×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Археолог разкопа улица в Созопол, за да прави проучване, десетки семейства са блокирани


Археолог разкопа улица в Созопол, за да прави проучване, десетки семейства са блокирани
Блокирани сме, има болни хора, а дотук не може да стигне нито линейка, нито сметопочистващ камион, гневни са хората от тази улица
01 Декември 2023, Петък, 13:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Изградихме този път с наши средства, вложили сме над 100 хил.лева, а сега е невъзможно да стигнем до къщите си, казват живущите от ул. „Южна“ в кв. „Буджака“

Ул. “Южна“ в созополския кв. „Буджака“ е разкопана от археолога Димитър Недев и на практика е непроходима от няколко дни. Живущите потърсиха Флагман.бг, за да дадат гласност на проблема.

Потърпевши са над 10 семейства, в това число и чужденци – от Италия, Нидерландия, Германия, Швейцария.

Сред тях има и тежко болни – мъж с инсулт, който е прикован на легло. Пределно ясно е, че при тази ситуация линейка не може да стигне до дома му, а близките му се надяват всичко да е наред.

Проблемите им са започнали преди няколко дни, когато екип, ръководен от археолога Димитър Недев без предупреждение е влязъл на ул.“Южна“ и разкопал цялото трасе, след което се оттеглил и оставил улицата в дупки и кал, недоволстват живущите.

„Ние изградихме този път с наши средства. Вложили сме над 100 хил.лева, а сега е невъзможно да стигнем до къщите си. Можеше да ни предупредят, да се предложи алтернативно трасе, да се дадат срокове, в които ще завърши т.нар. си проучване, а не да разкопае всичко и да изчезне“, казаха днес хората от ул.“Южна“.

Те са категорични, че ще си търсят правата и ще подведат под отговорност виновниците за този хаос. На практика улицата днес изглежда като сокак в забутано село, а не част от най-скъпия квартал на топ курорта на българското Черноморие.

Трима от живущите на ул."Южна" - Георги (вляво), Лорис Бернаскони (в средата) и Антония Бернаскони

При разкопките бил скъсан и високоволтов кабел, който е оставил без захранване зоната за известно време, спукана била и тръба на ВиК.

Живущите са подали сигнал до Община Созопол. Кметът Тихомир Янакиев изпрати тази сутрин комисия, която да огледа пораженията по улицата. Тричленният екип разговаря с живущите и ще изготви незабавно доклад.

Установи се, че Димитър Недев е правил разкопки като част от инвестиционен проект, свързан със захранването на външен водопровод към частен имот.

Новината, която обаче ще изправи косите на още поне 20-ина семейства от "Буджада" е, че археолога няма да спре, а ще продължи надолу по ул.“Селена“ до главната ул. „Виа Понтика“.

Основната й част е асфалтирана и инфраструктурно е в добро състояние. Точките за археологичните интервенции вече са начертани и са в средата на самата улица, което означава, че този участък също скоро ще стане непроходим.

Флагман.бг се свърза с Димитър Недев, който потвърди, че е правил разкопките по частен инвестиционен проект за ВиК инфраструктура. По думите му неговата работа свършвала с проучването и нямал никакъв ангажимент по възстановяването на настилката, нито пък по известяването на собствениците, че достъпът до имотите им ще бъде затруднен за неопределено време.

„Нашата работата е свързана с археологическите наблюдения. Ангажиментът ни е да осъществим археологическо наблюдение и да установим наличие на археологически паметници. Такива в този участък няма. Но ние нямаме ангажимент по възстановяването му. Както няма да имаме и за следващата зона – от ул. „Южна“ до „Виа Понтика“. Там е наситено с много инфраструктура. Тя подлежи на разкопки. В момента умуваме кога да я почнем“, каза Димитър Недев.

По думите му той и екипа му действали, съгласно Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство и нито му било работа, нито знаел кой трябва да възстанови пътя. 

Живуща на ул. "Южна" се опитва да премине през окопите с член на общинската комисия, която е пратена да направи оглед
Това не е сокак в някое село, а улица в най-скъпия квартар на топ курорт в Созопол. Живущите през годините успяваха да я поддържат със собствени средства в добро състояние, но след т.нар. "разкопки" вече изжлегда по този начин

 


В категории: Созопол


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
30
Коментара по темата
30.
Бай Иван
07.12.2023 11:37:18
0
0
Боже колко злоба има в неуките и мързеливите! И пълно непознаване на законите и общинските практики. Законно/незаконно - както им уйдисва. Местните забравиха как продадоха пустеещите някогашни лозя на баснословни цени! Построиха си огромни къщи. Купиха си луксозни коли. Кадърните и работливите станаха хотелиери и ресторантьори. Но има такива, които не могат да проумеят, че ако не са "новобогаташите" населените им места щяха да са петоразрядни селца.
29.
Шарлатанин
07.12.2023 06:20:48
0
0
Не сте уточнили къде на снимката е Антония Бернаскони.
28.
Милчев
05.12.2023 10:36:26
0
0
Отдолу е пълно не само с археологически находки , което е неоспоримо ,както и с телата на враговете на народа от Комунистическо време. Там, и от другата страна на Созопол към Черноморец , са се извършвали екзекуции на враговете на режима и на два метра в пясъка да изгниват бързо . Относно Богаташите на Буджака, извинявам се ама по Комунизма избивахте семействата ни , сега тарикати сте .Да ви копат направо целите както вие копахте цели семейства със все Археолога фирмата ВиК кмета и все Всичко живо Велможи.
27.
Багаин
03.12.2023 14:04:24
0
3
Да го духат шибаните новобогаташи с незаконните строежи! И техните къщи трябва да се борят защото не се знае дали няма някой археологически обект отдолу.
А пък тази улица която археолога е разкопал също е незаконна.
26.
Безредието в Созопол
03.12.2023 08:24:38
5
4
Археологическите разкопки са законни, но след тях багеристите трябва да приведат улицата в същият вид в която е била. Някой трябва да ги задължи. Такъв човек явно от общината не съществува защото там всички казват ‘не знам, не е моя работа’ . Улицата е законна и собственост на общината. Общината трябва да се грижи и да изгражда инфраструктура. Не може само да се дават разрешения за строителство, да се събират данъци и после да се затварят очите и да се пише че тази улица сам някой си е създал. След като има издадени номера, улицата официално се води на общината. Биха ли позволили общината археолозите да разкопаят централната улица в стария град без после да я оправят и да положат настилката която е била преди това? Каква е разликата? И на двете улици има постоянно живущи граждани на Созопол които се ползват със същите права.
25.
местен
02.12.2023 22:50:47
4
3
Това момче от кога се изяви като архиелог
Навремето по постановление на МОН и това на Странджа Сакар и като М.тЪ РНОВЕЦВъ зползвайки се от това че эи Александър Фол правеше подобни разкопки кандидатства вТУ В.Търново и без приемен изпит като не малко други по това постановление и завърши История.След завършване отново с връзки започа като историк в Районния Исторически музей Созопол Исега се изявява като архилог и разкопава Созопол да си търси дипломата за Архиелог .
24.
Читател
02.12.2023 22:18:06
6
4
Как щеше да стои въпросът, ако всемогъщият археолог Недев направи същите разкопки по ул Александровска в Бургас и остави планини от кал, дупки разреже ел кабели и затвори изцяло движението в града? Законът важи за всички урбанизирани улици и нека да не си измиваме ръцете с това че някой не е знаел или по скоро не си е свършил работата.
23.
*********
02.12.2023 15:44:58
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Буджака
02.12.2023 15:04:24
3
4
От направена справка в регистъра на Агенция по геодезия, картография и кадастър, както и в одобрения Общоустройствен план на Община Созопол е видно, че това е улица. Това, че с бездействията си Община Созопол е принудила собствениците на тези имотите да инвестират за да осигурят достъп до сградите си независимо, че имат удостоверения за ползва и в данъците им е включено ползване на общинска улица, не дава право на общинската администрация да разрушава постигнатото до тук, без да даде алтернатива за преминаване на живущите. С решение на общински съвет е гласувано и одобрено името на улицата, всеки имот си има номер, поставени са указателни табели и това, ако не е противоречие, кое е?
Тук отново прозират схемите на ръководството, както на Община Созопол, така и на Културния институт в Созопол и местните структури на ВиК за източване на средства, злоупотреби с власт и лични облаги.
ВАНДАЛСКИТЕ ПРОЯВИ СА ЗАПАЗЕНА МАРКА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ!!!!
21.
Бургазлията
02.12.2023 12:37:32
4
8
Хааааахаааааа, баровците с гумените ботуши в калта .Кал кал ама на Буджака живеем ,нашата кал е по особена ,баровска.Не като вашата бургаската.Нашата е със соли минерални.
20.
РОКО
02.12.2023 08:33:17
3
6
КУЛТУРАТА, ГЛУПАЦИ,КУЛТУРАТА, а не вашите буржоазни предразсъдъци. Кате, кажи им го бе...
19.
До 17
01.12.2023 17:56:43
14
18
Преди бе социализъм.
Сега е капитализъм.
Частна собственост.
Не завиждай, че жлъчката да не пострада.
И не корумпета, а хората от Созопол, разпродадоха наследствените си земи там.
И естествено купуват хора, които имат средства т.е. богати хора.
Пишеш наизуст.
Злобата на бедният срещу богатият.
18.
Има си Закони 2 !
01.12.2023 17:51:10
7
23
А дали са от Нидерландия, Швейцария или на майка си .. няма никакво значение.
Глупаците са си глупаци.
Има си Закони и те са нарушители.
В техните страни са законопослушни а тук си правят каквото поискат.

Общината трябва да ги глоби да незаконо изграждане на улица !
А Прокуратурата за самоуправство след, като са си позволили да посегнат на общинска собственост.
Защото не е единичен случай след самоизграждането на незакона улица, тези "строители" да турят и бариера за контролиран достъп до уж общинската улица, защоте те дали парите.
17.
До 6
01.12.2023 17:43:45
6
29
Това е истината.
Намазаните корумпета разпродадоха тази красива местност. На времето там се правиха събори с борби и сергии с вкусови.Сега се разхождат префърцунени новобогаташи и си търсят правата.Точно те дето неправомерно се настаниха там.
16.
Има си Закони !
01.12.2023 17:42:28
5
23
Глупости !
Хвърлили пари за улица ама НЕЗАКОННО !
Разкопките са ЗАКОННИ а изграждането на улицата е НЕЗАКОННА, самодейност на живущите там.
Сега плачат. И с право.
Трябва да плачат затова, защото са ГЛУПАВИ !
А сега да се направи проект, да се приеме, съгласува, да се получи стр. разрешение, да се намери финансиране и да се обяви обществена поръчка да изграждането и.
Но първо да почакат да се изгради ВиКто заради, чието изграждане се направиха тези археоложки разкопки.

Демокрацията даде право да реват по медиите на всякакви глупци.
И си получава пълно объркване сред другите глупци, които четат объркващите писания на журналистите !
15.
Аз съм
01.12.2023 17:39:07
1
14
"Топ Курорт" никога не и бил и няма да стане, повече се оприличава с Приморско.....но щом така си мислят жителите му или Флагман ,така да е.....
14.
Дудуков
01.12.2023 16:51:07
0
19
Като се оставяте да Ви лъжат по избори няма да се оплаквате. Ще си траете … Окада
Поздрави от Ориндж Зидарово!
13.
До 9
01.12.2023 16:35:24
3
5
Ей, не се научи, че строИ не се пише с Й
12.
*********
01.12.2023 16:11:52
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Всеки може да види какво е било.
01.12.2023 16:04:28
3
11
https://www.google.com/maps/@42.4024394,27.713886,3a,75y,265.42h,71.8t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWWVlMlFxbiFPJ9VDkM-7vA!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu
10.
Над тая Буджак
01.12.2023 15:53:21
2
25
трябваше да прелитат снарядите от бреговата батарея над гробищата. Ако се наложи да се стреля към морето жална ви майка на имотите. Там първо се появи бензиностанцията до Лидъл. При едни от последните стрелби и се бяха пръснали стъклата си спомням. После продължиха да строят по целия нос......
9.
Селянин
01.12.2023 15:22:26
0
36
Га яде кифтетата не рИва, сега рИвеш.
Ама като се замисля, щом община Бургас си позволява да си строй така пътчета като алеята за Сарафово, защо някой тарикат да не може и в Сарафово. Интересно е да се провери и каква е канализацията на тези къщи, че незнам по този път фекалка да може да влезе. Да не е някоя тръбичка в морето като навсякъде на подобни места. И как изобщо са взели Акт 16 тези къщи за да са обитаеми.
8.
Кочо
01.12.2023 14:55:03
11
26
Ами освен да ви кажем 'Добри дошли в България' друго неможем да ви пожелаем. Тука ще изживеете един истински живот от дивия запад, ще имате уникалната възможност да видите и изпитате на гърба си дори, как са живяли хората преди 300-400 години където шуробаджанащината и беззаконието ще са ви неизменни спътници. За сметка на това пък ще получите бонус, винаги усмихнати и поздравяващи съседи готови да ви подадът ръка в труден момент. Свиква се, както казваше баба ми :)
7.
Станимир
01.12.2023 14:45:49
20
27
Нали си избрахте ТихМир, сега му сърбайте попарата и не ревете!!!
6.
Запознат
01.12.2023 14:22:53
2
59
На територията между стария път и морския бряг на Буджака до преди 2001 година беше забранено всякакво строителство. После по времето на правителството на Иван Костов ( в последния ден) забраните там паднаха. Много новобогаташи се облажиха с имоти на морския бряг там (Долорес Арсенова, Михаил Заимов и много други). За обикновените хора морския бряг там е недостъпен, макар формално да има статут на "защитена местност".
5.
Бай Иван
01.12.2023 14:19:31
0
45
На заснентото от Гугъл юли месец тази година се вижда ,че там улица няма има тук таме малко нахвърлян чакъл за около 10 лв но не и за 100 000. Адреса - улица Южна 34
4.
Созопол
01.12.2023 14:05:14
4
69
В Созопол никой няма право да строи и копае преди да са минали и дали мнение археолозите.
Жителите на Буджака явно със собствени средства са нарушили това правило.
3.
До 2
01.12.2023 14:04:18
10
56
Вероятно не знаят, но закона не позволява да си изграждаш улица на общинска земя. Онова което разправят че са изградили за 100 хил лева не е било законно и няма доказателсва че е съществувало. Колкото до археолога той е действал съвсем законно, възложено му е от общината или държавата да копае, дадени са му координати и той копае.
2.
аааа
01.12.2023 13:56:19
2
56
Изглежда напълно проходима. Ако собствениците са изградили пътната настилка след изготвен и съгласуван с Общината проект, то имат право да си търсят правата. В противен случай - пито, платено.
1.
той
01.12.2023 13:42:48
12
24
Недев пак е пиян
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори