиотик и някой път ние се поддаваме. И при мен го има това нещо – още с първите симптоми да чуя: „докторе, изпиши ми антибиотик, за да ми мине по-бързо.“ Не са прави пациентите, защото това са вирусни инфекции – в това число са ковид, грип, настинки. Може да има усложнения, това е естествено, но самият антибиотик в началото не предпазва от тях. Може на 100 души да има 10 пневмонии или по-малко, не мога да кажа, защото зависи какви допълнителни заболявания има пациентът и какви защитни сили на организма си – дали е пушач, дали е на възраст. Много са факторите, които определят дали ще има някакво усложнение. Затова казваме на пациентите – ако температурата не премине за 3-4 дни, общото състояние се влошава, кашлицата се засилва, посетете ни отново – може да направим кръвна картина, снимка на бял дроб и тогава вече, ако има усложнения, може да се изпише антибиотик, когато е доказано. Но в началото е груба грешка да се изпише антибиотик за грип или за респираторни настинки.

- Според Вашите данни, повече заразени с грип или повече с ковид има в момента?

- Не мога да кажа. Изследванията, които назначаваме, когато посетите личен лекар, са много редки. Ние се осланяме на това, което пациентите сами си направят вкъщи. Аз ги съветвам да си купят бърз тест за грип и за ковид и ако има резултат, да ми се обадят. По тези индиректни данни мога да съдя. Но на 10 души, които съм посъветвал и имат симптоми, един да си направи изследване или аз да пусна един тест за ковид. Не може да бъде покрита цялата картина – да назначавам тест на всеки, който влезе в кабинета с хрема и кашлица. Не е и нужно, тъй като горе-долу всички настинки протичат по един и същи начин и лечението в първите дни е еднотипно – единствено симптоматично против настинка. Ако се докаже грип и ковид, може да е малко по-различно. Затова не мога да кажа кое е повече – ковид или грип.

- Какви са Вашите препоръки – паралелно с изписаните препарати какво друго да правят хората, за да се лекуват адекватно?

- Хубаво е първо да си останат вкъщи, да се проветрява често, да се пият достатъчно течности, за да може организмът да се хидратира, да се приемат в по-големи дози чайове – 4-5 пъти на ден билков, зелен чай, ройбос. Храната трябва да витаминозна и лека, да включва плодове и зеленчуци.

Много е важно максимално да се ограничат контактите на болния, за да не заразява и другите членове на семейството. Нужно е да държи връзка с личен лекар, ако продължава да развива симптоми. Ако кашлицата, температурата, втрисането се задълбочават след 3-4 дни лечение, хубаво е отново да се посети лекарският кабинет.


В категории: Здраве , Бургас


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 1
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
10
Коментара по темата
10.
Здравеопазването в Бургас е леш
04.01.2024 01:17:54
2
23
Ние се осланяме на това, което пациентите сами си направят вкъщи. Аз ги съветвам да си купят бърз тест за грип и за ковид и ако има резултат, да ми се обадят.
------
Ей това са ни лекарите в Бургас. Хубаво прочетете как се лекува! Че той пациента като сам си прави тест, може и сам да си направи диагноза и като влезе в сайта на някоя аптека, дори може да си намери лекарства. А лекарите за къв уй са ни тогава? И тоя бил председател ма сдружението на джипитата...
9.
бургаски
03.01.2024 23:40:55
4
4
Айде пускайте грипна другата седмица да не ходим на даскало ;)
8.
ГОШО АВТОМАТА
03.01.2024 23:34:59
8
10
Да не умрете от страх мишлета, тея пуснаха манипулациите пак
7.
Грип - М
03.01.2024 22:12:29
4
8
Махмурлук!!! Едните празници свършиха, сега идват новите.
6.
Бай Танас
03.01.2024 21:42:17
5
6
Удрииииии бай Стамате
5.
Бай Курт
03.01.2024 21:41:10
7
8
Начии,сигурно затуй са дръвя кът жуотно-некъв грип върлува.
Ми къде е китайската кашлица,или туй е нещо модерно
4.
Бай Стамат
03.01.2024 21:19:59
7
14
Рикия Червено Вино Чесън Лук Кисело зеле Кюфтета и вратни пържоли
Вторник сряда и петък _Таратор боб компот
Ще бъдете здрави
3.
Мафия
03.01.2024 21:17:31
5
21
За жалост лекарите станаха търговци на здраве. Строят се болници и се точи касата.алчността ще погуби света и Господ идва скоро
2.
всеобщо мнение
03.01.2024 20:57:51
13
22
ПОВЕЧЕ ЛЪЖА,ИЗМАМА И ПОРЪЧКОВОСТ
НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА....МАФИОТИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ
ИЗМАМНИЦИ АЛЧНИ
1.
гробаря
03.01.2024 20:33:47
4
17
то болни са му нужни на лекаря . на мен ми трябват умрели .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори