×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никой не иска да управлява Газа след войната


Никой не иска да управлява Газа след войната
Газа на практика е разрушена
02 Декември 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Bloomberg LP

Нито една арабска държава не е показала желание да контролира зоната, но повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души

Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната. Това разкриха египетски и регионални източници, цитирани от "Ройтерс". Трима регионални източници твърдят, че Израел свързва плановете си със своите съседи Египет и Йордания, заедно с Обединените арабски емирства, които нормализираха връзките си със страната през 2020 г.

Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и спря процеса на нормализация с посредничеството на САЩ след избухването на войната в Газа на 7 октомври, също е била информирана. Източниците не уточняват как информацията е достигнала до Рияд, който официално няма директни канали за комуникация с Израел. Неарабска Турция също е била уведомена за тези намерения.

Инициативата не показва предстоящ край на офанзивата на Израел - която вчера беше възобновена след седемдневно примирие - но разкрива, че Израел достига отвъд установените си арабски посредници, като Египет или Катар, в опит да очертае следвоенна Газа.

Нито една арабска държава не е показала желание да полицейства или да управлява Газа в бъдеще и повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души и бяха нанесени големи разрушения по градовете в Газа. "Хамас" уби 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

"Израел иска тази буферна зона между Газа и Израел от север на юг, за да попречи на "Хамас" или други екстремисти да проникнат или атакуват Израел", поясни високопоставен служител по сигурността, пожелал анонимност.

Официален представител на ОАЕ не отговори директно на въпрос дали Абу Даби е бил уведомен за буферната зона, но заяви: "ОАЕ ще подкрепят всички бъдещи следвоенни договорености, постигнати от всички заинтересовани страни" за постигане на стабилност и палестинска държава.

Запитан за плановете за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, коментира: "Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен процес за времето след "Хамас".

Очертавайки позицията на израелското правителство, той уточни, че трите етапа включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.

"Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация", допълни Фалк. Арабските държави отхвърлиха като невъзможна целта на Израел да унищожи "Хамас", като отбелязаха, че това е повече от просто една войнствена сила, която може да бъде победена.

В миналото Израел също е обмислял въвеждането на буферна зона в Газа, но източниците посочиха, че сега я представя на арабските държави като част от бъдещите си планове за сигурност за Газа. Израелските войски се изтеглиха от анклава през 2005 г.

Официален представител на САЩ потвърди, че Израел е "предал" идеята за буферна зона, без да уточнява на кого. Длъжностното лице обаче повтори и противопоставянето на Вашингтон на всеки план, който намалява размера на палестинската територия.

Йордания, Египет и други арабски държави изразиха опасения, че Израел иска да изтласка палестинците от Газа, като повтори отнемането на земя, което палестинците претърпяха при създаването на Израел през 1948 г. Израелското правителство отрича подобна цел.

Високопоставен израелски източник по сигурността потвърди, че идеята за буферна зона се "разглежда" и добави: "В момента не е ясно колко дълбоко ще бъде тя и дали може да бъде 1 км или 2 км или стотици метри (навътре в Газа)". Всяко навлизане в Газа, която е дълга около 40 км и широка между 5 км и 12 км, би ограничила нейните 2,3 милиона души население в още по-малка зона.

Във Вашингтон израелски служител заяви, че израелското министерство на отбраната обмисля "някакъв буфер за сигурност от страната на границата с Газа, така че "Хамас" да не може да трупа военен капацитет близо до границата и да изненада Израел отново".

"Това е мярка за сигурност, а не политическа", уточни служителят, пожелал анонимност. "Ние не възнамеряваме да останем от страната на границата с Газа".

Досега Египет - първата арабска държава, подписала мирно споразумение с Израел, и Катар, който няма официални отношения, но поддържа отворени комуникационни канали със страната, бяха в центъра на посредническите преговори с Израел, които се фокусираха върху размяната на заложници, държани от "Хамас" срещу палестинци в израелските затвори.




Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 3
8
Коментара по темата
8.
до 4
03.12.2023 15:11:56
3
3
Не е възможно да се "управлява" окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел палестинска територия, където няма вода, електричество, само 1 болница от 18 болници още не е разрушена, доставка на 2 цистерни гориво дневно е недостатъчно.
Строителство на 400 000 разрушени жилища и извозване на отпадъците, превозване на строителни материали е НЕВЪЗМОЖНО в окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел територия.
Газа е територия подложена на ПЪЛЕН ГЕНОЦИД от Израел!
7.
"правото на Израел да се защитава"
03.12.2023 14:57:45
3
3
"Резолюция на Съвета за сигурност на ООН: Не се споменава така нареченото право на отбрана на Израел"
https://cutt.ly/QwPe4sai
През 2004 г. Международният съд даде своето становище относно стената на Западния бряг. В него се казва, че Израел не може да претендира за правото на самозащита срещу заплаха, която произтича от територия, която окупира.
Резолюция 2721 (2023) на Съвета за сигурност на ООН потвърждава становището. Той не призна аргумента за "самозащита" на Израел, нито се позова на военното нападение на Хамас на 8 октомври.
6.
1
03.12.2023 11:35:46
0
6
ДА ПЛЮЯТ ИЗРАЕЛ БОЖИЯ ДОМ НАЙ-ЛЕСНО АМА КАТО ТРЯБВА ДА СВЪРШАТ РАБОТА НИКАКВИ ГИ НЯМА
5.
1
03.12.2023 11:34:46
0
6
ЕРДОГАН ДА ВЗЕМЕ ДА УПРАВЛЯВА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ГЛАВА С ТИЯ АРАБЕЛИ
4.
1
03.12.2023 10:06:56
2
8
АРАБСКА ПАСМИНА ЗА ТЕРОРИЗЪМ СА ПЪРВИ АМА ВИЖ ДА УПРАВЛЯВАТ И ДА СЪГРАЖДАТ НИКАКВИ ГИ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ЙОК..ДУБАЙ И ЕМИРАТИТЕ СЕ ВЪЗДИГНАХА БЛАГОДАРЕНИЕ АМЕРИКА ЕВРОПА МЕНИДЖМЪНТ И ГАРАНЦИИ СИГУРНОСТ И БИЗНЕС
3.
otan
02.12.2023 23:54:18
5
8
цру ще я оправи,както оправя света
2.
динко от ямбол
02.12.2023 22:35:44
2
9
дайте я на мен
1.
A
02.12.2023 21:16:19
1
19
Кой иска да управлява Кумлука!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори