×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Руската противовъздушна отбрана е свалила 32 украински дрона тази нощ


30 Декември 2023, Събота, 16:00 ч.

Дроновете са били унищожени над Московска, Брянска, Орелска и Курска области

Русия съобщи, че противовъздушната ѝ отбрана е свалила 32 украински дрона, включително близо до Москва, в една от най-големите атаки срещу централна Русия през последните месеци, предава Bloomberg.

Среднощната атака с дронове беше предприета ден след най-тежкия според Украйна руски ракетен обстрел в продължаващата вече 22 месеца война, при който загинаха най-малко 30 души, а 160 бяха ранени в градове в Украйна. Размяната на враждебни действия наруши относителното спокойствие във въздуха през последните седмици, пише Investor.bg.

Руското министерство на отбраната съобщи, че дроновете са били унищожени над Московска, Брянска, Орелска и Курска области.

Освен това 13 ракети са били свалени над Белгородска област, която граничи с Украйна. Един човек е загинал, а четирима са били ранени, включително едно дете, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Водоснабдителната мрежа на Белгород също е понесла щети.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са работели през нощта в град Брянск, като два безпилотни летателни апарата са били унищожени. Той допълни, че няма пострадали.

В едно от редките си признания за действията си в Украйна руското министерство на отбраната съобщи за 50 групови удара и „един масивен удар“ от 23 до 29 декември срещу редица украински военни обекти.

Според украинската армия Русия е изстреляла 122 ракети и 36 дрона в четвъртък вечерта срещу петък сутринта, като десетки са поразили целите си в градове от Харков на североизток до Одеса на черноморското крайбрежие и Лвов в далечния запад близо до Полша.

Някои от руските бомбардировки са поразили критична инфраструктура, но много от тях са били насочени срещу цивилни мишени, включително училища, къщи, жилищни сгради и детска болница.

Руското нападение, което включваше хиперзвукови, балистични и крилати ракети, беше широко осъдено.

Великобритания веднага обяви планове да достави около 200 ракети за противовъздушна отбрана, за да подкрепи усилията за отбрана на Украайна. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров говори с американския си колега Лойд Остин след нападенията в петък, съобщи американското министерство на отбраната.

Генералният щаб на украинската армия съобщи за нови десет руски дрона "Шахед", изстреляни тази нощ, като пет от тях са били свалени.

Полша повика руския шарже д’афер и поиска обяснение за нарушаването на въздушното пространство на страната от ракета и настоя за незабавно спиране на подобни действия, съобщи полското външно министерство в комюнике в петък вечер, цитирано от Ройтерс.

Според Генералния щаб на полските въоръжени сили руската ракета е навлязла във въздушното пространство на страната членка на НАТО в петък сутринта.

„В петък, в 7,12 ч. местно време, от посоката на границата с Украйна имаше нарушаване на полското въздушно пространство от обект, който напусна територията на Полша след по-малко от три минути“, съобщи Генералният щаб на полската армия в социалната мрежа Х.

„Установихме, че това е руска управляема ракета. През цялото време траекторията на ракетата беше следена от радарни системи както на Полша, така и съюзнически. Противовъздушните системи бяха в готовност“, се казва още в съобщението.

Руската агенция „РИА Новости“ цитира руския шарже д’афер във Варшава Андрей Ордаш да казва, че Полша не е предоставила доказателство за нарушаване на границата.

„Беше ми връчена нота, която съдържаше непотвърдено твърдение, че сутринта на 29 декември въздушен обект е нарушил въздушното пространство на Полша, за който полски специалисти установили, че е руска управляема ракета“, отбеляза още той.

„Не беше представено доказателство. Моето искане за документално доказателство за написаното в нотата беше отхвърлено“, допълни Ордаш.

Полша ще реагира бързо, ако подобен инцидент се повтори, заяви полският заместник-външен министър Владислав Теофил Бартошевски, цитиран от осведомителната агенция ПАП.

„Заявих ясно на шарже д’афера, че повторението на подобни опити ще бъде посрещнато с по-категорична реакция от Република Полша, тъй като те подлагат на изпитание нашата ефективност и подхода ни към отбраната“, допълни Бартошевски.

„Ако ракета беше навлязла по-дълбоко на полска територия, тя щеше да бъде свалена“, каза още той.

Оперативният командир на полските въоръжени сили генерал Мачей Клиш заяви, че ракетата е летяла 40 км на територията на Полша и че не са предприети действия срещу нея.

Полският премиер Доналд Туск се срещна с ръководители на армията и на службите за сигурност около обяд местно време, за да обсъди инцидента.

Русия беше остро критикувана на заседание на Съвета за сигурност на ООН заради масивните атаки с ракети и дронове срещу Украйна, след като Киев и поддръжниците му свикаха извънредна среща на 15-членния съвет във връзка с ударите, предава Ройтерс.

„За съжаление 2023 г. започна така, както започна, с опустошително насилие срещу народа на Украйна“, заяви помощник-генералният секретар Халед Хиари, след като уведоми съвета за нападенията.

„Още веднъж украинци са принудени да прекарат празниците в търсене на подслон, разчистване на отломки и погребване на мъртви при смразяващи температури“, допълни той.

Повечето страни членки на съвета, включително САЩ, Франция и Великобритания, осъдиха нападенията срещу Украйна.

„Вместо с мир (руският президент Владимир) Путин избра да отбележи този празничен сезон и да влезе в новата година с безпрецедентен брой удари с дронове и ракети срещу друга страна членка на ООН“, заяви американският представител Джон Кели.

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Гън Шуан не осъди нападенията и призова за „политическо решение“ на войната в Украйна.

Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви в пространен отговор, че Русия е извършила нападения само срещу военна инфраструктура в Украйна и че системите за противовъздушна отбрана на Украйна са отговорни за цивилните жертви.

Британският постоянен представител в ООН Барбара Уудуърд отговори, че действията на Русия са единствената причина за трагедията в Украйна.„Останалото са порой от лъжи и дезинформация“, каза Уудуърд в коментар след думите на Небензя.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападенията на Русия срещу Украйна, съобщи говорителят Стефан Дюжарик в комюнике.

„Атаки срещу цивилни и цивилна инфраструктура нарушават международните хуманитарни закони, недопустими са и трябва да бъдат незабавно прекратени“, допълни той.

 


В категории: Войната в Украйна


7
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
7
Коментара по темата
7.
свакови
30.12.2023 19:26:07
0
4
Според мен белгАродската ПВО малко се изложи баш тая вечер , ма тва е щот войната е на приключване ( до две - три седмици според експерт Чуков ) и накрая са се отпуснали .
6.
fdfsdfds
30.12.2023 17:59:35
3
2
Тез поляци пък кво дигат гири, стой си на гъза, кво подскачаш!? После ще циврят и искат помощ..Големи европейци станаха и те..Утре ще кажат , че не са славяни, ми не знам кви..Арийци..
5.
Мухахаха
30.12.2023 17:37:07
6
2
Каква руска ракета, нали било НЛО :)))) Хахаха. Нато са толкова насрани, че в доклада са писали че е НЛО :))))
4.
Пехливанова
30.12.2023 16:28:10
2
8
Крайно съм разочарована от цървената мухосранска армия. От големите градове избягаха и се бият по 2 години за едно село.
https://youtu.be/wY3fRcMS7WQ?si=WnpxG7TKgl8wi2t0
Остана им само да се предават в плен за да живеят. Иначе или труп, или инвалид или мъжко обладаване от кадировец. Каква робска съдба.
Роzzийский солдат, сдавайся и будеш жить!
3.
Глиган Митрофан
30.12.2023 16:12:59
2
6
Вервайте ни наши верни падлоги свалихме 1437600000000000 дрона . Избихме всички украинци и превзехме Лондон и Лисабон за 3 часа.
Рубли жъ има
2.
Витанов
30.12.2023 16:08:00
2
6
Има обаче важна подробност
В Белгород е ударен военен завод и видеата с удара по завода са в руските телеграм. Ударени са и сгради в центъра на града-администрацията и полицията, така че Рашка пак е свалила всички дронове, но явно извънземните са на страната на Украйна и дроновете на извънзеюните са достигнали целите си.
1.
Опачки
30.12.2023 16:07:02
1
4
В Белогород май не :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори