×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът наложи вето върху изпращането на БТР-ите на МВР към Украйна


Президентът наложи вето върху изпращането на БТР-ите на МВР към Украйна
В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението
04 Декември 2023, Понеделник, 10:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Законопроектът бе гласуван с голямо мнозинство на 22 ноември

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщават от „Дондуков“ 2.

Законопроектът бе гласуван на две четения на 22 ноември. Той получи голямо мнозинство от над 150 гласа. Което означава, че вероятно ветото ще бъде лесно преодоляно с гласуване на трето четене.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и животът на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“, е позицията на държавния глава.

***

М О Т И В И

ЗА ВРЪЩАНЕ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БРОНИРАНА ТРАНСПОРТНА ТЕХНИКА, ПОДПИСАНО В СОФИЯ НА 8 АВГУСТ 2023 Г. И В КИЕВ НА 13 НОЕМВРИ 2023 Г.

Уважаеми народни представители,

Със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Уважаеми народни представители,

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

****

Светкавична реакция след наложеното вето дойде от пресцентъра на ДПС. От там изпратиха следната позиция на председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски: 

Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам! След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен  път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. 

Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ. Затова в Парламента и политическия ни живот най-важният, обединяващ фактор трябва да бъдат и да останат споделените евроатлантически ценности, които са безалтернативни.

 

 

 

 




Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 2
68
Коментара по темата
68.
гръцки СМИ
06.12.2023 23:43:58
0
2
Арестович: "САЩ ни въвлякоха във война и ни изоставиха - Избрахме грешната страна в конфликта"
„300 хиляди украинци загинаха несправедливо – Западът влезе в конфликта със свалени гащи
https://cutt.ly/DwPZXrH7
„Ние избрахме губещата страна – САЩ ни въвлякоха във война и ни изоставиха“!
Накрая Арестович признава, че Америка не може да се мери с индустриалните сили на Русия и Китай в производството на боеприпаси!
„Имаме нужда от 17 милиона снаряда, а вие можете да произведете само 300 хиляди... САЩ не могат, Китай, Русия и Северна Корея могат.
За коя война и за коя победа говорим?
Западът влезе във войната със свалени гащи.
67.
гръцки СМИ
06.12.2023 23:39:54
0
2
Москва: "Днес САЩ бяха угасени" - ОАЕ и Южна Арабия се покланят на Б.Путин - Приемане на новия владетел с кавалерия, топовен огън и небето в цветовете на руското знаме Bloomberg: „Това е провал на САЩ“
https://cutt.ly/BwPZJ6Gc
Великолепен прием, какъвто не сме виждали досега, арабите в ОАЕ и Саудитска Арабия запазиха за Владимир Путин!
С кавалерия, топовен огън, оркестър, самолети раздираха небето във внушителен строй, "оформяйки" с цветове знамето на Русия и руските знамена от единия до другия му край по централните улици, по които премина колата с руския президент.
Арабите приветстваха новия "Владетел" Б. Путин (или поне така го виждат). Ръкостискането на Б. Путин с М. Бин Салман е „нож“ в стратегията на САЩ в Близкия изток.
Няма мярка за сравнение с посрещането на Т. Байдън или скорошното посрещане на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който стоеше на вратата на самолета си почти 30 минути от момента, в който той кацна. Причината беше, че нямаше представител на страната, който да го посрещне официално, тъй като германският президент пристигна малко по-рано от очакваното.
Отбелязва се, че ОАЕ е страна по Римския статут (договорът, с който се създава МНС). Следователно Б. Путин, въз основа на заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд, трябваше да бъде арестуван от ОАЕ...
Руската делегация в ОАЕ включваше и външния министър Сергей Лавров, президента на централната банка Елвира Набиулина, вицепремиера Александър Новак, ръководителите на Росатом и Роскосмос Алексей Лихачов и Юрий Борисов, както и други официални лица.
Четири Су-35 са ескортирали самолета на Путин
4 изтребителя Су-35 придружават самолета с президента на Русия.
https://twitter.com/clashreport/status/1732457865019814283
Москва: Днес цялата стратегия на САЩ и Запада е взривена
66.
Фекрет Стораро
06.12.2023 23:14:09
0
1
да бе 1:8 те руснаците всички войни спечелили до сега .. точно срещу сина на байдън дет иска да вземе власта на газта в Украйна ще загубят haha
65.
До 15
06.12.2023 21:35:08
0
1
По-добре с антики, отколкото с нищо.
64.
Почти всички
05.12.2023 17:12:52
3
1
държави, членки на НАТО по една или друга причина отказаха предоставянето на определен тип оръжия на Украйна , като се позоваха на интересите си , свързани с националната им сигурност!
Тях никой не ги нарече предатели или родоостъпници, защото на първо място те поставят националния си интерес!
63.
Ако тези 100
05.12.2023 17:06:39
0
3
БТР-а ги бяха закарали на турската ни граница и ги бяха разставили на по 2 км, (общата дължина на границата е 250км), вътре във всеки БТР по двама души на 3 смени (общо нужни 600 човека ), както тези машини са оборудвани и с прибори за нощно виждане, при такова покритие нямаше жива душа да пресече границата, защото един БТР изминава 1 км за 1 минута в тежък терен !
Хем охранителите било то гранична полиция или военни щяха да стоят на топло , хем щяха да хващат всичко, което минава през мрежата!
А сега тези БТР-и руснаците ще ги "утилизират" за една седмица !
62.
Христо
05.12.2023 14:45:36
4
4
Изключително посредствен, вреден и противен!! Нямали сме такава жалка и злобна фигура на такава позиция. Лошото е многото разхищения и пари които получава...Но вината е в ,избирателите.
61.
гръцки СМИ
05.12.2023 10:09:59
2
5
"Тектонични промени в световната система: Русия е на път към победа с оглушително поражение на НАТО – Зеленски в черна бъркотия, изявления (vid) Украйна вече е на милостта на Б.Путин - Къде ще спрат руските армии?"
https://cutt.ly/SwPzdx2w
Русия се движи с пълна скорост към най-големия триумф в своята съвременна история, триумф, който ще разтърси НАТО из основи и ще промени света – и географията – които познаваме досега.
Украинската армия се срина на всички фронтове на войната. В. Зеленски в нови публични изявления призна след почти две години война, че „Украйна се бие с втората най-добра армия в света“, като обвинява за поражението Запада.
Русия победи, изтощи и изтощи Армиите на страните членки на НАТО. Оказа се, че Русия притежава по-голяма стратегическа, икономическа и военна дълбочина, отколкото мнозина на Запад вярваха.
Изводът е следният.
Русия увеличава своите територии, населението си чрез интегриране на милиони руснаци, взема цялата индустриална инфраструктура на Източна Украйна и се подготвя за нов бизнес.
В. Зеленски, вероятно негов приемник, сега зависи от милостта на В. Путин каква държава и особено какви граници ще има.
Официално, както и реално, руската армия все още не е започнала собствена контраатака. Така че най-лошото тепърва предстои. И всеки знае това. Ето защо днешното изявление на генералния секретар на НАТО.
Къде ще спрат руските армии? Одеса и Приднестровието? Това е най-лошият сценарий за НАТО и Киев. Но и най-вероятното.
Победителят определя условията за капитулация на победения.
Що се отнася до Европа и НАТО, сега започват трудните времена. Следващата спирка на Москва ще бъде Балтика. Русия ще се опита да премахне НАТО от своя периметър.
Ако НАТО претърпи второ поредно поражение, ще започне хегемонията на Изтока (Евразия, БРИКС). НАТО ще се разпадне като съюз, тъй като се окаже неспособен да защити адекватно своите членове.
60.
СРАМ
05.12.2023 06:15:59
3
10
Е позицията на шизофренните евроатлантически поклонници!
Това са отявлени национални предатели!
59.
до 42
04.12.2023 22:45:45
2
5
Всички знаем, че жертвите във военните действия в Украйна са в отношение 1:8 или 1:10 (руснаци:украинци).
Ето едно пояснително видео защо е така и как изглеждат руските окопи: има добре отоплявани подземни стаи, с телевизор, душ, пералня, спални помещения:
https://twitter.com/squatsons/status/1731070900865556933
Забележи, в момента в украинските военни части средната възраст на мъжете е 43 години, като има поделения с 20% жени украинки на първа линия.
58.
До 54
04.12.2023 20:44:10
1
4
Знам, че ще дойдете, бандата мухльовци, направо умирам от страх, чак се наложи майките ви да ме успокояват, нали се сещаш… ;) Ай, дърпайте, че имате ангажименти, да драскате графити и да правите трандамии след тва, глупендери…
57.
57
04.12.2023 19:58:14
6
2
54 КАПУТ ЩЕ ДОЙДЕМ
56.
56
04.12.2023 19:57:11
2
4
43 ЧЕТИ ПОВЕЧЕ БТР60 МОДЕРНИЗАЦИЯ НАТО ДВИГАТЕЛ КЪМИНС БРИТАНИЯ
55.
Xxx
04.12.2023 19:47:21
6
5
Браво,веднъж с правилно решение!
54.
До Azov Burgas
04.12.2023 19:39:24
7
5
Обяви се ти, че нали ви знам кви сте насраняци нацистчетата, изкачате по 5-6 човека с ножки и палки. Обяви се да знам кой си, аз ще те намеря, не де безпокой, ще ме познаеш, гарантирам ти, тогава ще видим кой ще реве и пищи, като халка. А да, ще видим и жена ти става ли за нещо, че се съмнявам, все пак е с комплексиран нацист, тънкопишковец, ако въобще има такава. Ще ви въртя и двамата на чеверме, нея ще я думкам, теб ще те целувам по челото.
53.
до 42: Залужни обяви загубите на ВСУ
04.12.2023 19:28:31
2
4
Стана известно и причината за конфликта между Залужни и Зеленски.
Основната причина за конфликта между В. Залужни и кабинета на президента В. Зеленски е прехвърлянето на точни данни за загубите на въоръжените сили на Украйна не само на Пентагона и ЦРУ, но и на Конгреса на САЩ. Ръководителят на Пентагона, след като отлетя за Киев, се увери в данните и защити главнокомандващия.
Безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна към 20 ноември 2023 г. възлизат на 923 561 души, както заяви Залужни.
На Зеленски веднага беше забранено от Държавния департамент да подпише закон за намаляване на мобилизационната възраст и му беше наредено да спре конфликта с въоръжените сили на Украйна и да започне по-ефективна борба с корупцията.
52.
До 48
04.12.2023 19:21:38
11
7
Другарю ,недоразумението радев предава българския национален интерес.Ние сме партньори и съмишленици с приятелите от Европа и НАТО.с действията си предателят радев работи за кремълските интереси.
51.
Мнение на Хал Търнър
04.12.2023 19:06:58
3
8
Хал Търнър днес коментира липсата на пари и оръжия в САЩ, за да финансират своята война в Украйна:
Белият дом: „Без пари и почти извън времето“ за Украйна
https://cutt.ly/nwPjyflW
РЕДАКЦИОННО МНЕНИЕ
Краят е близо за Украйна и те най-накрая ще загубят конфликта с Русия.
За всеки с __всяко__ ниво на интелект, това беше предрешено заключение.
За съжаление много хора в правителствата на САЩ и НАТО - особено в армията - изглежда не притежават много интелект в наши дни; те се заблудиха, че Украйна изобщо има някакъв шанс.
Украйна никога не е имала шанс. Те загубиха момента, в който руската армия пресече границата през февруари 2022 г.
Тези от нас, които наистина имат способността да мислят критично, да прилагат логика и да си спомнят действителната история, знаеха това от първия ден на конфликта.
Идиотите, управляващи правителството на САЩ – особено необучените глупаци в Министерството на отбраната на САЩ – напълно пренебрегнаха историята, която показва, че руската армия е спечелила голяма част от Втората световна война срещу нацистка Германия, и помнят и празнуват тази трудно спечелена победа в продължение на 75 години .
Тези хора в Пентагона спирали ли са изобщо да обмислят ефекта, който действителните НАЦИСТИ в сегашното украинско правителство (и армия) биха имали върху Русия? Очевидно не.
Русия загуби двадесет и седем милиона души, биейки се с нацистите през Втората световна война. Дали Пентагонът смяташе, че Русия е забравила тази цена и просто ще се поддаде или ще игнорира новите нацисти в Украйна? Ако така си мислеха, това беше глупост на кокили.
50.
До 49 и 48
04.12.2023 18:06:27
11
8
То стана като през ВСВ, рашките ни обявиха война, макар ние да не искахме да им обявяваме.
Вие на коя страна сте на България или на рашистан?
Ние не сме ги обявявали за врагове, те го направиха!
Сега радеф трябва да реши Български президент ли е или рашки резидент!
Толкова е просто!
Или сте с България или против нея!
Решавайте!
49.
Браво
04.12.2023 17:45:51
13
15
Господин ПРИЗИДЕНТ всички нормални българи се гордеят с вас . Боклуците ще ни вкарат във войната , но това е единствения път да се осъзнае народа .
48.
Бруми
04.12.2023 16:36:43
13
14
Кого точно е предал генерал Радев? Навярно годподата Пеевски, Борисов и академик Денков? :)
47.
44 до 42
04.12.2023 16:36:24
5
4
Извинявам се, разсеян съм защото мама е в комшията и се чуват странни звуци, а и освен това съм анннааЛрусофилистиците и бъкел не владея "родния" си руски език.
https://www.rbc.ru/politics/29/11/2023/65665ca59a794737819ee6ca
Добре че комшията на мама е кавказец та ми помогна с инфото от руские СМИ.
Извинявам се не съм простичък, малко съм разстерянньl.
Ама то като си просТ не е проблема в руския език. Те тези като мен воюват с НАТО и в същото време се пеним как Тръмп ще дойде на власт и ще спре помоща за Украйна, а пък воюваме с НАТО. Малко като диагноза, ама природа.
46.
Оставка
04.12.2023 16:31:38
14
13
Импийчмънт за предателя !
45.
Лошо
04.12.2023 16:01:06
15
15
Много лошо!
Имаме за главнокомандуващ страхливец!
Не дай Боже да ни нападнат рашките, както сме им врагове, по тяхно желание.
Тоя ще свали зелените панталони и ще се надупи.
Срам, срам голям!
Бог да пази България!
44.
42 ри
04.12.2023 14:37:01
10
10
Така ли са казали вчера от Кремъл!?!
Дали разбираш ли колко си смешен?
43.
Batman
04.12.2023 14:21:58
9
14
Повечето то вас не са имали работа с тази машина, нито сте били в казармата ! Аз бях механик водач цяла служба на въпросните Бтр! Майката ми се разказа от ремонти , 1 ден учения и после следваше 1 седмица ремонти!Двигателите от ГаЗки, разхода на безнин бе 100литра а зимата 120, двигателите са пригодени за бензин А76!!! Имал съм честа да взема чисто нов Бтр и счупи кардана на излизане от поделението! Технически бронята му спира единствено патрон а оборудването му е спартанско!Тези машини в момента стават единствено за скраб, за времето си са били модерни но не и сега ! Все едно да ти дадът москвич в 2023 години да ти кажат състезавай се дори и с нова Дачия!
42.
Няма Украйна,има страна 404
04.12.2023 14:18:31
18
11
Има война на НАТО с Русия, обаче Русия не стреля и един снаряд срещу НАТОвските държави с които граничи и в Украйна(а, не в на майка ми спалнята) загинаха 300 000 ватенки и още умножени по 2 ранени и инвалиди. НАТОвски войски не гинат в Украйна, а вчера Кремъл заяви, че се готви за война с НАТО(понеже отдавна воюват с НАТО) , но само ние русоробите от психото знаем че воюваме с НАТО, щот няма как едни укри да са ни разцепили ватенките. Тихо, не казвайте на никой, че НАТО загуби стотици хиляди войници и офицери, кораби, и на територията на натовския Крим от поне година всеки има кючек с изгоряла ватенка. Не казвайте на Никой че в НАТО има мобилизация и гърмят натовски бази, щабове и гробищата им пълни с гробове на военни.
Тихоооо тихо да не разбере НАТО.
За повече информация от извора заповядайте в психодиспансера.
41.
*********
04.12.2023 14:05:19
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
40.
Няма Украйна, има страна 404
04.12.2023 14:04:50
18
11
Има война на НАТО с Русия, Украйна е страна 404! Държавата Украйна няма признати държавни граници пред ООН (заради гранични спорове с всички свои съседи), а само административни граници от времето на СССР, а Зеленски скъса споразумението за тези граници с приемника на СССР, Русия. Следователно "държава Украйна" няма, има "вътрешен спор", както постановиха ООН през април м.г. Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР, сега принадлежи на приемника Русия... не е на НАТО.... cutt.ly/2wPabVZg
Освен това Украйна е Федерация и всяка област в Украйна има свой Парламент и може да реши да напусне Федерация Украйна (по Минските споразумения), както Крим, Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие, които официално бяха утвърдени от Руския парламент като територия на Руската Федерация, след официалните референдуми, проведени там, съгласно подписаните от ЕС Мински споразумения. ЕС не знае ли това, не е ли подписвал това? НАТО не знае ли, че страна без официални граници, с гранични спорове със всички свои съседи, по устава на НАТО, не може да се присъедини към НАТО, следователно всички военни помощи на страните от НАТО за Украйна са незаконни по устава на НАТО?
Одеса и Харков също отдавна поискаха официално индустриално коопериране с Русия (тяхната промишлена продукция падна до 40%) и техните ръководители бяха многократно на посещение в Москва да молят за това.
Всички знаем, че скоро няма да има държава с административни граници Украйна, създадена от гей-болшевика Ленин.
Колкото до обявеният от Зеленски през април м.г. "Голям Израел" или "Project Heavenly Jerusalem", всички знаем, че нова Хазария няма да се случи:
https://cutt.ly/HwlKKyLC
https://cutt.ly/XwOL3TQO
https://cutt.ly/uwlJPSUu
39.
Бруми
04.12.2023 13:52:15
11
15
Добре, приятели, приемаме, че тия машини са стари образци, със слабо въоръжение, нефелни двигатели и прочее. Маша Габриел ги нарече "отпаднала необходимост ". Щом това е така, аз се питам за какъв дявол са им на славните украински войни тия таралясници ... хм? Не изпращаме ли на сигурна смърт екипажите им, ако ще се наложи да ги развърнат в боен ред? Що за евроатлантизъм е да подариш на своя бъдещ съюзник негодна бойна техника, с огневото поразяване на която руснаците има да се хвалят после ...
38.
Немо
04.12.2023 13:26:41
22
17
Поредната провокация на българския (като цяло спорно твърдение) пРезидент, би трябвало да повдигне няколко въпроса, над които всеки един гражданин, без да е нужно да е особено компетентен във военните дела, би трябвало да поръзсъждава.
Дори игнорирайки пристрастията си, по отношение на страните в конфликта, въпреки че като член на военен блок и политически съюз, не би трябвало да имаме колебания, от чисто практична гледна точка, следва да помислим над следното:
1.При положение, че въпросната техника е престояла 25 години в складове на МВР (предполагам са останали от времето на Вътрешни войски - сегашната Жандармерия), поради отпаднала необходимост, и при все, че МВР е дало становище, че не са им нужни (трябва им съвсем друг клас оборудване, за изпълнение на съвсем друг тип задачи-не военновременни), изведнъж те се превърнаха в безценен актив!
2.Армията ни разполага с доволно количество подобна техника в резерв (защото е непригодна за съвременните условия - вероятно е била преди 40 години, но не и сега).Наличието на въпросните "самоходни ковчези" и други "антични вкаменелости", водещи се "на въоръжение" (поне на книга) в армията ни, е повод почти 30 години политиците ни, да не започнат модернизация на армията и адаптирането и към новите условия в света (ние сме си били имали и много хубави си биле...все едно слушам покойната ми баба, как си хвали готварската печка, придобита като подарък за сватбата и..."новите какво?- нали пак мусака готвят").Сега както обикновенно се разбързахме, защото "влака вече тръгна" и предвид спецификите на военната индустрия, ще купуваме набързо, каквото има, без особено задълбочен анализ и визия за бъдещо развитие и допълване на способностите на армията.Но пак е нещо.
В резултат - от складовете на армията ни ще "изпълзят" още стотици подобни машини с отпаднала необходимост, които са безкрайно морално остарели и не кореспондират по никакъв начин със съвременните условия на водене на военни действия. Т.е , дори и да се появи потенциален купувач (някой племенен вожд, претендент за трона в бананова република), тази техника ще трябва да премине модернизация и техническо обслужване, което ще струва толкова пари на държавата, че е спорен въпросът, дали подобна сделка би била изгодна, особено в момент, в който половината свят е тръгнал да се превъоръжава и модернизира армиите си, едва ли ще има много кандидати за подобни "потенциални експонати" на Военно-историческия музей.
3.По принцип, в подобна ситуация, стандартния подход е подобно оборудване да се "утилизира", т.е Държавата да плати за неговото унищожение, но вместо това, нашият "загрижен" пРезидент, реши че въпросната скраб, може да е крайно необходима, примерно на Гранична полиция и 30 години по-късно, да прати същите БТР-и, дето са газили границата ни , пак там!Да се чудят какво да ги правят и как да ги обслужват (пък и горят около 60/100 нафта), но да не ги дадем на Украйна!Както впрочем направиха повечето източноевропейски държави със "железата" си от времето на Варшавския договор.При това, съвсем не безвъзмездно.
Вместо това, пРезидента ни,примерно, би могъл да призове политиците, да побързат с разчетите и анализите, за модернизиране на въпросните служби и тяхното реално технологично обновление и обучение, в тон със съвременните концепции за охрана на граница.И за приемането ни в Шенген би помогнало.
4.Идеята за Пожарната.....даже не мисля да коментирам....потресен съм.....Водоноските, стълбите и маркучите на буксир ли ще ги влачат, или ще ги накичат по БТР-а?
Моля, някой компетенетен в областта, да подскаже на пРезидента, че си има специализирано оборудване за изпълнение на подобни задачи - специализирани булдозери, хеликоптери и високопроходими верижни машини!
Та след всички тези "мисли на глас", в резюме какво точно призовава българския пРезидент?
Ами на никой за нищо не биха помогнали БТР-ите, дори главоболия биха донесли, но пък на Украйна няма да ги дадем!Ще платим с парите на хората, тяхната утилизация, но няма да ги дадем!!
Тя и Украйна прие "помощта" от учтивост...щото и на тях не им трябват..ама ние пак няма да ги дадем!!!
Май нещем да ги дадем, за да не изпращаме "дразнещи" сигнали към Вожда в Кремъл!И това, бих казал, че е голямата "грижа" на българския пРезидент!
Последна грижа са му българската полиция, пожарна, гранична полиция или дори армията, чието отроче е и самия той!
37.
T
04.12.2023 13:10:05
20
11
Глупаците ще купуват американска техника ама не си правят сметка че то няма резервни части за нея .
36.
T
04.12.2023 13:07:43
17
15
С тях и без тях режима на наркомана е загумен . Естествено , че ще е по добре да си устанат за нуждите в нашата страна !
35.
Национален предател !
04.12.2023 13:01:33
19
23
Позор !
34.
Ревът укроподлогите
04.12.2023 12:53:13
26
32
Вместо да си гледат държавата, тръгнали УСрайна да оправят.
33.
Курти
04.12.2023 12:47:43
8
25
Е досега защо не се използва тази техника .Пък видиш ли можело да се използва от военните да пазят границата.Ами да ги вземат тези БТР-и и да я пазят тая граница ама само приказки
32.
D7c4
04.12.2023 12:33:24
7
9
Tva radko otkakto e brezent kolko
Mu sa uveli4i smetkata
Ot gripenite samo
31.
Флагман
04.12.2023 12:24:58
16
15
Каква медия сте вие, бе! ТАСС, Свършиха каналите на путинските хибридки, че ги пуснахте при вас? Я, модератора да се заема и да те забравя да пусне меме от форума на Контраразузнаването, че тука е пълно с утрепки и предатели.
30.
Xaxaxaxaхахахаха
04.12.2023 12:24:05
12
21
Вече и русофилски стихчета ли се пишат, хахахахахаха? Иронията да казваш на другите безродник, а да си дърт комунист-русофил.

"СССР - родина на всички безотечественици" политически плакат на КОМИНТЕРНА от 60те и 70те.
29.
Ую до 22
04.12.2023 12:13:42
29
26
Марш към Киев бе, защитник.
Кураж нямаш, ти си скитник.
Марш към Киев бе, безродник!
Не искаш, там ще си бездомник!
Всичките нацисти сте еднакви като глисти.
28.
Евробите
04.12.2023 12:03:11
14
11
Украинский воин! Не нужно умирать за тех, кто продал тебя и Родину! Выходи на частоту "149.200", позывной "Волга". Спаси себя, товарищей, семью и Родину!
Український воїн! Не потрібно вмирати за тих, хто продав тебе і Батьківщину! Виходь на частоту "149.200", позивний "Волга". Врятуй себе, товаришів, сім'ю і Батьківщину!
27.
дебили бургас
04.12.2023 11:59:38
19
18
Това за БТР-те е дребно. Утре РРадев става патрон на инициативата за издигане паметник на Путин пред Парламента!
26.
Do 25
04.12.2023 11:59:29
11
21
Добре любителю на дъгата. Коефицент на интелигентност 0.0 :D
25.
22 до Карамишев
04.12.2023 11:56:25
22
18
Идеално стероиден професоре! Качвай се на мама и бърже към уРоспия, никой не ви е спирал никога. Само си вземете противизачатъчни че руските ватенки получават много любов от кадировци.
24.
Карамишев До 22
04.12.2023 11:50:30
23
25
Викаш американска подлога е по добре? Нация дето е свикнала само да черпи благата на колониите си каквато сме им и ние. Не помня нещо да сме изнесли за Сащ, дори един зеленчук. За разлика от Русия.
23.
Ха ха
04.12.2023 11:49:58
18
19
Следващата седмица народното събрание ще отхвърли ветото, парламентарна република сме все пак.
22.
Мда
04.12.2023 11:46:36
29
30
Нормално е руската подлога да служи на господарите си.
21.
1
04.12.2023 11:45:39
35
28
МРЪСЕН ЗЕЛЕН ЧОРАП МУНЧО МУХЛЬО РОДООТСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ ВЗЕ КОМИСИОННИ ГРИПЕНИ СВЪРШИ Я КАТО КУЧЕ НА НИВА БОКЛУК ЧЕХЛЬО
20.
до 19
04.12.2023 11:36:10
15
36
Към БЪЛГАРИЯ ! Показа привързаност към България.

Чувство, което липсва сред Асена, Кирил Петков, Христо Иванов, Пеевски, Доган или у новият Борисов.
Окупирани сме и на Галя от Посолството не и дреме за нас българите.
Дядо и от Сливен е слугувал на комунистите в Москва а неговата внучка на американците в Козяк !

Кой мисли за нас българите ?
Белгийци или португалци ?
Словенци или нидерландци ?
Дреме им за нас.
Имат си интереси и си ги гонят.
А ний сме колония от третият свят.
19.
ГРАЖДАНИН
04.12.2023 11:31:15
23
37
ПРАВ Е ЧОВЕКА!
18.
Някой
04.12.2023 11:24:40
52
42
Отново показа принадлежност към русия, а не към Европа и НАТО. Срамен човек. Срамен!
17.
Сокенарите
04.12.2023 11:20:26
0
7
Сокареса мангеса?
16.
До 15
04.12.2023 11:20:09
34
42
СЛАВА РОССИИ
БОЙ ПО ГНУСНАТА УСРАИНСКА СГСН
СЛАВА РОССИИ
15.
Хм
04.12.2023 11:16:56
30
26
За мен т нар ПАРАМЕТРИ са ясни от личен опит със съветска техника! 2 години казарма в Звездец. Философията на съветската техника е една: да се произвежда в голямо количество, с ниско качество. Целта е да оцелее при 2-3 битки и да бъде заменена! Заедно с екипажа! Въпросните БТР и са снабдени с два двигателя от газка! Изключително "рационално" решение на някой руснак в алкохолно опиянение! За нуждите на нашата армия след 90та година се направи ремонт на тези машини, като цялото оборудване беше буквално изкормено и заменено със стандарти на НАТО. А двигателите са cummungs дизел! Този другар наречен президент за пореден път разпространява откровени лъжи и заблуди! Тези антики, никога няма да бъдат изкарани при бедствия, нито за охрана на границите, защото разходът им е като на танк: 100/100 бензин! Машините които армията ползва са пригодени за армията, не за спасителни дейности! А какво по нормално от това армията да охранява границата??? Но с модерни машини, не с антики от преди 70 години! А тези БТР и, за да стигнат до зона на бедствие, трябва да се транспортират с влекач, защото ще им трябват дни, за да стигнат до крайната точка! За разхода на гориво да не говорим! Има мтлб та, пригодени за такива дейности и се справят добре. Но са с дизелови двигатели, верижни и като цяло се намират в точки на гражданска защита в цялата страна! Затова зеленият чорап да спре да говори простотии, има и разбиращи хора! Целта му обаче е да гали егото на наивници и лаици! И да обслужва интересите на мечока от изток!
14.
Ялов Боргас
04.12.2023 11:16:15
17
16
Украинский воин! Не нужно умирать за тех, кто продал тебя и Родину! Выходи на частоту "149.200", позывной "Волга". Спаси себя, товарищей, семью и Родину!
Український воїн! Не потрібно вмирати за тих, хто продав тебе і Батьківщину! Виходь на частоту "149.200", позивний "Волга". Врятуй себе, товаришів, сім'ю і Батьківщину!
13.
Самюел Клеменс
04.12.2023 11:13:01
12
15
Украинский воин! Не нужно умирать за тех, кто продал тебя и Родину! Выходи на частоту "149.200", позывной "Волга". Спаси себя, товарищей, семью и Родину!
Український воїн! Не потрібно вмирати за тих, хто продав тебе і Батьківщину! Виходь на частоту "149.200", позивний "Волга". Врятуй себе, товаришів, сім'ю і Батьківщину!
12.
4p
04.12.2023 11:12:15
20
17
Той ако може на Путин май ще ги прати!?
11.
И т. н.
04.12.2023 11:09:39
14
48
Защо да даваме на чужди държави наши машини и оборудване, тези от сглобката
обичат повече други страни отколкото да мислят за нашите хора и държава. Пфу помияри. На нас кой ни дава безплатно , самолетите ни ги продават американците на двойна цена, другите машини който са договорени пак много пари от бюджета ще хвръкнат. Тези средства не могат ли да се използват за нуждите на българските граждани.
10.
Флегми
04.12.2023 11:07:45
3
23
Пак въртите номера с плюсовете и минусите.
9.
оффф...
04.12.2023 11:07:25
0
7
Абе Борко ти всеки ден ли идваш да се изявяваш в коментарите във Флагман?
8.
Azov Burgas до 6
04.12.2023 10:55:47
32
16
Няма проблем, битка, само се обяви кой си да видим лолко бради си изрязъл или са ти изрязвали и колко пъти си пускал жалби в полицията(че е характерно за битки като тебе), и колко пъти си плакал и не си спал като са ти слагали рога, че и това е масово.
Жалбаджии и чуткострдалци рогоносци, иначе били битки, ама въртят бибитки.
7.
На Радев нинджата от тъмния свят
04.12.2023 10:50:00
14
16
Изпрати той квото му казаха,че няма мозък от тиквата да мисли и да не умира от страх кво да прае мишлето.
6.
До Azov Burgas
04.12.2023 10:48:28
24
38
Нацистче, ако ти застана и ти изрежа една брада, чехлите ти ще хвръкнат на покрива на хотел Мираж !
5.
ХАхахахах
04.12.2023 10:39:25
24
56
Гойнари магарев няма да гушне комисионната!
Другото по-интересно е, че мазната плъхондерска мижитурка денков не е Академик хаххахахах
Само уродливи боклуци в това правителство бе тцтцтцтцттц
нали веее гейпарадци гласували за пълни пендели и проДАй България!
4.
Джони
04.12.2023 10:39:23
25
19
Руски руски.... от братушки станахме врагушки !
Брао Мунчо
3.
Важна подробност е..
04.12.2023 10:37:39
28
38
Че както винаги до сега, Мунчо и парламента играят театър за русофилския електорат! БТРите вече са отправени към Украйна. Получава се както с ракетите С-300,които бяха "дефектни" и затова уж сме ги дали, ама като напуснали България, вече не били дефектни.
2.
Azov Burgas
04.12.2023 10:37:36
47
29
Очаквно, но няма да ни спре :)
1.
Сарая
04.12.2023 10:35:55
32
20
Верби ли бе руски !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори