×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Бозов: Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се движи с нова скорост, броят на студентите ни расте


Проф. Бозов: Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се движи с нова скорост, броят на студентите ни расте
Амбициите ни са свързани с нов факултет, филиал и специалности на бъдещето, казва ректорът на държавното висше училище
21 Декември 2023, Четвъртък, 16:12 ч.
Автор: Флагман.Бг

Близо 700 професионални бакалаври, бакалаври и магистри получиха дипломите си през 2023 година

- Проф. Бозов, изпращате емблематична, юбилейна година за Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Динамиката около висшето училище е голяма дори и в края на декември. Какво да очакваме през новата година?

- Университетът се движи с нова по-висока скорост и това ще продължи и занапред. Ще стартираме процедура по акредитация на Факултет по фармация и първи филиал на университета извън област Бургас. През новата година ще имаме прием в хибридни специалности, свързани с професиите на бъдещето и директното приложение на изкуствения интелект в различни области на живота. Новите декани на факултети и директорите на колежи са амбицирани да повишават нивото на образование и да продължим с възходящата тенденция за прием на студенти. Предстои и мащабна реконструкция на сградния ни фонд.

- Кое беше най-важното нещо, което се случи за университета тази година?

- Най-важното за нас, преподавателите е, че през цялата година продължихме да даваме качествено и съвременно образование на нашите студенти. Имаме прекрасни студенти, които изискват и получават от нас най-доброто.

Последните месеци мога да ги обобщя с думите признание и израстване. Знаковото събитие по случай 60-годишния ни юбилей премина под патронажа на президента Румен Радев, който ни удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Негови са думите, че университетът е важно образователно средище с национално значение.

Използвам възможността да честитя на колегите ни още две награди, които дойдоха във висшето училище сега през декември. Получихме „ИКАР“ от Търговско индустриалната камара за утвърждаването на нашия Университет като академичен център на Бургаския регион. Лабораторията по математична химия към университета бе отличена със статуетката „Порив“ на Бургаската търговско-промишлена палата.

През октомври ни посети и експертна група от Националната агенция по оценяване и акредитация. Сигурен съм, че ще получим положителна оценка, благодарение на усилията на целия ни колектив.

- Видяхме и зрелищна абсолвентска церемония в края на ноември. Колко студенти получиха своите дипломи?

Около 700 професионални бакалаври, бакалаври и магистри. Част от тези млади хора показаха още в университета, че са бъдещи лидери в сферите, в които се развиват. Имахме отлични студенти дори в най-тежките специалности, като някои от тях могат да се изучават само при нас, особено в областта на химическите и инжeнерните науки.

Положихме историческо начало за обучение на чуждестранни студенти в специалност „Медицина“. Първите 51 бъдещи лекари от 15 държави започнаха успешно своето образование в Бургас.

Стартирахме и една кауза – „Университет с много музеи“ за да пазим и показваме нашата 60-годишна история като мост към бъдещето. Вече имаме музеи на химията и педагогиката, а предстои изграждане на музей на медицината. На финала сме и на създаването на Център за върхови постижения, в който високотехнологични научни постижения ще се свързват с практиката и бизнеса.

Първите 51 бъдещи лекари от 15 държави, които учат на английски език, започнаха своето образование в Бургас

- Как ще привличате студенти в изключително конкурентната среда от висши училища в България и Европа?

- Показахме, че знаем как. Тази есен имаме с 10% повече приети студенти, без дори да броим англоезиковото обучение. Младите хора и техните родители виждат, че в Бургаския държавен университет има живот, среда и възможности за реализация. Не спираме да работим в посока нови и моделиране на актуалните специалности според нуждите на бизнеса, здравеопазването, образованието.

Поддържаме близки отношения със средните училища в Югоизточен регион, ученици редовно ни посещават и стават част от живота на университета още преди да са навършили 18. Вече наши екипи бяха в няколко училища в Бургас и срещите ни с учениците от горните класове преминаха при голям интерес. Това ще е и тенденцията по която ще работим и занапред – да сближаваме средното и висшето образование и да помагаме на бъдещите студенти да се ориентират в ученическа възраст къде и как могат да продължат образованието си в Бургас по различни специалности от икономическите, техническите, природните, медицинските, педагогическите, филологическите науки и туризма.

Три от новите ни технически специалности са разработени на английски език, две са изцяло дигитализирани. Така ще се осъществява и дистанционно обучение. В девет специалности студентите традиционно не заплащат семестриални такси. Те се поемат изцяло от държавата, защото са посочени като защитени.

Близо 700 студенти получиха своите дипломи през ноември т.г.

- Разкажете малко повече за плановете ви за филиал на университета и Факултет по фармация.

- Острата нужда от медицински сестри ни отведе в Кърджали, където с местната власт обсъдихме възможността да разкрием филиал към Факултета по Обществено здраве и здравни грижи. Предстоят ни допълнителни разговори с новия кмет на общината.

С помощта на Община Бургас и народните представители от региона се задвижиха процедурите по проектиране и акредитация на Факултет по фармация. Радвам се, че стана ясно, че това е Бургаска кауза, която трябва да се отстоява на всички равнища.  Съществуването на такъв факултет не е свързан само с нови студенти. Това е шанс за реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени фармацевтични продукти. Предстои изготвяне на технически проект за нова сграда, в която освен бъдещия факултет по фармация, ще се позиционира и Университетска библиотека, която ще отговаря на всички критерии за модерна научна библиотека.

Към момента в Медицинския колеж към университета се обучават помощник-фармацевти. Въпреки че засега е платена форма на обучение интересът е много голям, а през следващата година силно се надяваме да има и държавна поръчка.. Статистиката показва, че при новозавършилите фармацевти и помощник-фармацевти има висока степен на реализация с под 1% безработица.

Сигурен съм, че след доброто начало с чуждестранните студенти по медицина догодина ще имаме повече млади хора от цял свят. Видяхте какво се случи при кандидатстването на настоящите първокурсници от България в специалност „Медицина“ – поставихме национален рекорд от 25 желаещи за едно място.

Заради бурното развитие на медицинските специалности при нас разширяваме партньорствата си с болниците в Бургас. Преди дни подписахме меморандум за сътрудничество с Университетската болница „Дева Мария“, която предостави на университета цял етаж за учебна дейност.

- А как мотивирате младите хора да останат и да правят научна кариера в университета?

- Благодарение на помощ от правителството и собствени приходи увеличихме възнагражденията на всички преподаватели с близо 20 %, но това не е  единствен мотив за привличане и задържане на способни кадри. В университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се правят научни открития и разработки от 60 години. Голяма част от лабораториите ни са модернизирани, оборудвани със съвременна апаратура, което разкрива допълнителни възможности за екипа. Даваме възможност за студентска и преподавателска мобилност по програма „Еразъм+“, т.е. обменяме студенти и преподаватели с чуждестранни университети за известен период от време.

Тази година университетът е един от най-големите работодатели в областта. При нас работят около 500 дущи. Колегите следят отворените възможности за финансиране за наука. Имаме отлични проекти, които в конкурентна среда осигуриха допълнително  средства за научна инфраструктура и възнаграждения. Преди няколко дни, съвместно с  Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, спечелихме проект в направление "Конкурси за финансиране на фундаментални научни изследвания".

Президентът Радев връчи награда на университета, която бе приета от ректора в препълнената зала на бургаската опера

Стимулираме и нашите студенти да работят в университета, а след завършване да кандидатстват за асистенти и докторанти и академично развитие. В началото на следващата година ще изградим Студентски инкубатор, в който студенти и преподаватели ще обсъждат и развиват своите идеи за развитие, ще имат свое място за различни учебни и художествено-творчески дейности. Вече изпълних и друго свое обещание – възстановихме столовото хранене за студенти и преподаватели в сградата на Факултета по обществени науки. Спечелихме и близо 1 млн. лева от МОН за капиталови разходи и с тях ще направим модернизация на  учебните зали и аудитории на Колежа по туризъм, с което ще сложим началото на обновяване на съществуващия сграден и учебен фонд на университета. Кандидатстваме и по проект на МОН за реконструкция на общежитията. Предстои да облагородим и парковата зона на университета с оформяне на различни части, в които ще се представят специфичните особености на Странджа, Тракия и Черноморската част на Бургаска област. Ще стартираме и програма за развитието на спорта и художествено-творческите дейности, които ще се реализират съвместно от студенти и преподаватели.

- Какво ще кажете на читателите ни за финал?

- В навечерието на най-светлите празници пожелавам здраве, щастие и уют във всеки дом. Нека 2024 година да е година на просперитет и благополучие!


В категории: Просвета , Бургас


България Всички новини
Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов Всичко се праща на Лена за одобрение, твърди лидерът на ГЕРБ Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори