×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какъв сигнал ни дава победата на крайнодесните в Нидерландия


Какъв сигнал ни дава победата на крайнодесните в Нидерландия
Вилдерс е най-известен с критиката си към исляма и Европейския съюз, а възгледите му го превръщат в противоречива фигура
01 Декември 2023, Петък, 21:30 ч.
Автор: Флагман

Политическото земетресение разлюля Ниската земя

Фактът, че крайнодесен политик, който разпространява антиимигрантски и антимюсюлмански възгледи и има известна прилика с Доналд Тръмп, триумфира на изборите в Нидерландия, е меко казано ужасяващ. Твърде много обаче се търси в не чак толкова големия успех на Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата (PVV). Резултатът от изборите не означава, че Европа е на път да бъде завладяна от крайнодесните.

Вилдерс отдавна е заел своето място в политическия живот на Нидерландия. Той е в парламента от 1998 г. При сформирането през 2010 г. на първия кабинет на бившия премиер Марк Рюте Вилдерс участва активно в преговорите за кабинет на малцинството заедно с Народната партия за свобода и демокрация и Християндемократическия апел. Той оттегля парламентарната подкрепа на партията си през 2012 г., позовавайки се на несъгласия относно предложени бюджетни съкращения.

Вилдерс е най-известен с критиката си към исляма и Европейския съюз, а възгледите му го превръщат в противоречива фигура. От 2004 г. той е охраняван от въоръжена полиция. Хората на Вилдерс успяват да разгневят и природозащитниците. Партията на свободата иска извличане на повече нефт и газ от Северно море и да спре изграждането на вятърни турбини и слънчеви ферми. Вилдерс също така иска страната да напусне Парижкото споразумение за изменението на климата.

В политическото земетресение, което разлюля Нидерландия, резултатите от изборите в сряда показват, че Партията на свободата на Вилдерс печели 37 места от общо 150 в долната камара. Анализатори отбелязват, че това е повече от всяка друга партия и значително повече от очакваното в проучванията на общественото мнение по време на кампанията. Вилдерс сега има трудната задача да се опита да сформира работеща коалиция, ухажвайки съперници, които преди гласуването категорично изключиха да участват в правителство, ръководено от неговата партия. Самият крайнодесен лидер дори призна, че не е постигнал ''мечтаното начало'' в опитите си да състави работещ кабинет, след като човек, когото той назначава да наблюдава коалиционните преговори, напусна заради обвинения в измама, преди да започне да изпълнява ролята.

Като за начало, победата на Вилдерс трябва да се разгледа с някои уговорки. Докато партията му спечели 37 места в парламента, реално това си остава само малка част от 150-местния нидерландски парламент. Както обикновено се случва в други европейски страни, където популистко-националистическата крайна десница се представя добре през последните години, огромното мнозинство от гласоподавателите не подкрепят крайнодясната Партия на свободата. Обединението на социалдемократи и зелени, предвождано от Франс Тимерманс е с 25 места, либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация на дългогодишния премиер Марк Рюте спечели 24, а центристката партия ''Нов социален договор'' спечели 20, докато второстепенните партии ще си поделят останалите места. От тези множество възможности ще се появи управляваща коалиция. Въпреки че Вилдерс може да е част от нея, другите партии няма да искат той да ръководи, като се има предвид разрушителното въздействие, което биха имали политиките му върху страната, ако бъдат приложени. Неговото обещание да замрази документите на търсещи убежище в Нидерландия и да намали имиграцията е правно и морално непрактично и по всяка вероятност политически неустойчиво. Смекчавайки позицията си, той вече започна да говори за ''ограничения'', а не за забрани.

Въпреки това няма съмнение, че успехът на партията на Вилдерс произтича до голяма степен от сериозните опасения, отразяващи се в цяла Европа, относно неконтролираната миграция. Подобни притеснения се усложняват от неспособността на основните партии като тази на бившия премиер Марк Рюте и ЕС като цяло да постигнат съгласие за надеждни политики. Брюксел не успява да постигне консенсус за това как най-добре да се справи с наплива. Нидерландският изборен резултат е предупреждение, което прави търсенето на решения още по-спешно.

Серийните провали в миграционната политика на ЕС често пъти допринасят за напредъка на крайнодесни партии като Националния фронт на Марин Льо Пен и "Алтернатива за Германия". От Австрия и Словакия до Финландия и Швеция популистко-националистическата крайна десница се превърна в част от политическия живот. В Италия в момента управлява националистът Джорджа Мелони. Във Великобритания, където данни от миналата седмица разкриха рекордна нетна миграция от 745 000 души за 2022 г., твърдо дясната реторика набира сила. В Ирландия насилието в Дъблин миналата седмица показва колко сериозен може да бъде проблемът.

И все пак би било подвеждащо това отклонение вдясно и съпътстващите го антисистемни настроения да се припише само на една причина. Кризата с недостатъчните разходи за живот, енергийната криза, причинена от войната в Украйна, слабо представящите се икономики след ковид пандемията и проблемите с претоварените обществени услуги, допринасят за голямото недоволство на хората.

Липсата на доверие в политиците е друг ключов проблем в Европа

Част от това, което се случва, е цялостно отхвърляне на политиката, както обикновено. Резултатът от скорошни избори в две европейски страни обаче показват, че възходът на крайнодесните може да се избегне. В Полша бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск разби хватката на едно безскрупулно, твърдо дясно правителство. В Испания социалистите на Педро Санчес отвърнаха на предизвикателството на неофранкистката партия ''Вокс''. Бъдещето не принадлежи по право на крайната десница. Тя печели само когато прогресивното мнозинство падне духом и я допусне.


В категории: Политика


16
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
16
Коментара по темата
16.
Мария
03.12.2023 06:09:28
0
0
Дана успее, макар че чалмите са вече много. Тук дават новини на турски по националната тв. Европа се прецака сама. И като добавим че няма бели мъже и армия, сме си бита карта.
15.
XX
02.12.2023 10:19:51
2
1
До 8/Дернев

Абе троцкист сенилен, кога ще гушкаш букета?
14.
ХХ
02.12.2023 10:17:56
1
7
До 12

"Толкова безумно и слабо ръководство на ЕС не е имало и резултатите са налице." - толкоз неграмотен, мързелив и про'с'т народ дет 85% да гласува за ЕС не е имало и резултатите са налице.
13.
Мюслю Чалмов Фесджанов
02.12.2023 09:28:35
6
7
Европата вече е наша и ша са слуша мюезин как пее сабаален. Свинцко няма да са яде, сичко ша мирише на овча лой.
12.
Цв
02.12.2023 08:52:25
1
14
Сигурно автора си мисли, че е по-нормална сегашната либерална политика на побъркани и сбъркани хора, възхваляващи джендърите, гейове, няма семейство - родител 1 и 2. Толкова безумно и слабо ръководство на ЕС не е имало и резултатите са налице.
11.
От цялата тази боза
02.12.2023 08:46:52
1
13
разбрах,че бъдещето на Европа "правно и морално" принадлежи на мигрантите ....!
А те 90% са мюсюлмани!
10.
До 2 копейка
02.12.2023 07:42:51
5
4
Нещо повече, въпростния е в пъти по-прозорлив от Чуков, Вацев и Иво %80 дебили! ХАхахахаха.
9.
XX
02.12.2023 06:45:08
4
20
Сигналът е, че евролибералите трябва да бъдат изринати.
8.
Дернев
02.12.2023 06:27:31
7
15
Бавно, но сигурно Европа върви към Европа заевропейцита- една граница външна, затворена за всякакво незаконно преминаване и е8на оария да я пази. Но темпото трябва да се удкори, защото Щатите ще ни подпалят, ако пратят по-мощни и далекобойни оръжия на Украйна.
7.
Фигуранти
02.12.2023 00:00:46
2
14
Педроса Санчес отвърна на предизвикателство да сложи розови нокти, перука и да свети като червена светлина.
Тримата от запаса, вече са в канала и те ще участват в празничната програма за розови реформи в съдебната система, жълтурите са вече минало незапомнено.
6.
Жълтопаветен Еврогеец
01.12.2023 23:50:59
6
17
От кога крайнодясното стана Социализъм и Национализъм? Пак ли промиваме мозъците? От известно време виждам как се прокарва тази теза сред раята. Всеки идиот вече се усети че демокрация и дясно е упадък и сега почнаха да пришиват на алтернативата че са крайно десни.... Важното е да Продължаваме Педерастията
5.
катинарче
01.12.2023 23:47:21
2
7
питайте мутафчийски, той ви го каза 20та година
4.
Сигнала е
01.12.2023 23:35:58
5
19
Сигнала е , че не си помним историята и не в учим от нея . Идват тежки времена подобни на втората световна ,
3.
Само Споко!
01.12.2023 23:04:54
34
11
Вилдерс е като бай-ганьо - копейката. Спечели изборите с 32 депутата от 150. И всички останали ги е гнус от този плужек до такава степен, че дори и не бягат панически да ги снимат с тази измет. Партията на бръснарите, сервитьорките, тираджиите и маникюристките се обединиха и победиха. Нека да видим как ще управлява изметта, ще е добър урок!
2.
Копейка
01.12.2023 23:00:57
15
8
Георги Русчев е прозорлив гадател, също както Чуков и Волгин! Народе!
1.
PS
01.12.2023 22:16:28
8
37
Либералите на Рюте с розовите прашки са назад, дедо Тимерманс от джендърската секта на скопците и той пада . Да идват сериозни хора, че Европа се превзе от ястребите на Сорос ,меките китки, червени фенери.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори