×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никой не иска да управлява Газа след войната


Никой не иска да управлява Газа след войната
Газа на практика е разрушена
02 Декември 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Bloomberg LP

Нито една арабска държава не е показала желание да контролира зоната, но повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души

Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната. Това разкриха египетски и регионални източници, цитирани от "Ройтерс". Трима регионални източници твърдят, че Израел свързва плановете си със своите съседи Египет и Йордания, заедно с Обединените арабски емирства, които нормализираха връзките си със страната през 2020 г.

Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и спря процеса на нормализация с посредничеството на САЩ след избухването на войната в Газа на 7 октомври, също е била информирана. Източниците не уточняват как информацията е достигнала до Рияд, който официално няма директни канали за комуникация с Израел. Неарабска Турция също е била уведомена за тези намерения.

Инициативата не показва предстоящ край на офанзивата на Израел - която вчера беше възобновена след седемдневно примирие - но разкрива, че Израел достига отвъд установените си арабски посредници, като Египет или Катар, в опит да очертае следвоенна Газа.

Нито една арабска държава не е показала желание да полицейства или да управлява Газа в бъдеще и повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души и бяха нанесени големи разрушения по градовете в Газа. "Хамас" уби 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

"Израел иска тази буферна зона между Газа и Израел от север на юг, за да попречи на "Хамас" или други екстремисти да проникнат или атакуват Израел", поясни високопоставен служител по сигурността, пожелал анонимност.

Официален представител на ОАЕ не отговори директно на въпрос дали Абу Даби е бил уведомен за буферната зона, но заяви: "ОАЕ ще подкрепят всички бъдещи следвоенни договорености, постигнати от всички заинтересовани страни" за постигане на стабилност и палестинска държава.

Запитан за плановете за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, коментира: "Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен процес за времето след "Хамас".

Очертавайки позицията на израелското правителство, той уточни, че трите етапа включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.

"Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация", допълни Фалк. Арабските държави отхвърлиха като невъзможна целта на Израел да унищожи "Хамас", като отбелязаха, че това е повече от просто една войнствена сила, която може да бъде победена.

В миналото Израел също е обмислял въвеждането на буферна зона в Газа, но източниците посочиха, че сега я представя на арабските държави като част от бъдещите си планове за сигурност за Газа. Израелските войски се изтеглиха от анклава през 2005 г.

Официален представител на САЩ потвърди, че Израел е "предал" идеята за буферна зона, без да уточнява на кого. Длъжностното лице обаче повтори и противопоставянето на Вашингтон на всеки план, който намалява размера на палестинската територия.

Йордания, Египет и други арабски държави изразиха опасения, че Израел иска да изтласка палестинците от Газа, като повтори отнемането на земя, което палестинците претърпяха при създаването на Израел през 1948 г. Израелското правителство отрича подобна цел.

Високопоставен израелски източник по сигурността потвърди, че идеята за буферна зона се "разглежда" и добави: "В момента не е ясно колко дълбоко ще бъде тя и дали може да бъде 1 км или 2 км или стотици метри (навътре в Газа)". Всяко навлизане в Газа, която е дълга около 40 км и широка между 5 км и 12 км, би ограничила нейните 2,3 милиона души население в още по-малка зона.

Във Вашингтон израелски служител заяви, че израелското министерство на отбраната обмисля "някакъв буфер за сигурност от страната на границата с Газа, така че "Хамас" да не може да трупа военен капацитет близо до границата и да изненада Израел отново".

"Това е мярка за сигурност, а не политическа", уточни служителят, пожелал анонимност. "Ние не възнамеряваме да останем от страната на границата с Газа".

Досега Египет - първата арабска държава, подписала мирно споразумение с Израел, и Катар, който няма официални отношения, но поддържа отворени комуникационни канали със страната, бяха в центъра на посредническите преговори с Израел, които се фокусираха върху размяната на заложници, държани от "Хамас" срещу палестинци в израелските затвори.




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
8
Коментара по темата
8.
до 4
03.12.2023 15:11:56
3
3
Не е възможно да се "управлява" окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел палестинска територия, където няма вода, електричество, само 1 болница от 18 болници още не е разрушена, доставка на 2 цистерни гориво дневно е недостатъчно.
Строителство на 400 000 разрушени жилища и извозване на отпадъците, превозване на строителни материали е НЕВЪЗМОЖНО в окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел територия.
Газа е територия подложена на ПЪЛЕН ГЕНОЦИД от Израел!
7.
"правото на Израел да се защитава"
03.12.2023 14:57:45
3
3
"Резолюция на Съвета за сигурност на ООН: Не се споменава така нареченото право на отбрана на Израел"
https://cutt.ly/QwPe4sai
През 2004 г. Международният съд даде своето становище относно стената на Западния бряг. В него се казва, че Израел не може да претендира за правото на самозащита срещу заплаха, която произтича от територия, която окупира.
Резолюция 2721 (2023) на Съвета за сигурност на ООН потвърждава становището. Той не призна аргумента за "самозащита" на Израел, нито се позова на военното нападение на Хамас на 8 октомври.
6.
1
03.12.2023 11:35:46
0
6
ДА ПЛЮЯТ ИЗРАЕЛ БОЖИЯ ДОМ НАЙ-ЛЕСНО АМА КАТО ТРЯБВА ДА СВЪРШАТ РАБОТА НИКАКВИ ГИ НЯМА
5.
1
03.12.2023 11:34:46
0
6
ЕРДОГАН ДА ВЗЕМЕ ДА УПРАВЛЯВА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ГЛАВА С ТИЯ АРАБЕЛИ
4.
1
03.12.2023 10:06:56
2
8
АРАБСКА ПАСМИНА ЗА ТЕРОРИЗЪМ СА ПЪРВИ АМА ВИЖ ДА УПРАВЛЯВАТ И ДА СЪГРАЖДАТ НИКАКВИ ГИ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ЙОК..ДУБАЙ И ЕМИРАТИТЕ СЕ ВЪЗДИГНАХА БЛАГОДАРЕНИЕ АМЕРИКА ЕВРОПА МЕНИДЖМЪНТ И ГАРАНЦИИ СИГУРНОСТ И БИЗНЕС
3.
otan
02.12.2023 23:54:18
5
8
цру ще я оправи,както оправя света
2.
динко от ямбол
02.12.2023 22:35:44
2
9
дайте я на мен
1.
A
02.12.2023 21:16:19
1
19
Кой иска да управлява Кумлука!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори