×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се е отбелязвал Студентският празник по царско и по комунистическо време


Как се е отбелязвал Студентският празник по царско и по комунистическо време
Архивът на БТА припомня какво се е случвало през годините
08 Декември 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

След демократичните промени в България, с решение на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г., празникът на българските студенти е обявен за неучебен ден

Как е отбелязван Студентският празник - 8-ми декември, по царско и по комунистическо време, разкриват архивите на БТА. През годините от патронен празник на най-старото висше училище у нас – Софийският университет, 8 декември се превръща в празник на българските студенти. 

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище (от 4 януари 1905 г. Софийски университет "Св. Климент Охридски") определя деня на св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември - н. ст.), за свой празник. За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. От 1944 г. до 1962 г. празникът на българските студенти се чества на 17 ноември, когато се отбелязва Международният ден на студентите.

След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново се отбелязва на 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент, архиепископ Охридски. Осми декември остава светска дата, която се отбелязва всяка година от студентите, показва информацията на отдел "Справочна" на БТА.

След демократичните промени в България, с решение на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г., празникът на българските студенти е обявен за неучебен ден. 

По царско време монархът присъства на тържеството на Софийския университет и след края на празненството всред шпалир от студенти се отправя към двореца. Ето какво пише в бюлетина на БТА "Дневни вести" от 1940 г. :

София, 8 декември 1940 г. Днес, Св. Климент Охридски, е патронният празник на Софийския държавен университет.

По този случай тази сутрин в 10:00 часа в Народния театър се състоя университетско тържество, на което присъстваха всички министри без министър-председателя г-н проф. Богдан Филов, председателят на Народното събрание г-н Логофетов, членовете на Светия синод и на дипломатическото тяло, кметът на столицата г-н инж. Иванов, началникът на столичния гарнизон г-н генерал Лукаш, професорското тяло, висши чиновници от министерствата, народни представители, хора на науката и студенти.  

Към 10 ч. и 15 мин. пристигнаха техни величества царят и царицата, нейно царско височество херцогиня Надежда Вюртембергска, техни царски височества княз Кирил и княгиня Евдокия, посрещнати от ректора, проректора и професорското тяло. Негово величество царят поздрави строените на площада пред театъра студенти, които направиха сърдечни овации на негово величество.

При влизането в салона техни величества и техни царски височества бяха сърдечно акламирани. Университетското тържество започна с изпяването от академичния хор на „Шуми Марица“,  химна на негово величество и кантатата на Св. Климент, изслушани на крака. Проректорът г-н проф. Янаки Моллов даде отчет за миналата университетска година, след което предаде ректорските знаци на новия ректор проф. протопрезвитер д-р Ст. Цанков, който произнесе академическа реч върху: “Международно право, морал и християнство“.

След свършването на тържеството техни величества царят и царицата и техни царски височества приеха искрените и възторжени акламации на целокупното студентство и се отправиха, всред шпалир от студенти, към двореца.

На следващата година на университетското тържество в Народния театър, на което присъстват царят и царицата и министър-председателят Богдан Филов, проф. Ст. Цанков дава отчет за изминалата университетска година и предава ректорските знаци на новия ректор г-н проф. д-р Ангелов, който произнася академическа реч върху: “Вирусите като възбудители на заразни болести“.

През 1962 г. Студентският празник се отбелязва в зала "Универсиада" в София с участието на представители на правителството и на БКП. Тържества на студентската младеж обаче има и в други градове на страната, като Пловдив и Варна. Бюлетинът на БТА разкрива подробности за празненствата: 

Тържествено събрание в столицата, посветено на празника на студентската младеж

София, 7 декември 1962 г. /БТА/ Нашето поколение ще прекрачи първо дверите на комунизма и ще отнесе там подвига на хилядите загинали в битката срещу фашизма, радостта, огъня и ентусиазма на стотиците хиляди, отдали своя труд и своето сърце на тебе, родна партийо!

В тези думи бяха събрани трепетите на 5-те хиляди студенти и преподаватели от цялата страна, изпълнили тази вечер тържествено украсената зала „Универсиада“ по случай празника на студентската младеж. Но можеше ли тя да побере радостта на 65,000-те студенти, чиито сърца и мисли бяха тук, отправени с любов и дълбока благодарност към нашата родна комунистическа партия…

Посрещнати с ръкопляскания и дълго нестихващи възгласи „С БКП - напред“, „КПСС-БКП“, „Студентски привет на родната партия“, в деловия президиум заеха местата си другарите Боян Българанов, Митко Григоров, Тодор Живков, Начо Папазов, председателят на Държавния комитет за наука и технически прогрес проф. Иван Попов, председателят на БАН акад. Любомир Кръстанов, секретари на ЦК на ДКМС, председатели на Софийския градски комитет на БКП, преподаватели, български и чуждестранни студенти, гости.

С кратко слово тържественото събрание бе открито от първия секретар на ЦК на Комсомола Иван Абаджиев. Той подчерта, че решението на Политбюро на ЦК на БКП да възстанови традиционното честване на Студентския празник е израз на любовта и доверието на партията и правителството към студентската младеж, към хилядите, които ще прекрачат утре прага на висшите учебни заведения като лекари, учители, инженери, агрономи – утрешни строители на комунизма... /следва/

 *** 

Столичното студентство празнува

София, 8 декември 1962 г. /БТА/ С тържествено събрание в зала „Универсиада“ студентите и преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпразнуваха днес деня на своя патрон и празника на българското студентство. Припомняйки борческата, близо 75-годишна история на това първо наше висше учебно заведение, зам.-ректорът проф. Петър Динев изтъкна, че то е дало на българската наука много от най-видните ѝ представители и продължава да бъде важен център на научноизследователската и педагогическа работа. 

Спомени за борбите на прогресивното студентство преди 9 септември 1944 г. разказа поетът Веселин Андреев. Тържеството, на което присъства зам.-министърът на просветата и културата проф. Иван Ненов, завърши с награждаване на отличници и художествена програма. 

Тържествено честваха своя празник и студентите от Висшия медицински институт, които се събраха в салона на кинотеатър „Димитър Благоев“. Събранието откри студентът Димитър Александров, който изрази признателността на своите колеги към правителството и Политбюро на ЦК на БКП за решението им отново да се празнува 8 декември, боевия ден на бонсистката младеж. Ректорът проф. Михаил Рашев приветства възпитаниците на института и разказа за приноса на прогресивното студентство в общата борба срещу реакцията и фашизма, като подчерта, че студентите медици заедно с много млади лекари са били първите в нейните редици. След това той пожела на бъдещите лекари с чест да следват примера на своите другари антифашисти.

Развълнувано поздравиха студентите с техния празник пионерите от 31-во Основно училище в София. На приветствията отговори Минчо Димитров, секретар на вузовския комитет на Комсомола. 

От името на ЦК на ДКМС и на Министерството на просветата и културата Стоян Димитров, секретар на ЦК на Комсомола, връчи на студентите първенци в учението, труда и обществената работа награди.

Гости на тържеството бяха студенти от медицинските институти в Пловдив и Варна. 

***

Варна се превръща в студентски център

Варна, 8 декември /БТА/ След снощната заря-поклонение пред Паметника на героите, загинали в борбата за свобода, шествието из централните улици и общоградското тържество, днес студентските празненства в града продължиха. Преди обед се състоя тържествено събрание на студентите от Висшия институт за народно стопанство и Висшия медицински институт, между които бяха и много преподаватели и бивши бонсисти. 

В своя доклад старши преподавателят Петко Близнаков припомни за славните революционни борби на организираното в БОНСС и ръководено от партията прогресивно варненско студентство от някогашната търговска академия в града... Сега Варна се превръща в един от студентските центрове на страната, в който се готвят икономисти, лекари, инженери – корабостроители, а от идната година – машинни и електроинженери…

Днешният ден премина в разнообразни спортни прояви, конкурси за рецитатори, инструменталисти и певци и в общостудентско увеселение. 

***

В бюлетина e запазен и репортерски разказ за тържествената заря по случай Студентски празник на 8 декември 1962 година. Потоците на едно внушително факелно шествие прогониха тази вечер здрача в Парка на свободата, пише авторът. След като поднесоха венци пред паметните плочи на студенти – антифашисти, учащите се в столичните висши учебни заведения се стекоха пред паметника на героите, загинали в борбата срещу фашизма, за да възкресят традицията на борческите студентски манифестации преди 9 септември 1944 г. и да се преклонят пред подвига на онези, които дадоха живота си, за да могат бъдещите поколения свободни да се учат и да служат на своя народ. Няколко залпа, разноцветни ракети обсипват обелиска на героите. След това студентите се пръскат в здрача, за да се съберат по-късно на другарски веселия, разказва репортерът. 

/АБ/


В категории: Животът


Алекс Раева пак се ошишка
Алекс Раева пак се ошишка 23/02/2024, Петък 21:47 2
Флагман.БГ Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма 23/02/2024, Петък 21:37 7
5
Коментара по темата
5.
Сега
09.12.2023 11:32:24
0
1
ако някой напише статия за честването на рождения ден на Иван Асен III как ли ще звучи българският от онова време ?
Какви ли изразни средства ще прозвучат?
И как ли ще звучат за следващите поколения изразите от сега , включващи "нормалността, единството и сплотеността на ЕС", "свободата на личността" и пр..?
4.
ХХ
09.12.2023 09:25:13
0
1
Отбелязали са го с алкохол... И кой таковал - таковал.
3.
Бай....
08.12.2023 22:32:48
2
4
Да,да, студенти фашисти и антифашисти ! Малоумници!
2.
Kumpel
08.12.2023 22:08:31
2
6
Абе, Флагман, защо крадете статии и пишете, че вие сте аФФФтори на тази статия.
Да ви осъдят истинските Автори и АФти да ви излязат на г….з…те
1.
33
08.12.2023 21:24:22
2
8
SLAVNI TSARSKI GODINI NE KATO SEGA POD TEZI SOFIISKI I BURGASKI SELIANI.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Наказанието му е незначително – 3 хил.лева глоба и освобождаване от наказателна отговорност Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма Най-голямото чудо на социализма беше, че всички крадяха от държавата, а тя се развиваше все по-добре и всички бяха спокойни и щастливи Какво се случи с този известен българин Какво се случи с този известен българин Пак се поболя  Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Ако всеки в Бургас дари само по 4 лв., нужните за сложната трансплантация средства - 750 000 лв., ще се съберат само за ден ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин Богдан Петканин е режисьор с добър опит „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия Външно министерство привика руския посланик и призова за незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Според законопроектът, зони в морето ще се дават на концесия за изграждане на вятърни централи за 30 години Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Двойката посети екзотичния остров Занзибар заедно с още няколко техни приятели, сред които и първият ерген -Виктор Стоянов Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Много мъже са примерни и добри съпрузи, които ценят семействата си и дават всичко за съпругата и детето си Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Пасажерските полети намаляват, а тези с товари се увеличават
Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Александър Младенов наистина е магнетичен, но има лошият навик да се смее твърде изкуствено Алекс Раева пак се ошишка Алекс Раева пак се ошишка Роклята не можеше да прикрие ханша, корема и ръцете на екранната половинка на Краси Радков Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Единственото реално нещо в предаването е нарцисизъма на Виктор и Тризъбеца като лого на Ада, смята Борис Петров Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Предстои да се разбере дали обидените и разправиите ще се увеличават, а заедно с тях и напрежението в шоуто Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Един от водещите проблеми е, че сюжетът се фокусира много повече върху личната драма, отколкото върху реалните военни достижения Тя е на 78 и изглежда перфектно Тя е на 78 и изглежда перфектно Вижте каква е тайната на Доли Партън Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Нападателят е избягал от местопрестъплението. Полицията е предприела широкомащабна акция за залавянето му Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Винаги се получава ненадминато вкусна Всички градинари трябва да знаят този номер Всички градинари трябва да знаят този номер Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията Почина голяма легенда Почина голяма легенда Уилсън Фитипалди е по-големият брат на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди
Владислава Цариградска, съдия Владислава Цариградска, съдия Тази мафиотска структура се случва и с много сериозно политическо влияние Виц на деня Виц на деня - Как се прибра снощи?
- Като светкавица.
- Толкова бързо?!
- Не, на зиг-заг.
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, позволете да ви помогна!
- Благодаря, но чантата не е тежка.
- Аз не за чантата. Аз съм пластичен хирург.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори