×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Със 165 „за“ НС прие окончателно промените в Конституцията - Рашков не ги подкрепи


Със 165 „за“ НС прие окончателно промените в Конституцията - Рашков не ги подкрепи
71 бяха "против", а 1 "въздържал се" в лицето на Бойко Рашков от ПП-ДБ
20 Декември 2023, Сряда, 10:43 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Големият въпрос остава какви кадри ще бъдат лансирани в ръководните и контролните органи в съдебната система и прокуратурата, както и в регулаторите

Бойко Рашков от ПП-ДБ изпълни заканата си и не подкрепи промените в Конституцията. Измененията днес бяха одобрени окончателно от Народното събрание (НС) на трето гласуване със 165 „за“, 71 „против“ и 1 „въздържал се“, който бе г-н Рашков.

Друга драма в ПП-ДБ беше дали бургаският депутат от ПП-ДБ Константин Бачийски ще подкрепи поправките. Неофициално се коментира, че той е бил против народни представители и министри да може да стават и лица с друго гражданство. Бачийски обаче бе „за“ днес.

Дебат не бе предвиден. Гласуването беше със ставане на крака и изрично обявяване от депутатите. 

Последва изявление на представители на ПП-ДБ. Те признаха, че промените в Конституцията са само началото, а оттук нататък предстоят нови трудности, свързани с преконфигуриране на част от съдебната система и др. Основен проблем се очертава и какъв ще е кадровият избор на парламента, а и на останалите институции при попълване на ръководните и контролните органи в системата, а и в регулаторите. В това, изглежда, отново неизменно ще участват със сериозна тежест ГЕРБ и ДПС. Смята, че ръководни кръгове в двете партии представляват реалната задкулисна власт във Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС и прокуратурата през последните 10-15 години. 

След въпрос - с приемането на промените в Конституцията изчерпали ли са се възможностите за обвинения в модели, паралелна държава, за които са използвали имената на (лидера на ГЕРБ) Бойко Борисов и на (новия водач в ДПС) Делян Пеевски, Христо Иванов каза: "С приетите изменения в Конституцията става възможно да продължим институционалното разграждане на корупционния модел в България. Този корупционен модел в различни периоди е олицетворяван от различни образи, но неговото разграждане е въпрос на институционално действие. Именно важното на тези промени е, че ние съумяхме да изградим политически консенсус независимо от това как сме се обвинявали взаимно, защото обвинения е имало във всички посоки; да се фокусираме не върху взаимните политически обвинения, а върху това да можем да изградим институции, които могат да разрешат тези казуси. Това нещо няма да стане с публикуването на тези изменения в "Държавен вестник" и всички трябва да го разбираме. То ще бъде възможно едва когато завършим архитектурата, която току-що изброих. Ние ще трябва да променим устройствените закони, процесуалните закони, след което да бъдат взети трудни и важни кадрови решения, защото едва когато видим хората, които ще попълнят новосъздадените два съвета, инспектората... след това ще бъдат избран главен прокурор, предстои избор поради свършване на мандата на председателя на Върховния административен съд... едва тогава ние ще можем да смятаме, че сме създали предпоставките за разрешаване на тези въпроси. Важното е, че можахме да фокусираме политическия дебат и политическото действие върху институционалните решения, а не персоналните атаки."

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков обяви от своя страна: "Следващата стъпка е всъщност регулаторите, както и органите, които бяха приети сега да бъдат променени в Конституцията - трябва да се попълнят с качествени кадри, защото рамката е сложена по правилния начин. Сега ако има хора с голям професионализъм, които да заемат тези позиции, аз вярвам, че промяната ще е необратима."

На въпрос на "Флагман" - как ще стане това с ГЕРБ и ДПС, от ПП-ДБ не отговориха. 

След това брифинги имаха представители на ИТН и БСП. Те логично прогнозираха, че партиите на Борисов и Пеевски ще продължат да контролират съдебната система и прокуратурата и след промените в Конституцията. 

От опозиционните партии, включително "Възраждане", се заканиха, че ще сезират Конституционния съд с искане за отмяна на промените в основния закон. 

"Бъдещите служебни премиери по тези промени в Конституцията ще бъдат назначавани от такива като Бойко Борисов и Делян Пеевски. Бъдещият главен прокурор ще е по подобие на Делян Пеевски и Бойко Борисов, тъй като квотата в Прокурорския съвет ще бъде с мнозинство от страна на Народното събрание", изкоментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна: "Разпределиха си и порциите в съдебната система. "Демократична България" и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС - неговата отдавнашна мечта. ДПС получават една политически зависима прокуратура, където по-голяма част от квотата на прокурорите ще бъде политически избирана. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че те ще го пазят и ще го "препират" докрай. Това представлява съдебната реформа, която току-що приеха през Конституцията. Т.е. задкулисието и паралелната държава се окопаха още по-дълбоко - вече узаконено през Конституцията на Република България."

Изявлението на ПП-ДБ гледайте тук:

 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
12
Коментара по темата
12.
ТБС
20.12.2023 22:29:58
1
0
Тези шибаняци не разбрах, че не могат да променят Конституцията. Да им е ясно, че ще бъдат гилотинирани флегмани, като го триете ще изчезне ли? Или ще им спестете позорната смърт? Даже може им го предадете. Всеки от ПП да се търси охрана,, частна.
11.
До 8 и 9
20.12.2023 14:38:06
2
9
Уважаеми умно-красиви!
Става въпрос за промяната,хора с Двойно гражданство,да могат да стават депутати!
Без значение дали е Българо-руско,Българо-канадско,Българо-македонско,Българо-американско,Българо-украинско,Българо-израелско или др.
Вие две вери ли имате,две майки?!
10.
seahorse
20.12.2023 14:28:41
0
1
флагман.бг понеже Бачийски все вие в устата,така и не разбрахме от статията ви какви са резултатите от повторното преброяване на бюлетините,кои са изразили особено мнение и от коя партия са.Мълчанието ви потези въпроси ми навяват съмнения ,че нещо не е на ред!
9.
До 1
20.12.2023 12:48:32
11
6
Едва ли капитан Петко войвода също е искал един президент, който прави всичко възможно да отдалечи държавата от цивилизацията! И едва ли е предполагал, че един ден "братушките" ще ни заплашват с ракети и ще ни обявят за НЕПРИЯТЕЛСКА държава, защото не подкрепяме война срещу независима европейска държава! ОСТАВИ ГЕРОИТЕ ДА СПЯТ СПОКОЙНО! ЗАЩОТО АКО СЕГА НИ НАПАДНЕ "БРАТСКА" РУСИЯ, "ГЕРОИТЕ" ОТ ВИДЕОИГРИТЕ, КОИТО НЕ СА ХВАЩАЛИ АВТОМАТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ СА ПЪРВИ КОИТО ЩЕ СИ КУПЯТ БИЛЕТИ ЗА САМОЛЕТА!!!!
8.
До 1
20.12.2023 12:41:46
8
6
Другарю Дебил,да разбираме,че няма нужда от реформи,няма корупция в България и ти си много доволен от статуквото?
7.
Още един хубав ден
20.12.2023 12:31:28
11
6
За българската демокрация.
6.
Някой
20.12.2023 12:02:49
16
10
Браво! РадеФ сигурно сън няма да го хване. Копейката довечера ще фъфли в новините! Супееер
5.
6matarok
20.12.2023 11:26:22
9
3
balgaroubiici, ba6ibozuk, sunet4ii ,kolaboracionisti , 6pioni, slavqnofobi , uni6tojiteli na naroda , dano na6ite bratq rusnacite vi izlovqt po celiq svqt i vi izbiqt kato va6ki
4.
До 3
20.12.2023 11:12:38
11
15
Олигофрена няма как да знае, че е олигофрен!! Както мъртвия, не знае че е мъртъв. Страдат тези около него!
3.
Да 2
20.12.2023 11:08:40
11
24
Абсолютен малоумник си,предполагам го знаеш!
2.
бургазлия
20.12.2023 11:02:58
30
11
На койеките в гъза. Да си знаете че сте безпомощни :)
1.
Те поробиха България!
20.12.2023 10:57:48
10
34
Национални предатели!Ето така става ,когато хора с двойно до скоро гражданство,вземат решенията!Председател на Народното Събрание-потомък на Капитан Петко Войвода!Срам за историята ни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори