×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сравниха управниците от „сглобката“ с талибани заради събарянето на паметника на Съветската армия


Сравниха управниците от „сглобката“ с талибани заради събарянето на паметника на Съветската армия
След като Иван Сотиров каза, че всички, които почитат символи на съветската окупация, са московски слугинаж, Борис Цветков изтъкна, че такива паметници има във Виена и Берлин
13 Декември 2023, Сряда, 09:50 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Червената армия не случайно има паметници в цяла Европа, каза проф. Искра Баева, а Иван Сотиров упрекна управляващите, че шикалкавят заради страха си от Кремъл

Срам ме е, че не може да спрем варварските действия – да се реже с флекс и с оксижен бронзова фигура, която е продукт на наши български творци. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият общински съветник от БСП – София Борис Цветков. 

Талибаните също разрушават паметници, които не разбират, добави той.

„Във Виена има също толкова внушителен паметник на съветската армия, на който дори има цитат на Сталин. В Берлин остават два подобни монумента, а вие обвинявате гражданите на тези градове в руски слугинаж“, каза Цветков, след като общинският съветник от "Синя София" Иван Сотиров заяви, че всички, които почитат тези форми на съветската окупация, били московски слуги. 

„Това, което се случва в София, е неуважение към историята. Не мога да си представя разрушаването на монумент да се приема като празник. Това е паметник на Червената армия. Тя е напуснала България през 1947 г. и не може да я обвиняваме за всичко, което е станало“, каза пък историкът проф. Искра Баева.

„Червената армия не случайно има паметници в цяла Европа. Те са заради нейната роля за освобождаването на континента от националсоциализма“, подчерта тя. 

„В България е нямало фашистка власт, но е имало достатъчно фашистки партии, които са подкрепяли режима след преврата през 1934 г. и без никакво съмнение страната ни е член на тристранния пакт, който е победен именно от Червената армия. Този паметник е и на българските войски, които са воювали на нейна страна“, обясни проф. Баева. 

„Историята е такава, каквато е и ако ще я замазваме, не мисля, че това прави добро впечатление за нашата демократичност. Трябва да я уважаваме такава, каквато е“, добави тя. 

„Това е антиистория. Пропаганден символ е. Става въпрос за един тотем на комунистическия режим, който бе докаран след съветската окупация. Такива паметници има във всички градове, с които се внушава една лъжа – че България е освободена от някакъв фашизъм, а тя бе окупирана и от Червената армия ни бе наложен престъпен комунистически режим, който е осъден със закон. Водеха ни към ликвидация на българския национален, политически и обществен елит“, възрази пък старейшината от "Синя София".

„В Брюксел има дори площад „Сталинград“, а в София - пазар, улица и спирка на името на Никола Жеков, който е бил приятел на Хитлер. Получил е дори официално пари за апартамент и за пропаганда на нацизма. Той има улица в София, а нито един антифашистки герой няма“, коментира опонентът му от БСП.

„Това е ден за затваряне на позорната страница от миналото, защото да държиш паметник на армията, която е окупирала страната и заради това имаме 45 години загуба на национална независимост с хиляди убити в лагерите, е позорно дело“, намеси се в спора поетът Едвин Сугарев.

Имаше социологическо проучване, според което около 30% са за премахване и около 20% за преместване на паметника, припомня той.

След като водещият Златимир Йочев попита може ли в такъв случай да бъде върнат паметникът на Съветската армия след реставрацията, общинският съветник Иван Сотиров каза, че това не трябва да се случва, но днешните управляващи изпитвали страх от Кремъл и затова било това шикалкавене. „Този паметник трябва да бъде махнат и като израз на това, че имаме национално суверенно управление, което е престанало да робува на Москва“, каза още той.

„Не сме станали мъдри, а и нямаме достатъчно кураж, след като за премахването на този паметник се използват такива аргументи, че се спукали някакви крака на статуя. Трябваше директно да се каже, че няма място в центъра на София и че не може той да е 50 метра висок, а паметникът на Апостола на свободата да е 13,5 метра“, заяви пък Сугарев. 

Никола Вапцаров е доказан платен съветски агент, изръси Сотиров, а проф. Искра Баева коментира, че разрушението ще остане като емблема на тази власт.

„България и столицата са превърнати в съветски гробищни паркове“, заяви старейшината от „Спаси София“.

Вие искате паметниците да са нацистки, прекъсна го историкът. 

„Ген. Иван Колев бе тема табу“, добави Сотиров. 

Какво при пречеше за 30 години да му направите паметник, попита пък проф. Баева, след което Сугарев се намеси в спора и каза, че не било редно да търсят паметник, който да замести разрушения. „Редно е този да го няма, защото е застрашителен. Там се размахва шмайзер и посланието е „с нашите оръжия тази власт дойде и тя няма да се мръдне, заради нас“, т.е. заради тези, които окупираха България“, добави той.

На въпроса как оценяват демонтажа на паметника на Съветската армия 56,4% отговарят чрез системата Holler негативно, а 38,9% - положително. 

„Хората искат да се престане да се руши, а ние днес участвахме в една пропагандна кампания“, призна проф. Баева. 


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 3
38
Коментара по темата
38.
Колко сме евтини!
14.12.2023 07:36:22
2
4
Това си мисля.
В центъра на Варшава се е оформило едно модерно сити - небостъргачи, метро и жп гара и между тях, като някакъв отминал спомен - дворец на културата, вече без добавката, подарен на Полша от Сталин. Стои гротескно, но той е усвоен като полско културно пространство, а не като постсъветско и ще остане такова, пък и хората са рационални.
Тука, с две изречения и няколко камъка се дават доказателство на едни хора, че са живи. Пускаш им тържествен календар и гледай овче стадо-9 септември, 7 ноември, 9 май...
Време е за събуждане.
Циганьорите окрадоха надгробния паметник на Васил Левски.Зад него, на фасадата на бившето кино Сердика опънат огромен билборд на Азис, беше отдавна, с гол г.з. 30/6 метра.
Стига карамфили, чужди байряци, спукани поли и чорапогащници на дупки от коленопреклонна вярност към Червената Армия, че ставате за мезе на цял свят.
37.
До 36
13.12.2023 20:36:23
0
8
Няма кой да го направи този " нов 9 септември". Тук останаха предимно турци, цигани, пенсионери, застаряващо население и врякльовци, като теб.
36.
до 35
13.12.2023 20:28:22
7
1
Световния ред се мени, нашенеца е описан от Алеко Константинов, прочети го и си го набий в главата соца наистина свърши, но може да се върне под друго име, сегашната демокрация дето я направиха мутрите няма да е вечна, ще дойде време когато ще трябва да отговаряш за кражбите, и да ще има нов "9-ти септември:" в който бившие комунисти които крадоха безогледно ще трябва да отговарят за стореното, и не само те а и децата им, защото плевела се реже от корен иначе пак пораства
35.
ХХ
13.12.2023 20:20:58
3
11
Другаре русофили, не се ядосвайте, че да не вдигнете кръвното. Разберете един път завинаги - социализмът и лапането свършиха завинаги. Никакъв нов 9 септември няма да има. Пътят на България е в ЕС и НАТО. На всички големи социалисти и комунисти децата им са на Запад. Никой не иска да живее в Русия и Северна Корея.
34.
Кадесарска ирония
13.12.2023 19:15:12
1
2
Ироничното в случая е, че сглобените кадесарски и милиционерски синчета (кадесарският кмет на София и милиционерският син-пожарникар ББ) извъртяха номер на Нашата Партия и на чуждата армия, благодарение на която бащите им в ДС дерибействаха 4-5 десетилетия. Стана "Храни куче ...".
33.
Място за нов паркинг
13.12.2023 19:04:20
0
4
Като демонтират тези паметници в градовете, ще се отвори много хубаво място за нов паркинг, за да има къде да паркираме, когато пътуваме до София или Бургас.

За разлика от практически всеки европейски град, дори и малък, София и Бургас нямат други истински площади, на които да може да се проведе гей парад, например. В София има няколко площада, но са превърнати в паркинги и това затруднява парадиращите, но пък улеснява паркиращите.
32.
Пиночет
13.12.2023 18:10:59
5
6
Най - жестокото в цялата ни съвременна история а в депутатите в последните 30 год е масовото Изпедерастяване по проект на евро гейтащината. Ал4ни пробити задници! Един слън4ев ден Народа ще Ви Из4ука !!! Запомнете !!!
31.
Палеонтолог
13.12.2023 17:59:03
3
6
Специално този динозъвър на снимката отдясно беше казал " Аз 25 години се боря никой да не помисля, че може да бутне паметника".
Аз да му кажа, човеко, живота си отиде да браниш някаква бутафория, Гюро Михайлов пасти да яде, и да виждаш житейски смисъл в това, ти си за д-р Гълъбова". Сега го съжалявам, трудно му е .
30.
Паметници да искаш
13.12.2023 17:50:24
3
10
Бай Ганьо, каква Русия! Носиш мускали и карамфили да благодариш на една армия, която не съществува и на една държава, която не съществува. Разбираш ли колко спрял е народа?
29.
Джендърссите
13.12.2023 17:35:17
9
8
Боклуци ще си платят един ден . Нашите поколения живяха спокоен , смислен живот без наркотиците, откачените идеи на демокрацията . България ще е в пълна разруха до 10 г защото младите хора сте с промити мозъци
28.
Бай Ганьо
13.12.2023 17:23:07
10
12
България била окупирана 45 години от червената армия, казва Сугарев?!?
Нямам спомен да е имало руска окупационна армия в този период, освен за кратко след войната по обясними причини, все пак сме били на страната на нацистка Германия. Но сега има със сигурност американски военни бази. Русия е изградила институциите ни след освобождението а в годините когато този твърди, че сме окупирани, сме построили АЕЦ, редица заводи, имахме армия, изпратихме човек в космоса а сега сме деградирала и умираща страна.
Явно имаме нужда от нов 9-ти септември, възможно по-скоро.
27.
Прост хамал
13.12.2023 17:16:21
4
6
Спорът е за художествената стойност стойност на творбата, защото няма исторически аргументи, за да стои това нещо там. Коня остана, нали? На мен не ми харесва. Да го местят.
Ние не сме били окупирани, че да сме признателни някому за " второто освобождение". Другото са емоции и стойки в кръста пред Митрофанова
26.
Честито софиянци
13.12.2023 16:34:56
6
3
Сега тепърва ще мислят какво ще правят там. Отидоха 20-тина години и те ще имат като Бургас някой жабарник докато минат всички процедури. А дотогава може и майстори които да могат да направят нещо да няма в България, че нещо масово заминават да работят в чужбина.
25.
Тея да не с амнезия
13.12.2023 16:25:21
4
10
А кога ще възстановят българските войнишки паметници разрушени от комунистите?
Българските паметници не са история, само символите на чуждите окупатори били история. Чия история? На предателите и родоотстъпниците ли?
24.
@@@
13.12.2023 16:09:51
7
13
Това е история,лоша или добра,такава каквато сме я направили!Ходих в Германия в музея в Потсдам и там имаше една зала отредена за управлението на Хитлер,с униформите,снимки.Нека знаят поколенията и доброто и лошото.Много ни е грешно мисленето и политиката.
23.
до Христо
13.12.2023 14:43:44
5
12
Каква пенсия,Москва да си го издържа!
22.
мда
13.12.2023 14:40:59
13
14
Освободили Европа казвате,но кой ще ни освободи от освободителите?
Крайно време беше да се предприеме нещо на практика.
21.
Христо
13.12.2023 14:33:59
7
14
Очаквам Свиленски да получи пенсия като ,,Активен борец против фашизма,, заради ,,пролятата кръв,,да бъде награден с орден ,,За храброст,, и най-вероятно ще мине нелегалност...Като стане напечено ще емигрира в ,,братска Русия,, да се жертва в борбата срещу световният империализъм....Какви е чеда раждала и ражда нашата мила земя родна....Ама тия наистина изтрещяха
20.
д
13.12.2023 14:06:48
13
21
Просто руските боклуци трябва да ги ритаме до москва
19.
Пешо
13.12.2023 14:06:19
13
17
Бригадата като тръгне да сваля и Альоша да не забрави и паметника на съветските войници умрели от препиване в Бургас. Защото Съветските войници май не са правили друго в България.
18.
До17
13.12.2023 14:03:38
8
15
Приемам симпатията ти към съветските паметници към руснаците въобще.. Въпреки че честно казано не разбирам на какво се оповава тя Какво точно полезно и положително са ни донесли 1944 г съветските войски ? Нито един русофил няма логичен аргумент за това.. Партии като бсп наследницата на бкп е лесно да се разбере защо защитава руските паметници..В идеологията на тази партия е залегнало русофилството Тя е създадена от съветски агенти преди повече от 100 г..Тези хора са постигнали стандарта си на живот именно като бивши и настоящи членове на бкп/бсп.Като тази гж баева примерно или свиленски. Те са ясни!! Но защо някои българи се оставят да бъдат така елементарно манипулирани от тези хора не е ясно. Всеки нормален човек знае че съветските войски навлязоха в бг след като и обявиха война .Че ние за разлика от румъния унгария не сме воювали срещу тях. Само този факт без да изстъкваме( окупацията, кражбите на бг имущество, злато, пари, архиви, земя убийства на интелигенция извършени от съветите)... е напълно достатъчен аргумент че тези паметници нямат место в градовете ни.
17.
До 16
13.12.2023 13:30:37
15
20
Така е, но не съм чувал или виждал онези паметници да са били плескани с червена , жълта или синя боя, да са къртени плочи от тях и подобни първобитни действия !
Германците си посипаха главите с пепел и мълчат за това срамно за тях минало, в България от пепелта изпълзяха някакви антикомунисти, профашисти,антиславяни , русофоби и всякаква останала измет, която не признава ни минало, ни история, а работи само за едните грантове !
16.
Инфо от германия
13.12.2023 13:18:57
9
14
За хората които не знаят Относно паметниците в берлин и виена . Паметниците в берлин и виена са построени веднага след капитулацията на германия 1945 . От самите руснаци. Те са включени в мирния договор на германците със съюзниците.Като в тях изрично е споменато че не могат да бъдат отстранени. Този договор е безсрочен и все още актуален Това е причината поради която тези монументи са все още в берлин и виена (тогава част от германския райх). За това и немците не могат да ги премахнат Имаше опит след съединението на германия но бе неуспешен именно поради този договор Паметниците на съветите в софия бургас пловдив са дело не на руснаци А на бкп десет години след края на войната.
15.
До CS
13.12.2023 13:06:27
23
17
Всички ли антикомунисти са такива неграмотници ?
Пълна скръБ е нивото на грамотност на човек които пише скраБ вместо скрап !
Все пак по времето на социализма България беше стигнала ниво на грамотност 99% !
Дори само затова трябва да оставим някой и друг паметник на социализма да ни напомня , че можем и по-добре!
14.
В края на краищата
13.12.2023 13:00:47
17
4
никой паметник не е вечен...
Ей го, дори пирамидите на 5-хилядната година ще се разпаднат напълно ...
Вечна е само глупостта на идващите и отиващите си поколения, всяко от които си мисли, че е вечно и че неговото съществуване е всичко на света!
Но е имало и "хитреещи" в поколенията , които са палили и рушили паметници, само и само имената им да останат в историята !
като онзи, който запалил храма на Артемида !
Не че поколенията толкова са запомнили името му, но все пак е опитал...!
13.
Иванчо
13.12.2023 12:51:09
21
20
Всичката Мара втасала,че сега и паметниците подпукаха! Няма ли по-важни проблеми ,които не търпят отлагане и на кого вадят очите тези паметници?
12.
Народее
13.12.2023 12:44:46
21
17
Всички ,които са съгласни с тази гнусна фашистка гнусота,ще им кажа ,че не сте българи и в главите вместо мозъци имате лайна!
11.
kliment
13.12.2023 12:00:03
20
35
Независимо, какъв е паметника, това е свидетелство на историята!
Паметника или по-точно барелефа на Карл Маркс все още стои в гр.Трир/Германия. По тази логика дайте да разрушим всичко, което променя историята, включително и египетските пирамиди, където са загинали стотици хиляди...
10.
CS
13.12.2023 11:40:01
42
32
В София като свършат добрата работа, да минат през Пловдив и да дойдат в Бургас, че и тук има един комунистически боклук за скраб.
9.
Абе
13.12.2023 11:33:41
32
35
тая захарова плаши България!
президента няма ли да защити България?
Или той само рашия защитава!?
Срам сраааам!
8.
Туриста
13.12.2023 11:25:51
12
11
Банкетите ще почват от рано тази година
7.
anonymous
13.12.2023 11:19:56
25
23
аре ве, кво стана с тоя прословут паметник, разкарахте ли го вече? аре че станаха сума ти години, докога ще го влачите?
6.
1
13.12.2023 11:15:04
24
24
КАЙФ=КЕФ НА РУСКИ КОМУНЯГИ РЕВАТ
5.
Зс
13.12.2023 11:12:51
29
30
Да ти сера на продажното русофилско чучело, гнусен миризлив родоотстъпник. Слава на България!
4.
Сз
13.12.2023 10:59:11
36
38
ДА ВИ СЕРА НА ПРОДАЖНАТА СГЛОБКА
ДЖЕНДЪРИ,МАФИОТИ И БУРГИИ
ГНУСНА ПОРЪЧКОВА СГАН
СЛАВА РОССИИ
3.
Някой
13.12.2023 10:58:13
39
36
Гнусните червени боклуци вият на умряло втори ден. Корнито й биели депутати вчера? Кой ги би? Колко депутата са бити? Един профанизиран се провирал между оградата и се води че го били. Тия за Виена говорят. Идиотщина!
2.
Българина
13.12.2023 10:56:29
35
51
Само варварите са рушили всичко по пътя си.
Сегашните ги надминават.
Нещастници.
1.
Е на тва е
13.12.2023 10:37:26
43
46
След като има във Виена и Берлин, предлагам да им подарим нашите. И да не забравите Бургаския.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори