×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромна крачка напред за бургаското образование! Компютърната гимназия стана лицей на Алма Матер


Огромна крачка напред за бургаското образование! Компютърната гимназия стана лицей на Алма Матер
Лично новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха новината
19 Декември 2023, Вторник, 12:45 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Авторът

Партньорството ни с Гимназията по компютърно програмиране и иновации и изкуствен интелект за нас е един добър пример, който искаме в годините да превърнем в стандарт за страната, обяви ректорът проф. Георги Вълчев

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С подписаното днес споразумение бързоразвиващата се бургаска гимназия стана третия лицей на Алма Матер след Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ и Националната гимназия за древни езици и култури – София, а това е огромно признание и крачка напред в развитието на образованието в града ни.

Лично новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха новината.

За Бургас честта е още по-голяма, тъй като днешната визита на ръководството на Софийския университет е може би първата публична изява на новия ректор на Алма Матер извън столицата. Проф. Георги Вълчев беше избран преди по-малко от месец и днес вече заяви своята подкрепа за Бургас и даде заявка за засилване на сътрудничеството между висшето и средното образование, което неизменно обаче включва и представителите на бизнеса.

„Компютърната гимназия в Бургас е първото училище извън столицата, което получи статут на лицей, а това изключителна възможност за нас, за училището, за преподавателите, за учениците“, каза кметът Димитър Николов на днешната пресконференция. Той отбеляза още, че днешното споразумение е изключително важно след първата стъпка – разкриването на филиал на Софийския университет на територията на община Бургас.

Кметът Димитър Николов благодари за оказаната чест и заяви готовността на Община Бургас да подкрепя с всички сили сътрудничеството между двете учебни заведения

„Така достигаме до всички факултети на СУ, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде първият домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, каза още по време на срещата кметът Димитър Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ като изследователско висше училище има право на 8 споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност. Като лицей към Софийския университет Гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в учебната си дейност от университета в изготвяне на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, осъществявано от съответните факултети на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Да имаме партньорски отношения в областта на образованието, е ключово, както за Софийския университет, така и за Община Бургас. Това е изключително важен момент, в следващите години трябва активно да се работи за подобряване на връзките между висшето и средното образование. Това са приоритети, ако искаме да даваме много по-рано възможност и шанс на младите хора да се ориентират, да вземат премислени решения, да търсят добра реализация и да свикват с идеята, че всичко това се постига с много труд. Ето защо партньорството, което подписахме заедно с Гимназията по компютърно програмиране и иновации и изкуствен интелект за нас е един добър пример, който искаме през следващите години да превърнем в стандарт за страната“, каза проф. д-р Георги Вълчев.

И допълни, че от разговорите, които е провел с кмета Димитър Николов, с екипа, това всъщност се е очертало като основен приоритет.  

Истинско удоволствие е, че Община Бургас в лицето на нейното ръководство действително показва как страната ни може да се оттласне и да получи по-добри перспективи, каза ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев

„Да задаваме добри примери, които постепенно да превръщаме в стандарт и да налагаме в национален мащаб, разбира се – търсейки всички останали институции – Министерството на образованието и науката, ресорните министерства, които отговарят за иновации и за икономика. Надявам се тази стъпка да доведе до видими резултати, разбрах, че тази година Бургас е домакин на националната олимпиада, на която ние ще бъдем съорганизатори. Надявам се това да доведе до няколко важни последици – да приучим младите хора, че в България те могат да получават изключително добро образование, не е нужно непрекъснато да се ходи в чужбина. Няма нищо лошо да се ходи в чужбина, но в България можеш да получиш не по-лошо образование.

На второ място – да задържаме младите хора в страната, в регионите, което е от изключителна важност за оцеляването на страната ни. Това е свързано с демографските проблеми, които имаме. Нашите амбиции тръгват от конкретни споразумения, конкретни стъпки, но всъщност целят национални политики, които се надяваме да се превърнат в стандарт. Изключително благодарен съм за партньорството на гимназията, че с тези стъпки ще можем да убедим и да вдъхнем кураж на много колеги в страната, които са се уморили, а някои от тях са обезверени. Напротив. Нещата могат да се случват с последователност, добро партньорство, колективни усилия. За нас е истинска радост да сключим такова споразумение с първа гимназия извън столицата, защото Община Бургас действително може да задава примери и заедно с нея да ги превръщаме в стандарт. Истинско удоволствие е, че Община Бургас в лицето на нейното ръководство действително показва как страната ни може да се оттласне и да получи по-добри перспективи“, каза още ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

„Когато говорим за технологични решения и иновации, ние се надпреварваме с времето, за да се изчака да се изучи поредният випуск от преподаватели по математика и информатика. Затова по този начин нашите възпитаници ще получават директен достъп до хората, които създават тези иновации, а университета ще получи възможност да идентифицира младите таланти и да им помогне в кариерното развитие“, сподели още зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил Ненов.

Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това са кариерни пътеки, които ще направят учениците ни успешни хора и ще им помогнат да изберат професия, свързана с технологии. Нашата гимназия преди две години откри две нови специалности за страната – програмиране на роботи и на изкуствен интелект. За това ни е необходима подкрепа от академичната общност. Градът ни вече има филиал на Софийския университет и сега надграждаме това ниво, като ще си сътрудничим с всички негови факултети за развитието на децата“, допълни директорът на Професионалната гимназия по програмиране Димитрина Тодорова.

Според споразумението университетски преподаватели ще посещават учебните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, завършили бургаската гимназия, ще могат да се ползват като балообразуващи за прием в бакалавърски специалности на Стопанския факултет, след одобрение от Академичния съвет на СУ. След такова одобрение и оценката от защитата на дипломната работа пред комисия от Университета на кандидат-студентите, завършили ПГПКИ с успех от дипломата за средно образование не по-малко от много добър 5.00, може да се приеме за балообразуваща оценка за прием в бакалавърските специалности на Стопанския факултет.

„Като ръководител на магистърска програма в областта на изкуствения интелект и на кариерния център в СУ мога да кажа, че това са предизвикателни науки, изискващи висока експертиза от страна на бизнеса и на академичния свят. Създаваме поредица от иновативни продукти, стъпвайки върху този опит. Сега предприехме това начинание, за да работим заедно и да създаваме синергия училище-университет-бизнес“, сподели доц. Боряна Богданова зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ.


В категории: Просвета , Бургас


Край на "Ергенът"
Край на "Ергенът" 16/06/2024, Неделя 18:00 1
България Всички новини
Над 5 хил. непалци вече работят в България Над 5 хил. непалци вече работят в България Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България, но пътят дотук не е лесен Край на "Ергенът" Край на "Ергенът" Въпреки че риалитито като цяло се радва на добър рейтинг, за подготовката му отиват няколко милиона, които трябва да се избият с реклами Мария ще съди до дупка, чака извинение Мария ще съди до дупка, чака извинение Спорът между двете изпълнителки е за авторските права на песента, която преди 13 г. излезе в изпълнение на колежката й под името „Моят номер“ Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Борисов се опитва да прави хибрид от двете неща - експертен кабинет с ясна доминация на ГЕРБ Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Певицата на народа е била фаворит за ментор в предстоящия сезон, но е отпаднала заради поп звездата Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента "Избирателите внимателно трябва да си направят анализ и да си дадат сметка какви хора искат да ги представляват в парламента, отбеляза той Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Смята се, че мъжът се връщал от разходката си по велоалея, където решил да се скрие от бурята Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп И макар според запознати Камелия наистина да е смъкнала някое и друго килце, самочувствието ѝ започна да тича в неочаквана посока Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Няма информация за пострадали 
Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори