×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Покупката на "Булсатком" предизвика трус в тв средите, всички скочиха срещу сделката


Покупката на "Булсатком" предизвика трус в тв средите, всички скочиха срещу сделката
бТВ и Йетел като пряко заинтересовани обжалват процедурата, смятат, че ще изкриви пазара
27 Декември 2023, Сряда, 08:00 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Пазарът на доставка на телевизионни канали има опасност да бъде концентрират в един голям играч, който да диктува правилата на играта, смятат конкурентите 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери под лупа сделката за “Булсатком”. С решение от 21 декември КЗК започва задълбочено проучване относно намерението на “Юнайтед Груп България” да придобие пряк едноличен контрол върху “Вива Корпорейт България”, собственост на бизнесмена Спас Русев, а чрез това и непряк контрол върху “Булсатком” и неговите дъщерни дружества, съобщиха официално от комисията.

Въз основа на представената информация и доказателства комисията установи, че сделката води до хоризонтално припокриване на пазарите на дребно на разпространение на ТВ програми и на предоставяне на фиксиран достъп до интернет, гласи официалното съобщение. Придобиващата контрол група, чрез “Нова Броудкастинг Груп”, продава на едро права за разпространение на телевизионни програми, което оказва влияние и на пазар на разпространение на ТВ програми на дребно, пише вестник Труд.

КЗК счита за необходимо да бъде извършено задълбочено проучване, което ще є позволи да направи своите крайни заключения относно ефекта на сделката върху конкуренцията на засегнатите пазари.

Икономическата група, към която принадлежи “Юнайтед Груп България”, осъществява контрол върху редица фирми, сред които са: “Виваком България”, “Нет 1”, “Нова Броудкастинг Груп”, “Нет инфо”, “Радио Веселина”, “Радио Експрес”, “Витоша ФМ” и “Вестник Телеграф”. Придобиваното дружество “Вива Корпорейт България” пък е собственик на “Булсатком” и неговите дъщерни дружества.

Компаниите от групата на “Юнайтед Груп” и придобиваните дружества, свързани с “Булсатком”, създават аудио-визуално съдържание, което разпространяват до крайните клиенти.

Изразени опасения

Може да наложат непазарни цени

“Юнайтед Груп” и “Булсатком” създават аудио-визуално съдържание, което разпространяват до крайни клиенти

В становище до КЗК от “Йеттел България” изтъкват, че сделка ще окаже влияние на вертикално свързания пазар на тв разпространение на едро. “Виваком България” ще се възползва от предимството, че част от икономическата є група е “Нова Броудкастинг Груп”, която заема водещо място на пазара на тв разпространение на едро. Всички програми, продуцирани от “Нова Броудкастинг Груп”, представляват интерес за крайните потребители на тв услугите, съответно - включването им в пакетите от програми, предлагани като услуга на дребно, е задължително. “Виваком България” и “Булсатком” ще се възползват от конкурентното предимство да осигурят програмите на “Нова Броудкастинг” в пакетите без необходимост от преговори и при съществени отстъпки за разпространението, а двете предприятия ще осигурят на “Нова Броудкастинг Груп” достъп до 60% от пазара на дребно. Телевизионният оператор ще може да определя едностранно цените за разпространение на програмите, без ефективен натиск от конкуренти и клиенти, пише в становището.

От “БТВ Медиа Груп” ЕАД (бТВ) изразяват становище, че обединената група би могла да преустанови излъчването на всички или на някои от телевизионните програми на бТВ и/или да използва нарасналата си пазарна сила на купувач в отношенията си с бТВ, за да наложи неравнопоставени и неизгодни търговски условия, включително цени, в своя полза и в полза на свързаното си предприятие “Нова”.

Двата оператора държат около 60% от пазара

Монополизират пазара на ТВ доставка

Съдът спря предварителното изпълнение

Пазарът на доставка на телевизионни канали има опасност да бъде концентрират в един голям играч, който да диктува правилата на играта. Собственикът на “Виваком” United Group иска да стане собственик на “Булсатком”. Най-големият доставчик на телевизия иска да придобие компанията, която е номер две на пазара. Заедно двете компании държат около 60% от пазара на телевизия по абонати и 37% от пазара на фиксиран интернет.

United Group е и най-големият доставчик и създател на телевизионно съдържание чрез притежаваните от него телевизии от групата на “Нова телевизия”. Опасенията са, че когато една компания държи 60% от пазара на разпространение, може да налага некоректни условия - да натиска доставчиците на телевизии да намалят цената за разпространението им, и да вдигне цената за предлаганото от нея телевизионно съдържание, тъй като за 60% от абонатите това ще бъде прехвърляне на пари от единия джоб в другия.

Придобиването минава през няколко фази. През септември 2022 г. става ясно, че Спас Русев, който до преди месец е в Надзорния съвет на “Виваком”, е купил “Булсатком” за около 120-130 млн. евро. Два месеца по-късно става ясно, че United Group е финансирал Спас Русев със 127 млн. евро за придобиването на “Булсатком”.

“Йеттел” и А1 сезират КЗК за необявено намерение за цялостно придобиване на “Булсатком”. Подозренията са, че е използвано подставено лице, само за да не се иска становище на КЗК. Комисията образува проверка. През януари 2023 г., собственикът на “Виваком” уведомява КЗК, че иска да придобие само техническата инфраструктура на “Булсатком”, а не цялото предприятие с клиентите му. Но само няколко месеца по-късно друго дружество на “Юнайтед груп”, уведомява КЗК за намерението си да придобие цялото дружество “Булсатком”. Две седмици по-късно КЗК се произнася по първото уведомление и допуска придобиването на техническа инфраструктура на “Булсатком”. На 14 декември, след жалби на А1 и “Йеттел”, Административен съд София област спира предварителното изпълнение на решението на КЗК. От А1 заявиха, че ще обжалват решението на КЗК и по същество.


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
13
Коментара по темата
13.
Онуфри
28.12.2023 18:52:16
0
2
В чужбина всеки по голям град има по интересен локален канал от нашите национални.Нашите " Монополисти" не знаят как да си спечелят парите.
12.
Нито HD им е истинско, нито 4к
27.12.2023 17:23:19
0
2
Защо се занимавате с телевизия от родните оператори? Необходим ви е единствено качествен интернет, телевизии бол и то с много по-добро качество. Ще си купиш 65" UHD телевизор и ще гледаш стрийм с 500х300 пиксела? Гаврят се и да правят като вятъра
11.
Никола Иванов Видолов
27.12.2023 14:31:50
1
3
Моят приемник е от новите а работи ужасно ако продължавате с този надпис няма сигнал давам ви приемни ка и се приключва дано сега нещо да стане иначе се побърках
10.
Грант ми дай $$, нали така многониковия?
27.12.2023 13:18:21
2
2
Така, разбрахме че тролът е нпо мисир, пряко заинтересуван от монопола на "нова".
9.
бичме
27.12.2023 10:15:47
8
7
и така да е както го казвате, какъв е проблема, или другите не искат конкуренцията да печели а всички да печелят по равно, ебахти и комунистите, еми че нали това е капитализма, който има парите и възможностите увеличава портфейла си, гледай ги ти, веднага скочили че някоя фирма щяла да има права на нещо, еми нека търсят възможност да пускат спътници и да си предоставят телевизиите и да са конкурентни , ебахти и глупостите, монополисти с 60% участие, еми я вижте лаборатории Лина , че те са 90% от пазара и никой нищо не казва... пълни глупости, развоняха се защото няма да могат да се конкурират другите фирми
8.
88
27.12.2023 10:04:34
2
24
Спас Русев злият гений на телекомуникационния и ТВ бизнес в България. Време е да му се подрежат крилата.
7.
Истината
27.12.2023 09:32:09
6
25
Виваком най големите мошеници. Нито за Интернет стават нито за телевизия. А който е ходил да се разправя в техен офис ме разбира за какво говоря
6.
потребител
27.12.2023 09:25:07
2
28
Йеттел-сключваш договор за две години за една цена, но,през тези две години те имат право да ти вдигат цената, написано е в договора със ситни букви, преди да е изтекъл договора, започват да те притискат за подписване на нов на по висока цена, при същите условия. Нито онбудцман, ни КЗП можаха да се приборят с тези монополи.
5.
DJARO
27.12.2023 09:09:39
0
15
До.1-Не си РАЗБРАЛ.............стават монополисти.....ще извиват ръце...най-гледаните ТВ-те ще държат правата за разпространение.....а на останалите НЕ ИМ ИЗНАСЯ....защото ще ИМА ЯКО отлив на клиенти...като видиш кво ти предлагат....като ти свърши Договора....ще отидеш при тях...и като те закачат веднъж после ще ти вдигат Месечната такса
4.
до 2.
27.12.2023 09:09:03
3
13
Разбира се, че е по-евтино от времето, когато беше само един оператор, но ти явно си забравил!
3.
до 1.
27.12.2023 09:06:54
0
14
Явно е, че си абсолютно бичме, както е никчето ти!
Не си струва да се опитваш да разсъждаваш, само се хабиш!
2.
Бай Цоло
27.12.2023 09:01:57
2
23
До 1

Или по скоро ги е страх че ще им отрежат много от каналите над които имат права за разпространение фирмите на Спас Русев. А за цената не се притеснявай, същата или по висока ще е. Сега като имаш 3 мобилни оператори да не е по евтино откакто беше само 1 :))
1.
бичме
27.12.2023 08:39:23
20
15
ясно, целия им дерт е , че виваком може да понижат цените за телевизия а това при капитализма си е замахване по най ценното, печалбата, треперят за парите си
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори