×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас е в челото на класацията на „Прозрачност без граници“ по почтеност на администрацията


Бургас е в челото на класацията на „Прозрачност без граници“ по почтеност на администрацията
Бургас е на второ място с 3,66 след Русе, които водят класацията с 3,79 според Индекса на Местната система за почтеност в България
12 Декември 2023, Вторник, 12:04 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За 2023 г. индексът остава непроменен, обяви изпълнителният директор Калин Славов.

Общините Русе, Бургас и София водят класацията за почтеност на местната администрация. Но в София имаме доста сериозно отстъпление от нивата на отчетност в предходни периоди. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

Бургас е на второ място с 3,66 след Русе, които водят класацията с 3,79 според Индекса на Местната система за почтеност в България. /ПОДРОБНИ ДАННИ ВИЖ ТУК/ Той позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и сектори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, бизнес, медии, граждански организации, съд, полиция и общинско здравеопазване. Той се съставя въз основа на детайлно разработен набор от показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната.

Индексът на местната система за почтеност за тази година ще бъде представен днес. Той се прилага от Асоциация "Прозрачност без граници" от 2015 г. и не еднократно е демонстрирал позитивните резултати в стимулирането на общините към по-добро управление и ограничаване на корупционните практики.

За 2023 г. индексът остава непроменен, обяви още пред БНР Калин Славов.

"Той се изчислява по скала от 0 до 5. Болшинството от наблюдаваните общини са в центъра на тази скала. Разделили сме зоната на оцветени части - от червено, в която рисковете са най-големи, до зелено, в която рисковете са най-малки. Повечето са в светлозелената зона. Имаме 4 общини - Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали, които са в червената зона. За сравнение - миналата година те са били с една повече".

Наблюдаваме доста сериозна вътрешна динамика, посочи Славов.

"Общини като Ловеч и Благоевград са се придвижили от опашката на класацията почти в средата само за една година".

По думите му се изследват всички общини, които са областни центрове. Изследваме не само местната власт, но също и медии, бизнес, граждански сектор, съдилища, полиция, отбеляза той. Като пример за добри практики Славов посочи отварянето на местното самоуправление към бизнеса и гражданите.

За да има сериозна крачка напред, трябва да се добавят различни елементи, свързани с идеята за добро управление, добави още той.

По думите му с Министерството на правосъдието работят върху Закон за лобизма. Той трябва да въведе и регламентира диалога на местно ниво между граждани и публична власт, между бизнес и публична власт. Според него това сериозно би променило климата.

Мерките и усилията трябва да бъдат комплексни, категоричен бе Славов.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
16
Коментара по темата
16.
гост
14.12.2023 07:43:59
0
0
Мнението ми за бургаската администрация, е че ......"коментарът е изтрит защото съдържа нецензурни думи по отношение на кмета и цялата администрация"........
15.
БРАТОЕВА
13.12.2023 11:41:29
0
1
Каква администрация само----лъжлива, двулична и с двоен стандарт. Какво да говорим, питайте гражданите който са ги търсили за решаване на проблеми от който търпят щети и несгоди. Ами презастрояването или те го наричат уплъътняване
14.
Цялата администрация
12.12.2023 20:44:26
0
6
В Бургас е за едни може за други не,
който не се е сблъсквал той не знае.
13.
seahorse
12.12.2023 16:19:28
0
20
Флагман .бг препратете тези коментари на любимия ви кмет Николов ,и не ни залъгвайте с абсурдни публикации !
12.
БУРГАС
12.12.2023 14:51:33
0
29
Който не бил при тази администрация за решения по проблеми, той нищо не знае. Коват си фалшив имидж
11.
Някой
12.12.2023 14:26:12
0
29
Хахаха!
Хахахахаха! Това е вече шега!
10.
Фекрет Стораро
12.12.2023 14:19:50
0
29
от залата колко милиона опънаха разни мутри ?
9.
Wow...
12.12.2023 14:07:13
1
22
Няма такава наглост и безсрамие... А цензурата в България е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА! Има и обикновени хора, на които липсват знания, но проявяват интелектуално любопитство. Въпреки че съществуват полезни материали и на български, те са забутани в девета глуха и се намират само от хора които знаят какво да търсят, а групата която споменах има нужда от насочване, което може да стане само в масовите медии, но в тях остават и се толерират съвсем умишлено само невежите, просташки, неграмотни, вулгарни и цинични коментари. Положението е същото и в "медията" от която "авторите" тук преписват всеки ден. Там дори най-обикновени думи, които се ползват във всякакъв контекст, като "хлебарка" или "нещастник" се трият! Всяка дума започваща с "ма" е на гилотината. 1984 речникът скоро ще остане без думи. Очаква се да мучим, като говедата, за каквито ни смятат. С цел заобикаляне на "правилата", вече дори и грамотните хора пишат по начин който е дразнещ и почти нечетим.

Затова няма никакъв шанс да се отворят потенциални очи, а и се създава не съвсем правилното впечатление че в България живее единствено деградирала паплач. Изключително тъжно и отчайващо е, но на този етап вече няма никаква надежда за тази територия... Тя е вече превзета, унищожена, задушена и в момента пипалата на октопода отнемат последния дъх и на последните и обитатели. Не може даже да се нарече и колония. Дори колониите навремето не са били тероризирани по такъв жесток начин. Ако някой ми беше казал преди, че България ще стане дори по-откровено и зловещо сатанинска държава от САЩ, нямаше да му повярвам, но не само ги стигна в това отношение, но ги надмина! Това не означава, че Русия е по-различна. Уточнението е за елементарните футболни запалянковци, фенове на един от ВИНАГИ двата предлагани им от Хегеловата диалектика отбора.
8.
Хахахаха
12.12.2023 13:54:37
0
37
Ама моля ви не ме разсмивайте. Демокрация по гейберастки..
7.
Наглециииии
12.12.2023 12:57:18
2
48
Не стига че се самоизбират, 65%от българите не гласуват въобще за тези престъпници ами и се самовъзхваляват
6.
Какъв народ бе
12.12.2023 12:48:31
5
33
Народа 89та година още когато дойде капитализма ( фашизма ) на влас, го отписаха тотално, той не съществува за тях. Премахнаха даже НАРОДНА от абвеатурата на Народна Република България ! Сега сме обикновена фашистка българия, с избит, изтровен, прогонен, смачкан народ. Те са умните и красивите, народа грозен и глупав. И са прави. Глупав народ, стадо роби. За това че не ги е избесил още
5.
Бс
12.12.2023 12:45:43
0
51
Не пишете глупости, за да продължавата да се излагате, ами кажете Бургас на кое място е по ръст на заплати, инвестиции, открити нови предприятия и работни места?
4.
Ааааааа
12.12.2023 12:39:51
1
43
Народа български им казва, че са най крадливи, най престъпни, те точно обратното, най почтени били. Даже не ми е смешно. Най големите престъпници в света, най почтени. Ааааах ще дойде пак деня, ще видите
3.
Баси и изродите лъжливи
12.12.2023 12:34:15
0
49
Сами се награждават, сами се хвалят, сами си правят класациите и фалшивите статистики. А народа никой не го пита. Даже му трият коментарите, забраняват мнение да изказва, блокират го отвсякъде. Е това си чист фашизъм.
2.
истината
12.12.2023 12:17:02
0
52
Някой вярва ли ви на лъжливият анализ--??? Реалността е друга- просто ако някой гражданин подаде сигнал за корупция изнудване - после бива съден от бандитите- Пълно е с такива дела !!!
1.
Шоу
12.12.2023 12:16:09
0
48
Не мога да повярвам
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Камионът бил пълен с проводници,акумулаторни батерии, ел. табла и циркулационни помпи Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Среброто представя и друга страна от културно-историческите процеси, които протичат в източните и централните части на Балканите преди 2500 години Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Това обаче ни е целта, каза президентът на БФС Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те 
Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори