×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украйна порази голям десантен кораб, Русия удари в Одеса и Херсон и превзе малък град


Украйна порази голям десантен кораб, Русия удари в Одеса и Херсон и превзе малък град
Украинците удариха десантния кораб "Новочеркаск", руснаците превзеха градчето Мариинка
Ключови думи: Одеса, Херсон, Мариинка
27 Декември 2023, Сряда, 09:01 ч.
Автор: Флагман

Плавателният съд превозвал ирански дронове

Сериозна динамика на руско-украинския фронт през последните два дни.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руски военен кораб, за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС, съобщиха украинските сили в Телеграм. "Казват, че той е превозвал "Шахеди" - ирански дронове камикадзе, използвани широко от Русия срещу Украйна, според същия източник.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база Феодосия, разположена на окупирания украински полуостров Крим, отбелязва АФП.

Освен това Олешчук изрази благодарности на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим, "преди да е станало късно", отбелязва ДПА.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че във Феодосия е имало нападение.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", съобщи той в Телеграм, като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Гледайте тук:

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомня АФП.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за щетите, нанесени на големия руски десантен кораб "Новочеркаск", предаде Ройтерс, като се позова на официално изявление от Кремъл.

"Министърът на отбраната Шойгу докладва на Владимир Путин за удара на въоръжените сили на Украйна по Феодосия и за щетите, нанесени на големия десантен кораб "Новочеркаск", заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Руското министерство на отбраната допълва, че в при отблъскването на атаката системите му ПВО са унищожили два бойни самолета "Су-24" на украинската тактическа авиация.

В същото време броят на пострадалите във Феодосия е нараснал до 4 души, съобщиха назначените от Русия власти в Крим. Един човек е загинал.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да удостовери данните чрез независим източник.

Междувременно Шойгу заяви, че руските сили завземат нови територии в Украйна, а контранастъплението на Киев е било успешно предотвратено.

"Върховният главнокомандващ оцени високо работата на ръководството и на личния състав на министерството на отбраната", каза още Шойгу, визирайки президента Путин. "Основните ни усилия през отиващата си година бяха съсредоточени в изпълнение на целите на специалната военна операция. Главната от тях бе да провалим гръмко обявеното от Украйна и натовските ѝ съюзници контранастъпление. Тази задача бе успешно изпълнена", допълни Шойгу, цитиран от Ройтерс.

***

Мощни експлозии отекнаха тази нощ в Одеса и продължиха около 15 минути, съобщи БТА. Сирените за въздушна тревога в украинския пристанищен град се задействаха в 23:45 и бе отправено предупреждение към хората да потърсят укритие.

В официалните канали на местните власти в "Телеграм" се съобщава за атака на дронове по море. Най-силни бяха експлозиите в централната част на града, където се намира пристанището.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

***

Само ден след като Русия обяви, че е поела контрола над Мариинка, малък град в Донецка област, началникът на генералния щаб на Украйна Валерий Залужни призна, че украинските войски до голяма степен са се изтеглили от града, предаде ДПА.

Залужни каза пред журналисти в Киев, че се подготвят нови отбранителни линии извън градчето, което е полуразрушено и изоставено от жителите си, но запазва стратегическото си значение.

Мариинка е разположена на около 30 км югозападно от Донецк - голям град, контролиран от Русия.

Залужни каза също, че руските сили могат да успеят да превземат Авдеевка, северно от Донецк, за "два до три месеца". Генералът добави, че отбраната на града ще продължи колкото е възможно по-дълго.

Украинската армия предприе контраофанзива по-рано тази година, но тя забуксува и сега най-ожесточените боеве се водят по фронтовете в Източна и Южна Украйна, посочва ДПА.

***

Най-малко един човек беше убит, а още четирима ранени днес в резултат на руски обстрел на железопътна гара в Херсон, Южна Украйна, където цивилни са се подготвяли да напуснат града, съобщи вчера украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко, цитиран от Франс прес.

"Херсон, тази вечер. Около 140 цивилни чакат на гарата да тръгне влакът за евакуация. В този момент врагът започва масиран обстрел на града", каза Клименко в "Телеграм".

Един полицай е убит, а двама цивилни и двама полицаи са ранени от шрапнели, допълни той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по време на удара "там е имало много цивилни". "Всички (аварийно-спасителни) служби вече са на място", добави той.

Украинската железопътна компания "Укрзализница" съобщи в "Телеграм", че гарата и влакът са понесли щети.

"Ситуацията е под контрол и гарата е готова да продължи да работи", увери компанията.

През 2022 г. град Херсон беше окупиран за няколко месеца от руската армия, преди тя да се изтегли на другия бряг на река Днепър, като в момента всяка от враждуващите страни контролира съответния бряг на реката. Оттогава градът редовно е обект на руски обстрел, посочва АФП.

 


В категории: Войната в Украйна


21
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
21
Коментара по темата
21.
Барон Мюнхаузен
28.12.2023 12:58:57
0
1
Всъщност Украйна не е върнала нито един значителен град или село от ноември 2022 г. и се провали в контранастъпление, насочено към превземането на Токмак, Мелитопол и Мариупол“, заключи журналистът. По-рано NYT заяви, че Украйна трябва да започне преговори с Русия след неуспехите на украинските въоръжени сили на фронт
Юлиян Рьорке- Германия
20.
Българин
27.12.2023 22:08:35
0
4
Русия ще отговори подобаващо и задоволително на Великобритания и сащ
19.
Христо Боба от Маринка
27.12.2023 12:48:26
0
3
Бе къде ги виждате тия руснаци аз никой не видях. Явно е хубав матрияла на флагман е топ халюцинират цели армии. Ще сменям дилъра
18.
До 16
27.12.2023 12:44:31
0
5
Същото което ще чине турската армия (примерно) ако ние започнем да избиваме турскоговорящото население в Кърджали!
Само,че Турция едва ли ще ни бави 8 години!
17.
До 14
27.12.2023 12:39:09
1
5
Интересно,ако руснаците не пазеха мирното население,какво щеше да е останало от Украйна ;)
16.
Въпрос към дебитната общност
27.12.2023 12:38:24
5
4
Другари,някой може ли интелигентно да ми обясни що чинат руZки военни мурZилки в независима Украйна?
15.
До 3
27.12.2023 12:35:15
0
2
Няма значение,село или град,има значение каква армия е разположена там!Може в град като Бургас да има армия от 100 души,а в село като Твърдица,10000 на такава!
14.
1
27.12.2023 12:19:52
6
6
ПУТЛЕРАСТИТЕ НАЛИ ЩЯХТЕ ДА ПРЕВЗЕМАТЕ КИЕВ ЗА 3ДНИ А БЕ СЕРЛЬО ЕДНО СЕЛО МАРИЙКА ПРЕВЗЕХТЕ НЕЩАСТНИЦИ НА5КМ ОТ ДОНЕЦК УКРАЙНА АКО ИСКАШЕ ДОСЕГА ДА Е СРИНАЛА ДОНЕЦК АРТИЛЕРИЯ Е НА 10КМ НО УКРАЙНА СА ХОРА ЧОВЕЦИ ЗА РАЗЛИКА ОРКИ ХЛЕБАРКИ СВОЛОЧИ УНТЕРМЕНШИ ЗЕКИ ЗАТВОРНИЦИ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ ДЕТО СРИНА ЛИСИЧАНСК АРТИЛЕРИЯ
13.
13
27.12.2023 12:13:22
1
2
10 чуков анализ хахаа дет миналата година заявяваше до 1СЕПТЕМВРИ 2022 Одеса превзета хахаа
12.
1
27.12.2023 12:06:48
5
4
хахаа село Марийка дори фалшивия "генерал" Шойгу дет не е ходил казарма каза на путлер на 5км от Донецк всъщност предградие
11.
Укри или US
27.12.2023 11:51:41
4
5
100% са били някои командировани US военни. Украинците самостоятелно надали биха могли да направят нещо
10.
Scrooge McDuck
27.12.2023 11:29:44
4
9
Къде са снимките от сателити на потъналия кораб или кадри от гарата, или жилищния район в Одеса. Няма, защото всичко е измислица на купените медии. Има две големи фирми в света, които имат пръст във всичко от фармацевтичната индустрия, медиите, земеделието(ГМО), банките и тн. Войната е бизнес. В ерата, в която може всеки да има достъп до сателитни снимки нещо много се върнахме назад да слушаме АП, Франспрес и печатни издания, а не примерно CNN, които в началото на 90те даваха всичко на живо. Много смърди. В голяма каша се забъркаха и сега се чудят как да се изнесат. Междувременно Англия си търси белята в Южна Америка, Близкия Изток е буре с барут и Италия, Испания плюс Франция отказаха да се забъркват в поредната авантюра. Най смешно е че така наречените Г8 не отговарят вече на името си, защото примерно Китай е номер 2, Индия 5, а Бразилия и Русия са странно близко до Австралия, Канада и Южна Корея, но все пак статистиката е на смешно наречената Световна Банка. Ама друго е да тролиш, а не да четеш.
9.
До 1 Гошко
27.12.2023 10:46:52
12
5
Карбовски от национална телевизия се озова в някакво мазе и работи за Мутрафанова. Знаеш ли защо?
8.
Гошко
27.12.2023 10:22:58
17
10
Пффффф две години атака на село предградие на Донецк което атакуват още от 2014г. За Бахмут Пригожин оризна 50 000 жертви и още поне по 2 ранени, като после за 1 месец укрите си върнаха бахмутските флангове Клещеевка и Андреевка. За Маринка е същото щом за 2 години след 24 февруари 22г.руската пехота 100 пъти влиза в Маринка вдига байряка на някоя къща и после укридроновете показваха стотици трупове и унищожена техника а руските военкори реваха до небето и критикуваха бездарните командури.
https://youtu.be/jOp3rKzIb50?si=pxzTaDPytnrbxcEN
Общо взето великата армия с тоалетните гърнета ще вземе Донбас към 2030 г ама и тогава ще е взела мура. Днепър на Херсон 1 300 метра водна преграда непреодолима за руската армия, а за злеоборудваната украинска, въобще, обаче с катери и малки бойни групи още преди 3 месеца украинците изградиха плацдарм на Кринке и великата расийска армия 3 месеца атакува плацдарма да изхвърли укрите в река Днепър, ииии познайте, пълно е с видеа качвани от руски войници където ревът че за два дни били 100 човека а пък останали 10.
Киев-Берлин-Ла Манша ииии потънаха в Донбас и Запорижие без да превземат ни едното ни другото.
Руцката империя и армия са анекдот без край.
7.
Флегми, ето го резултата
27.12.2023 10:15:37
7
14
33 моряци са обявени за изчезнали, 23-ма души са ранени, а един е загинал в резултат на атаката срещу кораба „Новочеркаск“ в пристанище Феодосия – източници на ASTRA
Намясто са открити отломки от ракети Storm Shadow.

Както съобщи по-рано ASTRA, по време на атаката през нощта на 26 декември на борда на големия десантен кораб „Новочеркаск“ е имало 77 моряци. По последни данни 33 от тях са изчезнали, а 19 са ранени. При атаката е загинала 64-годишната Надежда Толщина – служител на охраната на пристанището, а други 4 цивилни лица са ранени.

На мястото на атаката са открити части от корпуса и монтажния възел на ракетата Storm Shadow. Корабът е напълно изгорял и потънал.
Още един кораб е бил частично засегнат.

Източник: ASTRA
6.
3-ти
27.12.2023 09:48:30
5
9
Пфахахах "копиум" аве ей, задръстеняк. Ходи в Реддит и си трай, ща еба в естрогеновия паляк.
5.
Хохохохохохо
27.12.2023 09:32:57
10
20
Закъснявате с инфото. Бяха свалени още 2 самолета вчера на "непабедимая, легендарная, красная" пасмина в Украйна.
4.
mda....
27.12.2023 09:30:07
2
11
beshe mi mnogo priatno da cheta statia na Flagman za Muzikalnoto uchiliste kudeto vsicki komentari biaha iztriti....hahahaha tova pokazva svobodata na mnenie vuv Burgas, kudeto kolonialnata partia specheli vsickite glasove sus kradene i manipulacia.
3.
Малък град?
27.12.2023 09:30:00
22
15
Пхахахха. Превзели село с размерите на банево, което е напълно разрушено от 2014та наса.... Ватенките писали малко градче.
Copium...
2.
232
27.12.2023 09:27:50
8
6
PROPAGANDA.
DRONOVETE SE PRAVIAT NAI VEROYATNO VUV RUSIA ILI KITAI TEZI GLUPOSTI SE OPITVAT DA ZABURKAT IRAN SA NAI VEROYATNO IZRAELSKA PROPAGANDA ILI UK PROPAGANDA.
NAISTINA UDARIHA KORAB I SLED TOVA RUSIA IM VZRIVI EDNA CIALA TRAIN STATION SUS SUSTIA BROI JERTVI I VLAKOVE. POVECHE VLAKA NIAMA DA MOJE DA DOIDE TAM. RUSIA STE SI NAPRAVI NOVI KORABI. OPASNA E TAZI PROPAGANDA KOYATO VI OBLUCHVAT VUV BURGAS I BULGARIA. POSTOANNO STE KATO TUPA KOLONIA NA ZAPADA GRADA VI NIAMA NISTO NITO GLAVNA ULICA NISTO NIAMA DORI EDIN KORAB V PRISTANISTETO. PAK SI GLASUVAHTE ZA KMET EDNA KUKLA NA KONCI SUSTOTO I ZA PRAVITELSTVOTO.
1.
Гошко
27.12.2023 09:26:13
13
30
В интервюто на Карбовски с Арестович, който беше втория по степен в Украйна, се каза ясно кой, как и защо е виновен за този конфликт!
И беше ясно подчертано, че Зеленски е пътник и единствената вярна линия е добри отношения с Москва!
Човекът си го каза в прав текст, интелигентно и ясно, без излишния патос на украинската пропаганда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори