Рецепта за киш със сьомга и спанак
Идеално предястие или лека вечеря
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ТЕСТО
брашно - 250 г
краве масло - 120 г студено
яйца - 1 бр.
сол - 2 щипки
вода - около 1 с.л. студена
ПЪЛНЕЖ
готварска сметана - 200 г
крема сирене - 200 г
яйца - 3 бр.
сьомга - 200 г прясно филе без кожа
спанак - 2 щедри шепи бейби листа
кашкавал - около 60 - 100 г (ползвам по - зрял кашкавал, тип Гауда)
черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
индийско орехче - 2 щипки
сол - 1 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сипете брашното със солта в купа и нарежете към него маслото на малки парченца. Втрийте с пръсти до получаване на трохи. После чукнете яйцето и замесете гладко тесто. Ако е сухо, добавете малко студена вода. Такъв вид маслено тесто не се меси като тестото с мая, необходимо е само да се обединят съставките и да се постигне гладкост, това е достатъчно.
Оформете топка, разточете я между два пласта хартия за печене и сложете тънката кора в намазнена форма за киш (стандартният размер е 26-28 см, което предполага, че тестото трябва да се разточи на кора с по- голям от този диаметър, за да може се издигне и висок борд, характерен за всеки киш). Приберете в хладилник за около 30 минути. През това време пригответе плънката: Разбийте яйцата със сметаната, крема сиренето, солта, индийското орехче и черния пипер. Добавете настърган кашкавал и спанака накълцан на едро.
Разполовете филето от сьомга и половината от него нарежете на дребни кубчета, а другата на по- едри парчета или ленти. Сложете дребните кубчета от рибата при плънката за киша, другото заделете за по- нататък. Извадете блата от хладилника и сипете плънката.
Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути, или докато плънката стегне леко. Тогава подредете в кръг по-големите парчета от сьомга и допечете за още 10-15 минути или до приятен загар. Поднесете киша със сьомга и спанак топъл или изстинал - много е вкусен и по двата начина.
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg
Защо е грешка да отлагате покупката на имот - цените тръгват нагоре
Младите лекари продължават протестите-бюджетът на НЗОК не дава гаранции, а проблемите се задълбочават
Какво да правим с монетите от касичката преди въвеждането на еврото - съвети за плавен преход и без излишни такси
Pegasus превзе Европа: Турският гигант купи най-големия чешки авиопревозвач
Цените пак нагоре: Потребителската кошница премина 100 лева
Световен гигант в брокерския сектор стъпва в България, за да преобърне изцяло пазара
Путин подписа указ, който изправи косите на десетки хиляди мъже
При гонка неправоспособен шофьор падна в дере във Варна
Румен Драганов: Очакваме добър зимен сезон. България е хит в туризма
Без сняг за Коледа: Проф. Георги Рачев прогнозира необичайно топло време в цялата страна
Проф. Кантарджиев: Грипната вълна се ускорява, а ранната превенция е решаваща преди празниците
Грипът още не настъпва: Обстановката в страната остава спокойна, интересът към ваксини расте
