×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радост в Украйна заради преговорите за ЕС, но Унгария спря парите за Киев


Радост в Украйна заради преговорите за ЕС, но Унгария спря парите за Киев
„Билд“ с лоша прогноза за бъдещето на Украйна. Може да влезе в ЕС, но без голяма част от територията си
15 Декември 2023, Петък, 07:04 ч.
Автор: Флагман.Бг

САЩ приветстват решението на Брюксел, но „Билд“ тръби, че бившата съветска република ще загуби още две области

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с инвазията на Русия, но не можаха да постигнат съгласие за пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев поради съпротивата на Унгария, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

На срещата на върха в Брюксел лидери от общността се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война.

След това обаче, 26-те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, за преработване на бюджета блока, за да насочат жизненоважна финансова подкрепа за Украйна и да предоставят повече пари за други приоритети на ЕС, като управлението на миграцията.

Днес лидерите от ЕС приключиха разговорите по финансовия пакет, който изисква единодушие на ръководителите на 27-те държави от ЕС, в ранните сутрешни часове и казаха, че ще разговорят отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че в началото на идната година може да бъде постигнато единодушие.

Официални лица казаха, че лидерите на 26 от 27-те страни членки на ЕС са доволни от предложеното компромисно бюджетно предложение, представено от председателя на срещата на върха Шарл Мишел.

„Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици“, каза нидерландският премиер Марк Рюте пред журналисти при напускане на преговорите. „Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари“, каза Рюте.

Орбан настоява, че Украйна не трябва да получава толкова голяма сума от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока.

Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към Украйна по канали извън бюджета на ЕС, ако Будапеща не свали блокадата.

Въпреки че членството вероятно ще стане факт след много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна една крачка по-близо до нейната дългосрочна стратегическа цел да се установи на Запад и да се освободи  от орбитата на Москва.

Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля за това да накара Орбан да напусне залата, за да освободи пътя за решение, разказаха дипломати и официални лица.

Шолц заяви, че решението е „силен знак за подкрепа" за Украйна.

Орбан говори за корупцията и други проблеми, обосновавайки защо Украйна не е готова за преговори с ЕС, но дипломати от ЕС подозират, че той използва въпроса като разменна монета, за да се опита да деблокира средства от ЕС за Будапеща, замразени поради опасения за състоянието на върховенството на закона в Унгария.

В сряда Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС, възстанови достъпа на Унгария до 10,2 милиарда евро за икономически проекти, след като се установи, че Будапеща е изпълнила условия за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

Орбан обаче запази възраженията си срещу преговорите за членство с Украйна дори след вземането на това решение.

„Позицията на Унгария е ясна, за нас Украйна не е подготвена за започване на преговори за членство в ЕС“, каза той, наричайки решението за започване на разговори "нерационално" и "неуместно".

Белгийският министър-председател Александър Де Кро, изразявайки разочарование от Орбан, каза, че е време унгарецът да смекчи тона.

„Ако сте част от решението, сте съгласни с решението или след това просто трябва да си държите устата затворена," каза Де Кро.

Географски по-голяма от всяка държава в ЕС и с население от 44 милиона, в разгара на война, Украйна създава някои уникални предизвикателства за приемането й в 27-членния блок.

Преговорите за членство вероятно ще отнемат години и няма да започнат веднага.

ЕС първо ще трябва да приеме преговорна рамка, което  също ще изисква единодушие.

Лидерите казаха, че ще предприемат тази стъпка, след като Украйна изпълни изискванията, свързани с демокрацията и върховенството на закона.

В изявление на Държавния департамент пък се казва, че САЩ приветстваха вчерашното решение на Европейския съюз да започне преговори за членство с Украйна и Молдова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Вашингтон също така приветства решението на ЕС да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС и да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина, се казва в съобщението.

Лошата новина за Киев обаче е, че Русия възнамерява да продължи войната до 2026 г., и да завладее Харков и Днепропетровска област, пише германският таблоид „Билд“, позовавайки се на информация от свой източник.

Изданието твърди, че до края на 2024 г. управляващите в Москва планират да установят пълен контрол над Донецка и Луганската области и да стигнат до река Оскол в Харковска област.

До края на 2026 г. пък целят да превземат остатъка от Запорожска, Днепропетровска и Харковска област, в това число Харков, Днипро и Запорожие.

Засега не се планира връщане на Херсон и завладяване на Одеса, пише „Билд“.

В същото време Асошиейтед прес коментира, че Украйна е получила зелена светлина за ускорени преговори за присъединяване към Европейския съюз, а това било важен момент за опустошената от война Украйна и силно послание към Владимир Путин, но можело да минат години или дори десетилетия, преди страната наистина да стане член на общността.

Ето какво означава решението и защо присъединяването към ЕС е особено важно и особено трудно за Украйна:

КАКВО Е ЕС И КАК СЕ ДЪРЖАВИТЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ НЕГО?

Европейският съюз се ражда след Втората световна война като търговски блок със смела амбиция: да предотврати нова война между Германия и Франция. Шестте основателки са Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия и Люксембург.

Оттогава ЕС непрекъснато се разширява и включва днес 27 демократични нации, много от бившия комунистически блок в Източна Европа, вдъхновени от идеята, че икономическата и политическата интеграция между нациите е най-добрият начин за насърчаване на благоденствието и мира.

Това по-специално доведе до създаването на общата евро валута през 1999 г., отворените граници на континента и новаторските правила за намаляване на въглеродните емисии и регулиране на технологичните гиганти.

За да се присъединят към ЕС, страните кандидатки трябва да преминат през дълъг процес, за да приведат своите закони и стандарти в съответствие с тези на ЕС и да покажат, че техните институции и икономики отговарят на демократичните норми. Стартирането на преговори за присъединяване изисква одобрение с консенсус от 27-те държави от ЕС.

ЗАЩО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО Е ВАЖНО ЗА УКРАЙНА

Украйна е една от няколкото страни, които отдавна искат да се присъединят към ЕС, виждайки това като път към благосъстояние и стабилност. Въпреки че ЕС не е военен съюз като НАТО, членството в блока се разглежда от някои като защитна стена срещу руското влияние.

Украйна официално кандидатства за присъединяване към ЕС по-малко от седмица след нахлуването на Русия на нейна територия през февруари 2022 г. Столицата Киев беше изправена пред заплахата от превземане, а правителството на украинския президент Володимир Зеленски беше изправено пред заплахата от колапс.

Началото на преговорите за членство по-малко от две години по-късно е само една стъпка от дългото пътуване. Но това изпраща силен сигнал за солидарност с Украйна, точно когато подкрепата на САЩ за украинската армия намалява и украинската контраофанзива е в застой – и когато Путин изглежда все по-окуражен.

ЗАЩО ПЪТУВАНЕТО НА КИЕВ КЪМ ЧЛЕНСТВОТО Е ТРУДНО

Представители на ЕС бяха казали, че преговорите не могат да започнат официално, докато Украйна не се справи с множество проблеми, включително корупция, опасения за лобиране и ограничения, които биха могли да попречат на националните малцинства да учат и четат на собствения си език. И макар че представители на ЕС казват, че Украйна е постигнала напредък по тези въпроси през последните месеци, тя все още има да извърви дълъг път.

С течение на времето всяка страна от ЕС се съгласи да подкрепи кандидатурата на Украйна – с изключение на унгарския премиер Виктор Орбан, най-големият съюзник на Путин в ЕС. Орбан твърди, че Украйна не е готова дори да започне да говори за членство в ЕС. В изненадващ ход вчера Орбан се оттегли и се въздържа от гласуване, за да позволи на Украйна да започне преговорите за членство.

Това е само началото и остават много стъпки.

Дълговите кризи, миграционните вълни и Брекзит допринесоха за сдържаността на блока към разширяване на редиците му през последните години. Същото се случи и с нарастването на евроскептичните политически сили в много страни членки, отбелязва АП.

Но неотложността, породена от инвазията на Русия и искането на Украйна за ускорено разглеждане, преобърна бавния подход на ЕС за добавяне на нови членове и годините на „умора от разширяване“.

Решението от този четвъртък оказва влияние и върху други кандидат-членки, които смятат, че ЕС фаворизира определени държави.


В категории: Войната в Украйна


18
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
18
Коментара по темата
18.
1
16.12.2023 13:44:36
0
2
Орбан обяви, че ще подкрепи отпускането на 50 млрд от ЕС за Украйна в замяна на още 20 млрд за Унгария
Вчера, на 14 декември, лидерите на страните от ЕС решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна към Европейския съюз В същото време си струва да припомним, че преди това унгарският премиер Виктор Орбан многократно обеща да блокира това решение, тъй като според него Киев не е изпълнил дори половината от изискванията за присъединяване към общността
Междувременно на заседание на Европейския Съвет унгарският лидер "бързо" се въздържа от гласуване По-късно на страницата си в социалната мрежа той написа, че Унгария се е оттеглила от гласуването, тъй като смята решението за "лошо"
На този фон много хора се чудеха защо Орбан не блокира началото на преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС, както беше обещал по-рано Отговорът в този случай е много прозаичен Предния ден ЕС размрази 10 милиарда евро за Будапеща от обещаните по-рано 30 милиарда
В същото време унгарският премиер наложи вето на отпускането на 50 милиарда евро помощ от Европейския съюз за Киев Но тук, както се оказа, има нюанс
Според данни на Bloomberg Орбан е готов да одобри гореспоменатата помощ за Украйна, ако ЕС размрази останалите 20 милиарда евро за Унгария
Това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи всичко, което й се дължи, цитира Bloomberg думите на политика
Източник: "Московски комсомолец
17.
До 16
15.12.2023 10:48:36
2
0
То не знам дали остана земя Том,която да не е продадена на САЩ! Промишленост вече няма!
16.
Viva Орбан
15.12.2023 09:53:33
3
6
Циганина за пореден път е прав! К’ва Украйна, к’ъв ЕС? Те тея укри продават майки те и деца си. Те са свръх долно продажно, нагло и безкруполно племе.
А западните джендърчета искат да Украйна само и само за да присвоят малкото остана земя на територията ѝ. Остатъка от промишлеността и тоя актьор- Зеленски, да стои за украса там, че уж държавата има някакъв суверенитет.
Ако ватенките не превземат Украйна, то тогава англо-саксите, нидерландеца и останалата джендърска паплач ще го направят по легален начин.
15.
Страхил
15.12.2023 09:22:55
16
7
Путлер Капут, руски подлоги.
Слава Украiнi! Смерт врагам!
14.
Ще влезе
15.12.2023 09:20:09
7
10
Украйна в ЕС, как няма да влвзе!Щом Урсула е казала , че ще влезе, сигурно е!
Усул чекиджийската ще я вкарат и пак ще стане !
13.
При това положение
15.12.2023 09:17:29
3
8
Крим също ли ще бъде в ЕС ?
Нали украинците си го смятат своя територия според международното право!?
Така, ама пак според същото това международно право, украинските управници трябваше да уважат искането на Донецк и Луганск за автономия !
Или поне да започнат някакви преговори и разговори, а не първо да бомбят градовете барабар с училищата и въобще да отказат преговори!
12.
Ъх
15.12.2023 09:09:02
3
7
Че защо им е на Украйна смотаният ЕС, ако няма да идват пари от него??!!
11.
Гошко
15.12.2023 08:52:52
4
24
Радостна вест за Украйна е обесването в центъра на Киев на Зеленски!! След това незабавни преговори с Москва за мир и приемане на условията на победителите!!
А колкото до приемането на най-бандитската държава в ЕС, ако някой си мисли че ще стане по-рано от 10-15 години то наистина е чист олигофрен!!
Естествено е Орбан да блокира парите за Украйна, а неестествено е пробити галоши като нас да се радват, че ще стискат насраните си гъзове, за да подкрепят един малоумен нацистки режим!!
10.
Tst
15.12.2023 08:44:31
2
28
Как така ще дават европейски средства от данъкоплатците на държавите членки брюкселските бюрократи?
За България кога ще има средства?
Ястебите на Сорос само това им е в устата реформа в съдебната система и да раздават пари на други континенти и държави които не са членки на ЕС.
Стига са им давали пари на тази Украйна, и нашите надупени на джуджето Зеленски да му дават от нашите резерви.
9.
До 4
15.12.2023 08:34:06
4
20
Трябва да си пълен тъпанар,да смяташ,че икономиката на Великобритания се е скапала хахах А още по по голям такъв,да смяташ,че Украйна ще победи!
8.
До 3
15.12.2023 08:31:39
1
9
Какво прегласува? Конгреса излезе във ваканция хахах прегласували.Единственото което могат да направят,е да дадат част от 800 те милиона предназначени главно за Израел!
7.
Xxx
15.12.2023 08:29:24
2
24
Пак сметки без кръчмар!То не се знае,каква част от Украйна,ще остане Украйна,те членството и ще разглеждат.Две области беше при първите преговори,които Зеленски блокира. А това да вкараш,най корумпираната държава в съюза си,за мен е най малоумното решение,което някой може да вземе!
6.
Льо Пен
15.12.2023 08:11:02
4
24
Ало тъпаци Марк Рюте падна и вече ще е на власт друга партия в Холандия, така че тоя какво е казал е негово лично съобщение а който иска да налива пари в каца без дъно ще яде дърво
5.
Гаварит Москва
15.12.2023 08:07:26
29
6
Русия смятала да продължи настъплението. Никой не го интересува какво смята да прави Русия. Още от първите дни на войната е ясно, че Русия настъпа мотиката. Развалиха си и отношенията с евреите, а това не е добре, ама въобще не е добре.
4.
Що бе?
15.12.2023 08:00:02
41
5
Един унгрекзит ще им се отрази добре на смотаняците.
Икономика като Великобритания се скапа, какво остава за тях.....
Ще ядат на виктор обран обраното лозе.
Нещастен крадец и рашка подлога!
Победа за Украйна!
3.
Само споко
15.12.2023 07:47:20
42
12
Ветото на КУРбан ще бъде преодоляно, а САЩ прегласуват 50 милиарда, но този път с повече средства за границата.

Слава Украiнi! Смерт окупантам!
2.
Istinata
15.12.2023 07:45:58
27
33
Европа бавно и сигурно навлиза във "водовъртежът" на войната тласкана от меки китки и американски ястреби желаещи кръв и пари,,, никакво розово бъдеще не предстои нито за укрофашистите нито за европейските розови джедаи
1.
Лост
15.12.2023 07:27:51
17
29
Какво ме интересува Украйна?Отключете статията за кмета и ние да се "зарадваме" малко.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори