×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

11 години държавата води битка за имотите на Братя Галеви


03 Януари 2024, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

КПКОНПИ конфискува земята, но не и сградите в имението в Ресилово

Цели 11 г. продължават опитите на държавата да конфискува имуществото на Братя Галеви. След като през май 2012 г. бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване и получиха 5 и 4 г. затвор, антикорупционната комисия - КПКОНПИ, заведе дело срещу Пламен Галев и жена му Емилия, Ангел Христов и жена му Радмила и срещу три офшорни фирми за конфискуване на имущество за над 4,2 млн. лв.

Малко преди да получат окончателни присъди, Галев и Христов изчезнаха. В началото на юни 2023-а се разбра, че Ангел Христов - Геле, се е върнал нелегално и е починал в дома си в село Ресилово. Пламен Галев още се издирва. Засега е "спасено" огромното луксозно имение в Ресилово, където продължава да живее семейството на починалия Геле. По документи то е собственост на офшорката "Макса лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови. Може обаче да се разделят с 9 скъпи автомобила за 2,1 млн. лв.

В началото на декември 2023 г. излезе решение на втора инстанция на Софийския апелативен съд, година след последното заседание по делото, заведено от КПКОНПИ. Това не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС. Апелативните съдии потвърждават решението на окръжния съд в Кюстендил за отнемане на дружествени дялове в над 10 фирми на Галев и Христов на обща стойност по около 14 хил. лв. Тези фирми отдавна не функционират, а някои са в ликвидация.

Потвърдено е и заплащането от двамата на по 13 500 лв., колкото е стойността на притежаваните от тях през годините оръжия. Изземват се и дребни суми в банкови сметки - общо около 2000 лв. От Галев се искат и 15 хил. лв. от продажба на 3 негови лични коли. И на двете инстанции съдилищата отнемат в полза на държавата 10,66 дка в Ресилово, собственост на семейства Галеви и Христови, върху които е построено имението, както и още около 7 дка други земи. Върху земята на двете фамилии са построени покрит плувен басейн с възстановителен комплекс и барче, техническа сграда от 76,70 кв. м, сграда от допълващо застрояване от 13,16 квадрата, тренировъчна зала към плувен басейн 238,60 кв. м, фитнес, едноетажна жилищна сграда с площ 188,75 квадрата, двуетажна жилищна сграда, триетажни сгради с обща разгърната площ 658 и 708 квадрата, едноетажна сграда, свързваща двете триетажни, и плътна ограда за имота.

Всички тези сгради са построени чрез отстъпено право на строеж, което Галев и Христов като собственици на земята дават на кипърската офшорка, която после мести седалището си на Сейшелите, "Пи Ей Джи Норт Адамс лимитид" и нейния клон в България, представляван от двамата. След като строителството е почти завършено, на 31 март 2004-а Братя Галеви като пълномощници на офшорката са продали и прехвърлили правото на собственост върху недвижимите имоти на офшорката "Макса лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови, но пък с представител у нас Христина Ангелова, счетоводителка на Галеви.

 "Макса лимитид" малко по-късно строи в имота и покрит паркинг за 122 851 лв., а съдебна експертиза оценява изградените сгради на 1 064 925 лв. В същото време те са продадени за $ 31 хил., като има доказателства за платени само $ 10 хил. Стойността им днес в завършено състояние вероятно е няколко пъти по-висока. Малко след като "Макса лимитид" става собственик на сградите, са сключени договори за наем със семействата на Галев и Христов. Те са плащали по 300 лв. месечно. Банково извлечение пък показало, че след като наемът за няколко месеца бил внасян наведнъж, още същия ден сумата била изтегляна от сметката на офшорката от счетоводителката Ангелова.

"Учредяването на право на строеж на офшорното дружество е насочено към укриване на произхода на средствата за изграждане на сградите в имота, а последващото прехвърляне на собствеността върху построеното отново на офшорно дружество, представлявано от собствения им счетоводител, позволява прикриване на действителния собственик. Така под формата на наемно правоотношение срещу 300 лв. на месец, плащано фиктивно, Галев и Христов са си обезпечили ползването на две 3-етажни жилищни сгради и луксозен ограден жилищен комплекс с басейн, тренировъчна зала, фитнес център, покрит паркинг и множество допълващи постройки, както и още две жилищни сгради", сочи Софийският апелативен съд.

След изискани документи чрез съдебна поръчка от офшорни зони се установява, че фирмите не са развивали търговска дейност, от която да получават приходи, за да могат да строят сградите. Така съдът приема, че строителството е извършено с лични средства от Галев и Христов, които пък са придобити от престъпна дейност. За проверявания период от 1987-2012 г. за семейство Галеви има несъответствие между доходи и разходи в размер на 20 007 минимални заплати с неустановен законен източник, твърди съдът.

За същите 25 г. за семейство Христови има несъответствие между доходи и разходи около 14 875 минимални заплати с неустановен законен източник. И на двете инстанции съдилищата обявиха за недействителни по отношение на държавата на сключените сделки с имуществото.

Първият съд постанови и то да се отнеме в полза на държавата. Втората инстанция отмени конфискацията, защото смята, че обявяването на сключените сделки за относително недействителни само по отношение на държавата не означава, че собствеността се е променила. А КПКОНПИ е претендирала отнемане в полза на държавата, но от физическите лица.

Първият съд е отказал да конфискува 9 скъпи коли - 4 мерцедеса и 5 аудита, собственост на друга офшорка "Ем Пи Ви Трейдинг лимитeд", регистрирана на Сейшелските острови, като управители на клона в България отново са Братя Галеви. На втора инстанция обаче е постановено конфискуване на колите на обща стойност 2 173 200 лв. Четири от тях имат допълнителна бронировка и системи за защита от взрив и обстрел, а други са с удължаване на купето за по-голям лукс. Съдебната експертиза дава най-висока цена на "Мерцедес С 600 Л" - 428 702 лв., а другите 3 са по 380 хил. лв.

Проверка показала, че от 2002 до 2007 г., когато са придобити колите, а и през всички години, дружеството е отчитало финансова загуба и не е показало средства, с които да осигури покупката по пазарните им цени. Това водело до извод, че са купени с лични средства на директорите на българския клон на офшорката, мотивира се съдът.

"Част от придобитото имущество е от вид, насочен към осъществяване и обслужване на престъпна дейност, за която са осъдени Христов и Галев - значително количество оръжие, набавени МПС на висока стойност, с осигурени специфични екстри като бронировка и системи за защита от взрив и обстрел, които очевидно са предназначени да служат за всяване на страх и респект, изградена мрежа от офшорни дружества, чрез която да се укрива произходът на средствата, послужили за придобиване на имуществото", твърди състав на Апелативния съд.

В хода на делото става ясно, че и първият опит на държавата да вземе поне нещо от имането на Братя Галеви остава неуспешен вече 11 г. и нищо не се предприема. В присъдите им от май 2012 г. освен "лишаване от свобода" Галев трябва да плати 10 хил. лв. глоба, а Христов - 7000 лв., които не са внесени. Освен това съдът е постановил конфискуване на 1/3 от имуществото на Галев и 1/4 - на Христов.

Наказателната конфискация е постановена, без да е индивидуализирано конкретното имущество в диспозитива и в мотивите на съдебния акт. Липсата на индивидуализация на имуществото е пречка за неговото изпълнение. Този недостатък на присъдата не е преодолян и тя не е приведена в изпълнение", твърди Апелативният съд.

Той реши още Галев, починалият Христов и жените им, както и трите офшорки да внесат по 12 143 лв. държавна такса и по 499 лв. разноски по делото.

"Не съм получил решението на съда и не съм го чел подробно, за да го коментирам. Това, което ме озадачава, е, че съм представител на починал, осъден да плаща разноски. Не знам и по какъв начин, ако реша, че може да се обжалва, в качеството на какъв ще го направя. Може би трябваше да се отмени ходът на делото и да започне с конституиране на наследниците на Христов, но заинтересованата страна КПКОНПИ не го направи", коментира адвокат Йонко Гергов, който брани интереса на Ангел Христов, цитира 24 часа.

И други адвокати по делото се учудват, че решението е и срещу човек, който е починал, докато производството е било висящо - приключило по същество, но без произнесено решение, и тепърва ще умуват как да процедират. "От това, че е решено сделките за отстъпено право на строеж и после продажба на имотите на "Макса лимитид" да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата, нищо не следва за Галев и Христов.

Правилно е решението на съда, че няма как да се отнемат имоти от двете семейства, които са собственост на фирма. Предполагам, че КПКОНПИ ще обжалва и вероятно делото ще продължи още много дълго време", коментира и адвокат Капка Гергинова, която е особен представител на "Макса лимитид", с уговорката, че също не се е запознала подробно с решението, което е 100 страници.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
1
Коментара по темата
1.
123
03.01.2024 18:19:48
0
4
Ах, какви благородни и буржуазни физиономии. Като прибавим Пеевски и Борисов, то България е пълна с демократи и благородници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори