×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доналд Туск стана премиер на Полша


12 Декември 2023, Вторник, 18:40 ч.
Автор: Флагман

Знам едно - вие сте германски агент, каза му право в очите политическият опонент от ПиС Ярослав Качински

Парламентът на Полша одобри вчера с 248 срещу 201 гласа кандидатурата на Доналд Туск за министър-председател, с което сложи край на осемгодишното управление на националистите и насочи страната към размразяване на отношенията с Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Десетки милиарди евро от фондовете на Европейския съюз бяха замразени заради спор с Брюксел за демократичните стандарти, но Туск, бивш председател на Европейския съвет, обеща да оправи отношенията и да отблокира парите.

РЕЧ

В голяма реч пред парламента тази сутрин Туск говори за ксенофобията, миграцията, свободата на медиите и помощта за Украйна. ''Протестирам срещу маргинализацията на ролята на Полша на международната арена. Протестирам срещу ксенофобията, въведена от властите в публичния дебат. Протестирам срещу враждебното отношение на властите към имигрантите. Протестирам срещу недееспособността на обществената телевизия'', заяви той. И добави: ''Ще имаме различни виждания по много въпроси, но въпреки това искаме да сме общност и работата на бъдещото правителство ще бъде насочена към това. Толкова сме различни, привързани сме към различни традиции. Това е нашето богатство. Обществото е изградено от върховенството на закона и конституцията и не трябва да спорим за това, само за да можем безопасно да спорим по други теми'', каза Туск.

В речта си премиерът подчерта и значимостта на продължаващата подкрепа за Украйна. ''Ние трябва да говорим в един глас за Украйна. Това трябва да ни обедини. Нападението срещу Украйна е нападение срещу всички нас. Не мога повече да слушам политици, които говорят, че им е писнало от ситуацията в Украйна. Те казват на президента Зеленски, че са уморени от ситуацията. Ще поискам помощ за Украйна от първия ден'', каза Туск.

Туск изрази благодарност към полския народ, особено към жените, за непоколебимата им вяра, че предстоят по-добри дни. "От утре ще можем да поправим грешките, така че всеки да се чувства като у дома си в Полша", добави той. Туск подчерта, че победата не е само негова, а принадлежи на всички, които са съхранили надеждата за по-добро бъдеще. Той я посвети на баба си и дядо си.

ВОТ НА ДОВЕРИЕ

Вчера бившият министър-председател Матеуш Моравецки от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) загуби вот на доверие. Партията му се класира на първо място на изборите на 15 октомври и получи първия шанс да състави правителство, но нямаше необходимото мнозинство и всички останали партии отказаха да работят с нея.

ПиС се представя като защитник на суверенитета и идентичността на Полша, а също така изтъква, че е подобрила жизнения стандарт на милиони хора, като е увеличила социалните помощи и минималната работна заплата. Критиците обаче твърдят, че ПиС е подкопала независимостта на съдебната система, превърнала е държавните медии в пропаганден канал и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс.

Показателен за дълбоката лична неприязън, която лидерът на ПиС Ярослав Качински изпитва към Туск, беше фактът, че след гласуването той се качи на трибуната и каза на новия министър-председател: "Знам едно - вие сте германски агент!" По време на предизборната кампания ПиС редовно представяше Туск като подставено лице на Берлин.

Новото правителство ще внесе промени във външната политика на Полша и ще сложи край на дългогодишния конфликт с Брюксел, най-вече заради реформите в съдебната система, въведени от ПиС, отбелязва ДПА.

Отношенията с могъщата западна съседка на Полша - Германия, също достигнаха най-ниското си ниво след исканията на Полша за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Туск, министър-председател на Полша в периода 2007-2014 г. и председател на Европейския съвет в периода 2014-2019 г., ще се стреми да поправи отношенията си както с ЕС, така и с Германия и да постави по-голяма дистанция между Полша и Унгария, друг член на ЕС, който е в конфликт с Брюксел, допълва германската агенция.

Макар че коалицията на проевропейските сили спечели парламентарните избори на 15 октомври, президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, първо възложи на досегашното националистическо правителство задачата за съставяне на правителство, като по този начин забави с почти два месеца края на осемгодишното управление на популисткия националистически лагер, отбеляза Франс прес.

Съставена от центристката "Гражданска коалиция", коалицията "Трети път" (християндемократи) и формацията "Нова левица", проевропейската коалиция има 248 депутати, срещу 194 народни представители от ПиС и още 18 от крайнодясната партия "Конфедерация", от общо 460 места. 

Радослав Шикорски, бивш външен министър в предишното правителство на Туск, ще оглави външното министерство, предаде Полската агенция по печата. Адам Боднар, бивш омбудсман, ще ръководи министерството на правосъдието, а Анджей Домански (ГК) ще стане министър на финансите. Адам Шлапка (ГК) ще е министър по европейските въпроси. Барбара Новацка (ГК) ще бъде назначена за министър на образованието, Дариуш Вечорек ("Нова левица") ще е министър на образованието и науката, а Чеслав Шекерски за министър на селското стопанство. Изабела Лешчина ще е министърка на здравеопазването. Туск обяви също така решението си да създаде министерство на промишлеността, което ще бъде ръководено от Мажена Чарнецка. То ще бъде в южния град Катовице, в миннодобивния регион Силезия, вместо във Варшава.

 


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
До 3
13.12.2023 07:12:52
0
0
Играе казачок с руснаците, "помага" на украинците и върти оръжейни сделки с американците. Да прилича на някого? Духнали са му под опашката, да се дръпне от Украйна, ама не са американците.
5.
Най-накрая
13.12.2023 06:36:21
2
2
Качински е същия некадърник, като нашия прецедент. Популист,разединител и раздавач - на църквата, на пенсионерите, на семействата -инкубатори. На младите и на работещите по 100 тояги.- данъци, осигуровки , такси. Котилото е същото, тъмночервено, с патологична жажда за власт. Новоизбрания кмет на Гданск, дето го убиха пред очите на цялата държава беше от обединената опозиция - там нищо. За брат си -култ. Всеки месец тържествени панахиди, паметници. Колко години минаха, кинбери само той изгоря в самолета?
Всичко ще лъсне. Сега два дни президента им и председателя на събранието въртят килифаревски номера на Туск, за да не положи клетва в Сейма и да провалят срещата на лидерите в Брюксел в четвъртък.
4.
Поредният узурпатор след чешкия натовец
12.12.2023 22:35:12
3
5
До 3 Точно. Поляците го мразят заради насаждането на гейпарадите и мигрантите, обаче онова нагло и марионетно.
3.
Запознат
12.12.2023 21:46:07
3
9
Полската шляхта удари яко прът в колелата на Украйна последните месеци и набързо им беше спретнат един вот на недоверие от соросоидните утайки на грантове.Другаря атлантик-продажник Туск беше срочно назначен да изпълнява поръченията на посолството и да го милват по главичката!
2.
оффф...
12.12.2023 20:35:11
6
4
Супер!
Най-накрая най-силната славянска икономика се измъкна от недъгавите ръце на националистите.
България ще има сериозна полза от подобряване на отношенията с Полша
1.
Бургазлия
12.12.2023 19:43:55
3
7
Ярослав Качински пък щоть не руски шпион.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори