×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Асен Василев посочи точната дата, на която приемаме еврото


Асен Василев посочи точната дата, на която приемаме еврото
Влизането на България в еврозоната е ключов приоритет за българското правителство, каза Асен Василев
09 Декември 2023, Събота, 10:10 ч.
Автор: Флагман.Бг

От думите му стана ясно, че това ще се случи от 1 януари 2025 година

Целта ни остава приемане на еврото на 1 януари 2025 година. Това заяви министърът на финансите Асен Василев днес след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Вчера той отчете пред финансовите министри от Еврогрупата напредъка подготовката на страната ни за членство в еврозоната, съобщава БЛИЦ.

„Получихме много силна подкрепа в Еврогрупата. Страната ни изпълнява три от четирите условия към момента, в това число и условието за дефицита, който към края на ноември е 0,6%, при изискване 3%.

За догодина бюджетът също е планиран в рамките на Маастрихтските критерии, остава единствено условието за инфлация.

През юни следващата година ще излезе конвергентния доклад и на база изпълнението и на условието за инфлация, ще се реши конкретната дата за приемането на еврото“, каза министър Василев.

Той добави, че по пост ERM II - условията след приемането ни в Банковия съюз, страната ни е изпълнила почти всички изисквания. „Остава Законът за БНБ, който получи одобрение и от ЕК, и от ЕЦБ, да бъде приет от парламента през януари“, каза министърът.

Асен Василев съобщи, че промените по ПВУ, които са минали на заседанието на Съвета ЕКОФИН днес, са чисто технически корекции по размерите на проектите, след като някои са отпаднали поради намаляването на общата сума за България.

„Реалната промяна в Плана предстои да бъде дискутирана с ЕК и вероятно ще бъде приета януари-февруари. Второто плащане се очертава към края на януари-началото на февруари. Имахме един месец забавяне заради ветото на президента на промените в закона за енергетиката“, коментира той.

По време на редовната месечна среща на Еврогрупата (приобщаващ формат) беше направена оценка на проектите за бюджетни планове на държавите-членки от еврозоната и препоръката за еврозоната, публикувана заедно с есенния пакет на 21 ноември 2023 г. Обсъдено беше функционирането на Валутния механизъм 2 (ERM II) с министрите на България и Дания, както и бъдещето на европейските капиталови и финансови пазари.

При представянето на напредъка на България в подготовката за членство в еврозоната министър Василев открои изпълнените до момента мерки от Плана на действие, като приетите промени в Застрахователния кодекс, Търговския закон, Закона срещу изпирането на пари и незаконодателните актове, свързани с управлението на държавните предприятия. Българското правителство и централната банка работят съвместно и по подготовката и внасянето за обсъждане и приемане от парламента на нов Закон за БНБ, който вече е съгласуван с ЕЦБ и ЕК.

Финансовият министър посочи, че България отговаря напълно на 3 от 4-те Маастрихтски критерии за членство в Еврозоната: дългосрочният лихвен процент е по-нисък от референтната стойност от 1,75%, публичните финанси са устойчиви и предвидими с бюджетен дефицит за 2022 и 2023 г. от 2,9%, публичният дълг е 22,9% от БВП на страната за 2022 г. и се очаква да бъде 21,5% за 2023 г., обменният курс на националната валута е стабилен и е част от механизма ERM II.

„Влизането на България в еврозоната е ключов приоритет за българското правителство“, заяви министър Асен Василев на заседанието, в което участва и управителят на БНБ Димитър Радев.

По предполагаемата дата за влизане на България в еврозоната остава една година. Затова е важно да знаем отговорите на всички въпроси, касаещ...

След заседанието на Еврогрупата председателят ѝ Паскал Донахю съобщи, че българските представители са запознали Еврогрупата с актуална информация относно напредъка по изпълнението на последващите ангажименти след присъединяването на България към ERM II.

Той отбеляза, че Еврогрупата приветства важния напредък, който е постигнала България и изразява подкрепа в пътя ѝ към членство в еврозоната и усилията ѝ да покрие Маастрихтските критерии и допълни, че темата ще бъде на дневен ред през лятото на 2024 г., когато бъдат публикувани конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ.

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони, от своя страна, заяви, че ЕК силно подкрепя усилията на България да се присъедини към единната европейска валута: „Бъдещето на България е в еврозоната. Въпрос е на „кога“, а не на „дали.“ И ние ще оценим напредъка по отношение на критериите, когато публикуваме следващия конвергентен доклад“, уточни той.

На заседанието на ЕКОФИН министрите обмениха мнения по актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). „България представи през септември 2023 г. предложение за ревизия на нейния план за възстановяване и устойчивост, което ще го направи по-изпълним и адаптиран към нашите условия“, изтъкна министър Василев в своето изказване на заседанието.

Стана ясно, че всички държави членки са представили изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост поне веднъж, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, да отправят искания за заеми или да отчетат актуализираното разпределение на средства по Механизма.

Дневният ред на ЕКОФИН включваше също преглед на икономическото управление, анализ на собствените ресурси на ЕС, Пакета за единната валута, икономически и финансови аспекти на руската агресия срещу Украйна, Европейския семестър и данъчното облагане. Съветът постигна общ подход по предложената реформа на рамката за икономическо управление. Обсъдени бяха също Годишният обзор на устойчивия растеж за 2024 г., Докладът за механизма за предупреждение за 2024 г. и Препоръката относно икономическата политика на еврозоната.

Министрите одобриха доклад до Европейския съвет относно данъчните въпроси и заключения относно напредъка, постигнат от група „Кодекс за поведение“. Председателството представи доклад за напредъка по коригирания пакет за следващото поколение собствени ресурси. 


В категории: Бизнес


13
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
13
Коментара по темата
13.
Стенли
09.12.2023 18:24:34
0
3
То за еврото не знам но като въведат борсовата цена на тока тогава ще плачем без да режем лук
12.
Кухата копейка
09.12.2023 16:25:09
10
3
Трябва България да приеме рублата, тогава путлер ще спаси татковината и всяка нова сграда ще е небостъргач!
11.
*********
09.12.2023 15:46:09
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
До 2
09.12.2023 15:38:39
3
4
Ти дремеш в германия за евро и ревеш , що не си в турция да се кефиш на турската лира!
9.
*********
09.12.2023 14:29:21
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
До капитана от полковника
09.12.2023 13:56:30
7
8
Що не си евеш тката майчина ве джендър в униформа?
7.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
09.12.2023 13:23:20
18
6
Хубава новина .Дано това правителство истинска докато въведат ЕВРО -то.Онова ( президенстващият все още ) газ пикае , иска му се да се разтури това правителство и да назначи някой послушен гълъп ( Най е удобен Гълъб Донев ) и да направи всичко възможно , за да на отдаличи от модерният и цивилизовен свят.
6.
Капитана
09.12.2023 12:43:22
6
14
Да не си жив да го видиш, Асенчо!
5.
асен
09.12.2023 12:42:06
5
18
Кой знае на кой остров ще бъде Кокорчо в началото на 25 година защото никой няма да го трае до тогава да бъде финансов министър най слабия и невнятен министър съсипа с решенията си фирмите хората и всичко живо в тази държава Чета че Орбан дал 13 пенсия за Коледа този сбъркан министър лъже и мисли че му вярват с увеличението на пенсиите как щели да си получат пенсионерите Коледните че то не са знае колко от тях няма да са на този свят вече през юли и едното няма нищо общо с другото Докато ни натрисат такива управници единия крадец другия тича по фусти и лъже където седне и стане няма да се оправим
4.
Кокорчо,
09.12.2023 12:07:46
2
20
След еврото коя ти е следващата цел за пълната интеграция на колонията Булгаристан в гей клуба? Педераслъка става задължителен от 1 януари 2026 , а смяната на пола от 2028 ??
3.
Бургазлия
09.12.2023 11:30:20
26
4
Браво!
Най-после ще се почувствуваме европейци .
2.
Кокорчо
09.12.2023 11:21:15
7
30
А ти народа пита ли го, дали искаме в Шенген и да сменим лева с евро?
Аз съм твърдо против, защото преживях стреса, когато Германия прие еврото!
И моите шефове и колеги в Германия непрекъснато ми повтарят-не правете тази грешка и не приемайте еврото!
1.
Ами
09.12.2023 10:32:58
13
41
Ще стане почти невъзможно за нормалните хора да живеят благодарение на такива като тоз. Цените ще скочат и мача ще свърши В момента лъжат хората. Навън тока е за потребителите 50 цебта киловата но имат икономика и хората получават от минимум 1400 евро нето. А тук няма нищо. Като дадат, 500 евро заплата и имаш 100 евро ток и си готов. Дано не ни приемат. Всичко е измама После ще вземат заеми като луди. Тоз, василев и оня другуя трябва незабавно да се махнат. Още днес
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори