×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След Нова година пред камера и микрофон изпитват директори на училища, избират 600 нови


28 Декември 2023, Четвъртък, 13:11 ч.
Автор: Флагман.бг

Процесът се отпушва от Нова година, след като жалба на кандидатка срещу старата наредба по провеждането на конкурсите го блокира от юли 2022

Повече практически задачи и конкретни казуси при управлението на училището ще трябва да решават кандидатите за нови директори. А за изпита им министерството на образованието ще генерира казусите в самия ден - така, както се теглят темите за матурите на учениците. Също, за да се избегне субективизъм, препитването на кандидат-директорите ще бъде заснемано, ще се прави и аудиозапис, съобщава вестник 24 часа.

Това са новите правила, по които ще бъдат избрани над 600 директори. Процесът се отпушва от Нова година, след като жалба на кандидатка срещу старата наредба по провеждането на конкурсите го блокира от юли 2022 г. ВАС в крайна сметка не уважи мотивите ѝ, но и много директори протестираха срещу част от критериите и правилата бяха променени. Те излязоха в “Държавен вестник” преди две седмици и от януари поетапно трябва да се обявят конкурсите за смяна на директорите в 25% от училищата у нас (общо са около 2400). А просветният министър Галин Цоков събра преди дни началниците на регионалните управления на образованието по организацията им.

Първа и втора английска гимназия в София, немската и 18-о са сред над 30-те елитни училища в столицата, които също ще имат нови ръководители, каза шефката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

“Вероятно веднага след първия срок ще бъдат проведени първите конкурси по новата наредба. Това, което говорихме с министър Цоков, е да се направи за момента пилотно, да не е в целия мащаб, защото това е огромно усилие. Затова ще бъдат проведени в по-малък мащаб за 60-100 директори да се види как работи и след това вероятно ще използваме лятната ваканция, за да продължим с по-мащабните конкурси”, уточни и премиерът Николай Денков.

Всъщност масово директорите трябва да се назначат, когато акад. Денков поеме МОН след ротацията с Мария Габриел на министърпредседателския пост.

В новата наредба министерството се съобрази с единственото, което ВАС отмени от старата - да има свой представител в комисиите, които ще избират новите школски шефове. Така в тях ще се включат по 3-ма представители на Регионалните управления на образованието, остават и по един на общината и на обществения съвет на училището.

Както и досега, изпитът ще е в два етапа - писмен и устен, като до събеседване стигат кандидатите, взели поне 30 точки на теста. Именно при събеседването е основната промяна - повече практически задачи и конкретни казуси, за да покажат професионална компетентност.

Досега решаването на казуси бе част от писмения тест. Сега отива в устния изпит, за да се види как разсъждава кандидатът, обясняват от МОН. Той трябва и да развие концепция и да отговаря на допълнителни въпроси от членовете на комисията. Но те могат да ги разпитват само по конкретния разиграван казус, който пък ще бъде съобразен със спецификата на училището.

Темата за мандатността на директорите, която събуди голямо напрежение сред тях, този път не се повдига. От 2347, които ръководят училища, почти 60% управляват поне от десетилетие, а някои и по 30 години Това показа справка от МОН, изготвена през март по искане на “24 часа”.

Прословутата Наредба №16 от 1 юли 2022 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните и общинските училища беше обжалвана от кандидатката за ОУ “Д-р Петър Берон” от Брацигово Костадинка Найденова. Тя поиска да се спре изпълнението на нормативния акт заради “настъпване на значителни и непоправими вреди при невъзможността да участва в обявените конкурси”. В жалбата ѝ се изтъкваше, че някои от критериите за заемане на поста са изключително субективни. Като такива са определени мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване на комуникационните умения.

Първоначално Върховният административен съд стопира действието на наредбата до приключване на съдебния спор. Така системата се оказа без нормативна база, по която да проведат конкурсите, и те бяха блокирани за повече от година. През това време се случи пенсиониране на директори - при невъзможност да се изберат нови, и напрежение около определянето на временно изпълняващите длъжността.

През юли тази година обаче ВАС отхвърли като неоснователна жалбата. През есента бе подготвена новата наредба и пусната за обществено обсъждане, а по-рано този месец - и окончателно приета.

Така процесът се отпуши и от януари трябва поетапно да започне обявяването на забавените конкурси, но масово изборът на новите директори се очаква да се случи през лятото, или близо 2 г. след фалстарта на първата наредба.

Според магистратите от ВАС жалбата на кандидатката от Брацигово е била неоснователна. Те приеха за незаконосъобразно единствено наличието на представител на МОН в комисията.

Към момента въпросната педагожка работи в Регионалното управление на образованието в Пазарджик и отказа коментар.

В Пазарджишко има и още един случай на жалба на учителка, която не е предпочетена за свободно преподавателско място. През 2016 г. в Комисията за защита от дискриминация е подадена жалба от Д. Я. от Пещера, която е кандидатствала по обява за учител по икономика в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии “Атанас Ченгелов” в родопското градче.

Жената се е оплакала, че се е почувствала дискриминирана, тъй като мястото било заето от по-млад и според нея неопитен кандидат. А мотивите на ръководството били “подмладяване на състава” и “целесъобразно изразходване на делегирания бюджет”. Д. Я. вече е пенсионер

 




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
6
Коментара по темата
6.
към 1
31.12.2023 12:08:39
0
2
Ако за вас, родителите е нетърпимо в Братята, за нас учители и ученици е трагично. Докато не бъдем заедно, няма да се справим с това зло. За година и половина разсипа училището. Имаше жалби до РУО, но тя има пълната подкрепа от кумата си. Ако успеете да влезете в 1 учебен час и едно междучасие, ще видите, че в училището е мъртвило.
5.
Комитова
28.12.2023 20:01:46
0
1
Кметът на Пловдив да обяви конкурси за директори на детски градини,защото голяма част от тях се ръководят от пенсионери,те да отиват в заслужена почивка и на тяхно място да дойдат младите с енергия и хъс за просперитета на детските градини,хайде господин Костадин Димитров Вие сте на ход
4.
Диян Георгиев
28.12.2023 19:05:12
0
3
Да се готвят ОУ ,, Елин Пелин'' СОУ ,, Петко Росен'' СОУ ,, Константин Петканов'' , ПГМЕЕ , ПГКПИ , ОУ ,, П.Р. Славейков'' и др. Също така ДГ ,, Чайка'' и др.
3.
Само празни приказки
28.12.2023 17:17:41
0
7
Каквото и да дърдорят е ясно, че ще изберат когото си искат. Обществените поръчки и изборите как ги нагласят?
2.
Джон
28.12.2023 16:43:41
0
7
Трябва от няколко кандидата да се отсее най добрия пред комисия и нужната техника.Не изберат някой
и той после си назначава всички познати свои хора за учители и други длъжности.
1.
Родител
28.12.2023 15:31:42
0
12
Измислете вариант за ОУ "Братя Миладинови" в Бургас. Положението е нетърпимо!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори