×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

US експерт зове Зеленски да си отиде, преди Украйна да се е разпаднала


US експерт зове Зеленски да си отиде, преди Украйна да се е разпаднала
Украинският президент Володимир Зеленски вече не е удобен на Джо Байдън. На американския държавен глава му е нужен лидер, който да приеме сделка с руснаците
30 Декември 2023, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.Бг, Снимка: weapons.substack.com

На бойното поле украинската армия търпи поражения. Неуспехите се виждат почти навсякъде по линията на съприкосновение

В администрацията на Джо Байдън се заражда консенсус, че Украйна едва се крепи във войната си срещу Русия и че ще е необходимо някакво уреждане на конфликта чрез преговори, коментира експертът по стратегическа и технологична сигурност д-р Стивън Брайън в анализ, цитиран от Епицентър.БГ.

Въпреки че това се описва като "отдавнашна" политика на президента Байдън, истината е, че е точно обратното - администрацията на Байдън блокира всички опити за сключване на мирно споразумение с Русия, добавя той.

Байдън и компания прегърнаха Зеленски по същата причина - Зеленски, който преди повече от година беше готов за сделка с руснаците, се подчини на екипа по национална сигурност на US президента и дори накара Върховната Рада - парламентът на Украйна, да приеме закон, който обяви за незаконни всякакви преговори с руснаците, припомня експертът, който е бил директор на подкомисията за Близкия изток на комисията по външни отношения на Сената на САЩ и заместник-министър на отбраната по въпросите на политиката. В момента той е старши сътрудник в Центъра за политика на сигурност и Йорктаунския институт.

Съединените щати и техните съюзници в НАТО изсипаха огромни количества военна техника и боеприпаси в Украйна, осигуриха гръбнака на украинското стратегическо разузнаване, обучиха украински войски и изпратиха съветници на място, някои от които бяха убити в бойните действия. Ако са верни докладите за удара на руския Искандер срещу Херсон на 27 декември, четирима оператори на Patriot от Обединеното кралство са били убити заедно с 60 други войници и полицаи, когато руски ракети удариха влаковото депо в града, пише д-р Брайън. 

Според него на бойното поле украинската армия търпи поражения. Неуспехите се виждат почти навсякъде по линията на съприкосновение. Руснаците са принудили украинците да напуснат Мариинка, стратегическо село в Донбас, и прочистват селата около Бахмут, Авдеевка, Запорожие и другаде, подчерта той.

Валерий Залужни, главнокомандващ на украинската армия, очаква град Авдеевка да падне през следващите няколко месеца. Всъщност украинците или ще трябва да се изтеглят по-рано, или ще се озоват на самоубийствена мисия, опитвайки се да устоят срещу опустошителни атаки, коментира американският анализатор. 

„На политическия фронт пукнатините стават все по-големи. Юлия Тимошенко е била два пъти министър-председател на Украйна и сега е член на украинския парламент под знамето на политическата си партия Баткившчина (Отечество). Тя е привърженик на членството на Украйна в ЕС и НАТО. Тимошенко казва, че страната е в задънена улица и е изправена пред поражение“, припомня той.

Политици, които говорят подобни неща в Украйна, най-често биват арестувани или изпращани в изгнание или, както в случая с бившия украински президент Петро Порошенко, биват спирани на границата от тайните служби на Украйна. Още по-лошо става, ако пресекат пътя на Зеленски. Наскоро бяха повдигнати обвинения в държавна измяна срещу политика Александър Дубински и той не е единственият.

Според д-р Брайън Украйна е изправена пред огромен проблем с работната сила, тъй като губи все повече и повече жертви на бойното поле. Тази седмица между Залужни и Зеленски избухна словесна война за това кой точно е наредил принудително набиране на още 500 000 войници. Залужни казва, че никога не е предлагал това. Зеленски твърди, че въоръжените сили са поискали от него допълнителни 500 000 души.

Всъщност бройката е без значение. Важното е, че за да назначи нови войници, Украйна трябва да използва насилствени тактики - да отвлича мъже от улицата или от апартаменти, от коли, от клубове, на гранични пунктове и всяко друго място, където могат да бъдат намерени.

Призивната възраст сега е между 18 и 60 години, а коледно видео на украински войници, събрани заедно за празнична трапеза, показва главно мъже на средна възраст и по-възрастни, много малко млади хора. Както отбелязват Залужни и други, по-възрастните войници не могат да изпълняват всички необходими задачи, защото им липсва издръжливостта на по-младите войници. Още по-лошо е, че много от войниците не искат да служат.

Принудителното набиране на войници има негативни политически последици за ръководството на Украйна (поради което Зеленски се опитваше да хвърли вината върху Залужни). Това има последици и извън Украйна, тъй като много мъже в наборна възраст от Украйна сега са в Европа. Киев иска принудителното им връщане.

Естонският вътрешен министър Лаури Лаанемец каза, че Естония може да "предаде" здрави украински мъже. Други европейски страни също обмислят подобни действия.

Украйна казва, че ще има строги наказания за укриващите се от военна служба с глоби и присъди затвор до 8 години.

Освен лошо здраве, няма изключения, достъпни за отговарящите на условията новобранци. Практически това означава, че учители, учени, лекари, инженери и всички останали могат да бъдат призовани в армията. Докато примката се затяга и мерките се ожесточават, подкрепата за Зеленски неизбежно ще спадне рязко, особено в ключови градове като Киев, Одеса и Харков.

Дори и с новата мобилизация ще са необходими месеци, за да се обучат най-вече нежелаещите новобранци и да се пуснат на бойното поле. Дотогава Украйна ще е загубила още повече позиции.

Русия също трябва скоро да вземе важни военни и политически решения. Те може да дойдат след президентските избори в средата на март. Путин, който отново се бори за преизбиране, е изправен пред недоволство у дома заради войната. Той се противопоставя на допълнителната мобилизация на войски с аргумента, че има достатъчно доброволци, за да изпълнят настоящите задачи, пише д-р Брайън.

Досега Путин не е взел решение за широкомащабна руска офанзива, за да използва нарастващата неспособност на украинската армия да спре руските атаки. Руските военни операции са насочени към изправяне и укрепване на нейните териториални владения в Украйна. Москва напоследък не се е опитвала да надхвърли тази задача или да поднови атаки, целящи действително да победят армията на Украйна и да наложат политическа промяна в Киев.

Причините за това са три. Първо, Русия знае, че започването на мащабна офанзива би струвало скъпо от гледна точка на жертви и загубено оборудване. Второ, Путин не иска да рискува вътрешни вълнения, които биха могли да навредят на политическата му власт в страната. Трето, Русия иска да запази достатъчно сили, за да защити Русия от по-широка война с НАТО.

Руските лидери са наясно, че ако Съединените щати изпаднат в отчаяние заради колапса на Украйна, Вашингтон може да поиска действително влизане на НАТО във войната, използвайки изобилна въздушна мощ и други ресурси, за да подкрепи украинския режим, коментира американският експерт. 

В резултат на това руското планиране внимава да се опита да ограничи войната на украинска територия и постепенно да отблъсне украинците назад, надявайки се на споразумение чрез преговори и избягвайки пряк сблъсък с войските на НАТО.

Дори в контекста на горните ограничения, украинците са отблъснати и украинската армия може да рухне във всеки момент в близко бъдеще. Русия едва ли ще приеме споразумение за прекратяване на огъня без политическо споразумение, тъй като Путин ще загуби позиции у дома. Зеленски пък не иска да сключва политическо споразумение с Русия.

Вашингтон ще наблюдава развитието на ситуацията през следващите дни и седмици и ще се тревожи, че целият пейзаж на войната може да се превърне в смъртоносно негативен за Вашингтон и НАТО, коментира д-р Стивън Брайън.

Тъй като усилията на Вашингтон да се опита да уреди под масата прекратяване на огъня не донесоха никакъв плод, единственият избор е или да се влезе в конфликта (което означава война в Европа), или да се сключи сделка, обясни той.

Ако Вашингтон наистина иска политическа сделка, Зеленски не може да я договори. Той ще трябва да си отиде.

Вашингтон може да реши, че единственият изход е държавен преврат в Украйна, заменяйки Зеленски с политически или военен лидер, готов да седне на масата на преговорите с руснаците.
 


В категории: Войната в Украйна


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
16
Коментара по темата
16.
Не разваляйте изненадата!
15.01.2024 10:04:05
0
0
А и не си мислете, че руснаците са глупави, някой да им подсвирне "айде от нас да мине, скъсахте ни задниците, ама да спрем сега, че почна много кръв да ни тече".
За добро или лошо, пробваха с добро и с лошо много пъти, но заради курвенски номера от страна на усрайна и "западните партньори" сега ще има мир, когато Русия реши. За разлика от нато/ес/България, те не плюят върху жертвите си. Своих не бросаем. Ако искат ще вземат Одеса, ако искат ще вземат Лвов, ако решат- ще се застопорят на сегашния фронт, който удържат с минимални загуби (в сравнение с "контранастъплението" на запада).
Нека нато си мисли, че побеждава. Така колкото може повече утрепки ще съберат 2-3 хилки за оборудване и ще заминат за пушечно месо, хем империята на злото (сащ) ще продължи да отслабва, съответно губейки власт над колониите (като България например) и всичко си идва по местата.
Това, което гении като Наполеон и Хитлер не успяха да изпълнят, сега се опитвате със застаряли джендъри и наркомани да го осъществите, толкова сте смешни, че чак сте жалки и будите присмех.
15.
Кон Спиратор
31.12.2023 12:04:46
2
5
Зеленото човече Зеленски работи както за руснаците, така и в полза на религиозните си братя. Неговата роля е да изпрати на война всички които са мотивирани малко или много да противостоят на Русия. Според Руската доктрина една част от украинците подлежат на превъзпитание и промяна на възгледите, втората част страхливите и мразещи много Русия бягат на Запад и ще си останат там. Третата част са тия които са готови да се бият до последно и Зелката ги праща на рашките. Обезлюдените територии богати на ресурси са примамливи за близо половината рускоговорещо население на една малка средиземноморска страна, воюваща и заобиколена отвсякъде с врагове...
14.
соп
31.12.2023 09:25:54
2
8
Това част от тридневната война ли трябва да е?
13.
Даже се знае следващият президент кой ще е
31.12.2023 06:37:35
8
20
Америкаците си въртят политиката и не им дреме за Украйна. Време е да изкарат пари. Обаче Зеленски трудно ще приеме че трябва да си ходи. Нищо, ако се запъне, америкаците имат лек и за такива ситуации. Хора изчезват всеки ден по света. Скоро ще дойде времето на следващият президент Кличко, който ще изпълни нарежданията на САЩ и накрая ще се оттегли да си изкара старините в охолство в САЩ, с американската си жена
12.
Кратко, точно и ясно .
31.12.2023 05:49:42
11
32
Зеленски е един НАРКОМАН , който изобщо вече НЕ знае къде се намира !
Не знам само кой и какво може да очаква от този напълно неадекватен и нашмъркан клоун .
Ясно е само , че той е удобен за кукловодите си .
Не е ясно обаче докога ...
11.
Русофилистик
31.12.2023 02:13:24
32
23
Уж гадатели и шамани копейки от 2 години предсказват края на 3-дневна война, пък вчера украинците повишиха още един руски карабль в подводница.
10.
Do 8
31.12.2023 01:17:37
7
15
Ти това в някой научна фантастика ли го гледа, дебил
9.
Зеленски да си ходи във вилата на Гьобелс
31.12.2023 01:10:14
8
19
Президентът на Украйна Владимир Зеленски чрез своята офшорна компания закупи старата вила на Йозеф Гьобелс „Къщата на Богензее“ за осем милиона евро, съобщава порталът The Intel Drop.
В статията се отбелязва, че компанията, извършила покупката, е пряко свързана със Зеленски и съпругата му Елена. А самата къща някога е принадлежала на Йозеф Гьобелс. Имението му е подарено лично от Адолф Хитлер.
По-подробно (изберете горе вляво бълг.език):
"Сделка за 8 милиона евро – Зеленски купува скандалната вила Bogensee, собственост на Йозеф Гьобелс"
https://www.theinteldrop.org/2023/12/27/8-million-euro-deal-zelensky-purchases-the-infamous-bogensee-villa-previously-owned-by-joseph-goebbels/
8.
далечен
31.12.2023 00:20:02
42
23
Путинхуйловска пропаганда за копейки. пРашките го духат с двеста по въздух, земя и море. 4,5 милиона руснаци в работна възраст са избягали от РФ, могилизирани или осакатени за 2 години война. Путкин е агент №1 на ЦРУ. Успя да вкара в НАТО Швеция и Финландия. Докара руската икономика до просешка тояга. Може още.
7.
7
30.12.2023 23:59:53
27
20
поредния купен $10к боклук бръщолевения путлер пропаганда
6.
Бай....до 3
30.12.2023 23:47:55
10
24
Моча ще ти го преместя в гъза, нещастник !
5.
До Копейкин
30.12.2023 23:35:33
16
55
Все тая кой разпространява новини. И на пет годишно дете е ясно, че украинците губят навсякъде , и рано или късно наркомана Зеленски ще подаде оставка.
4.
ФЕС
30.12.2023 23:28:11
9
29
тия двамата 100 процента се плющат и сина на Байдън, Хънтър дето беше директор на газта в цяла Украйна
3.
Копейкин
30.12.2023 23:08:11
37
27
Много е важно да ни запознаете с мнението на световно неизвестен експерт от Йоркширски институт ООД.. цитирано разбира се от ретранслатора на Гавалить Масква - епицентър.бг. В Руслямистан за разпространяване на "вражеска пропаганда" журналистите получават куршум на мост или доживот в сибирска колони. Но ние в Европа сме цивилизовани и просто им се смеем на жалките копейки. Чакаме следващата им порция квичене кано започнем преместването на МОЧА в Бургас!
2.
Говорит Москва
30.12.2023 23:03:14
9
31
Щом е от Епицентър без съмнение е обективна информацията. Другата мега обективна медия е пик.
1.
Tozi us
30.12.2023 22:45:47
9
29
Сега разбра че ще яде дървото
.мизерници но
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори