×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Три мандата са ми достатъчни, оглеждам се за наследник за кметския стол на Камено


Три мандата са ми достатъчни, оглеждам се за наследник за кметския стол на Камено
Следващият управник трябва да е млад, кадърен, но и с опит, казва Жельо Вардунски, който преди месец встъпи в третия си мандат
07 Декември 2023, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Всеки се изхабява, във футбола вземеш ли нов треньор и отборът се вдига, затова ще предам щафетата след 4 години

Жельо Вардунски е трети мандат кмет на община Камено. За 8 години той и екипът му буквално преобразиха населените места. Именно заради това Вардунски спечели доверието на жителите, които му гласуват огромно доверие. На последния вот в края на октомври т.г. той спечели изборите с убедителна преднина и встъпи в новия мандат. Планува ли да се оттегля след края му, какви са плановете му за община Камено - отговаря Вардунски:

- Г-н Вардунски, изглежда този мандат, поне на пръв поглед, ще е по-лек, заради това, че имате мнозинство? Какви са ви очакванията сега?
- Имаме мнозинство, но точно затова казах на съветниците, че е най-добре ако има разногласия, те да се решават на комисиите и то конструктивно. Никой не е най-умният, най-хубавият, всеки може да допусне грешка, нещо да не се догледа. Нямам нищо против дебата и това става основно на комисиите. По време на сесията да правим изпълнения – кой е опоцизионер и т.н. Няма нужда. Предните мандати не се случваше, надявам се и сега да продължи така. Защото тогава всичко става „на инат“. Не обичам този стил на работа. Харесвам консенсуса, да се приема най-доброто за Камено. Затова за мен са много важни дебатите по време на заседанията на постоянните комисии.

- Второ заседание на Общинския съвет ще има през декември. Кои са спешните докладни?
- Почти всички са спешни. За топлия обяд трябва да получим съгласие, например. Още преди изборите администрацията ни работи в полза на гражданите. Приемаме изработване на Общ устройствен план. Всичко това е замръзнало отпреди изборите. И хората, които искат да правят нещо като инвестиция, реално досега стояха и чакаха. Има доста забавяния и сега като слушам „Български възход“ ще вкарват още 4 докладни. Може би ще се наложи и още една бърза сесия след Нова година. Имаме доста работа за вършене.

- Какви проекти подадохте към финансовия министър Асен Василев и за какво ще настоявате пред държавата?
- На първо място подмяна на водопровода в с. Полски извор. После проекта за пътя между с. Ливада и с. Тръстиково. В резерва – от с. Тръстиково до с. Константиново, както и водопровода на второто. През февруари, доколкото знаем, ще откриват програмата за развитие на селските региони. Там ще можем да подадем заявления за 2 или 3 проекта по 2 млн.лв. Ще подадем за асфалтиране на главната улица в с. Тръстиково. Предимството там е, че водопроводът е сменен и реално можем да претендираме за направата на пътя. В село Ливада например на главната улица водопроводът не е сменен и там ситуацията е различна. Това са проектите, които предвиждаме. 
Планираме спортна площадка в с. Русокастро, футболно игрище. Направихме им нова детска градина. Имаме много обекти. Има и такива, които не се виждат – например покривите на читалищата в с. Черни връх, с. Винарско. Ул. „Н.Й.Вапцаров“ сигурно също ще влезе за ремонт по програмата за развитие на селските региони. Продължаваме да проектираме. Водопроводът в с. Черни връх. Във Винарско сменихме половината водопровод в селото, защото толкова пари ни бяха отпуснати. В с. Ливада вече има 600 човека по адрес, там също трябва да мислим за водопровод.

- Това означава, че докато някои села опустяват, в община Камено има ръст на населението...
- Да. Близо са до Бургас и лесно се пътува. Ако изпълним пътя между Константиново и Русокастро, особено с тази крепост, ще видите още колко ще живнат населените места.

- Значи следващите проекти ще са за детски градини?
- Дано да са. Бях особено щастлив, когато възникна проблема с местата в детската градина в село Черни връх и се наложи да направим нов корпус. 

- Може ли да се каже, че пандемията в този случай изигра позитивна роля? Търсенето на имоти с двор се увеличи, много хора се преместиха да живеят на село.
- И това е така. Но селата са хубави. Доста хора се нанесоха, но дали заради това, че децата им учат в Бургас, или заради паркирането, не си сменяха постоянния адрес. Но като през 2020 г. бяха КПП-тата, понеже реално живееха в селата, тогава смениха поне настоящия си адрес. И много пъти съм им казвал „Сменете си адресите, хем искате придобивки, ама в програмите за финансиране за населено място, по-малко от 2000 души, няма финансиране. В с. Тръстиково сте 800-1000 човека“. А предния път назначавах наместник в Тръстиково. Там живеят много хора, но няма по адрес.

- Изглеждате несменяем кмет. В последните години общината се промени в положителна посока и успяхте да спечелите доверието на жителите. Хората ви харесват, това се вижда и на изборните резултати, където печелите безапелационно. Но някои ваши колеги кметове, също успешни, казват, че това ще им е последния мандат. При вас как стоят нещата?
- Твърдо заявявам отсега – това ще ми е последният мандат. Човек се изхабява. Придобива опит, мъдрост, но се изхабява. Във футбола вземеш ли нов треньор и отборът се вдига. Този път може би нямаше пак да се кандидатирам, но исках да помогна на младите – да влязат в администрацията, да придобият опит. Виждате и от колко млади хора се състои групата ни в Общинския съвет. Бъдете сигурни, че който и дойде, без знания няма да върви работата – всеки си мисли, че кметът е да седнеш на стола и да тръгнат нещата. Уверявам бъдещите кандидати за кметове, че е много трудно. Най-лесно е да фалираш една община или да правиш глупости, или нищо да не правиш. Всичко това води до финансови загуби. 

- Оглеждате ли се за свой наследник, изобщо имате ли някого предвид?
- Имам много хора предвид, но засега имена не мога да кажа. 

- Евентуалната смяна на собствеността на Лукойл ще повлияе ли по някакъв начин на община Камено? Знаем, че те са ваши партньори в различни обществени каузи...
- На нас ще ни повлияе точно в тази сфера. Ремонтът на площада до читалището е със средства от „ЛУКОЙЛ“. Но относно такса битови отпадъци и недвижими имоти, който и да го купи, ще трябва да ги плаща. Оттам нататък дерогациите и т.н. – това е голямата политика и никой не ни пита. Ако има продажба, дано се запази стилът на работа, защото сега знаем кога и какво да искаме. Знаете, един човек като свикне и отъпче една пътека и тръгне по друга, в началото е трудно и резултатът е неизвестен. Понякога обаче се оказва, че новият път е по-хубав от отъпканата пътека.

- Другата болна тема от години за общините е бюджетът. Сега в Парламента пак изглежда са на кантар нещата. 
- Най-голямата глупост ще е сега да се скарат и да ни държат без бюджет до септември. Сега на изборите опозиционерите ми казваха как много сме се разработили преди вота. А какво да направим, че тогава беше приет бюджетът? Ние приехме общинския дори малко по-късно. По-миналата година беше още по-голям ужас, защото не само нямамхе бюджет, но и токът  се вдигна, горивата скочиха, храните поскъпнаха, а ние трябваше да работим с 1/12 от предходния бюджет. 

- Готови ли сте с бюджета за следващата година?
-Готови сме. Постоянно следим ситуацията. Пускат на финансовия директор прогнози. Ние зависим от капиталовата субсидия и допълващата. Първоначално казаха, че вдигат минималните работни заплати, което на нас ще ни коства 200 000 лв. Те вдигнаха допълващата субсидия с 1700 лв. и ние скочихме. Има малко лутане, но добре вървят сякаш нещата. 


В категории: Камено


Флагман.БГ Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник 04/03/2024, Понеделник 11:40 0
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС 04/03/2024, Понеделник 10:40 0
Флагман.БГ Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си 04/03/2024, Понеделник 10:00 0
22
Коментара по темата
22.
*********
13.12.2023 12:07:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
Журналист
09.12.2023 13:00:14
0
5
Кмета на всяка една община в България, се избира за да е послушко на Партия ,или местен феодал. Запомнете го това . Неудобен ли е Кмета става като Иванчева.
20.
*********
08.12.2023 20:06:21
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Манчо
08.12.2023 15:31:39
7
2
Вардунски е кмет за пример! Толкова много направи за Камено и селата! Нападките са ви нелепи!
18.
от Бургас
08.12.2023 14:04:55
1
6
Мисля, че кметовете се избират на избори за местна власт, а не се посочват от стария кмет! Това да не Ви е семейна фирма или се смятате за крал, и титлата се предава по наследство????? Що за безочие и тъпотия, дори да го помислиш, а камо ли да го изречеш пред медии????!!!!
17.
До 16
08.12.2023 08:35:11
1
1
За да се шправи кв.Възраждане са му нужни поне 8 мандата
16.
Ставри
07.12.2023 21:46:47
1
10
Три са ти достатъчни, а какво да кажем за чичо Кмет, на когото и пет не са достатъчни
15.
Истината
07.12.2023 21:35:16
8
8
Вардунски даде живот на селата. Преди него беше разсипия. Всички помнят Стефан Бонев, който го караше на автопилот. Жельо още от първия мандат започна да работи. Разви и селата, в които все повече хора си купуват къщи. Камено също изглежда добре. Умен кмет - това е! Вдига високо летвата пред следващия. Само се притеснявам, че сега ще се успи, ще го кара на уво и дано не развали до края на мандата доброто впечатление.
14.
до 1 и 2
07.12.2023 21:29:21
6
3
Нормално е да има самочувствие да посочи кмет, който ще подготви. Той се справя много добре и хората му вярват. В Царево хората избраха кмета, който бе посочен от стария кмет и със сигурност няма да съжаляват.
13.
Жител на Камено
07.12.2023 21:27:37
8
6
Преместих се в Камено преди 4 години и не съжалявам. Виждам, че това е едно добро място, а мислещите хора подкрепят кмета. С приятни впечатления съм от този човек. Виждам го на празника как общува с хората и как се държи и съм очарован. Добър кмет и ще е жалко,ако се оттегли
12.
До 11
07.12.2023 20:56:53
0
9
А пътя от стадиона към гарата. Той не в Камено.Но важното е да има банкети и на площадите да има цветя.
11.
Случаен
07.12.2023 20:45:19
2
11
Ще правел детски градини и спортни площадки то деца няма.Младите бягат към Бургас.Да си оправи пътищата защото като тръгнеш от Камено към Тръстиково е като лунен пейзаж.
10.
*********
07.12.2023 19:57:17
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Браво
07.12.2023 19:39:15
0
4
Да отива в София
8.
Евала
07.12.2023 19:36:06
2
6
На този Човек! Нека Несебърския кмет да отиде при него и обмени малко опит, не е срамно, нищо че Камено е много по бедна община!
7.
Кмет
07.12.2023 19:32:41
3
10
Ха ха, вземи да посочиш следващия кмет ти, може и някой роднина или от "приятелския" ти кръг. Боже, боже самозабравили се хора колкото искаш. 12 г кмет и се наяждаш, ясно.
6.
?
07.12.2023 18:14:03
1
5
За какво са достатъчни?Може ли да сподели с нас,простолюдието и с някои органи?Имам предвид -образователни органи,не разследващи,разбира се!
5.
Несебър
07.12.2023 17:49:15
1
8
Само Вечната несебърска Амбър не му стига
4.
Герберски калинки бол
07.12.2023 17:26:11
1
9
До 1
Герберски подход. Но на народа му харесва
3.
ALT
07.12.2023 17:22:57
2
3
Госпожа Сотирова ?
2.
Да
07.12.2023 17:09:47
2
13
И аз се изумих, какво се мъчим с избори
1.
Наистина ли
07.12.2023 17:06:57
2
18
В Камено кмета се посочва от стария такъв.Не знаех
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Според участниците, първият човек, стъпил на Луната, е руският космонавт Юрий Гагарин Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Търговците предлагаха храни и напитки с доста високи надценки в подножието на Паметника на свободата Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Тестове на 54 проби показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Водач на джип им отнел предимството  Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Причинана - дамите работят за по-ниски заплати Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Най-голямото годишно увеличение на цените е регистрирано в Португалия - 69%. Тя е следвана от Гърция с 67% и Испания с 63% Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си Анелия се оправдава, че не искала да оставя Любомир Захаринов вечер сам Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Тя сподели, че ще дойде да застреля детето ми на рождения му ден, обясни Ясмин Кирилова Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Лекар предупреди за опасностите Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Близките на жертвата настояват за справедливо наказание
Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна He ce тъpcят и виcoĸи eтaжи. Hиĸoй вeчe нe иcĸa пaнopaмнa глeдĸa, сочат данните Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Актрисата Анджелина Джоли изглежда зашеметяващо 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналата жена, намерена с бебе в прегръдките си, се казва Ана Гайдаржи, съпруга на наш сънародник, бесарабският българин Сергей Гайдаржи
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори