×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромна крачка напред за бургаското образование! Компютърната гимназия стана лицей на Алма Матер


Огромна крачка напред за бургаското образование! Компютърната гимназия стана лицей на Алма Матер
Лично новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха новината
19 Декември 2023, Вторник, 12:45 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Авторът

Партньорството ни с Гимназията по компютърно програмиране и иновации и изкуствен интелект за нас е един добър пример, който искаме в годините да превърнем в стандарт за страната, обяви ректорът проф. Георги Вълчев

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С подписаното днес споразумение бързоразвиващата се бургаска гимназия стана третия лицей на Алма Матер след Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ и Националната гимназия за древни езици и култури – София, а това е огромно признание и крачка напред в развитието на образованието в града ни.

Лично новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха новината.

За Бургас честта е още по-голяма, тъй като днешната визита на ръководството на Софийския университет е може би първата публична изява на новия ректор на Алма Матер извън столицата. Проф. Георги Вълчев беше избран преди по-малко от месец и днес вече заяви своята подкрепа за Бургас и даде заявка за засилване на сътрудничеството между висшето и средното образование, което неизменно обаче включва и представителите на бизнеса.

„Компютърната гимназия в Бургас е първото училище извън столицата, което получи статут на лицей, а това изключителна възможност за нас, за училището, за преподавателите, за учениците“, каза кметът Димитър Николов на днешната пресконференция. Той отбеляза още, че днешното споразумение е изключително важно след първата стъпка – разкриването на филиал на Софийския университет на територията на община Бургас.

Кметът Димитър Николов благодари за оказаната чест и заяви готовността на Община Бургас да подкрепя с всички сили сътрудничеството между двете учебни заведения

„Така достигаме до всички факултети на СУ, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде първият домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, каза още по време на срещата кметът Димитър Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ като изследователско висше училище има право на 8 споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност. Като лицей към Софийския университет Гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в учебната си дейност от университета в изготвяне на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, осъществявано от съответните факултети на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Да имаме партньорски отношения в областта на образованието, е ключово, както за Софийския университет, така и за Община Бургас. Това е изключително важен момент, в следващите години трябва активно да се работи за подобряване на връзките между висшето и средното образование. Това са приоритети, ако искаме да даваме много по-рано възможност и шанс на младите хора да се ориентират, да вземат премислени решения, да търсят добра реализация и да свикват с идеята, че всичко това се постига с много труд. Ето защо партньорството, което подписахме заедно с Гимназията по компютърно програмиране и иновации и изкуствен интелект за нас е един добър пример, който искаме през следващите години да превърнем в стандарт за страната“, каза проф. д-р Георги Вълчев.

И допълни, че от разговорите, които е провел с кмета Димитър Николов, с екипа, това всъщност се е очертало като основен приоритет.  

Истинско удоволствие е, че Община Бургас в лицето на нейното ръководство действително показва как страната ни може да се оттласне и да получи по-добри перспективи, каза ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев

„Да задаваме добри примери, които постепенно да превръщаме в стандарт и да налагаме в национален мащаб, разбира се – търсейки всички останали институции – Министерството на образованието и науката, ресорните министерства, които отговарят за иновации и за икономика. Надявам се тази стъпка да доведе до видими резултати, разбрах, че тази година Бургас е домакин на националната олимпиада, на която ние ще бъдем съорганизатори. Надявам се това да доведе до няколко важни последици – да приучим младите хора, че в България те могат да получават изключително добро образование, не е нужно непрекъснато да се ходи в чужбина. Няма нищо лошо да се ходи в чужбина, но в България можеш да получиш не по-лошо образование.

На второ място – да задържаме младите хора в страната, в регионите, което е от изключителна важност за оцеляването на страната ни. Това е свързано с демографските проблеми, които имаме. Нашите амбиции тръгват от конкретни споразумения, конкретни стъпки, но всъщност целят национални политики, които се надяваме да се превърнат в стандарт. Изключително благодарен съм за партньорството на гимназията, че с тези стъпки ще можем да убедим и да вдъхнем кураж на много колеги в страната, които са се уморили, а някои от тях са обезверени. Напротив. Нещата могат да се случват с последователност, добро партньорство, колективни усилия. За нас е истинска радост да сключим такова споразумение с първа гимназия извън столицата, защото Община Бургас действително може да задава примери и заедно с нея да ги превръщаме в стандарт. Истинско удоволствие е, че Община Бургас в лицето на нейното ръководство действително показва как страната ни може да се оттласне и да получи по-добри перспективи“, каза още ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

„Когато говорим за технологични решения и иновации, ние се надпреварваме с времето, за да се изчака да се изучи поредният випуск от преподаватели по математика и информатика. Затова по този начин нашите възпитаници ще получават директен достъп до хората, които създават тези иновации, а университета ще получи възможност да идентифицира младите таланти и да им помогне в кариерното развитие“, сподели още зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил Ненов.

Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това са кариерни пътеки, които ще направят учениците ни успешни хора и ще им помогнат да изберат професия, свързана с технологии. Нашата гимназия преди две години откри две нови специалности за страната – програмиране на роботи и на изкуствен интелект. За това ни е необходима подкрепа от академичната общност. Градът ни вече има филиал на Софийския университет и сега надграждаме това ниво, като ще си сътрудничим с всички негови факултети за развитието на децата“, допълни директорът на Професионалната гимназия по програмиране Димитрина Тодорова.

Според споразумението университетски преподаватели ще посещават учебните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, завършили бургаската гимназия, ще могат да се ползват като балообразуващи за прием в бакалавърски специалности на Стопанския факултет, след одобрение от Академичния съвет на СУ. След такова одобрение и оценката от защитата на дипломната работа пред комисия от Университета на кандидат-студентите, завършили ПГПКИ с успех от дипломата за средно образование не по-малко от много добър 5.00, може да се приеме за балообразуваща оценка за прием в бакалавърските специалности на Стопанския факултет.

„Като ръководител на магистърска програма в областта на изкуствения интелект и на кариерния център в СУ мога да кажа, че това са предизвикателни науки, изискващи висока експертиза от страна на бизнеса и на академичния свят. Създаваме поредица от иновативни продукти, стъпвайки върху този опит. Сега предприехме това начинание, за да работим заедно и да създаваме синергия училище-университет-бизнес“, сподели доц. Боряна Богданова зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ.


В категории: Просвета , Бургас


Флагман.БГ Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие 15/04/2024, Понеделник 08:13 2
България Всички новини
Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Милен Димовски преговаря с уж собственика, за да я купи отново, но властите в Бремен обясняват, че за да му дадат документи, трябва да дойде притежателя й от България 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство  Кирил Петков проговори за пачките и пуделите Кирил Петков проговори за пачките и пуделите По-сериозният проблем, според него, обаче бил разговорът на главния прокурор с главния секретар
Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Силовите актове на отмъщение са забранени от международното право, добави той US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представителят на САЩ Робърт Ууд Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Действаме по спешност, за да не ескалира напрежението, обяви постоянната представителка на кралството Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Представителят на Иран в ООН обяви, че ще "отговори пропорциално" на американски военни операции Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори