×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Русия насрочиха президентските избори, но ще има ли конкуренция на Путин


В Русия насрочиха президентските избори, но ще има ли конкуренция на Путин
Путин не е потвърдил, че ще се кандидатира, но е ясно, че ако го направи, ще спечели вота, защото държи всички механизми на властта
07 Декември 2023, Четвъртък, 21:30 ч.
Автор: Флагман

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 години

Президентските избори в Русия бяха насрочени за 17 март догодина. Те по всяка вероятност ще подпечатат оставането на президента Владимир Путин на власт поне до края на това десетилетие. Датата бе определена днес от горната камара на руския парламент, както е по закон. Съветът на Федерацията взе решението с единодушие. "За" гласуваха 162 сенатори.

"С това решение ние на практика поставяме началото на предизборната кампания", заяви председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, цитирана от Ройтерс.

Тя обърна внимание, че за първи път на президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва обяви на 30 септември миналата година, че анексира. Матвиенко видя в това символично значение: според нея това ще затвърди присъединяването на тези украински региони към Руската федерация.

Украинските власти обаче казват, че няма никога да се откажат от териториите, окупирани от Русия, отбелязва Ройтерс.

"Избирайки заедно държавен глава, ние споделяме напълно общата отговорност и общата съдба на нашето отечество", каза още председателката на горната камара на руския парламент.

Президентът Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за нов мандат на фона на войната в Украйна. Мнозина обаче очакват той да участва в изборите, а малцина се съмняват в победата му.

Путин ще даде своята традиционна годишна пресконференция на 14 декември.

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 г. По конституция Путин има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.

"Нашият народ ще направи единствения възможен правилен избор... като гласува за Русия, за победата", каза многозначително председателката на горната камара на руския парламент, цитирана от Франс прес.

Впрочем Матвиенко, подобно на редица други високопоставени представители на руските власти, е доверено лице на Путин. Тя е била губернатор на родния му град Санкт Петербург, който е субект на Руската федерация.

Миналия месец Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, увери, че Путин все още не е решил дали да се кандидатира. В същото време той изрази надежда държавният глава да се яви на изборите и добави, че е уверен в неговата победа.

Следващият президент на Русия трябва да е такъв като Путин, каза освен това Песков.

А и засега просто руският президент няма съперници. Повечето от основните опозиционни лидери като Алексей Навални са хвърлени в затвора или живеят в изгнание.

Крайният националист Игор Стрелков (известен като Гиркин), който обвини Путин в слабост и нерешителност в Украйна, също бе обявил намерението си да се кандидатира. Той обаче междувременно бе арестуван и са му повдигнати обвинения в екстремизъм, посочва Асошиейтед прес.

Така че досега са известни само двама потенциални кандидати. Единият е Борис Надеждин - бивш депутат в долната камара на руския парламент - Държавната дума, понастоящем член на общински съвет в Московска област. Другият човек, афиширал своите президентски амбиции, е Екатерина Дунцова. Независим журналист и адвокат, тя е бивша общинска съветничка в Тверска област, северно от руската столица.

Надеждин и Дунцова обаче са слабо познати на широката общественост и е повече от очевидно, че шансовете им са илюзорни. И предвид плътния контрол на Путин върху руската политическа система, победата му на изборите е почти гарантирана, отбелязва АП.

Освен това руският президент остава популярен сред своите сънародници, поне според официалните проучвания на общественото мнение в Русия. А независими анкети в страната просто няма, предвид строгия контрол на властите върху всички аспекти от обществения живот. Въпреки наредената от Путин война срещу Украйна, която буксува и коства много жертви, и въпреки неуспешния бунт на Евгений Пригожин, държавният глава се радва според сондажите на подкрепата на около 80 процента от руснаците.

Тоест рейтингът на руския президент е още по-висок, отколкото бе преди пълномащабната инвазия в съседната страна на 24 февруари миналата година, посочва Ройтерс.

Путин, на когото Борис Елцин предаде президентския пост в последния ден от 1999 г., вече е най-дълго управлявалият човек в Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин. В периода 2008-2012 г. той формално отстъпи президентския пост на своя довереник Дмитрий Медведев, защото нямаше право на трети пореден мандат в съответствие с руската конституция от 1993 година. Частично базирана на френския основен закон от 1958 г., тя бе смятана от някои на Запад като потенциален предвестник на демократизацията на Русия, отбелязва Ройтерс. Вместо това промени от 2008 г. удължиха президентския мандат от четири на шест години, а реформата, приета на референдум през 2020 г. в разгара на пандемията от новия коронавирус, премахна ограничението за два поредни мандата. На практика тя позволи на Путин да остане господаря на Кремъл до 2036 г., нулирайки дотогавашните му мандати. 

И ако миналата година нещата не изглеждаха розови за руския президент, с военните неуспехи в Украйна и вълната от западни санкции, то сега той изглежда в по-добра ситуация, отбелязва АФП. Голямата украинска контраофанзива през лятото не донесе успех, подкрепата на САЩ и Европа за Киев сякаш е разколебана, а руската икономика като че ли се приспособява към новите реалности.

Така че е почти сигурно, че човекът, който на 7 май 2024 г. ще положи клетва като президент на Русия, пак ще е Путин. Всичко друго би било огромна изненада.

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
12
Коментара по темата
12.
Близо 2 години след началото на войната в Украйна
08.12.2023 16:51:55
0
1
Близо 2 години след началото на войната в Украйна тихата съпротива в Русия расте
За сега тиха съпротива
11.
До 5,6,7,8
08.12.2023 16:34:57
0
0
Същественото е в края на поемата
От 4
10.
Какъв Путин, той възкръснал ли е?
08.12.2023 14:52:36
0
2
Как така се говори във Флагман за Путин, той жив ли е, или е възкръснал?
Нали тук има само дописки за неговата смърт и за неговите двойници?
Дори не се спомена тук за посещението на "Владимир Арабски" в ОАЕ?
9.
бичме
08.12.2023 13:55:40
1
0
до Днес е денят на Куба ,
колега, вкарал си всички опорки накуп, поне да ги беше разхвърлил под различни имена , работи малко по тънко , не така мързеливата
8.
Перукан
08.12.2023 13:03:50
0
2
И сз тук ги насрочих, но като гледам май нямам конуренция. Абе къде е Преслава?
7.
ХХ
08.12.2023 11:11:44
0
2
До 4

"1958 година - според Международната организация на труда, средна заплата на работещите в Куба - на осмо място в света..." - интересно (дай линк), защото Вики пишат: "Before the Cuban Revolution, in 1958, Cuba had a per-capita GDP of $2,363, which placed it in the middle of Latin American countries."
6.
ХХ
08.12.2023 10:54:40
0
3
До 4

"От 1829 г. Куба е първата страна в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), която започва да използва кораби в морския транспорт." - туй би ли го превел на нормален език?
5.
ХХ
08.12.2023 10:52:33
3
3
До 4

През 2023 година Куба има детска смъртност втора в Латинска Америка (след Антигуа) 4.1 на 1000, която лесно можем да сравним с евроатлантическа българия 7.8.
ПП. Комунистически Беларус е с 2.1
4.
Днес е денят на Куба
08.12.2023 06:58:34
5
5
Днес е Денят на Куба…

„Капитализмът е отвратителен. Той носи само война, лицемерие и съперничество“
Фидел Кастро

От 1829 г. Куба е първата страна в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), която започва да използва кораби в морския транспорт.

1837 г. е шестата страна в света (след Англия, САЩ, Германия, Франция и Белгия), в която е построена железницата.

1847 е първата страна в Америка, която използва етър в анестезия за хирургични операции.

1877 е първата страна в света, която демонстрира използването на електроенергия в индустрията.

1881-Куба победи най-страшното тропическо заболяване на времето - жълтата треска - и изобрети медикаменти, използвани до сега. Кубинският лекар Карлос Финлай беше откривател.

1889-първата в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), и втора в Америка, след САЩ, където е инсталирано уличното осветление.

Между 1825 г. и до независимостта през 1898 г. Куба е източник на 60-75 % от доходите на испанската хазна.

1900-първи автомобили в Латинска Америка се появяват в Куба. Първата жена шофьор в Америка и Испания е кубинката на Рене Мендес Капоти.

1906-Хавана е първият град в света, който инсталира директен телефон (не през оператора, а с диск).

1907- в Хавана се открива първото в Латинска Америка рентгеново отделение.

На 19 май 1913 година в Куба се осъществява първият полет със самолет в Латинска Америка. Първите пилоти са кубинците Агустин Парла и Доминго Росил. Полетът е продължил 2 часа 40 минути, между Хавана и Кайо Хюесо във Флорида, САЩ.

От 1915 до 1959 г. - Кубинският песос (песо кубано) е единствената валута в света, която се е обезценила спрямо щатския долар само за 1 цент за 44 години.ж

1918 г. е първата страна в Америка, включително Испания и Португалия, която позволява развод.

1922-втората страна в света, открила радиостанция и първата в света предава концерт и редовни новини по радиото.

През 1928 г. в Куба вече е имало 68 радиостанции, 43 от които са в Хавана. По този показател Куба е на 4 място в света след САЩ, Канада и СССР и първо място в света по брой радиостанции на население и толкова малка територия.
Куба е първата страна в света, пусна радио предаване (радио изпълнение) и стана основател на радио сериали, в бъдеще - телевизионни сериали. Така Куба се счита за родина на телевизионните сериали. Автор на първата продукция е Cuban Felix Caignet (F élix Caignet)

1929-основана авиокомпания Cubana de Aviaci ón, една от първите търговски авиокомпании в света.

1935-Куба става най-голямата испанска държава по отношение на радиосериали и износа на радиосериали.

1937-Куба е първата в Латинска Америка, приела закон за 8-часов работен ден и за минимална заплата.

1940 г. е първият президент в света - мулат (от чернокожа майка и мулат баща), избран от абсолютното мнозинство кубинци. Докато в Куба тогава, както и сега, мнозинството от населението е бяло. Колкото и да е невероятно, той стана бъдещият диктатор - Фуленцио Батиста (Fulgencio batista y Zald ívar).

1940 г. - Куба приема най-напредналата Конституция в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), сред постиженията ѝ: за първи път в Латинска Америка, равни права между мъжете и жените, между расите и т.н. В Испания жена е получила равни права със съпруга си едва през 1976 г.

1950 е втората страна в света, която отваря телевизионна станция и студио. Куба става латиноамерикански телевизионен център, Хавана става латиноамерикански шоубизнес център (сега този център е Маями).

1952-първата в света бетонна жилищна сграда, построена в Хавана (сграда El Focsa).

1954-Куба е страна с най-голям брой крави и бикове на глава от населението в света. В същото време Куба е третата страна в света по консумация на месо на глава от населението (следвана от Аржентина и Уругвай).

1955-втора страна в Латинска Америка (включително Испания) след Уругвай с най-ниска детска смъртност (33,4 на хиляда новородени).

1956 г. - ООН призна Куба за латиноамериканска страна с най-ниско неграмотно население (23 %). Хаити имаше 90 % неграмотни, Испания, Салвадор, Гватемала, Боливия, Венецуела, Бразилия, Перу, Доминиканска република малко над 50 %.

1957-ООН признава Куба за страна с един от най-добрите медицински показатели в света и най-добрата в Латинска Америка и Испания. В Куба е имало 1 квалифициран лекар специалист на 957 жители.

1957 е най-електрифицираната страна в Латинска Америка с най-голям брой жилищни сгради (електрификация 83 %) и жител с тоалетна и с всички удобства (80 %). Тези цифри са били едни от най-високите в света.

1957-в броя на калориите, консумирани ежедневно от всеки кубинец (2870 ) Куба е била втора след Уругвай.

1957 - Хавана е вторият град в света, в който се открива стереокино. Хавана беше градът с най-голям брой кина в света-358-изпреварващ Ню Йорк, Париж, Лондон и всички други градове в света.

1958 е втората страна в света, която излъчва цветна телевизия и масова продажба на цветни телевизори (много къщи все още имат тези телевизори).
1958 е третата страна в Латинска Америка по броя на превозните средства (160 хиляди, т.е. една кола на 38 кубинци). Първата държава в Латинска Америка по броя на електроуреди в къщите на кубинците. Първото място в света по дължина на железниците на квадрат. км и по броя на радиата в света (1 на 2 души).

От 1950 до 1958 Куба се класира на второ място, изпреварвайки Италия и над 2 пъти Испания. Въпреки малка площ и общо 6,5 милиона души, през 1958 г. Куба се класира на 29-то място сред световните икономики, далеч по-напред от всички латиноамериканци, Испания, Италия, Португалия.

1958 година - според Международната организация на труда, средна заплата на работещите в Куба - на осмо място в света (след САЩ, Канада, Швеция, Швейцария, Нова Зеландия, Дания и Норвегия), и по доходите на селяните - на седмо място в света.. Безработицата е една от най-ниските в света-7,07 %. Общо трудоспособно население в Куба през 1958-2 000 204 души.

Освен всичко това, до 1958 г. Куба беше страната с най-добро пътно покритие в Латинска Америка, с най-големия супермаркет в Латинска Америка, с най-модерното летище (Хавана), с най-голямата чуждестранна инвестиция и с най-големия бюджет на Америка за запазване исторически и архитектурни забележителности...

А след това дойдоха комунистите...”

От Lyudmila Mladenova, Куба
3.
Из "Бляновете на един...
07.12.2023 22:54:30
2
7
.......на един замалял крепостник" по Достоевски:
"Да е жив и здрав бащицата!!!!....Бог да го пази!!.....Мечта ми е пак цар пак да бъде!!!....войни да води........в битка на бял кон армията да поведе,а кога ме ранят и притварям очи в предсмъртен унес.... свирка да ми направи......барем щастлив да се помина,че поне един път в живота си, в тази богата държава..... съм се изпикал в златен кенеф"
2.
паткан
07.12.2023 21:50:39
13
13
Как бе нали умря /според фашистките медии/
На кого да вярваш
1.
далечен
07.12.2023 21:46:47
10
14
"Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 години"
Срамота Флагман, значи да очакваме още 2101 години да слушаме за Путкин.
Ленинградския гамен е пребиван до кръв от грузинският му баща, че майка му го връща в Питер и е осиновен от роднини.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори