×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адв. Анна Попова получи годишната награда в категория Правосъдие зад граници


11 Декември 2023, Понеделник, 20:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Наградата бе връчена на благотворителния бал на юристите

Адвокат Анна Попова е делегат на OSMTH от мисията на Женева в ООН и ръководител на Международния проект “Жена за Жените” на OSMTH. На 1-ви декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.

Все повече случаи обръщат вниманието ни към насилието между подрастващите, в семействата и в обществото. Със съжаление отбелязвам, че през 2023 г. множество жени в Европейски съюз и на Балканите загубиха живота си - убити от своите партньори, а други се осмелиха да дадат гласност на това, че са жертви на сексуално насилие на работните си места - по статистически данни това са 32%. Зачестили са случаите на дискриминация базирани на полов принцип, а жертвите на психологически тормоз от интимните си партньори са 44%. Статистическите данни сочат, че 80% от всички случаи не търсят съдействие и професионална помощ, коментира адв. Анна Попова.

В сравнение с Европа - статистическите данни в САЩ сочат, че всяка 1 от 3 жени са били жертва на форма на насилие и всеки 1 от 4 мъже. Данните са тревожни в глобален аспект. Следва да обърнем внимание на проблема в неговите основи, а именно липсата комуникация и емпатия между родителите и децата, нездравата семейна среда и моралните ценности, добави тя.

Една от целите на ОН е превенция на домашното насилие и превенция на фундаменталните човешки права. В тази връзка OSMTH припознава целите на ОН и работи усърдно в подпомагане развитието им. Инициативата Жена за Жените има ясно изразена позиция по отношение интелектуалната насоченост в превенцията на насилието. Работата на национално и наднационално ниво между различни неправителствени организации с подкрепата на държавните институции, би могла да даде реални резултати е компетентното мнение на адв. Попова.

Генерално законодателството предвижда санкции за извършители на актове на насилие post factum. Липсва реален способ и механизъм, който да предотврати самият акт на насилие. Точно тук идва и работата на интелектуалният момент - подрастващите трябва да са подготвени да разпознават червените флагове на домашното насилие или ситуация, която предвещава агресия. Разпознавайки тези сигнали потенциалните жертви следва да знаят как да реагират, като законодателя трябва да предвиди определен механизъм на защита, добави тя.

Взаимодействието между неправителствените организации, гражданското общество и държавните институции би могло да постигне конкретни резултати. Следва да се обърне внимание на глобалния международен аспект и обмяната на положителни практики между държавите. Радостна съм от резултатите, които бележи инициативата на Жена за жените на OSMTH. ВП на Румъния проведе благотворителен бал през Ноември 2023 г., като средствата бяха дарени за подпомагане убежищата на жертвите от домашно насилие. ВП България излезе с Декларация, с която призова законодателя за спешна промяна в законодателството. Делегатите от ВП България показват изключителна активност и бележат резултати, като се изнасят лекции в училищата, които обучават подрастващите какви са формите на домашно насилие, полова дискриминация, да разпознават червените флагове при наличие на опасност, как да се самозащитават и предпазват от наркотици и зависимости. Провеждат се дискусии на кръгли маси по темата с превенцията от домашно насилие, адвокати и психолози - членове и симпатизанти на организацията дават безплатни консултации в страната. ВП Сърбия също участва дейно с Декларация за промяна в законодателството и приемането на спешни мерки на защита. ВП Македония работи с подрастващи в училищата, като се дискутират темите за защита от домашно насилие. ВП Аржентина работи усърдно с децата на родители, които са лишени от свобода и са жертви на насилие. По мое мнение темата е гореща и актуална в цял свят, като общественият поглед е обърнат към този проблем, сподели адв. Анна Попова. Всеки един от нас следва да обърне поглед първо към себе си и личният пример, който дава в обществото. Емпатията и разбирането, взаимоуважението и приемането, съхранението на семейните ценности и обичта - са опорни точки на здравото общество и аз вярвам в тях, обобщи адв. Анна Попова.

---------------------------------

Адв. Анна Попова е завършила специалност “Право” в НБУ, продължава обучението си с магистратура “Право на ЕС и международни отношения” в СУ “Климент Охридски”, завършва магистърска степен по Американско национално и Транснационално право в Chicago Kent College of Law, USA. Освен отличната кариера тя е и делегат в мисията на OSMTH в ОН, Женева. Ръководител е на международната инициатива на OSMTH Жена за жените, която припознава целите на ОН в борбата срещу домашното насилие. На 1-ви Декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.
Източник: burgasnovinite.bg




Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори