×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пълна каша с разкопаната ул.“Южна“ в Созопол, има не просто дупки, а цели трапове, които могат да погълнат джип


Пълна каша с разкопаната ул.“Южна“ в Созопол, има не просто дупки, а цели трапове, които могат да погълнат джип
Общината ще влезе на ул."Южна" след 12-ти декември, ако тя не бъде възстановена, след което ще изпрати фактурата за ремонта на частния инвеститор
07 Декември 2023, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Археолозите се оттеглиха, оставиха апокалипсис, който се превърна в капан за десетина семейства 

На ул.“Южна“ в созополския квартал „Буджака“ вече има не просто дупки, а цели трапове, които могат да погълнат джип, сигнализират живущите.

От седмица те алармират, че е невъзможно да стигнат до домовете си заради археолозите, които разкопаха улицата и я оставиха в безобразен вид в навечерието на зимата.

Вследствие на дъждовете през последните дни вече е невъзможно дори за високопроходими автомобили да преминат през тази отсечка.

Във вторник немски гражданин, който е постоянно пребиваващ в България, с имот на ул.“Южна“, затъна в един от траповете.

Возилото му пропаднало рязко, вследствие на което той е с контузия в рамото, разказаха пред Флагман.бг очевидци.

Часове по-късно в идентична ситуация е попаднал и още един джип.

В момента едва ли има по-кошмарна улица в Созопол, а десетина семейства са заложници в собствените си домове.

Тази кола попадна в трап в улица "Южна", която е напълно непроходима след дъждовете през последните дни

Флагман.бг подробно проследи сагата улицата, разкопаната от археолога Димитър Недев. Припомняме, че той работи по частен инвестиционен проект на българката Ирина Краф, която е живее в Швейцария и изгражда свой летен дом в Созопол.

Недев е трябвало постфактум да узакони водопровод, поставен преди повече от 15 години. И тъй като целият „Буджак“ е под закрилата на Министерството на културата той е извършил проучване за наличието на ценни находки по трасето.

Недев и екипа му разкопали ул.“Южна“ за един ден, премахвайки дренажа и настилката, която живущите сами са полагали през годините, след което са се оттеглил и оставил всичко в кал и дупки.

Живущите с право се оплакват, че нито са известени, нито им е осигурено алтернативно трасе. Недев пък в прав текст часове след разкопаването обяви пред Флагман.бг, че нито му е работа да известява, нито да поправя щетите. Той прехвърли топката към Община Созопол и инвеститора.

Флагман.бг се свърза днес със зам.-кмета Румен Кисьов под чието наблюдение е казусът за ул.“Южна“. Той е запознат с доклада на общинската комисия, която огледа терена преди седмица. Тогава експертите от администрацията установиха, че след извършването на изкопните работи улицата е непроходима и поставиха срок до 8 декември на възложителя (Ирина Краф) да възстанови настилката.

Това обаче е малко вероятно да се случи, защото Ирина Краф засега твърди, че проучването е направено по желание на Община Созопол, а не нейно.

„Не сме ние тези, които трябва да възстановят настилката, а частният инвеститор заради когото са направени разкопките. Дадохме му срок до 8 декември. Ако не го изпълни, ще влезем ние. Това ще се случи най-късно на 12 или 13-ти декември. Тогава ще вкараме нашата техника, за да възстановим улицата, след което ще изпратим фактурата на въпросния инвеститор. Казусът с ул.“Южна“ е сложен, защото "Буджака" е вилна зона, а не квартал. Територията там е земеделска земя, за да стартира строителство трябва да се промени статута и това се прави чрез нов Подробен устройствен план. Там се извършват проучвания и по линия на екология, и по археологията. През годините се е строяло хаотично, без спазване на правилата. Водопроводът, който е изграден е трябвало да мине на съгласуване предварително, но това не се е случило. Сега, след като процедурата завърши, този водопровод може да бъде предаден на Общината, а ние ще го прехвърлим за стопанисване на ВиК Бургас. След това ще имаме основания и да работим по тази улица, защото в момента нейният статут не е точно на улица – а за осигурява достъп до имотите“, каза пред Флагман.бг Румен Кисьов, уточнявайки, че тя действително е в кадастъра, но се води „неизградена“, защото не били спазени всички процедури, а те били свързани точно с проучванията за археология и узаконяването на водопровода.

 


В категории: Созопол


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
28
Коментара по темата
28.
Спиди Гонзалез
10.12.2023 00:05:46
0
0
Каква археология, какви 5 лв.?! Е как да не открият новият Луксор?! Това са вандали и некадърници. Само съд до дупка и да си плащат с лихвите.
27.
Геро
08.12.2023 18:00:12
0
0
Излизат със калните си гуми на асфалта и целия път е станал пързалка.
26.
Археолог Робот
08.12.2023 09:25:32
7
3
Програмирали са го от Министерство на културата и археологът е действал като машина робот.
Без разсъдък
Без мисъл
Без съвест
Защо трябва нещо което вече е заварено положение и е построено да се руши вандалски?
Обвиненията се прехвърлят от община до инвеститор и прочие. Но къде е човекът в този случай. Нямало е човек, а машина археолог. Човечно ли е да унищожаваш улица безхаберно? Тази улица се ползва не само от живущите там, ползва се от много местни хора и множество туристи. Но защо трябва археологът да се замисля за това? Според неговите думи той си бил свършил работата - Да именно както една програмирана машина която не може да използва разсъдък. А министерство на културата също е без никаква култура след като машинално се раздават разрешения без да е проверен участъка.
25.
Анета Флагманова
08.12.2023 06:51:25
3
5
Панайот е виновен!
24.
фактите
08.12.2023 05:17:26
2
17
Буджака е защитена територия. Всякакво строителство там е незаконно и забранено. Улици там няма. Созопол не може да възстановява улица,защото улица няма. . КРАЙНО ВРЕМЕЕ ЗА МАСОВИ АРЕСТИ НА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ! Има закони-в защитена територия, където има културни артефакти, където има старо тракийско гробище-не може да се строи. А незаконните строежи трябва да бъдат премахнати, а виновниците-пратени на съд.
23.
Защо не е засята с пшеница тази земеделска земя?
08.12.2023 02:35:11
0
18
Това е земеделска земя, а не улица! Там трябва комбайни и трактори пшеница да жънат! И как така има водопровод и незаконна настилка на земедебската земя? Това е за прокурор и масови арести! На земеделска земя е абсолютно забранено а се строи!
22.
Кой пусна ток за незаконните къщи?
08.12.2023 02:30:24
2
16
Защо не е спрян токът към незаконните къщи?
Защо за незаконните къщи не е приложена процедурата по ЗУТ-заповеди за премахване, и да влизат булдозерите!

Това не е улица, а земеделска земя! Къщите са незаконно строителство, не е ясно как така е пуснат ток, вода, нито пък има улица. Че никой не спори,че водопроводът е незаконен. БУТАЙ БЕЗЗАКОНИЕТО! Общината няма право нищо да "възстановява"-защото това НЕ Е УЛИЦА, а разкопките на археолозите са законни и правилни, и следва да продължат с максимален интензитет!
21.
Бутай беззаконието!
08.12.2023 02:24:40
1
14
Това не е улица, а земеделска земя, в незаконно застроен район. Трябва да бъдат премахнати и незаконните къщи! И водопровода , и настилката са незаконни. Цялото беззаконие .незаконни строеф.жи,скъщи трябва да бъде премахнато, и да остане районът общодостъпен, и всеки да може да гледа морето. АРХЕОЛОЗИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ИЗСЛЕДВАТ, вклч и под незаконните къщи!
20.
Йосиф
08.12.2023 00:25:18
0
13
Да каже как има частен канал и му плащат за присъединяване?
Пътят ли е негов или ВИК Бургас?
Време е община Созопол да се намеси и да застане на страната на инвеститорите.
Общината губи много заради такива като него и бившият с частни водопроводи и канали.
19.
Млади
08.12.2023 00:01:02
2
12
Докато седи, това дърво и военно нещо Кисьов всичко е обречено...
Тихомир, четири години не ти ли стигнаха да разбереш, че това дърто и военно ти пречи
18.
Село Созопол
07.12.2023 23:45:48
2
16
Най мърлявото място с дъх на лукс е Буджака,като некъпана проститутка....
17.
*********
07.12.2023 23:36:29
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
До 15
07.12.2023 22:35:02
2
20
Да бе да !
Откъде на къде ?
1) Дори Общината ако има кураж, трябва да глоби, наглите, мрънкащи живущи там, защото са извършили незаконни дейности, без разрешение на общинска собственост !
2) И НИНКН също трябва да ги глоби, защото са положили комуникации в тази улица без да са извършили археологически проучвания.
3) А РДНСКА трябва да издаде Заповед за премахване на тези незаконно положени комуникации ( ток, вода и канал). Трябва и те да ги (ви) глобят и да спрат ползването от къщите на тези комуникации !
4) Прокуратурата трябва да започне проверка, как и кой е издал (ако има) разрешения за ползване на тези (вашите) къщи при условие, че изградените комуникации до тях са незаконни.

Ето как "кашата" се оправя, ако институциите имат компетенции и непристрастност !

А сега пак, кажи, че не разбирам !
15.
До 14
07.12.2023 22:00:59
13
6
Дрънкаш глупости без да си запознат. Не може всеки който реши да копае където си иска и после да казва: оправяйте се. Пътя да се оправи поне до предишното му състояние и да компенсира всички живущи, които 1 седмица не могат да излязат от тях или да си стигнат до къщите
14.
Кое не е ясно ?
07.12.2023 20:32:24
3
26
1) по първият казус - има ли улица или няма ?

-Защо Общината не покаже проекта за улица "Южна" и строителното разрешение за нейното изграждане ?
Ами защото НЯМА ! Нито проект, съгласуван и одобрен нито строително разрешение.
А е много възможно дори и да не е променено предназначението на земите отредени за тази "улица" южна и да са си все още селскостопански земи.
С това се изчерпва кашата по тази точка.

2) разрушила ли е швейцарката "улицата".

-Ами след като не съществува в правният мир улицата няма как да я и разрушила ! И то с процедура, която са Я ЗАДЪЛЖИЛИ ОТ ОБЩИНАТА ДА НАПРАВИ и ДА ФИНАНСИРА а именно археологични разкопки. Общината и е издала строително разрешение за строителство на водопровод, а за да започне то е необходимо да минат първо археолозите.

3) имат ли вина археолозите ?
-никаква !
Извикали са ги. Направили са това, което правят и и с всички на Буджака. А последващата съдба на разкопаният имот е в ръцете на СОБСТВЕНИКЪТ НА ИМОТА. Ако е улица (в което дълбоко се съмнявам) е на Общината !

Последно :
Случаят е МНОГО ЯСЕН !
Журналистите не може да го представите нормално и още повече обърквате читателите си !
Как ще завърши ли : Общината ще намери от някъде пари и пак НЕЗАКОННО ще направи някакво подобие на улица с чакъл.
Извод : да са живи и здрави данъкоплатците, на които им пилеят парите по няколко пъти за щяло и нещяло.
13.
Тошко баничката
07.12.2023 20:27:39
2
11
Писна ми от доносници! В общината доносници на Буджака доносница хубаво си беше демокрацията при Рейзи не трябваше да го предавам.
12.
Ах
07.12.2023 20:01:07
20
13
Тия археолози за като напаст божия!!Врът си носовете навсякъде.За ради тях знаете ли колко проекта се бавят с години?Улица Брезовско шосе в Пловдив, е типичен пример.Заради археологичната напаст,шепа грънци и една количка камъни,вече 2-3години се бави завършването на ремонта.Сега пак ревът ,че проучванията трябва да продължат но поради липса на пари спират,а с това и ремонта.
Тия трябва да бъдат съдени и да възстановяват щетите които правят.Тоя созополски археолог дето казва ,че нищо не е длъжен да го осъдят да плати разкопаното и да му се хвърли един як бой.
11.
Какво е улица?
07.12.2023 19:47:18
1
25
Защо общината дава разрешения за строителства, ако това е земеделска земя? Класира се като Улица, когато се дават разрешенията за строителство
После обаче когато възникнат проблеми тя се превръща в земеделска земя.
Улицата хамелеон …
10.
Ь
07.12.2023 19:40:39
0
27
Манджа с грозде .Едните строили незаконно,а другия незаконно им разрушил незаконния път
9.
Хотел....
07.12.2023 19:35:21
0
16
Тази снимка от кое село е ????
8.
Станимир
07.12.2023 19:33:31
4
23
21 век сме, нали кмета казва елате, вижте, Созопол е топ, туризъм, бля,бля,бля. Нали са социална партия, да помогне на хората. Говорим за Созопол, а не за табадъпково!!!
7.
до 4
07.12.2023 19:29:05
3
41
Много е вярно написаното. Най-много се оплаквала Зоя Калафатева, която застрои плажа на къмпинг Веселие, завзе плажа, изля битон и сега се прави на пострадала. А ние кво да кажем, че нямаме плаж! Умръзна ми от всякакви такива.
6.
Сополис
07.12.2023 19:27:33
5
32
Построили хотели, хасиенди, а чакат държавата да им асвалтира. Нагли цървули.
5.
Да кажа
07.12.2023 19:25:38
1
25
Изпратили са Кисьов, защото е ресорен зам кмет по строителството!А че е за махане, две мнения по въпроса няма! Вярно е и това че това не е улица и никой не може да се жали с приказката, че "улицата" била разкопана!
4.
Мда
07.12.2023 19:24:25
3
29
Не ги жалете тея, построили палати на харизана земе от Рейзито, ако са съдии или прокурори, кой знае колко с колко дела са затрили хорски съдби за пари. Като имат пари, да си я асвалтират, не да чакат държавата, нали са голяма работа, научени все на хранилка.
3.
Созопол Forever
07.12.2023 19:17:09
6
21
И защо пратиха Кисьов да се черви пред Флагмана??? Явно искат да го махат, сега да го оплюят хората, да му сипят здраво сол на главата и после да има основания да го разкарат. А истинските виновници са други и те си стоят в кабинетите спокойно
2.
интересно
07.12.2023 19:15:13
2
33
Незаконно строителство, незаконни разкопки, незаконна улица и незаконна тръба и как точно е пуснат ток там? Защо вече не е изравнено всичко.
1.
Мнозинство
07.12.2023 19:13:15
12
8
Хайде решете проблема на хората
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори